返回列表 發帖
大家會食咩零食/小食/唔heavy嘅食物做宵夜…
每到10pm 我就為呢個問題煩惱
頭先我食咗杯jelly ...
hehemamama 發表於 2015-1-14 01:01

我會整D 糖水,不過少甜,好似綠豆海帶糖水,喳咋,豆漿,肚餓就會係雪櫃拎出來加熱,食哂D 糖水就食麥皮

我平日十點多食飯後水果,每日最少食兩份水果

你應該要做飲食台既台主 . 分享買餸煮飯既心得
都市閒情有你敢孿 . Cm有我家兔子 ...
dongbb2332 發表於 2015-1-14 01:11

其實好多CM 仔仔都識煮野食,有個CM 女女都識呢,佢地高我幾級呢

你就好啦 識煲糖水落街食都幾貴下
hehemamama 發表於 2015-1-14 01:12

係呀,所以我好少出去食糖水呢,

糖水想好味加淡奶或椰汁,不過好易肥
好懷念兔兔以前話比大家知超市有咩特價 咁又幫我阿媽慳返幾蚊
mamakin 發表於 2015-1-14 01:13

我都唔記得呢,煩到大家,SORRY

近排口味變咗,好鍾意食辣。
食咩都加老干媽辣椒
Nathan 發表於 2015-1-14 01:17

WA 原來你食咁勁,我食好淡味呢

最新成日食cheese,

大家有機會煎下halloumi cheese食,咸的
Nathan 發表於 2015-1-14 01:14

香港食CHEESE 好貴呀

我譚仔必叫清場
John 發表於 2015-1-14 01:24

我都食唔到辣,但清湯真係唔好味

@@老干媽唔太辣架,好香,內地同海外好hit所以我先嘗到,
太辣我都唔得
可能身邊朋友都愛辣,我跟咗佢地, ...
Nathan 發表於 2015-1-14 01:24

你就好啦,可以食勁辣

cheese and wine best match
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-14 01:24

你都好識享受

我覺得好難食 xx( 啲湯又難飲
bagfgfcde 發表於 2015-1-14 06:33

揮手x2  元朗譚仔食了一次以後唔食。。。

近排最鐘意食蕃茄雞肉通心粉
系屋企自己整
Nicholas 發表於 2015-1-14 07:16

番茄真係好好用,有茄紅素,又抗氧化,配麵湯底一流,有時煲魚湯又會加幾隻番茄,鮮味更上一層樓咁,自家製野食健康好多

睇睇下醫生冠軍好肚餓,可能見到太多大隻仔仔
整了豬肉蛋番茄湯飯食,個湯用番昨日火鍋食剩個湯呢,暖番哂,好滿足

又到夜晚啦
明明唔肚餓都想食宵夜
hehemamama 發表於 2015-1-16 22:51

我食了綠豆薏米海帶糖水了。
依家我自己煮比自己食, 日日都要諗食咩,好煩
Nathan 發表於 2015-1-16 23:09

豬,牛,雞,羊,魚,蝦,蟹,上網找下食譜啦,你好快變大廚,加油

MK開左間樂天牌大喜屋放題
質素唔錯~賣相一流 幾多野食 刺身肥美
仲有原隻鮑魚食~ 仲要冇限食幾多!
...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-20 00:13

昨晚深夜網上睇睇下大喜屋野食,搞到好肚餓,最後食了瘦肉瑤柱粥同埋幾塊曲奇餅,肥死我啦。。。

自己整呀,用黑糖整  俾了少少中學同學食,佢地話好食,開心

過橋之後落去,有間出名既時薪漢堡飽,正的,可以一試
Nicholas 發表於 2015-1-24 11:16

過橋行過去,有好多酸辣粉麵食,上海麵都有,都會廣場又有food court

識食係唔去Food court
落到去仁孚果頭有間新開既德國熱狗  前兩日條隊長到出馬路~ ...
Nicholas 發表於 2015-1-24 14:18

有仔仔唔識邊度,只好選food court,係食物差少少,填滿肚子最緊要

其實我鐘意食八方雲集又方便又平又OK
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-24 16:15

家中識包餃子,Yummy D

八方雲集煎的都不錯,不過食好多先飽。。。可能我太大食啦

食撈麵食得多好似會甩頭髮
今日屋企人整左芝士火腿西多士 好好食
我用麵包皮 就咁加啲蛋漿焗又係好好食 ...
hehemamama 發表於 2015-1-25 22:45

我喜用麵包皮,浸下蛋漿,之後去煎,煎到乾身,加糖上去,再炒下,好好味

其實有無人知B仔涼粉點去? 西鐵之後點行?
Nicholas 發表於 2015-1-26 13:15

係我家中附近,元朗西鐵站,行番去又新街這邊,再一路直行就到啦

自己整好過,涼粉加水果,花奶,少少椰汁,想更加好味,可以加其他糖水落去,好似B 仔咁 , 加紅豆沙,豆腐花
B 仔水果一早整好哂,新鮮極有限啦

下次食完華嫂出番去元朗食先:D
兩間都好正 都介紹比大家...
好耐之前去過 但而家唔記得點去-V-" ...
Nicholas 發表於 2015-1-26 13:44

又新街大把串燒,好臭呢,我會行其他路回家呢

agree
B仔係食雞翼尖架咋

我同我啲fd全部都覺得B仔唔好食
隔離泛后好食d ...
ed8671ed 發表於 2015-1-26 14:07

雞翼尖用泡椒整,辣死我呢。。。

估不到你同我口味差不多,我都覺泛后好食些

每次游完水都好爭扎究竟食吾食野好
真係好肚餓 但就勁肥
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-29 21:57

有少少肉先好攬。。。

我晚晚睡前都食下野先訓,個肚空空地好難訓呀

每日放工回家,會去雪櫃找野食,凍送真係另一番風味。

頭先食了凍鹵水鴨,鴨腎,咸咸地,即該食番個蘋果甜番哂。。。

今日早餐,自己整麵包,加蛋加番茄

最近自己整黑豆漿,好飲又對身體好
Nathan 發表於 2015-2-3 10:51

你身體受得就好,我飲完黑豆,好易喉嚨痛

我只可以飲黃豆漿,自己整豆味重好多,好味勁多呢

竟然@@我無咩食物食咗會有狀況係啊,自己整好香也可以唔洗加糖
其實我黑豆加紅豆 ...
Nathan 發表於 2015-2-3 10:58

我係黃豆加蓮子呀,蓮子對身體有益呢。

唔加糖,會好淡。我加少少,少甜呢

嗯。
你識唔識煲湯。 我只係識蕃茄薯仔排骨, 有無其他易整既湯
Nathan 發表於 2015-2-3 11:07

木瓜鯇魚尾湯,莞茜魚片湯,你係外國可以用三文魚尾呀,煎香兩面,加熱水落去煲先變白色,無木瓜加番茄薯仔都得

木瓜雪耳豬骨湯,加南杏北杏啦,岩乾燥天氣飲,整糖水又得木瓜雪梨雪耳
你受得補,牛展紅棗龍眼肉湯,烏雞湯,飲完會靚靚呢

其實係你外國有冇這些材料,食材呢
秋冬開始多蓮藕呢,煲湯都好飲,春夏就飲瓜湯,冬瓜湯,節瓜湯,去下濕毒

Thanks,睇到都流曬口水
中國超市都有既
Nathan 發表於 2015-2-3 11:46

靚食材,懂得點清洗,處理,好似魚皮要新乾淨,豬骨飛下水,煲出來D 湯一定好味啦

我估我知你講邊間

有冇食過巷仔_食 喺家維邨停車場對出條內街
我同屋企人都會買佢啲小食呀 炒腸粉咁
幾好 ...
hehemamama 發表於 2015-2-10 23:28

講到好好食咁,搞到我依家好肚餓

剛食了奶凍呀。。。

成日好夜返屋企又肚餓就會買......
佢啲炒腸粉好正 落雞蛋 勁滑

好啦我認我係打手 因為真係覺得佢啲野 ...
hehemamama 發表於 2015-2-11 00:59

係呀,可能業主加租,迫人走,最後變成藥房,元朗無了好多小食店啦,好掛念好多野食。。。

整咗咖哩牛腩.. so  yummy
Nathan 發表於 2015-2-11 11:04

辣唔辣???  牛腩少少肥先好食呀

半肥瘦啊。少辣啦,有加椰奶
Nathan 發表於 2015-2-14 18:52

你都好叻整野食,好想試下你煮D野

有無人食咗蘿蔔糕?
rubylovessss 發表於 2015-2-17 22:22

食了榮華,美心了

回復  kk8733

食完兩半舊,又驚肥tim
rubylovessss 發表於 2015-2-17 23:21

D 糕食一至兩件就夠啦,因為好高熱量

我家中每餐飯蒸幾件食,咁樣食健康少少,唔會只食糕就當一餐飯,會肥死呀

多菜少肉。。。

咩牌子來呀。。香港牌子,外國牌子都唔會咁

大陸牌子
rubylovessss 發表於 2015-2-22 23:46

原來大陸牌子咁差,  唔怪得咁多強國人湧來香港買日用品啦

我一路都以為呢個post係美免開
John 發表於 2015-2-24 16:55

我只喜歡自家整豆漿同蛋撻 蛋撻 曲奇底易整呀,我好喜歡食

JAM 如果D 水果洗得唔乾淨去整果JAM,真係好容易變壞,變臭,最後要掉JAM 入垃圾筒
我之前真係整過士多啤梨果JAM

M記而家星期日會全日供應早餐
見到FB有人講話買個新地, 倒去熱香餅上面食~話好好味
有冇 ...
Kyle_ 發表於 2015-2-24 23:59

係酒店試過,pancake 上面加兩球雪糕
最後食了四塊呢

其實木瓜真係好好
jose 發表於 2015-3-7 01:25

我昨晚食了呢,木瓜魚尾湯

請問而家 Nestle 甜筒,除左 雲呢拿、朱古力、士多啤利、芒果 外,
仲有邊兩種味?我喺7/11見親都係呢四種 ...
Bluejays 發表於 2015-3-7 20:37

蜜瓜???薄荷朱古力???

真的嗎?要搵下先 ... 我直程未見過
Bluejays 發表於 2015-3-7 20:49

但記得好似食過綠綠地色,唔知有無記錯

大家姐買俾我食,我話咁綠,似食色素,最後食double chocolate定黑朱古力 味道,又試了大家姐少少綠色。。

搵到喇 ... 係叫 mint chocolate cookie
不過唔係太適合我口味,試過就算。
好 ... 而家 6款 仲 ...
Bluejays 發表於 2015-3-8 19:03

唔係double chocolate 定 黑朱古力???

或者嗰個係我未搵到嘅 第6款 掛,
我今日搵到嗰款 就係你話 綠綠地色 嗰款。 ...
Bluejays 發表於 2015-3-8 19:27

有時會有新口味,之後見銷量唔好,就會CUT啦

可能最後一種口味好難搵

美綠係唔係雀巢?
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 00:28

係呀,低價甜筒俾雀巢玩哂,依家都唔係低價啦,阿波蘿都貴哂,我近年好少食啦。。。

朱古力味以前上面塊豬古力好食好多
依家轉左真係
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 02:54

世界變了樣,貴到呢,食水果好過啦。。。

其實我係食 Mega雪糕批 為主嘅(云呢拿同香蕉味only),
但我見我已經試晒五款雪糕批嘅味,反而未試晒甜 ...
Bluejays 發表於 2015-3-9 06:34

MEGA 太甜啦,甜到爆。。。

好想煎帶子 好好味
仲有蠔仔 煎魚 嗚呀
但最尾夜晚餐都係頹食左通粉 ...
John 發表於 2015-3-12 19:18

咁慘。。家中無材料???
煎帶子用少少牛油煎,好YUMMY

懶煮 可能一陣再食
我求其落蒜鹽咋
John 發表於 2015-3-12 19:28

我好喜歡煮,煮完慢慢食,好享受

而家煎緊 好變態
我最緊要煮法簡單 唔好太多野洗 唔好太難洗 又好食 ...
John 發表於 2015-3-12 19:45

洗,有時洗走DIRTY 野,好似魚,真係要洗下D 魚皮,唔係蒸出來會臭

我鍾意蒸鯇魚 夠滑 又唔算多骨
燒秋刀魚 鯖魚 不過出街先會食
仲有魚生 凍冰冰 好食 ...
John 發表於 2015-3-12 20:43

蒸鯇魚 我都喜歡食鯇魚腩
唔食燒秋刀魚 鯖魚 ,在家中食煎

蛋糕甜品 整得多
麵包仲係新手
整極都係一係就好大陣酸味 一係就冇乜味
好難掌握個發酵時間呀 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 16:57

落1%酵母粉比例同麵粉比,最好用電子磅量度,之後加水30度水等佢地活躍番

要兩次發酵,你應該知啦,發酵地方,我放入大鑊入面,泡了水,等五至六分鐘等佢溫度降番起四十度,仍有水氣時,放入去,每次發酵45分鐘就可以

酸,應該你發酵太長時間啦。。我都試了兩三天次先得,點睇佢發酵好,發脹一倍多,好得意

個問題我個磅唔係電子磅
好難量咁少份量
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-13 18:33

我之前唔買電子磅,失敗哂,去groupbuye_ 團購買啦,50元一個,幾好用。。。

之後整次次成功哂

食緊自製番薯南瓜糕

多D去荃灣
我在荃灣西。。。
艾石仔 發表於 2015-3-17 12:33

學人講野呢。。

今晚整了BLUEBERRY蛋糕仔

整完野食係要開心SHARE嗄
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-18 12:41

點SHARE ???

父母有得食蛋糕仔,同父母分享了。。

終於整到個好食既白麵包
原來好似日式麵包王咁講
親手搓親手焗既麵包
真係一拳打落個 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-18 18:40

同埋好飽肚,街買D 好似食空氣咁