返回列表 發帖

根據 Jay Fung IG 啲 hashtags,應該係影 巨聲4 TVB週刊。

好開心見到有唱片公司嘅巨聲越嚟越多,
但可能 TVB週刊 仲係未當 林師傑 同 烙印 係佢地一份子 ?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

將一個觀眾偏向年輕嘅節目放喺星期六晚,仲要20:30咁早,
收市實唔夠以前好,最後都係靠大家睇翻 mytv 嚟希望有 noise。

不過港視要開台,TVB 總要強化翻佢星期六嘅 lineup,
如果唔係,就會有弱點比人攻。

雖然巨聲都算係一個品牌,但放喺星期六都未必幫到啲乜,
可能同播部電影差唔多,又係 16-20 點收市。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

睇台慶亮燈
聽到新主題曲成首...好聽過舊個首
rubylovessss 發表於 2014-10-20 20:17

Super Voice              一幫紅館演唱會主題曲 (一幫唱)
飛聲                          巨聲3 主題曲 (一二幫唱)
We Are The Voice      巨聲4 主題曲

我覺得三首之中,飛聲 最好,
但今次巨聲4 主題曲,都算係 Alfred 同 Mag 第一次喺 錄音歌曲 裡面,
有正式合唱部份,都算有紀念價值嘅。

錄音版本有Alfred, Mag? 定係只係今晚live 有呀?如果錄音版都有都幾好
sosomusic 發表於 2014-10-20 22:54

如果錄音版本冇 Alfred+Mag,就好似 We Dream 咁架喇喎。
We Dream 都要靠拍個 MV 嚟撐場,
呢首如果「平裝版」出街,點撐呀?

Sheldon, Stephanie 都上到封面?
Korwyn 發表於 2014-10-25 19:43

有唱片公司麻
所以其實係漏左 林師傑 同 烙印

飛聲
rubylovessss 發表於 2014-10-23 14:27

仲用 飛聲?唔係用 We Are The Voice 嗎?

張繼聰咁拘緊嘅,佢主持 巨聲1 嘅時候好放鬆好自然又幽默,
希望佢係未 warm up,遲啲會更好啦。

Uka 樣同聲線都似 鄭嘉嘉
點解自己作曲,都會作到唔適合自己個音域架,
應該作到能發揮自己最好聽嘅音域先得架麻。

得 姵姵 係音準合格嗰個,
我好驚訝點解今次啲參賽者嘅音準同拍子會咁有問題,
以前唔駛擔心呢啲 走音 off beat 問題架,
唔通因為要選樣靚嘅,所以 out 左啲基本技巧 ok 嘅人?

星夢淨係想搵個唱到 越難越愛 嘅 靚女新人 姐,
點知第一集就比人 out 左
Uka 同 救生員 都唔會係星夢嘅 target,
或者 Josie 有機會嘅。
男仔再好對 星夢 嚟講都係冇用,星夢 需要女仔。

2000個揀16個都可以得D咁既質素!?@@
表妹保莉 發表於 2014-10-25 21:50

以前對 基本技巧 有 底線要求 嘅時候,
就會選左啲 樣醜 或者 識英文唔識中文 嘅人出嚟,
今次又要 樣好 又要 中文好 嘅,咪唯有 走音 off beat 都接受囉。

男仔會唱得好好多
rubylovessss 發表於 2014-10-25 21:51

我都信男仔會好好多,
但係點解明知男仔好啲都唔將男仔放做第一集呢?
咁樣對 收市 有壞影響架喎。

典解你成日都打收市唔係收視既
Our_Souvenir 發表於 2014-10-25 22:49

係喎 ... 我以後留意

得13集,應該冇啦...
星期六收視又唔會好,都冇乜機會加集數
ed8671ed 發表於 2014-11-1 22:27

第一集收視15點,比上一週升 2點
平時星期六呢個時段,都係 12-16點 左右 (播電影可以高少少)

巨聲3 星期日 嘅收視係 17-22點,所以又唔算差太多

啲男仔唔係真係咁好,只不過係啲女仔太差,顯得啲男仔好啲。

觀眾緣睇怕 Karson 贏晒,可惜 out 得咁早,簽左都要由零開始做過。
計 full package Alvin 最好(面貌 身形 台型 跳得) ,但單計唱就好普通。
聲底我最鍾意陀飛輪,但佢好難有觀眾緣,情況似巨聲3 Kenny。
Andrew 要睇耐啲先知得唔得。

我諗何生會開始叫佢老婆以後小心啲搵乜人做評判,
繼續係咁比 Uka Eric Jason 拿高分,星夢會一個都簽唔到。

第一集收視15點,比上一週升 2點
平時星期六呢個時段,都係 12-16點 左右 (播電影可以高少少)
Bluejays 發表於 2014-11-1 23:03

第二集收視都係 15點,冇升跌

其實 groove 呢家野,有冇得教有冇得學嘅呢?
兩個女仔唱英文歌可以冇 groove 到咁。

睇下集預告,聽到我想聽嘅嗰兩句評語喇。
Uka 同 Eric 之前完全過譽。

希望姵姵留低
leo foul!
rubylovessss 發表於 2014-11-8 21:51

我都最唔想見到姵姵 out。第一集全女班時,我真係覺得佢最好。
不過今集真係似唸書多過唱歌。

睇完今集就覺得同睇內地歌唱節目無分別
識咆吼就可以唔洗理首歌原意講乜,even走音技巧感情甚麼甚麼
小城大 ...
tungbilly 發表於 2014-11-9 00:05

點解 音準 變左樣咁罕有嘅野?
之前三輯,近乎從來唔會比音準問題打擾,
就算有走音都只係少少同久不久嘅事,
甚至 星夢傳奇 都唔會走音走到咁。

係所有 初賽參于者 都將 重心 放錯晒地方,
淨係學晒啲 flashy 野而唔理基本功,
定只不過係啲初賽評判改變左自己嘅標準,選左班咁嘅人出嚟?

7:30pm 播 節目巡禮 連 曾航生 袁鳳英 唱自己首本名曲都走音,
加埋 Jinny Linda etc ... 變左直落三小時係咁走音,
(但李思捷冇,即係唔關音響事)。

姵姵facebook好似見到佢有錄第5集, 有上台應該冇foul~
星夢情真 發表於 2014-11-9 22:37

咁就好囉

第三集 繼續係 15點,冇升跌

今個 星期六 lineup 嘅 收視 :
7:30pm    節目巡禮    13點
8:30pm    超級巨聲    15點
10:00pm  12道鋒味    13點

JOSIE有好多人話佢唱得好難聽
代表香港參加全球華人新秀歌唱大賽
可能人地仲唱得好過佢
rubylovessss 發表於 2014-11-15 21:46

Josie 以 澳門人 身份代表 香港 出賽

都唔明嚴祺點解咁高分
btw,佢係五年前C AllStar既手下敗將
sophia121 發表於 2014-11-15 21:43

我覺得 嚴祺 基本技巧 係 巨聲4 最好嗰個,
基本技巧 以外嘅野就有其他人比佢好。

嚴祺 都係 巨聲1 嘅 100強 之一,同 巨聲3 廖Sir 一樣。
嚴祺 同 廖Sir 都係 基本技巧 比 巨聲3/4 其他人高嘅,
可能因為 巨聲1 嗰一代嘅基本功,到呢幾年已經無以為計。

AGREE
咁即係 OUT 下一集果 D?
Our_Souvenir 發表於 2014-11-10 23:14

原來比評判退席商量,唔怪得知姵姵冇事啦。
如果單睇分,對姵姵真係好唔公平。

第四集 收視 14點,跌 1點

我反而想知大家覺得誇張但唱得好,值唔值?
by the way,佢同 c allstar 一同參加過星投大戰
不過唔係最 ...
星勤 發表於 2014-11-21 13:58

我地話佢算好,係影射緊其他 15個 有幾差。
個重點喺另外嗰 15個 度,唔喺佢度。
得佢可以用嚟話比大家聽,原來唱歌係可以唔成日走音嘅。
亦因為佢係屬於 2009年 嗰一代(星投大戰+巨聲100強),
可能指出左個現象,就係新一代冇人理基本功,
又或者初選評判改左要樣貌唔要唱功。

Pong Pong!!!!
日期: 22/11/2014
活動: 台慶獻禮《超級巨聲4》錄影
嘉賓: 森美、張繼聰、12位參賽者、曾 ...
rubylovessss 發表於 2014-11-21 19:22

"You're not a very good singer" is BACK!!

聽完 愛是懷疑,就即刻想拿翻 Sheldon+Jay 既 I'm Yours 出嚟聽,
懷緬下乜野叫做真係好。
聽完 追 就想聽翻 Alfred+Jeffero 嘅 留低鑰匙,
聽下以前人地輕輕鬆鬆咁已經可以幾難嘅和音都和到。

好彩最尾有首海闊天空,起碼拍埋前三輯一啲都唔失禮。
又一次證明,有低音同有和音係好幾多。
三個女仔,有一個係真嘅低音,有兩個係可以唱到低音,
即刻幫首歌加翻好多質感(阿Mag都係贏呢樣,而唔係死靠高音,一低音就冇聲)。
然後再有一個係真係唱到和音,加兩個勉強可以幫手唱和音,
再練到唔駛互望都做到所有透氣位同停頓位一致,咁先係合唱麻。

雖然我都想 思思 越快走越好,
但我都覺得 Uka 係去錯地方。
佢係應該參加 CASH,
而唔係一個純唱歌比賽,因為佢真係唱得差。

零鏗
Our_Souvenir 發表於 2014-11-23 01:24

Alfred 唔係唱完 巨聲 先比 何生 發現去簽佢架。

喺 TVB 仲未清楚香港夠唔夠 talent 去做唱歌比賽之前,
志雲大師搵左香港啲唱歌學校嘅學生去試音,
但係試完好耐都仲未決定開巨聲。
何生喺呢個階段聽左 Alfred 嘅 demo,約左佢出嚟傾想簽佢,
但之後巨聲又決定做,相方都覺得先參加比賽比較好,
何生就到比賽完先再搵樂小姐傾簽 Alfred。

所以 Alfred 唔係自己填表,而係 TVB call 佢翻去參加巨聲初賽,
而 Alfred 喺勁歌拿新人金嘅時候,
亦特別多謝志雲大師,話冇佢冇超級巨聲。
呢段歷史,Alfred 同 何生 喺訪問度都講過,唔係秘密。
所以何生咁錫 Alfred,係有原因嘅。

回復  Bluejays
真係即刻想睇番啲舊片。。。仲有,話曬唱歌比賽,點解不停聽到D參賽者話未合唱過 ...
sosomusic 發表於 2014-11-23 11:05

我今朝睇翻好多巨聲啲合唱舊片了,都唔明點解好似兩個世界咁。

以前啲評判係評論有冇個人特色,唱唔唱到首歌嘅味道出嚟。
而家?淨係講音準已經講晒啲時間去,編排上有少少特色已經要讚。
以前?音準同有心思嘅編排係參賽嘅基本,根本唔會拿出嚟講。

第五集 收視 13點,再跌 1點

今集啲評語,終於講翻啲有用嘅野。
估唔到 陳潔靈+趙增熹 or 陳潔靈+倫永亮 都 upgrade 唔翻啲評語,
反而嚟個 邦邦 就帶動翻個評語方向。
其實輯輯都係咁,頭幾集搵啲出名但唔識比評語嘅人做評判,
總要 warm up 翻幾集先回到魂。

好似今集係 熹熹 咁多輯以嚟,第一次肯坐中間?

睇個勢,換完血,個節目啲人氣會仲差。
搵得中、台歌手,都應該預左唔會有人氣加,
唔知點解仲係要行呢一步,搵翻 Karson 翻嚟咪算囉。

其實計整體平均水準,今集好過之前咁多集,
雖然冇邊個特別好,但亦唔會出現「總有幾個嚇死你」嘅情況。

第六集 收視 14點,升翻 1點

有二汶踢館!!??
會唔會大比數玩完??
kelton 發表於 2014-12-10 17:49

呢兩集係與歌手合唱,而唔係踢館吧

部份劇透~~~
Karson BB將會~~
表妹保莉 發表於 2014-12-10 13:55

呢個組合正啊 :0

唔知 Hanjin 係咪同 Eric 呢?
呢個組合都幾呼之欲出,佢地個改編 style 咁似

原來 Hanjin 係同 嚴祺 唱 Eason 嘅 阿士匹靈
二汶 係同 女版方力申

由頭兩集開始,我已經係最鍾意 珮珮 同 柏希 把聲,雖然唱只屬普通。
今集兩個一同 foul,以後得翻 Karson 睇 lu .....
仲有 男女兩個隊長 同埋 Alvin 都 ok 嘅。

第七集 收視 14點,冇升跌

其實揀啱人真係好緊要
揀mag/hanjin呢啲知道個比賽要求啲乜嘅
佢哋真係有做到嘢出嚟,例如唱和音...
ed8671ed 發表於 2014-12-20 22:05

其實唱歌比賽,真係要有種 style 先好睇,
就算 我是歌手 要嗌都係一種 style,
令成個 show有 節奏感,有起伏,有娛樂性。

巨聲 個 style 係着重 清新 同埋 全首歌嘅編排(係編排唔係編曲),
星夢 個 style 就係有 戲味 同 showmanship。

今集巨聲睇得我好辛苦,因為每個組合都貌合神離,
有啲就唔 care about 編排,各有各唱,
有啲就將編排左嘅野夾硬 perform 翻出嚟,睇唔到個 heart。

真係唱得好嘅,得 Hanjin 同 Mag,
可惜呢兩個咁適合 合唱 嘅歌手,都幫唔到個表演效果。
希望下一集有 CAS  Jay  Sheldon,情況會好啲。

頭先全部都係hanjin 唱合音...
donnalee 發表於 2014-12-20 22:38

啲參賽者一唱唔到和音,到 合唱嘅回合 就露底。
海闊天空 嗰次可以完全拋離其他參賽組別,都係呢個原因。

原來你想佢半紅不黑
nicholashin 發表於 2014-12-21 01:48

其實我覺得 Karson 把聲唱 高山低谷 係 ok,
我唔覺得「廣東 style」有乜野問題。
但佢同 Phil 淨係分完句,再係咁易唱幾句 unison
就叫做 合唱 呢樣野 我真係頂唔順。

你get錯我講咩
我意思係sony完全無能力捧人,karson如果比sony簽左只會成為另一個谷唔起既歌手 ...
nicholashin 發表於 2014-12-21 12:04

我知你笑緊 Sony :)
我只係 quote 緊 Karson 呢個 topic 最後嗰個 post 姐,
嚴格嚟講係應該 quote #494

Jason 又係st jo? 好多st jo wor ...
sosomusic 發表於 2014-12-27 21:02

多到 開演唱會 都要分A 、B組,
因為 演唱會音樂總監 都有兩個(或以上)。

為 Jay + Eric 帶翻我地翻去 巨聲 最本質嘅特色而鼓掌,
編排上 好勇,但又合適,有 heart 有 groove,
一洗上一集咁多個錯誤示範嘅痛苦印象。

同時為 Sheldon 走左入去 Chok嘅世界 而感到婉惜。
明白連 Jay 都冇銷量,Sheldon 更加唔可能行同一條路而有作為,
但係咪就冇其他可能性,一定要而家咁呢?

真係越嚟越悶,成班人嘅 弱點 就係 合唱 (Eric 好少少),
偏偏要佢地合唱咁多次。

今晚我真係覺得 Jason 唱得最好喎,係拋離嗰隻。

我估 脹爆小丸子 應該係 星夢 想簽嗰個,
有集佢拍生活花絮時,佢班唱歌朋友之中,有一個係認得嘅 ...

個女隊長唱到咁都有八十幾,做馬做到呢⋯
bbc0520 發表於 2015-1-17 22:04

我估係啲評判驚佢入唔到決賽,每人比高少少分佢,
點知四個加埋就高左好多出嚟。