返回列表 發帖

hello 大家好
- 希望今年可以再睇多啲波
- 希望每個球員都唔好受傷
- 希望多啲人入嚟排球台
- Thaisa 應該好返啦 唔好再受傷please 我會喊死架
- 希望朱朱可以拎埋世錦mvp啦
- 各個球會既人員都有變化 好期待

個Channel 好似都要20$ 歐羅
睇緊個個企鵝APP
小糖 發表於 2018-5-15 16:29

一個月呀?

唔知啊 佢個度話買PACKAGE
小糖 發表於 2018-5-15 16:55

我買咗呀總括嚟講 我覺得睇live 還不錯 有高清
但有時會無啦啦throwback無咗一兩分睇

而重溫就成日load唔到囉
唔知聽日會唔會順返啲
定還是我個vpn慢

同埋今年FIVB個官網update都好慢
韓國對比利時嘅Score Sheet都仲未有

手機響鈴來LM
可以考慮留意世錦賽
bagfgfcde 發表於 2018-5-16 13:20

要考慮架咩

第三局換晒同首發幾乎唔同嘅陣容上去大炒對手
劉曉彤嘅一傳進步好多 防起好多六號位嘅波
兩個自由人 ...
patrick1029 發表於 2018-5-16 21:53

我覺得孟子璇兩場嘅表現都好麻麻不過可以比時間培養嘅

但中國嘅失誤真係好少
發球亦明顯有進步到 而且失誤真係少咗

韓國防守好好
全部人都打得好自信
李在英仲打雞血

睇返美國同土耳其嘅呢場比賽
值得重溫

好想特意讚下 Ozbay
其實佢技術仲係有待提高
但每次上場 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-17 23:03

呢場真係好好睇兩隊係各個位置上都交足功課
要讚吓Zehra嘅攔網 8次攔死外 仲有多次攔回同撐起
Meliha同Ercan都好穩定
反而Ebrar成日都太心急
有幾球都無好好處理
Cansu嘅分配亦做得好好
快攻同後攻都組織得好好
要繼續加油

另外美國Bartsch嘅硬實力我覺得係不容忽視嘅
第四局尾換出嚟都拎到好多分
但真係要苦練一傳啦 一出嚟就比人追發飛一傳
反而副攻嘅人選都好多 Akin 大眼 Dixon Adams 實力都差唔多
見到呢3場佢地都有輪流上 競爭好大

另外中國對韓國都幾好睇
韓國對中國兩位主攻嘅攔防實在準備得太好
係各個點都打到High晒嘅情況下 中國隊都作唔出啲咩挽救
李盈瑩中間都打到有啲垂頭喪氣
所以今場都比佢地上咗好好嘅一課
知道咗自己嘅不足 亦都令佢地預備吓輸波嘅心情

另外巴西對德國塞隊同日本嗰三場都值得一睇
德國贏在發球非常好 多次破壞巴西嘅一傳
Roberta組織唔到好多有力嘅進攻
亦睇得出佢地無對德國隊作出充足嘅準備
對於Fromm同Lippmann嘅攔攔防實在太不足
邊攻除咗Tandara都無強攻實力
無一傳下打得比較困難

打日本嗰一場其實都打得非常吃力
但攔網算係可以蝦到日本 其中Adenizia攔死咗9球
兩邊嘅防守速度都好快
反而Ana Beatriz真係唔係想像中咁勁
好多球都係拍拍吊吊 係被日本守起晒

打塞隊應該係準備得最充足嘅一場
對於Boskovic同Miha嘅攔防亦都好充足
另外後備二傳Antonijevic同副攻Popovic都打得好好
所以呢個週期嘅塞隊實力都仲係咁強
反而Busa好似無乜進步

俄記嗰三場都好炆水
用咗新二傳Romanova
感覺比肥潘好少少少少咁多啦
好多傳球都傳到攻手想死
而且傳球速度都係咁慢
Voronkova硬實力又係好強 而且扣球嘅失誤好似少咗
但一傳都係滿天飛 佢一出嚟追發佢一定無死
兩位副攻Efimova同Fetisova表現都唔錯
但攔網都係要加把勁
Malykh點都係低 泰妹都可以攔死佢幾球
而且失誤都唔少 同Goncha仲係差幾皮

btw miha喺國家隊真係開心, 一傳範圍可以縮到咁細, 好似越企越邊咁,
澳門站加埋rasic, 就真係發扣 ...
skyhorse1111 發表於 2018-5-20 00:18

睇吓楊涵玉有無得打正選位置
今站三場都唔容易
對佢地嚟講係一個好好嘅考驗
好彩仲要顏妮帶領一吓

今個星期唔係睇咗好多場

1. 段放確實打得幾好,幾有自信。當然其他環節要再做好啲
 LYY比Jenny鬧到咁,希望佢快啲苦練吓一傳防守
 琴日對塞隊其實還不錯,發球追Milenkovic都非常有效
   但攔防既實力不足,所以Miha/Boskovic/Rasic 都係任打咁濟

2. 睇咗美國幾場
   Robinson打自由人效果都唔錯
   一傳好穩定 而且副攻攔防有返吓咁上下實力
   所以好容易做到防返
   但速度可以再加快少少
   同埋Lloyd傳比Murphy/Drews咁球都係較低
   一慢咗就好易被攔死

朱婷黎香港都唔代表會上場既
黎簽名會同出席下活動姐,會唔會係替補上場打一兩球咁 ...
stephybest 發表於 2018-5-25 13:44

對日本可能會首發

塞隊嘅主攻存在非常大嘅隱憂
打得好當然無問題啦 , 不過好似喺澳門站咁樣嘅情況
Miha 嘅無畏失誤 , 另外對 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-25 14:35

佢地一傳確實唔好 不過好在有硬實力不過我估蛇姐應該比較穩陣
佢地雖然一傳唔好 但網前實力好強
所以當我地一傳唔好既時候 唔可以刻意硬打
呢個時候更加考驗攻手既水平
好似琴日段放被人攔
導致塞隊不斷追分

好 等我重溫吓先

美國同阿根廷搞咩咁多失誤

今日中女對美國
第3局 局尾一度20:15領先 之後連輸10分 呢個都幾令人無奈
又係咁岩朱婷轉左去後排  ...
小糖 發表於 2018-6-7 21:45

感覺丁丁真係退步咗
以前都無咁多唔到位/倒三角既波一傳唔好仲要傳得咁既波
水平無朱朱咁高既攻手真係好難打

相反美國真係好快
基本上一傳接到就可以拉開
所以第一局基唔上都攔網都掂唔到個波
Robinson轉做自由人後
美國防守一傳亦都穩咗好多
的確係非常難對付

有無順少少嘅link

唔好再發菜球!!!!!!

第四局要Keep住發好球
另外唔知係咪丁丁專登壓低比朱朱啦
佢本身傳得好慢
仲要傳咁低
人地美國4隻手已經等梗朱朱
朱朱特點係高又唔係快

唔明點解咁多人未打就驚輸
LYY今日發揮都佢嘅功用出嚟
唔知聽日有無機會首發
Kiraly嘅換人都幾快
第三局見到Larson進攻被限制 一傳亦唔係好穩
第四局派出Hill應戰
Hill一傳頂到 令美國嘅快攻再次打返出嚟
中國嘅攔網亦都好難跟得上
所以基本上同陳陳所講一樣 要用發球帶動攔網
第三局就係因應呢點而贏 第一局其實都唔錯 不過局尾手緊 差少少

另外就係小宇幾時先有進步呀
Jenny仲要比咁多機會佢
進攻慢 點低 又唔識自我保護
線路亦唔及曾曾多
希望聽日曾曾有得首發

呢幾日睇咗幾場
發現美國/巴西/美國嘅副攻都有一定防守能力
係副攻發球輪 係五號位都可以起到靚波
反觀中國好似唔重視呢兩輪嘅副攻防守
即使前排攔網撐起咗斜線
後排五位號起球能力亦好差

聽日對巴西一定要注意Gabi嘅小斜線
攔網一定會好封
所以四號位嘅卡位一定要留意
同埋都係要發好球 唔係一定好難打

李盈瑩胡名媛兩個表現收貨啦,
世錦賽可以mark定位比佢兩個,
如果今場係蘋果打我真係唔敢想像會點,
估唔 ...
stephybest 發表於 2018-7-1 16:48

其實唔止收貨啦表現好出色
朱朱壓力無咁大 進攻表現明顯都自信咗
相信世錦一定會有其他隊開始研究佢地

發現美國/巴西/美國嘅副攻都有一定防守能力
重覆左 係咪土耳其
確實而家睇得出有好幾隊嘅副攻陣 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-2 14:11

反而進攻出色既副攻都唔算好多可能同二傳有關

黎緊仲有男排嘅 Final Round !
六支隊伍都大有來頭
法國 - 15 17 聯賽冠軍 , 塞爾維亞 -16 聯賽冠軍
俄羅斯 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-2 14:47

好期待 但佢啲時間好夜

2018 - 2019 轉會市場消息 [持續更新]

VakifBank [TUR]
- 朱婷 , Rasic , Robinson , Sloetjes , Orge , A ...
chanchan0909 發表於 2018-7-2 21:52

Hooker應該係去Osasco而唔係去GALA?

恭喜俄羅斯!!實至名歸!!
攔防同網前實力都非常強勁
但決賽太眼瞓唔小心瞓咗 之後重溫返先
Anderson都係打返接應啦
可以幫手接一傳外 進攻仲要keep到!!
Boyer都進步咗既 繼續加油啦

另外琴日睇咗少少少少泛美杯
終於見到Thaisa
仍然要戴住腳架
見到佢跳得無咁高外
有啲位佢都索性唔跳算
希望世錦有佢份啦

都有好多係一邊番工一邊 keep 住打波
另一邊就好似 楊秀美 咁為夢想全職打波 , 舊年就加盟左泰職 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-10 07:31

呢一個好似有聽講過唔知佢打成點呢

女排世錦賽早前官方公布左票價
因為都有人查詢一下票價嘅資訊 , 都去查一查

具體嘅資料睇官方會比較清楚
...
chanchan0909 發表於 2018-7-10 08:01

其實好似唔係好貴
如果有埋酒店package就好

國際排協宣佈 2019 - 2021 連續三年世界男排聯賽總決賽會喺美國舉行
chanchan0909 發表於 2018-7-9 21:10

無人想搞咩 我覺得法國氣氛幾好

作為世錦賽前亞洲區既大賽 同埋都係四隊既一次摸底機會 (特別中日韓起世錦賽都係身處起同一個半區) 中日韓 ...
Wonders 發表於 2018-7-9 22:25

ok 希望佢地對住中女唔好收收埋埋

之前睇左泛美盃多米尼加喺準決賽同決賽嘅表現
因為主場作戰 , 所以派出嘅都係最強陣容
所以前面聯賽嘅表現 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-29 21:49

利申無睇

其實14年既多米真係好強但佢地又自己放慢腳步
比較年青既Mambru/Pena都非常粗
處理球能力明顯唔及De La Cruz
所以有靚既防守
但未必做到靚防返

同意佢地必須加強一傳
然後配合上都仲有進步空間
VNL睇過幾場佢地都有失配既情況
大大減低成隊班既士氣

今晚開波啦
我決定回歸排球台

估唔到荷蘭咁強勁
琴晚嘅發球好勁
第一局局尾好可惜
諗住應該會頹到連輸三局
但佢哋都好積極去打好每一分
可以小組第一了

SRB係咪放水比波蘭

Lucas個背飛靚到

俄記出晒招換晒陣容都贏唔到一局
三局都係二十分咁上下就鬆懈咗

波蘭又再一次係決賽對住巴西!支持波蘭

如果泰妹全拎三分呢個要求會唔會有啲貪心

緊接落黎就係今日世界大戰 !
今晚想重點睇決賽 , 銅牌戰就遲 D 睇返啦
呢幾日都無完全中過比分 , 希望今晚 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-30 21:44

good night

Kurek真係打乜有乜
巴西仲未對波蘭嘅高攔網諗到突破嘅方法
小球處理上亦完勝巴西

巴西後段打咗上嚟
波蘭要頂住呀

恭喜波蘭
今日打得好好

Anderson戴眼鏡

博出位 嘔心
仲要將 Kurek 最佳接應分走 ! 可惡 !

而家男排都係走上台階嘅頒獎形式
超鍾意咁樣嘅頒獎 {:1 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-1 05:25

咁Anderson 係成個賽事表現都好好嘅
而且我估佢都要分獎
奇怪就係Lisinac分唔到個副攻

同意呀
同埋真係好有氣氛
Lighting真係完勝日本

SRB一局嘅失誤仲多過中國琴日三局
Boskovic啲長斜線係邊線落 真係好難防
得閒又轉玩吓直線 真係任佢玩

德國第三局咬住分數
第四局嘅自信同速度都返返嚟
Hanke嘅傳球非常好
三個邊攻手亦好敢打
反而巴西嘅小球處理非常差
一啲吊球同撐起咗嘅波都未好好準備
而且Tandara係關鍵時候嘅失誤實在太大意
咁搞非入六強真係非常困難

BTW恭喜德國

嚇死最尾抽第二名諗住抽中G組就gg

上次因為要返夜校無睇中美戰,結果中女直落三局赢!!
今日在電視機前睇左三局心知不妙,決正關機,最後中 ...
universal 發表於 2018-10-14 17:41

收皮啦偽球迷

點解成日輸咗一局就聽到話咩「輸喇唔敢睇呀好蠢呀blablabla」
係唔係第一次睇波??

美國可惜了 不過實力上真係比較輸蝕
二傳弱 強攻打唔過 係副攻比較強少少
當一傳波動嘅時候 二傳嘅調整都好差
快攻可以話買少見少
Kiraly 真係要認真諗吓之後嘅人選了

聽日中荷之戰兩隊都無乜壓力可以放開打
十分期待

睇波睇到好攰
荷蘭以佢嘅實力嚟講算係打得唔錯
對方限制 Slöetjes 嘅能力比佢限制 Boskovic 嘅能力強
Belien 亦打得唔好,反而Koolhaas嘅表現有少少驚喜

中國可惜了
全場都被對方壓住打,但都俾到對手一定嘅壓力
尤其係sylla接發球方面
而且係大部份機會球上都把握唔到
丁丁傳球思路亦唔太清晰
而且中國都係太驚Egonu大力跳發了
而且呢輪亦對正我哋弱輪
所以壓力都幾大吓
另外要一讚顏妮嘅攔網仍然keep住係高水準

聽日嘅決賽會好好睇,亦係兩支大熱門嘅對抗
各個位置上實力都差唔多
就睇吓邊個能夠限制得對方多啲

你所講嘅都係呢個唔得同嗰個唔得 , 跟住又係睇後面有邊 D 人應該得 , 所以結論都係叫國家隊要用佢黎代替其 ...
chanchan0909 發表於 2018-10-20 11:36

Danesi一出道就覺得佢好唔錯
應該話意甲出嚟嘅副攻水平都好好
但今次嘅表現真係好好
有攔網有進攻
而美隊亦都進表唔少
令到意粉成個副攻線都好強

成日淨係識得掛住成縯分數分組
專心睇比賽好過啦
chanchan0909 發表於 2018-10-20 16:51

笑死我你好man呀

哈哈
世錦賽向來多變數 上屆巴西陣容咁強
都半決賽0-3輸美國
如果係強 分係邊組 遇到咩對手都強 ...
小糖 發表於 2018-10-20 17:52

世錦真係好難打一嚟賽程長
二嚟好多隊都未係週期完搵到最啱嘅陣容
遇對強隊次數又比較多
所以壓力都幾大
但相反哋會好睇咗
贏輸都好enjoy

每个人关注点不一样
爱好不同
我就喜欢分组 排名这些
youfuqi 發表於 2018-10-20 19:08

你愛好好特別
建議你以後睇比分直播算
反正你唔care技術性嘅嘢

恭喜塞隊!

土超嘅比賽有無數據睇返

係無嘅 ! laola 今年開始唔會播架啦 , 會由歐排聯頻道播放

睇 live 同 replay 都要付費 , 8 歐元 / 月 ,  ...
chanchan0909 發表於 2018-11-20 19:59

我註冊唔到

註冊唔到愛奇藝 ? 定歐排聯頻道 ?
北汽 ...  睇完全場 , 打得並唔係一貫水平
恒大嘅小球 ...
chanchan0909 發表於 2018-11-25 10:49

CEV嗰個呀!但我註冊到了,唔知點解琴日撳唔到Register個制