返回列表 發帖
phy此終都係mechanics最易讀

wave motion先易讀 做ale題目都好輕鬆 反而mechanics可以出到好難
nicholashin 發表於 2015-3-3 14:30

wave em 同matter太虛幻mechanics實制d易諗d易明白成條問題講咩

其實係咪可以再報來玩下考
我好記得第一年有人中文小組討論有人話
我都幾BUY你既意見 你既comment 都幾 OK  ...
Nicholas 發表於 2015-3-3 16:13

我都想試下走去小組討論狂搗亂
又講粗口又講英文又講笑話

於Cool Cafe的大部份現存主題設立閱讀權限會否造成「富者越富,貧者越貧」的問題? ...
jose 發表於 2015-3-3 15:47

設立閱讀權限目的是為了令漿粉遊客不能搗亂的說

講足15分鐘野 壟斷發言先好玩

有題材寫「己所不欲,勿施於人」啦 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 16:26

仲要係人地嘗試插咀既時候狂鬧佢 咪阻住我發言我諗我跟本唔使旨意出到間班房

對於一個勁度唔小心既人泥講
數學真係好難高分

唔上cm都會有其他引誘咖啦
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 17:19

當你要溫書既時候 任何野都會變成引誘

我都係 搞到響房溫書每15分鐘出去斟一次水 睇下有冇機打
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:39

寫report做assignment
寫夠50字     就上一上cm
寫夠100字   就上一上fb
寫夠200字   就聽首歌
寫夠250字   就打鋪lol
寫夠500字   就食下野
寫夠1000字 就沖個沖寫
夠2000字 就訓下覺

我最憎reading 都唔知睇文言文做咩

同埋好憎背嘢 好彩我嗰屆冇範文
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:40

以前雖然冇範文但其實都好多野要背
d 中國文化真係好惡梗

咁一日要沖幾多次涼
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:42

兩三次到啦
不過通常寫夠一半limit 就已經放棄
等聽日再做

咁你咪白過小白?

我通常一日通頂 一日7訓
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 18:46

沖涼其實好減壓
做太耐溫太耐書 個頭好重
沖個涼輕鬆d 諗野都清晰d

我下一屆先有範文 好險
reading我反而唔太憎 可能自己平時考得幾好
writing試過連續N次 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 18:50

一直覺得中文既reading好難我實在太唔明白佢地考緊d咩
加上跟本個d所謂既閱讀理解都唔係作者親身出既問題
所以所謂既文章中心思維跟本只係教授局主觀思維
我試過retake中文ce 第一次reading明明有5*  第一次跌到得1
太難理解~

最怕個4式題 好多時有兩個答案都岩既時候
跟本口同鼻拗

我到依家都唔係好清楚點分 部分正確同埋錯誤

而家mo部份正確la
jose 發表於 2015-3-3 19:28

而家無左「部份正確」 得「正確」、「錯誤」、「無從判斷」
nicholashin 發表於 2015-3-3 19:28

果然老了

早就應該冇啦!!! 害人不淺

召集所有讀 M1(AMaths??) Geog Chem ICT 的面孔
本人現正修讀以上科目 係咪好雜呢 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:27

好想知ICT要讀D咩 使唔使寫PROGRAM

不如你問下ajose啦
我讀左半年講 data official automation word processor spreadsheet等等 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:37

想當年我讀CIT都好似唔使點讀個堆WORD同埋EXCEL
如果ICT朋友仔SBA要寫PROGRAM 隨時可以問我~
我絕對幫到你手嗄<333333

其實好睇你有冇science嘅頭腦 我覺得中學嘅phy唔太難 例如話E=mc² 由細到大都聽過啦
利申依家讀緊大學ph ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:41

@@邊間U
但係中學教既E=mc² 都唔係太深入
想當年自己走去睇書睇relativity都學得syllabus多

中大jj 依家都唔識計relativity d數
利申:五六歲嗰陣以為微積分係大學先讀嘅嘢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:45

W0W 入到中大PHY 西利子啦
本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

中大jj 依家都唔識計relativity d數
利申:五六歲嗰陣以為微積分係大學先讀嘅嘢 ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:45

SAME HERE!!!!不過我到依家 D數一難小小就已經唔識IN

中大science只需23分 對某d人係水抱科
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:47

依家CU PHY唔係獨立一科揀嫁?

所有sci fac都係broadbase收生我的命
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:52

唔講唔知之前
我地好似係就咁JUPAS收 仲要係收好高.__.
好似係

最尾嗰幾屆要1條A囉聽講我便是冇5**的例子
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:54

3大CHUR科之一
你要加油啦

GPA已曝跌至2的邊緣 各位midtermjj要加油
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:59

好在我依家依D19DEGREE
GPA已經變得唔重要

提起LS 其實LS要讀D咩

total 6個module囉 如果我未outdate嘅話
modern china 最煩 個人認為
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 20:04

真係陰公豬要讀中國D威水史

其實ls 真係好易讀, 你識睇題目就一定lv4, 有point就lv5

總括黎講係讀答題技巧 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:04

唔 咁樣講 即係我一定得3

老老豆豆我考之前重溫緊Econ
LS根本就係中文綜合能力既終極寫到手殘版 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:07

要寫好多字嫁??

paper1 就填滿佢d line, paper 2就at least 5-6pages (我考英文ls)
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:09

有幾多時間LOL?

當自己講野已經無咩point既時候
唔9吹多d扮內容豐富真係會下年見架 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:09

同我地中化文化卷有異曲同工之妙

+1
much easier than chin eng maths
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 20:11

真心覺得中英文真係好難

paper 1 個半鐘3條, 7個分題, paper 2 75分鐘兩條4個分題
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:11

75分鐘寫 6 7版??????????????
點寫

比較下LS真係算好易
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 20:13

中英文吹唔到水要食老本 真係一考見底

睇下你記開邊範, 我係英中用開英文教, 熟左就ok, 況且英文字長d好快就填滿張紙 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-3 20:15

即係好似PHY CHEM BIO咁
平時記開 會易D

我都好淆呢份
又要搵pt又要整合又要顧措辭又要唔好抄太多垃圾落去
啲pt又要打散 chimagun ...
jose 發表於 2015-3-3 21:12

下英文LISTENING 依家要攪埋咁多野嫁??

MOCK 永遠出到最難架啦 -_-"
kwanie 發表於 2015-3-3 21:30

係想當年MOCK既成績真係慘不忍睹
雖然AL出去考都係

唔洗自己諗points我覺得好簡單姐  中文綜合先至chi ma gun  1 hr 15 min 寫1500-2000字 仲 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:21

綜合真係好睇PREP未聽就已經要諗定點作點寫
寫字速度亦係重點

講呢D 既喂
[我都有 4 年啦]
kwanie 發表於 2015-3-3 22:33

依個壇都唔少老野嫁啦未排到我地:D

我學校中文老師叫我最少寫1000字,但後來發現高分作品要寫五、六頁 i.e. 2000-2400字 完全chi sin
最勁都只 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:35

1000字的確算係濕濕碎但1500字開始就真係難
想當年我都好似1500字左右

成班老_ _ 出曬泥

中5讀過D課文 咩我都唔係好記得啦
最記得係宋定伯捉鬼同埋口技

仲有依首唔知詞定曲
枯藤老樹昏鴉 小橋流水人家 古道西風瘦馬 夕陽西下 斷腸 人在天涯

唐山大地震

3000 字  理科仔寫到咁多字真係CMG
一人生最大成就應該係AL 嗰刻, GG
kwanie 發表於 2015-3-3 22:45

我個篇SBA好似仲係到依家睇番 真係以前的我係咪傻的嗎

903 班 DSE 雞笑死人
問人有無罐頭句子
係咪無睇考試報告呀
kwanie 發表於 2015-3-3 22:47

Every coin has two sides 嗄

In a nutshell, it's crystal clear that we should not burn the midnight oil to study for DSE. {:4_96 ...
nicholashin 發表於 2015-3-3 22:49

想當年CE定中6背左勁多美字/IDIOM
個MISS先同我講唔好用咁多我真係比佢地吹到脹一脹

我間中學中文科要我睇沉淪的國土
睇到頭暈
艾石仔 發表於 2015-3-3 22:55

再老一個LEVEL既人終於出現

用咁多都唔得
其實英文作文要點先高分 用多啲唔同既vocab 但唔可以太多idiom??
句式多 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:57

以前D MISS最鐘意就係講作文你用D簡單既字就得
成篇文越簡單越好 唔好用深字
好啦之後我成日用D小學雞英文比佢 佢真係比個小學分我

AL讀左半年頂唔順QUIT左
艾石仔 發表於 2015-3-3 23:01

其實 一直想知文科AL要讀D咩之前中屎 CE唔係讀曬成個中國歷史嫁啦咩

btw, 如果識既話, 例子梗係用最新既'Jihadi John' Emwazi, 仲有德國肥婆乜乜乜, show下國際視野 ...
John 發表於 2015-3-3 23:04

依家就緊係要引用漿啦宇宙視野W0R

out sy 野千祈唔好記
kwanie 發表於 2015-3-3 23:05

以前做PP最開心就係聽到依題OUT C依題OUT C

講起中文LISTENING
我仲記得我個年CE中文個滕若飛
當年真係J死我

個句 正所謂不在乎天長地久 只在乎曾經擁有 出血啦