返回列表 發帖
三哥酸辣正正子
不過我都係覺得有D少
bagfgfcde 發表於 2016-3-18 21:28

美袋食咩料???

好肚餓。頭先熨哂床同被,又幫父母房整。。

煮了麵食。蛋。雞肉。白蘿蔔

食宵夜唔健康喎健康達人
mamakin 發表於 2016-3-19 01:51

勞動完。肚仔打哂鼓。唔食唔得
依家好滿足。。

你用d term呢真係。。。。
electric 發表於 2016-3-19 10:21
好Cute Cute
matthew1990 發表於 2016-3-19 10:23

應該用咩TERM 潮D。兔兔想學

今日整了韭菜豬肉餅。。

好Cute Cute
matthew1990 發表於 2016-3-19 10:23

係度笑我。傷心

唔識食辣食少好多好西嗄
屮SiU霖屮 發表於 2016-3-19 16:55

係呀。我食唔到辣呀

蒸緊魚。。。
John 發表於 2016-3-20 11:55

咩魚呀???

整了西多士。。

不過唔係炸。係煎。

最後加少少糖。好味道

食完野番黎好開心
matthew1990 發表於 2016-3-24 23:32

肥到似肥蝴蝶。。食雪糕火鍋

有friend 子話我肥左少少
matthew1990 發表於 2016-3-25 00:06

食咁多雪糕。。好妒忌

尋日試完
啲朱古力好難溶
matthew1990 發表於 2016-3-25 13:47

肥肥肥。。。食到變肥嘟嘟

點解你又知佢食左乜呢
kwanie 發表於 2016-3-25 13:59

有美食。。我會記住

我地喺餐廳入面食
一開始我呃店員話 有朋友生日可唔可以喺度食雪糕

你真係喺街食?  ...
matthew1990 發表於 2016-3-25 13:56

點解要呃人??唔呃人無得係餐廳食。。唔明

你唔係專門店食??

今早六點多起身啦。食早餐。昨夜食剩乳鴿。加飯同菜。好味道

咁好有乳鴿食
   琴晚的都食左韓燒, 而家把聲都mama地
kevinlai1621 發表於 2016-3-27 11:00

乳鴿用醬汁煮呀。。唔係紅燒

韓燒熱氣呀

聖誕節要吃雞
John 發表於 2016-3-29 00:57

近排家中喜歡食雞。煲雞粥。。炒雞球。

剛剛復活節在家中整了牛腩同羊架。。

唔准食!!!你依排已經好熱氣!!!
kayzzz 發表於 2016-3-29 02:06

邊個熱氣?? 點解你會知道??

見到佢個簽名都已經滯到上心口
kayzzz 發表於 2016-3-29 02:22

你指JOHN 定 MATTHEW ???  唔明白。我好蠢呢。。簽名??

早餐食了三個菠蘿味父母。。。好飽。。。
ed8671ed 發表於 2016-3-29 10:26

點解有三個父母??

食咁多會肥肚腩。。

今日買了蔗。青皮。好味道。清甜。。

好耐無咬過。要咬下。

你即係叫佢食多啲?
nicholashin 發表於 2016-3-29 19:28

佢食咩。我都唔知道啦

。。。。
jose 發表於 2016-3-29 20:47

將D 蔗削皮。洗乾淨。圓柱體一開四。切成5cm 咁。一口一口咬

兔兔就係想keep住佢個肚腩仔
matthew1990 發表於 2016-3-29 20:44

有肌肉正好多。。

食邊個碌蔗
matthew1990 發表於 2016-3-29 21:31

街市買。十元有兩大條。D蔗有人咁高呀

燈柱黎
matthew1990 發表於 2016-3-29 21:45

咁你碌幾多???

碟河粉好油。。。
ed8671ed 發表於 2016-3-31 13:30

食了會變大肚腩。。。

好肚餓。起了身。煮了牛腩。白蘿蔔,紅蘿蔔。蛋。米粉

好重濕氣。繼續要食去濕食物。。

天氣有排潮濕。

自己煲了赤小豆粉葛豬骨湯。排下濕氣先

我都唔識形容嗄
我諗係掛
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-8 17:49

啤梨型嗎???

幾時飲野
John 發表於 2016-4-9 02:58

飲咩。豆漿???

整了紅豆pancake。。好好味。。

蒸芋頭真係好大浸_味啊
electric 發表於 2016-4-11 12:33

整芋頭糖水好好味。。
芋頭炆鴨。炆豬腩肉超好食。。

終於肚餓
John 發表於 2016-4-13 16:41

你幾耐無食野。你食了咩???

今早八點食了粉絲。雞。雞蛋。

依家又肚餓。食一碗雜豆。黃豆。紅腰豆。眉豆。鷹嘴豆

今晚有得飲白鰂豬骨湯。。

發生咩事個芒果包消失左要一連兩PO先出現番
harryharry 發表於 2016-5-12 21:42

RUBY 消失了。大家唔好再提MANGO BUN 啦

又芝士又流心又芒果
果然係邪惡核心

肥死人
matthew1990 發表於 2016-5-12 21:51

希望你快D變肥仔

個蛋糕同條仔一樣都好唔錯a_a
thz
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-24 14:36

你係唔係想兩樣都食(✖﹏✖)

加完~
餓到諗唔到食咩好

我今晚最後嘅選擇就係大快活焗豬

咁美心呢 ...
ed8671ed 發表於 2016-5-25 21:46

你咁肚餓。一食肥膩野。真係超吸收

想肚腩細都難。。

熱氣攻心易生痱滋暗瘡 清熱茶飲助降實火

http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20160528

氣溫上升容易熱氣攻心,加上常吃煎炸香口食物,上班族易受痱滋、暗瘡及積口氣困擾。中醫師表示,夏天暑熱亢盛,加上不良飲食習慣,易令體內積聚過量熱氣。要預防夏日暗瘡及痱滋,除了減少吃刺激身體的食物,也可以從調整日常飲品着手,以各款溫性或寒性的茶方,代替糖份高的汽水、奶茶,有助調理身體。

浸會大學中醫藥學院持續及專業教育部一級講師梁浩榮表示,夏天氣溫高及日照時間長,身體水份易流失,屬暑熱亢盛的季節。他指,當長時間在陽光下暴曬,或沒有及時補充水份,就會承受暑熱,身體就容易出現火旺及熱氣。夏天的對應臟腑為心臟及小腸,當兩者受到暑熱侵襲,會導致心煩、氣躁、尿黃、便秘等症狀。另外,熱氣也會循經脈向上游走至皮膚及口舌,形成口氣、暗瘡及痱滋等小病痛。

都市人一般都不重視戒口,很多時一年四季無間斷地吃煎、炸、辣的食物,加上夏天本身易積累暑氣,梁指,「雙重效應」下會令實火更為旺盛,引致臟腑及皮膚分泌失調,令長暗瘡及生痱滋看似「避無可避」,「熱底人士有暗瘡同痱滋,更加會一出就出幾粒」。 梁稱,要遠離暗瘡痱滋未必需要求醫,從日常飲食著手亦可,例如逐步減少吃煎炸食物的次數及分量,減少攝取油、鹽、脂肪,並多吃冬瓜、苦瓜、西洋菜、羅漢果等性質較寒涼的食物。不少人愛以汽水、凍飲佐餐,但不能降火之餘,更易傷脾胃,建議改飲寒性、清熱、解毒的中草茶飲,能逐步消除體內多餘熱氣及實火,更有助調理身體。 梁舉例如以寒性的桑葉、野菊花,配以潤肺止咳的雪梨焗茶,每日飲用可以清泄實火及消痰,適合治理暗瘡及日常保健。另外,羅漢果山楂飲也有清熱潤腸、除口氣的功效。上班族若怕喝熱飲,可在早上出門前先花約10分鐘煲茶,然後盛載回公司待放涼後飲用。 除了茶飲外,市民夏季亦要注意日常適時補充水份,每日宜飲6至8杯水以滋潤身體。夏天龍眼、荔枝當造,但容易上火,梁建議淺嘗即可,或以進食雪梨、西瓜、香蕉等代替。另外,睡眠不足或捱更抵夜等亦要可免則免,否則虛火上揚,熱氣積留身體更久,暗瘡痱滋隨時「大爆發」。

炎熱天氣也令人難以入睡,久至久之易變成亞健康狀態。中醫認為氣熱上逆容易令人心煩、氣躁,從而睡眠不寐、多夢、易醒,建議午後盡量不要飲含咖啡因的飲品,平日亦可飲用一些具寧神作用的茶飲。 梁指,暑熱會令體內氣血旺盛甚至血壓升高,夏天的對應臟腑為心臟,心神失養就容易煩躁不安,甚至影響睡眠質素,例如易醒、多夢。想一夜好眠睡覺至天明,他建議晚上盡量少喝烏龍茶、咖啡等含咖啡因的飲品,或改飲一些安神助眠的茶方,推介酸棗仁湯,取酸棗仁、百合、茯神各5克,加600毫升沸水沖飲,每天可喝1至2杯。容易札醒的人可以在睡前輕按內關、三陰交、太沖穴,每次30秒至1分鐘,有寧神作用。 茶飲雖採用中草藥,但藥性極低,而且可以有多種配搭,對不同臟腑機能都有裨益,四季均宜。梁浩榮以日常臨床經驗,寫成《湯.茶良品》一書,內含六十多款茶方,教導市民從日常生活起步,調理身體預防各種令人煩惱的小病痛。

包膠:
嘩真係...
麵冇麵味 雞冇雞味 菜冇菜味 唔知自己食左乜
仲要食完飲極水都仲想飲
食個雲吞麵好過

...
John 發表於 2016-5-29 19:26

我有時喜歡買一打大雲吞D 雲吞。之後回家再淥,再加個麵

買了兩個西瓜。差不多七磅一個。。

hewhew條脷仔好痛痛。。
matthew1990 發表於 2016-6-1 09:52

你俾人咬??

又有_暗示。。。
John 發表於 2016-6-7 20:10

無呀。無呀

整了紅豆PANCAKES  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咩黎?
個樣咁  既?!
matthew1990 發表於 2016-6-12 17:01

自己整了pancake 粉。差不多熟放紅豆上去
吳雨霏都煮得好過你啦
希望y____y可以block左呢個post
nicholashin 發表於 2016-6-12 16:58

我唔同佢LEVEL LOR

恐怖料理
唔講仲以為係生嘅
kayzzz 發表於 2016-6-12 17:16

原來大家咁驚紅豆外露。咁我下次包番住佢
好傷心。。