返回列表 發帖
歸宿
我本人
東京三月
吳哥窟
未晚
現在已經是夜深
海枯石爛
不遠不近
初會
幾個字
幽默感
好奇心殺死貓
天然沖哂
睡王子
大紅袍
以身犯險
螞蟻
木紋
紅屋頂
月光寶盒
街燈晚餐
他不慣被愛
我懷念的你
愛沒有假如
我們的故事
難為自己
珍妮絲的告白
回電我
只要我們還有心
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

繼續:

就有就有
就有就有
就有就有
The Present
我正在
第一季
明日再打算
偷偷
今夜煙花燦爛
蘇眉
生我的命
That Girl
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

人非草木
就有就有
The Present
就有就有
就有就有
就有就有
The Present

來生舞 (楊千嬅)
錯過你 (衛蘭)
我的宣言 (周柏豪)
雙子情歌 (羅力威)
昨天 (Mr.)
留低鎖匙 (張敬軒)
現在已夜深 (周柏豪)
留不低 (吳雨霏)
P.S. I Love You (張敬軒)
Everyone (Mr.)
地平線 (官恩娜)
搜神記 (容祖兒)

拉闊變奏廳 (張敬軒)
Meridian (楊千嬅)

性情中人 (JW, 蘇永康)
I need a friend (JW)
Feel the bass (JW)
飄浮女孩 (JW)
Do me more (JW)
Feel the bass (JW)

留不低 - 吳雨霏
沒有花收的日子 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
留不低 - 吳雨霏
一 - AGA
我敢愛 - 吳雨霏
霏吧獨角仙 - 小塵埃
霏吧獨角仙 - 小塵埃
你的男人 - 許志安
你的男人 - 許志安
你的男人(劇場版) - 許志安 Feat.劉心悠
生我的命 - 吳雨霏

(頭先睇下自己播放紀錄, 過去一年我至尊歌係沒有花收的日子)

希望每日都可以 po 返一首舊歌上黎(只限 2010-2014) , 因為好後悔有好多好歌無冠

麥 ...
chanchan0909 發表於 2015-3-4 19:09

咁me都要推下d冇冠美歌
現在已夜深 - 周柏豪
惜愛 - 張敬軒
不吐不快 - 張敬軒
春秋 - 張敬軒
Shirley - 古巨基
孔明燈 - 李克勤
紙婚 - 李克勤
於心有愧 - 陳奕迅
主旋律 - 陳奕迅
信任 - 陳奕迅

黑色禮服

突然摷返隻歌, 其實好舒服
入左東亞又差返

For Youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu好聽到呢
...
nicholashin 發表於 2015-3-12 20:49

purple jer jer挑戰高難度
但好難聽 好不安  好似嬸嬸唱歌 明明purple只係姐姐

你心口掛住個勇字嘎

我完全冇勇氣去聽
Kyle_ 發表於 2015-3-12 21:00

我太愛美紫

今日暫時聽左成隻dress me up
而家聽緊歸宿
一陣就有得聽我本人 瘋狂遊h

兩杯茶 - 劉美君

有浮花續集感覺 班底近磅 歌詞相似 但冇雪泥咁刻意
都係Prudence自浮花以黎最令人觸動既歌
美君本色唱腔, 鍾意既會好鍾意, 好有感情

今日又聽返meridian

Gin Lee: 真正嘅歌手,可以將最簡單嘅旋律演繹得與眾不同;真正嘅歌手,唔應該一種style唱同一種形式嘅歌;叫得做歌手,企上台,最起碼音要準、要識得處理一首歌。我係歌手,唔係選手,我識唔識唱,唔使人哋話我知。

佢完全做到
平庸既我說, 觀賞魚, 玫瑰的故事, 靠佢既演繹昇華
G.E.M.式歌下一位, 佢唱得好
Swing式歌仙境夢遊愛麗絲, 佢唱得好
簡單旋律如果牆會說話, 佢唱得好

遇到一首好歌今天終於一人回家, 就即刻上左半級

Gin Lee係Diva, 儘管佢連美麗二線都冇上過

30/4
Ginetic
Across
Meridian
為何要我愛上你
為何要我愛上你
Falling (Live)
Falling (G.E.M.)
Falling (Live)
玫瑰的故事 (Live)
今天終於一人回家 (Live)
Ginetic
華麗轉身
東角遊民 Acoustic Version
華麗轉身
華麗轉身
華麗轉身
華麗轉身
華麗轉身

自製Playlist

01. Yes & No - 張敬軒
02. 一句 - 側田
03. 別舔傷口 - 黎明
04. 不許你注定一人 - Dear Jane
05. 現在已夜深 - 周柏豪
06. 夏花秋葉 - 梁詠琪
07. 寂寞流星群 - 林憶蓮
08. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅

陰天假期 (Live) - 鄭欣宜 / 衛蘭

欣宜係唱左「淫海穿梭 坎坷」
真係好坎坷

http://www.youtube.com/watch?v=fHxqTTChaME

呢個時候既Kary真係好正
初入環球 實力派偽裝未被揭穿 萬千寵愛在一身
成個樣係幾咁容光煥發 唱起歌係幾咁有自信

「歸宿」既真假音轉換自如 加上台型有自信
贏過哂近期絕大部分live 外表也是最自然而美麗
如果環球第二隻碟唱豔羨 可能會更有說服力

佢去到新城綠色清純live都仲唱得唔錯
The Present concert之後就直插谷底

http://www.youtube.com/watch?v=35E1csPPdT0

呢個我本人live仲嚇人
明明同叱吒十大第九位相隔唔夠24小時
點解可以爭咁遠

下面啲留言:kary依d先叫有唱功
我本人個live真係不得了,雖然最後個h都係麻麻地
但成個表演自信 ...
nicknicknick 發表於 2015-5-25 11:58

呢兩條片黎講我覺得歸宿更加揮灑自如
「但我在微笑裡 還未被軟化」個「化」咁soft咁靚 好少見
隻歌好多高音位 而家既kary比我感覺係好步步為營 上到就鬆一口氣咁款
但個條片冇呢種感覺 霏姐好似真係perform緊隻歌咁
個bridge靚到
而沿途隨著跳踫Adore

拉闊變奏廳 - 張敬軒

其實張敬軒平時個唱腔都有陣憶蓮味
只係因為佢係男仔, 所以平時未必好輕易發現到
一唱佢翻唱憶蓮的歌, 就發現d咬字應該係佢度學返黎

嘩ivana首新歌堅正呀!!  小手術 / 醫生與我
JasOh103 發表於 2015-6-3 00:05

唔知點解我覺得有陣環球味
又有少少"最好的"感覺
久違了

你頭像好正
rubylovessss 發表於 2015-6-11 22:49

憶蓮真係好正

我會試著放下往事 管它過去有多美 姨夜
不盼緣盡仍留慈悲 雖然我曾經這樣以為 我真的這樣兒為 夜 依為 夜

哭 哭一雙好戀人 差一些 會一世共行
無奈又終須分

盡力地說一些笑話做逃避
偏不知怎麼說起 方可找得到自己

風吹我的衣襟 仍舊載浪花飛奔 於你身
這晚你偶然來 一起與我望海

沒有你還是愛你 同在這裡再呼吸這空氣 捨不得不一起 兒依以
沒有你還是愛你 從未信我再捨不得捨棄 依 又抱緊 又抱緊你

若是還有骨氣 拿回纏他的心機
拿去愛惜你 忽可洩氣

真得不似是真 好聽呀! Intro既吉他同strings已經被吸引左, 有少少Ed Sheeran既感覺呀呢首(諗起Photograph{: ...
JasOh103 發表於 2015-6-11 23:11

呢首我麻麻佢個腔

明明木馬已經為我準備 是甚麼多委屈你 單方終止了 這個遊戲
很感激你為我好 狠心推我學跌倒 人才能走路
自知 不中用像番梘泡 你可否對我好

曾經 每一天相約找美麗去 陶醉 美的故事 互相勉勵去追
如果 家中角落沒愛侶 如此 落力佈置又為誰
I'll be loving you
准我一生陪伴你的路 世界縱有太多樣
明明身心經已重傷 扮皮外傷 笑著博他去鼓掌
原來歲月太長 可以豐富 可以荒涼 能忘掉結果 未能忘記遇上

誰又一天一天 誰又一點一點 留心你

吳雨霏 - 無名髮

作詞:林若寧
作曲:Vincent Chow@Sense

小心保管 怕我一揭穿疑團會夢中乍醒
只驚怕這 ...
rubylovessss 發表於 2015-6-16 14:59

邊個背叛你@@

買左汁甜同陳柏宇新碟
有咩要注意

愛人(Let's Begin Ver.)
愛人(Let ...
Kyle_ 發表於 2015-6-25 00:20

嗚呀隻Live CD真係好正
回憶出哂黎
好正呀好正呀 美麗嬅我愛你

好掛住你 吻下來 豁出去

有心散心 當心跳不再受控
當我無情無恨望過去 還是笑中有淚

汁甜個三隻兒歌好正

正能量的歌

高山低谷
頌讚詩
美好的時光
青春頌
Ching2015 發表於 2015-6-27 00:03

負淋量得唔得

究竟係邊個諗「冰點 - 笑中有淚 - 可惜我是水瓶座 - 野孩子 - 最好的債」呢個flow出黎

哩個flow 真係好顛....喊到pk好多好多經歷同回憶係哂哩幾首歌到 ...
Kyle_ 發表於 2015-6-27 22:58

真係好催淚

本帖隱藏的內容需要積分高於 2036 才可瀏覽

我知過份 鍾意玩捉錯用神
明知你最後亦無份 亦任你犧牲

問:你平時合作的監製有沒有改你Demo的習慣?你目前發表過的歌曲裡,成品與你原先的Demo改動大嗎?

答:梁榮駿先生倒是很好,他一般很少動我的創作,像去年的《一絲不掛》就完全沒有改過,而且,有時候就算是改,出來的效果也是讓我滿意的。不過,合作過的監製中,其中一個就將我的作品作了非常大幅度的修改,而且出來的效果,坦白講,真覺得挺不喜歡,有时候碰到這種事也會很遺憾的。

你的女人rip
搞到好想聽下原本係點

我想像到第一句應該會似鍾無艷?

留住你的性感假使可淡化傷感
其實我怕你總誇獎高估我堅忍

如果而家同人講16號愛人當年唔係主打
我諗唔會有人信
bagfgfcde 發表於 2015-7-5 12:10

同假如讓我說下去一樣

好不容易遇見愛

曾踏破過深海 尋求你我所愛
回頭像赤足接力賽 陪同你失望又期待

應該係之前成間公司去美國登台時拍埋
kevinlai1621 發表於 2015-7-17 19:04

緣邀知音2.0

我等我在
Meridian

千嬅d叫春歌真係好正

今天的歌

愛在旁若無人的太空 - 楊千嬅
我願意 - 吳雨霏
多謝失戀 - Twins
獨行俠 - 藍奕邦
向前走 - 藍奕邦
向左走向右走 - 楊千嬅

人非草木 - 吳雨霏

回想起來, 「人非草木」應該都係我係愛你變成恨你之後, 第一次鍾意Kary既歌曲
(亦都係咁, 係自家榜終於破冰, 取得08年暫借問之後第一首冠軍歌)
一首好浪漫既歌, 好動人, 好直接
其質我們擁抱各種負累, 例如人, 例如不良嗜好, 或許也只源於嫌人生空虛

謝謝林夕

回頭就算認錯 還好 錯得很對

只怕難捱的是我 甚麼手也拖 將更難過 這點我最清楚
伶仃得我這一個 或者總好過 做情侶 然後我自己卻未愛過
然後大家互相對坐 都不敢對望
然後發現他也 未愛過

如果飛走心服口服個d, 甚至飛走埋她比我醜, 直接出伶仃, 陳慧琳會唔會跌得咁快呢...

(原來又係林夕)

今日的歌

準備中
Unlimited
Miriam's music box
準備中
Kontinue

失落於時空堡壘好好聽
nicholashin 發表於 2015-8-4 11:11

我第一次聽係主動聽, 覺得唔好聽
之後上星期wasabi播, 又幾好聽喎

鄭融又出精選
聽返霏凡人生 又幾正

鐘意呢堆
二人世界 + 其實我不快樂 + 日夜想你 + 明爭暗鬥 + 白羊座的情歌 + If You Want Me + 最 ...
chanchan0909 發表於 2015-8-16 00:34

不顧一切?

冇辦法
一講起祖兒我就好多野想講

我心諗走開啦 走開啦  ...
bagfgfcde 發表於 2015-8-28 17:38

祖迷圍威喂
希望chob新歌繼續走我重做路線

呢首擺明就好sad
amusic時期既一大清泉啊
bagfgfcde 發表於 2015-8-30 00:54

我琴日聽返Wonder Miriam隻Moov Live
根本d歌就好正
CD版徹底崩壞
一葉舟 撈月亮 最後今天 別阻 大慈 啦啦誇啦啦 本身全部都好得

其實MERIDIAN 都係咁.....MOOV 版陌路同不認 都係好聽好多
Kyle_ 發表於 2015-8-31 19:07

化同不認真係嘔血

不過黎生都好彩 後面仲有個何哲圖 幫佢頂住最難頂老細個位
起碼黎生唔會係監製寫自己個名

又多一個美祖系列?
bagfgfcde 發表於 2015-8-31 20:10

不如呢個post改名叫祖粉聊天室算啦
我覺得要開個美麗嬅系列

美麗等於捐獻 Vol.1

我第一隻聽千嬅既歌 應該係呢隻
雖然其實真正版本係《Kiss me soft》入面的「美味情緣」
不過于逸堯係呢隻電視劇主題曲上面都交足功課
甚至都寫得幾有畫面, 好過今年新作「天橋」太多

同埋唔知係咪睇《美味情緣》個代人都開始長大投身社會
無意中發現都幾多報導用「快樂與哀愁」做題, 例如最近呢篇訪問「王菀之 快樂與哀愁
王菀之係片中聲演「阿愁」, 實情係我同意中人前兩日都睇左呢套電影
唔想講了, 要是停留著, 我怎可戒毒癮

寂靜某日近黃昏 願翻破舊衣箱 覓尋 失去的光陰
 讀著你從前寫的信 細心追憶再細心看 已不覺 跳進思想的樹林
 記憶一般都美好 多半是圈套 卻令人隨著起舞
 曾經雙手觸碰到 夢想般的愛戀 隨著那舞步         

快樂與哀愁 - 楊千嬅
專輯: Play it loud, Kiss me soft 第三版

美麗等於捐獻 Vol.2

一個鐘頭前發惡夢醒左, 個人好唔開心, 諗乜都係出「」呢個樣
好無心機, 淨係想攤係度乜都唔做, 不停鑽牛角尖, 諗黎諗去
有咩開心野, 或者明明要約朋友, 都完全唔想諗
情緒來襲最麻煩既地方, 在於毫無先兆, 話黎就黎, 誰如驚弓, 已緊得不會鬆

沖涼既時候, 一直好想唱隻歌抒發呢種突然既唔開心
但一路都搵唔到, 甚至唱左〈新天地〉
然後諗起〈一葉舟〉, 其實唔啱feel, 不過林夕真係寫得好好, 同最近〈愛在旁若無人的太空〉真係無得比
鍾意後者, 其實可能只係因為餓左楊小姐太耐, 如果隻歌放落去《Wonder Miriam》, 應該會比人鬧到死無全屍

林夕寫〈一葉舟〉寫得好好, 由「人潮洶湧 誰偷偷失了蹤」(其實又暗地裡連結轉街過巷 就如滑過浪潮, 後話)既煩惱開始
慢慢一步一步, 寫到要轉念,
完成畢生素願太苛求, 唔好太執著好多野, 但又唔好真係唔在乎, 如果唔係抱擁都會如同木偶
所以係順住心性去做, 隨波, 但又要避免刻意去追逐(逐流)

然後再用同是林夕, 當下真的「順性放手」所以噴下的〈塗鴉〉再接, 楊千嬅唱得自然而放開,
一句「隨手 讓半壁冷巷給它噴個圓滿」已經令人聽得舒服,
其實以前從沒喜歡過〈塗鴉〉, 只係今日唱完〈一葉舟〉再唱, 先發現到呢首歌既威力, 仲有《Wonder Miriam》既悉心鋪排
一高興, 可以以雪花當花, 可以將一切想像成其他野, 唔需要精心堆砌美麗, 唔需要為求被愛刻意自愛

呢種境界的楊千嬅, 應該好難聽得返, 因為心靈既深度, 好多時都同負面情緒有關
即使好如〈好不容易遇見愛〉, 其實並非贏在單薄淺白的內容, 而只係因為聽佢既人, 最少十年八年來, 大家都一齊走過左一條時光隧道而已

人潮洶湧 誰偷偷失了蹤
 埋頭披風 連快樂亦懸空
 堅毅試著扭轉吉凶 沒法不誇張的英勇
 為理想扮貞忠              
」 - 〈一葉舟〉

隨意塗鴉 一切亦出於即興下 懶理好與差
 如飛花 如飛馬 貪高興 誰望有藝術品身價
 塗鴉 得到甚麼風景也罷 放下甚麼框架
 順我心 揮出缺憾也優雅         
」 - 〈塗鴉〉

一葉舟 - 楊千嬅
塗鴉 - 楊千嬅

專輯: Wonder Miriam