返回列表 發帖
我都想講下. 03年亞太女, 我覺得應比GIGI,不是KELLY

郎來了ok la, 烈女05年其實幾hit,唔會差得過希望
Kaybb 發表於 2017-8-19 19:49

當年PACO最勁係同時女方出烈女, 男方出無賴+上個時同啊SA齊, 勁有話題性

年尾TVB攪05新人哂冷SHOW都係搵佢兩個擔大期

夕陽無限好都係因為EASON兩年第一PLUG,

如果真係要計TVB, 其實係真係應該比希望
不過應係千FA無女歌星, 要比大獎金牌,而又唔想千FA 霖裝,所以比無賴

其實tvb笨,俾最女丁太,斷容三届就得了,反正903都斷,亞太塞俾美祖,金,再唔係咪明日恩典金 ...
阿mark 發表於 2017-8-19 20:44

咁當年大大個KELLY係度,一定唔會比JOEY, 佢當時未擔到個獎
最好係如下
男歌星 - 基仔
女歌星- JOEY
金- 希望
亞太女- KELLY
亞太男- 華仔

但KELLY要退返個廣告歌獎出來比其他人分

不過應係千FA無女歌星, 而又唔想千FA 霖裝???????其實以前劇集歌係好難拎獎,希望無可能架,14年希望就會

...
Kaybb 發表於 2017-8-19 20:48

霖裝我指金中金
但當年希望就真係全城都HIT,

gigi 05年無出席了其實致命傷係娛樂大家,真心唔好聽,詞好怪
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:51

Gigi 05年唔去係因為同Ekin分手,佢當時收埋左自己
如果佢去,應該可以密雲攞的

Leon正好多
John 發表於 2017-8-20 04:23

當年有傳因爲Leon 係台灣做野,返唔到來香港去季選攞 從今開始的動季選歌

之後發脾氣演唱會度話以後都唔攞

我覺得會,可以kay最女,joey亞太+金曲金(俾後輩打敗有2大奬安慰),eason亞太,leo最男,千俾首金曲+豬 ...
阿mark 發表於 2017-8-20 18:53

09年TVB係勁見KAY,咩SHOW都有佢, 又有個人節目,台慶劇歌又有份唱,TVB真係有心比佢
+上08年JOEY已亞太, 可以KEEP住比

这张专辑 遗珠超多冰室   好时光   红眼睛   夏日的绯闻
youfuqi 發表於 2017-8-22 14:03

這張碟頭三首
之後第6首到尾都好正,當年係咁聽
特別係尾個三首慢歌

如果轉為plug
1飛天舞會
2-金像獎
3-紅眼睛
4-冰室
5-好時光

咁型好多

Gigi 05-06年哥三隻大碟全部都係神碟,仲要順時針偏見依堆神曲
loowee 發表於 2017-9-1 22:21

Gigi 的碟好多都係成隻都高質
特別係娛樂大家,look,成長的短髮,怕寂寞的貓

98年的故事, 無記錯是之前叱吒都是用雷霆歌曲播放指數頒, 雷霆歌曲播放指數是統計哂咁多個台的播放數量, 不只是903,

當年SAMMI同華仔都係由頭帶緊準備首次男女金, 係臨年尾的時候先突然轉只用903, 所以出的賽果完全唔同哂, 所以攪到佢地99年唔去, 得返菲一個肯去, 之後高層講野的時候就比人叫收X

GIGI 當年都無十大
僅奪兩個全國奬(歌手/ 兩個人的幸運)

原來Kelly咁介意 ...
l00540 發表於 2019-3-19 17:51

咁GIGI仲有個飛躍金同十優, 全國女又係銀, 高過KELLY,

當年港台第一個頒獎, GIGI 已經4個獎係手, 仲以為佢會一直掃落去

我想問D無聊嘢>.<

華仔係邊年開始唔去叱吒頒獎禮同咩原因?
學友2000年得一個我最喜愛的男歌手都出席坐成 ...
matt0605 發表於 2019-10-19 17:28

無記錯是98年之前的叱吒都是用雷霆歌曲播放來計數來頒,即是每星期4台的播放量, 一直都是華仔SAMMI帶頭, 男女金
突然年尾改制, 只用903播放計數
華仔得返唱作, SAMMI咩都無,

之後華仔好像更不滿, 講明以後1月1日放假陪家人, 即是以後唔去叱吒

最後攞咗十二次
616.1314 發表於 2020-3-10 14:52

03 : GIGI04 : 千嬅
05 : JOEY
06 : JOEY
07 : JOEY
08 : KAY
09 : KAY
10 : 千嬅
11 : JOEY
12 : JADE
13 : JOEY
14 : IVANA
15 : JOEY
16 : JOEY
17 : JANICE
18 : HANA
19 : KAY

咁好睇好多

點樣都係祖兒拎最多啵=.=
stephybest 發表於 2020-3-12 10:18

咁的確,有的年份,真係好應該比佢, 由其是其他都唔係叫好好的時候

12年關家姐有咩代表作?
stephybest 發表於 2020-3-12 10:54

年頭紅館, 仍然, 失戀哲理+10年年資, 狂上TVB SHOW

個勢係比個年JOEY同IVANA好的
TWINS又一定係亞太

黃天翱(Tim)
38歲,於Dear Jane樂隊中擔任主音。於11歲時隨家人移民到美國,並於夏威夷大學(University  ...
hehehaha 發表於 2020-3-24 18:12

富二代,有樣, 有身材玩音樂,娶港姐,
人生勝利組

都好彩識諗做堆MK情歌出來,先可以去到BAND一線

我都諗起903 由98年開始斷左GIGI好多首四台冠

自覺成績好 金曲獎食白果
莫文蔚火滾:叫人嚟又冇禮物

失意於《港台十大中文金曲頒獎禮》的莫文蔚(Karen ...
cakeiii2000 發表於 2020-8-14 17:10

呢單記得個年好似本身KARAN 4個都唔會去,
港台講左佢來一定有獎
佢先停工訂埋件名牌戰衣去,點知真係坐成晚
之後KELLY又得一個銅
EMME又拉埋成隊DANCER早走

03年第一個頒獎禮, 但一頒完好像得罪左好多人

Kelly在樂壇的成績只是在1999年至2001年期間較突出,2001年以後已經急速下滑,所以之後無乜獎攞是理所當 ...
universal 發表於 2020-8-25 15:25

99年個年其實係SAMMI, GIGI, CASS 個勢好的如果唔係CASS要生,GIGI衰左係個男人度
的台又唔想比SAMMI,
菲又要擺神台,
根本唔到比佢
無人估到佢會用對你太在乎做金曲

佢值的只有00年

02年開完個演唱會咪嘴連個兩張碟已經跌哂
但已經開始過氣神台格

因為Mi失落兩大獎項
所以《插曲》先金曲金...
l00540 發表於 2020-8-26 11:59

最主要因為4大天王得兩個來, 男的夠哂分
所以有位比個女
菲一定神台亞太女
KELLY最女, 一線只有可以比SAMMI

論資排輩唔會俾陳奕迅的,不過最大進步係2000金曲金敢頒俾楊千嬅
阿mark 發表於 2020-8-27 06:37

呢個都係驚喜之一當年最女比左KELLY, 以為會係SAMMI 感情線上
點知會頒俾當時未續約的千嬅

這種賽前預測
有幾多次係準
l00540 發表於 2020-8-26 15:56

有呢的新聞,先可以谷到注意.收視最好睇就係呢新聞, 先有娛樂性

我以為係《K歌之王》《給自己的情書》《感情線上》之爭
l00540 發表於 2020-8-27 11:32

K歌之王 唔會, EASON得4年, 太新佢用K歌之王攞多個網上金曲已經好比重佢

菲的歌其實好少大HIT到會上金中金位置
佢生涯中應該得容易受傷的女人可以有呢個LEVEL, 可惜個時有四大天王
以為會係學友,SAMMI是但一個

鼓勵多啲歌手拍劇嘛
kenneth 發表於 2020-8-27 07:02

呢個好似又唔一定的定律克勤拍左幾年都無
SAMMI  98年拍寵物情緣都唔夠菲上一次獎門人搶最女
GIGI 04年又拍劇,又港姐, 點知都係無最女
HOCC 09年同啊姐拍劇, 都係無大獎

2003 係Gigi 高峰確實值兩個獎
但細心留意2003 嘅競爭係咁多年最激烈
最多歌手出席咁滯
太多豬肉要分
連 ...
ricnature 發表於 2020-8-28 06:33

03年一線基本上來哂女的連KARAN都來埋, 好顛
其實正路係要JOEY放返個金曲金出來, 可以比如果有一天
咁多個亞太男出來,可能仲可以傾埋JAY來, 仲好睇

TWINS係因為當年佢之前三個頒獎禮掃左太多, 的人嘈緊比可以比佢攞埋傳謀大獎,所以專登得一個獎
個年連組合獎都無頒

是但一首都紅過如果有一天咯
阿mark 發表於 2020-8-28 09:14

如果有一天
兩個人的幸運
我不會唱歌
我的驕傲
可惜我是水瓶座
她比我醜
一步一生
十面埋伏
七友
下一站天后

呢年10大, 論地位, 貼近03年社會較低沉, 梅姐又剛走
真係如果有一天
其他唔係情歌就地位未到要比大獎

好心2000就俾最男張學友(黎明郭富城學友每人2次),果年謝霆鋒仲紅過郭富城 ...
阿mark 發表於 2020-8-28 09:18

其實99年可以比安仔00年先比返劉華
學友00年會來返都係好意外,但佢個男攞亞太男更稱身
三語言版本的首愛下去 同隻 英文碟
最爆係港台直接比金針佢, 推到佢上神台中的神台

梁big姿頂多話03年係高產高汁,講到最女,輪到千嬅Twins都未數到佢。
風見志郎 發表於 2020-8-28 11:55

佢唔會係最女格但03年唔比KAREN,
佢都絕對夠資格可以攞亞太女
唔會到比KELLY仲可以臨到

呢排MYTV放返以前的季選
好多人都估唔到會係唱LIVE, 仲唔差
連EDISON唱慢歌的都係LIVE

1996年(好似)之前
903係根據全港電台ap,個榜叫做雷霆歌曲播放指數
去頒奬

後來因為新城997為左造就 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:31

係1998年, 仲要係年尾先決定好記得
因為當年本身係劉華男金, SAMMI女金
但臨到12月先改制
變左只計903.
SAMMI坐成晚一個都無, 之後99年唔去

98唔知點解十大out佐哭泣遊戲,好似都幾高ap
劉華同903反面,俾唔俾男金佢都唔會去拎,好似係94年失落就 ...
阿mark 發表於 2020-8-31 08:52

但又好奇怪,. 劉華又會幫903做野, 廣播劇
06年聲音隻碟都係同903合作攪新碟SHOW

05年咩都無做,903又會留左隻我得你10大比佢

但總選無歌曲獎sosad
要靠搶菊姐先搶到十大
on07111 發表於 2020-8-31 08:42

03年太多一線啦, 佢一定無份連之前攞過幾年10大的基仔返來,仲有首HIT的都要係網上金, 上唔到10大住

其實應該係Gigi當時未夠「牙力」撼
千嬅首歌明顯係因為903女金加少女的祈禱金曲金效應
再加上華星傳統跟 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:43

係地位上, 千嬅係高過GIGI始終99年單野GIGI仲未洗哂底
903女金加少女的祈禱金曲金 - 已經係女歌手一線尾
再加上第一季無咩一線女歌手出, 點都會留比佢

只係其實可以唔比學友個首,用來比GIGI
但個時學友又未開始總選唔去, 都要留個位比佢先

如果有一天攞唔到未至於遺憾掛......
帥小寶` 發表於 2020-8-31 14:00

對劉華一定係如果有一天係佢有地位坐穩之後唯一一年首年度金曲係夠HIT, 夠話題性最接近個獎的一次.

睇得出,樂迷仲懷緬緊舊時嘅樂壇輝煌
lightupmylight 發表於 2020-9-1 08:04

因為當年先有咁多公司,花邊新聞講而家太散,無野可以講

正如金像獎,一出提名都知邊個攞,又無公司角力, 又無野換獎
無野好傾

其實汪明荃2015年攞tvb最女都值
John 發表於 2020-9-1 00:46

呢個認真15年華麗轉身, 佢15年真係值視后+最女

其實王菲唔出廣東碟之後,903都唔係幾想理佢,都係食老本多,而且佢都唔介意得一個獎啦,睇得出佢成晚都 ...
阿mark 發表於 2020-9-1 08:46

佢自己應該都預左每何台有隻金曲,+有個亞太女就算好記得00年女金佢好難得比千嬅攪到係個位笑到灣腰
幾年無見過佢會笑

最後一次係08年去,一晚長大,2010係去勁歌唱冠軍歌地球的心聲
阿mark 發表於 2020-9-1 08:47

其實都係宣傳廣告成份居多佢有期去到未去,
不過佢07之後應該係有心退
唔係佢可以KEEP住去, 佢的地位一年一首歌都可以掃獎

咁講法,Do姐都生不逢時啦,遲幾年出歌孖住古天樂攞我最喜愛女歌手
風見志郎 發表於 2020-9-1 09:16

以而家的人的瘋狂程度, 其實DO姐出歌, 真係可以
天樂攞我最喜愛已經睇得出的人投票都唔係合理,
你話天樂係00,01年攞都叫合理,真係紅

講開王菲,其實佢99年903成績仲好過98年
雖然償還成績差得12位
但臉有亞軍
精彩1周冠、當時的月亮同埋郵 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-1 00:43

大家有無興趣講下98年
98年我無咩記憶其實啊妹係未真係咁強勢

菲年尾一個LEAD住我記得

SAMMI比97跌左好多都係事實, 仲要比人唱佢臭四, 搶公司資源
同李進又開始唔得
年尾紅館SHOW又CANCEL左
一沈百踏

GIGI就比人傳佢去美國讀音樂個時係比人包養

KELLY又係唔知做咩差左

千嬅就努力上位中

AMANDA轉左大公司,有地位, 有成績,但年尾又係好差

CASS就真係結婚,轉公司

亞洲金融風暴影響,98樂壇遜色好多
不過女歌手好似大部份都唔掂,tvb全年竟然得8個女歌手候選最女,彭羚 ...
阿mark 發表於 2020-9-1 11:25

記得年尾差到要只報三強,但三強係千嬅我以為會有AMANDA, 同起碼大公司點都可以分到隻10大,免強比當男人愛上女人都可以的, 年尾個時都仲叫有少少NOISE

SAMMI其實仲係好紅,FEEL SO GOOD隻碟其實仲叫HIT同賣得
但個年好多負面新聞, 不過佢都開始NICE返, 上節目會笑下
個年唔紅,係同安仔最半公開的一年, 安仔演唱會女主人身份講野

但我又無咩記憶啊妹真係好勁

如果台灣人計,佢起碼無張信哲96,97個隻紅到想分獎比佢個FEEL

Sammi 97年年尾 16塲星秀傳說個演唱會冇取消
只係開show期間哮喘病發要漏夜趕入醫院
96同97年連續兩年都 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-1 11:58

唔係講STAR SHOW係98年, 本身係打算連續三年年底紅館SHOW的
好像係年中公司人事變動先CANCEL
話李進用左本身FOR外國歌手的三千萬BUDGET比左SAMMI用,
之後要走人

李進挪用華納總部俾Madonna “Ray of Light”嘅香港宣傳費嚟同Sammi做宣傳
之後美國華納總部親自派人來 ...
Jacz 發表於 2020-9-1 16:02

謝謝師兄呢的新聞真係好入腦又背唔到個詳細出來

但又好有個CONCEPT

好像係5-6月個時爆出來
10月演唱會取消
個個睇住佢暑假無BUDGET的碟會點死
FEEL SO GOOD,但仍然係全港最賣碟女歌手

好掛住佢97 臭四格
個時先有天后壓場感
出返來之後愈來愈假

ssmmi臭四都係想學王菲,見王菲缺席有大獎有女金唔抵得跟風扮大牌,邊似得kelly紅左仲次次去季選咁勤力親 ...
sexykaren 發表於 2020-9-1 17:10

SAMMI係因為98年去903坐左成晚咩都無, 所以99年先唔去, 不過對外有講係哮喘病發,要休息

基本上SAMMI好像只00年第二個, 01年頭兩個無去
02年已經開始唔玩,唔計啦

點解李進咁做都唔使俾人拉?lol
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:36

咁佢只用公司資源比另一個歌手即SALES TEAM 由A TEAM比B TEAM
又唔係自己袋左
都只係做公事上決定錯誤,唔係偷$, 唔算犯罪的

仲要喺903已經爆咗就完約,都仲喺tvb攞到奬,好驚喜。
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:23

千嬅商台一圈圈訪問有講過好似PACO想簽佢, 所以有出過手, 想做靚個招牌過檔

97年阿王嘅《》都係一樣,TVB俾個廣告歌金獎同埋金曲獎,最後痛失金曲金,Leon甘多首金曲金中,97 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-2 21:53

只要為我愛一天 HIT好多, LEON 和記第一次同當紅女星拍, 同CHARLIE個廣告大熱
   愛的呼喚只係啊王最紅個首, 但97年都係LEON個首HIT 的

快歌係冇,但係慢歌都有好幾首好歌嘅,只不過冇派台……人氣flop就千真萬確嘅事實,00/01跨年28場flo ...
lightupmylight 發表於 2020-9-4 07:58

00/01個28場都已經唔係好, 好多場都係得7城入座

02年~03年,除了錯愛的呼喚,無一首係十大質素,可能佢自己都懶得爭
阿mark 發表於 2020-9-4 07:35

錯愛的呼喚, 臨睡吻你一次都叫做03年有少少NOISE
但唔會係10大
係佢02年總選開始唔去,
03年又突然去左兩次季選, 不過似係為左宣傳歌賣碟多過想攞獎
01年佢連亞太男都無埋就應該知自己要退

呢兩首當年都算Hit,唔Hit係得97真生命
阿mark 發表於 2020-9-4 07:38

94有誰人知, 鑽石眼淚95仲有首情深的一句
仲有個勢
96,97就真係香港跌
但佢呢兩年的國語歌好勁
97佢應該真係預自己連10大都無
最後一首頒個時想喊咁

但98年換左監制就有回勇
你是我的女人, 掛念,他的女人, 笨小孩
但反而連亞太男都保唔住