返回列表 發帖
FWD贊助應該會唱敢
梨胃言 發表於 2022-4-26 15:43

間場播尋保廣告
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

正忙於拍攝《季前賽》的姜濤透露還有幾日便煞科,隨後便會閉關排練紅館演唱會,對於演唱會門票被炒到44萬,他一臉疑惑說:「有人買咩真係44萬,唔好呀,寧願辛苦啲我哋開多幾場,都唔好為睇一場半場去買,真係太誇張。」
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

綜觀首天售票情況,城市售票網在公售第一個小時僅成功賣出1,797張門票,相當於每分鐘只成功處理29.95張門票,以一人限購兩張票推算,上午10時至11時間城市售票網最少可能只處理了15人的交易。而在門票開售6個半小時後,仍然有約3成公開發售門票可供購買,即系統平均每小時完成約4,000張門票交易、每分鐘成功處理約67張門票。

主辦機構大國文化製作有限公司決定於《MIRROR.WE.ARE LIVE CONCERT 2022》每場演出當日上午十時起加推少量 ...
CHpang 發表於 2022-7-24 11:52

1張皮皮生日好大威力

唔知點解
尸兄solo嘅個人魅力要上台先睇到
上年又係演唱會之後加左佢好多分

蝸牛進步好大除了第二隻字慢「了」之外 其他都幾好
雖然避左最扯住上個句

AL唱歌好似又差左
應該以後都會跳唱 咁先可以唔練歌用墊底聲同跳舞好睇嘅視覺效果掩飾

SHOW前感:
不嬲買隔離家既演唱會飛係好麻煩,都算因為都想睇,但我真係無試過有咁差既感受
真係,你班仔幾 ...
rfv123 發表於 2022-7-26 09:49

AL唯一真係聽到哂自己聲冇墊底係蘋果批
唱得好麻麻 差過以前神隊友、不可愛教主甚至他不准我哭

可能我對登神冇感 所以放到焦點係佢地唱歌度
反而兒登算有驚喜

我賢返嚟啦~~ 唱得唔錯  

Distance

石頭歌新編曲

Ianson蝸牛

Reboun ...
MCmatt 發表於 2022-7-26 08:15

真係唱得幾好

暫時睇最多人comment 安全問題
victor1991415 發表於 2022-7-26 11:08

呢樣真係唔得
班仔自己都跌低幾次

無cp filter的話我覺得呢首係繼鶴頂紅之後全晚最難聽...
但Anson Lo solo好好睇,現場好震撼
Hi ...
hkaddoil 發表於 2022-7-26 11:10

好想睇皮皮

我覺得而家AL轉左focus,用哂跳舞好睇、舞台效果頂住
之前有段時間努力練歌係進步左,但而家差返哂仲衰過以前(如果純講唱)
當然成個舞台效果係好睇,AL舞台魅力都仲係度,不能否認

不過我個人都仍然懷念EGO個期佢平衡到跳舞同唱功嘅時候

琴晚一路睇見到所有set都係搖嘅,由Jer一上嗰條橋開始就好驚
to be honest完全enjoy唔到個show,真係驚心動 ...
hkaddoil 發表於 2022-7-26 11:20

開場幾首團歌都好多句得墊底聲聽唔到班仔自己把聲

個台係咪紙扎 cls
想班仔點放心投入表演

點解可以搞個show由賣merch去到台燈聲 全炒 ...
mc) 發表於 2022-7-26 11:28

好見到電盈風格 所有嘢去到盡賺到盡一盡

不過如果唔睇舞台表演
齋用唱歌就評判表現嘅話
咁其實係咪聽返CD版就算
唔洗嘥錢去睇演唱會
當然 ...
NobodyElse 發表於 2022-7-26 13:23

當然啦 AL舞台表現各樣我自己都仍然係鍾意嘅
如果唔係都唔會只係咁輕手講下 一早鬧左佢
不過如果佢唱歌局限越來越大 長遠都會局限左佢表演風格 對佢自己未必係好事

最主要都係唔關唱歌事嘅工作量太多 令到要犧牲唱歌上嘅時間 佢自己做訪問都有講過
而近期makerville整體即使係非音樂業務,質素都有下降跡象,我個人覺得係警號

其實一向都唔明,彈鋼琴,識玩樂器, 個琴錯 KEY 都好易聽到,
冇理由音準會差,
係自己控制唔到發聲定點?
...
hissorhk 發表於 2022-7-26 15:39

聲音本身都係另一種樂器啊
一種樂器玩得好唔代表另一種都玩得好

不過覺得兒登今次有進步 比起上年dr.go已經好左

睇返片半真係OK
kwanie 發表於 2022-7-26 16:02

真係唔差 尤其上半首

皮皮唔好有事

呢兩首始終係代表作,喺第一個紅館演唱會上表演都好合理,唔唱嘅話反而可能令更多人失望 ...
rt7077 發表於 2022-7-27 00:43

反而都見有人質疑點解冇dear my friend
都算係姜仔代表作丫

不過可能佢想唱鏡中鏡/作品的說話多啲

warrior冇都某程度上預左
(其實隻歌本身真係唔係咁踩界 唔知驚乜)

好好睇喎(唔聽唱功的話),勁多歌都好high,特別係rebound
同埋個台設計上係好睇,如果彩排足夠都 ...
721AXA 發表於 2022-7-27 00:54

個台係靚,而且多機關多效果,可惜好多方面準備唔夠,令到意外多多

好好睇喎(唔聽唱功的話),勁多歌都好high,特別係rebound
同埋個台設計上係好睇,如果彩排足夠都 ...
721AXA 發表於 2022-7-27 00:54

想開party係氣氛好嘅,但好多墊底聲
甚至例如boss,好多句直情唱都唔唱,如果想聽唱歌會覺得唔夠喉
好彩叫有solo時段平衡返唱歌需求

其實叱咤嘅時候都已經講緊姜情緒上未必想唱dmf
wing 發表於 2022-7-27 00:59

都同意
我諗佢自己都想唱兩首新歌多啲

其實我覺得好奇怪,好多位其實可以和音唱或者有啲墊底聲
但佢哋好似好堅持要開全咪唱 ...
721AXA 發表於 2022-7-27 01:03

我係鍾意聽唱歌嘅類型(所以喜歡幸兒) 所以咁多墊底/成句飛左係有少少失望嘅
但個perform都還好
不過都感覺跳舞有少少留力 唔知係個台太唔實淨(見到直情有郁)定係12場想留一留力

法國陳瑞輝同宋瑞輝命運好似

今晚高難度舞蹈位都要取消
與其從善如流聽fans講,不如搵高層講兩句會保證安全,準備多啲綵排多幾 ...
721AXA 發表於 2022-7-28 00:14

同意暴露左準備不足問題

集氣所有人平安

因為呢件事而好難過,好難想像現場觀眾嘅感受
希望大家關心身邊入場睇或者對今次事故特別sensitive嘅朋友
...
bagfgfcde 發表於 2022-7-29 00:45

無錯,大家都有好強烈情緒
大家都會互相支持

演唱會主辦單位大國文化宣佈,取消MIRROR演唱會餘下所有場次的演出和網上直播,會盡快公佈退票安排。大國文化對受傷的兩名表演者致以最深切慰問,並鄭重致歉,承諾提供一切所需協助,會徹查事故原因。

多名藝人在社交網站祝福傷者,其中鄭秀文發表全黑圖片,寫上「深深祈求。人平安」;張敬軒表示先為傷者祈禱,呼籲大家集氣,並盡力照顧目睹事件經過的親友情緒,提供適當輔導及陪伴;謝安琪稱「一起為傷者祈禱,齊心集氣」;林家謙在限時動態表示「求平安無事」;Gin Lee亦發表全黑圖片並表示「Pray」。

上咗熱搜no.1了(可能係佢地唯一一次)

仲有全球各地報導
HOTMAN 發表於 2022-7-29 08:30

美聯社報左,所以好多地方都轉載

冷靜下先

尋晚係現場真係嚇親,朋友喊咗好耐,到而家都未平復,唔敢睇任何相關嘅片同相,希望好快有好消息GOD BLESS{ ...
JanJan937 發表於 2022-7-29 17:59

辛苦你們了
好好休息 慢慢嚟
大家都支持你哋

停止上連登的確好重要
wing 發表於 2022-7-29 19:16

真係好癲

佢地好好  

之前仲見到有人質疑十二子無公開表態係咪恰當
其實背後鏡仔喺佢地能力範圍內做咗啲 ...
losyes 發表於 2022-7-30 23:28

同意
要出嚟交代嘅點輪都唔輪到班仔

其實佢地公司作風就係「唔回應」
由Day1就係咁
AL搵到當年出櫃片到Edan flirt女到Ian亂發脾氣
一次都無 ...
rfv123 發表於 2022-7-30 23:24

講多錯多

唔知係邊度講好 驚比人話分化

本帖隱藏的內容需要積分高於 777 才可瀏覽

2:42 彈慢左

(另外其實個台真係好靚...)

如果所有機關run得順其實係靚...但...
hkaddoil 發表於 2022-8-11 14:34

同埋呢條片係第四場
真係燈光、台型,甚至唱都好過第一場啲片唔少
好可惜

同埋Anson Kong唱蝸牛個陣台中間個窿係開住 唱到中段先閂返 都好癲
真係唔驚叉錯腳個喎

(btw見到上面幾塊mon真心仲係有陰影,但又好想重溫返佢地嘅演出)

夾band個段越睇越正
Lokman打鼓好型
收聲多謝超型