返回列表 發帖

CKKL Music Award 2022
日期: 2023.01.08 20:00 (SUN)

本年度獎項
1. 十大金曲 (按榜分頒發)
2. 男, 女, 組合3甲
3. 唱片獎 (金, 銀, 銅)
4. 唱作人 (金, 銀, 銅)
5. 新人獎 (新人準則: 已發表個人專輯並有歌曲上榜, 設金, 銀, 銅)
6. 進步獎 (準則: 未曾奪得十大及男女組合3甲均可候選, 設金, 銀, 銅)
7. 幕後獎 (榜分最高的幕後人: 曲、詞、編、監各1)
8. 播放指數大獎 (詳情請參閱AP榜, 設歌手, 歌曲, 名額各1)
以下獎項
歌曲可於多個界別提名, 惟只可於一個界別得獎
如歌曲已獲得十大金曲, 會從此界別剔除
9. 國語歌 (一首)今年無咩點上國語歌
10. 合唱歌 (設金, 銀, 銅)
11. 改編歌 (包括翻唱及改編外國歌)
12. 主題曲 (設金, 銀, 銅, 所有於香港播放之電視劇, 電影, 廣播劇有關之主題曲均可候選)
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 靈魂有路 - 雷同二友

年度推介歌曲第八位
18部半

主唱:泳兒
作詞:周耀輝         
作曲:馮穎琪
編曲:CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮 ...
liwaynejason 發表於 2023-1-7 22:15

果然夠冷

照計都係豹/琪㗎啦
豹2.5首我係覺得有啲勉強啦 除非真係好鍾意前面嗰兩首 係..我年中試 ...
liwaynejason 發表於 2023-1-8 00:02

到時有excel, template都有嘛你入就得
然後用同樣方法計埋自己個榜

Hello Hello

Welcome Speech
2022年自己都估唔到, 一年可以睇咁多show. 報復式消費除咗係一種支持, 更多係俾自己多一個機會, 聽到更多嘅Crossover. 今年究竟係新人勝舊人, 還是舊人仍能發揮應有水準, 即刻為大家揭曉.

十大金曲 第十位
對於佢嚟講, 一日未有首big hit而令佢真係紅, 我都覺得我仍然會繼續做俾佢.
嚟到第11個年頭, 今年作品唔算太出色, 不過係全年都咁冷淡時, 都可以造就到呢個位置.

十大金曲 第十位

修養動物 - 林欣彤

曲 Howie
詞 林寶
編 徐浩 周錫漢
監 徐浩

十大金曲 第九位

撐到咁耐, 首先都要有第一次, 今年有2個單位首奪十大, 其中1個係呢個位置. 以少見嘅曲風帶出新鮮感, 再配有驚喜嘅合作, 就好似跳雙人舞咁. 有來有往先會有火花.

支持JF!
JayantL 發表於 2023-1-8 20:04

GL is coming...
WZA111 發表於 2023-1-8 20:05

Welcome

燈牌ready 未

愛煎力今晚應該可以吐氣揚眉

十大金曲 第九位

雷公 - 陳健安 iii

曲 iii
詞 陳尖
編 iii Hanz
監 陳健安 iii

改編歌

今年復頒呢個獎, 當然唔少得IRLTS呢個project, 咁就睇下我最鍾意邊首

mag到今年仲有獎
Yan 發表於 2023-1-8 20:09

真係夾硬做俾佢 希望出年可以用實力說話

唔好啦
JasOh103 發表於 2023-1-8 20:12

唱完歌, 打聲招呼, 就已經點左名

愛到呢 跨年十大
JasOh103 發表於 2023-1-8 20:12

睇分你就知

十大金曲 第十位
對於佢嚟講, 一日未有首big hit而令佢真係紅, 我都覺得我仍然會繼續做俾佢. 嚟到第11個年頭, 今年作品唔算太出色, 不過係全年都咁冷淡時, 都可以造就到呢個位置.

遲左少少… support…  第九第十都好聽
MCmatt 發表於 2023-1-8 20:15

hello, 一陣都要加油

蕾婆已經用緊Q1 quota
JasOh103 發表於 2023-1-8 20:16

合唱歌其實都好易儲分

國語歌

如果可以 - 韋禮安

新人

今年新人可以頒到3位, 咁都要多得各位歌手成功出碟. 有等左好多年嘅歌手, 亦有第1年就成功以一隻碟做到1個小結. 唔講咁多, 直接嚟

新人

銅獎:Learning Curve - 洪嘉豪
上榜歌: 聖誕很忙 / 及時行樂 / 活人標靶 / 救 / 污糟兒 / 二損一 / 還原淚

銀獎:The Cloud - 雲浩影
上榜歌: 願望之翼 / 到了那裡就對吧 / 密切接觸者 / 氣流

金獎:Why Am I Here - 張蔓姿
上榜歌: 一樣 / 不言自明 / PANDA / 關於纏綿 / 自救日常

就估呢首 呢首正

歡迎留步
MCmatt 發表於 2023-1-8 20:21
weibird
Yan 發表於 2023-1-8 20:21

真係無咩國語歌

哦哦 以出碟計 雲同姿都出色
MCmatt 發表於 2023-1-8 20:26

擺明呢2個先係真命天子
kaho計今年
Yan 發表於 2023-1-8 20:26

攤左咁耐, 終於做到新人

十大金曲 第八位
近年講得最多係對前路嘅迷惘, 不論係大人細路, 如果唔係都唔會有咁多移民. 但係留下來的人係咪真係看不見盡頭? 起碼我仍有信念…

十大金曲 第八位

命盡頭 - 陳柏宇

曲 張暐弘
詞 王樂儀
編 Edward Chan Michael Wong@emp Edwin Tong
監 Edward Chan

十大金曲 第七位

另一個角度嚟睇, 唔係個個都有咁嘅耐性, 愛嘅相反就係恨, 唔去咒罵你, 都算偷笑.

十大金曲 第七位

小心地滑 - MC張天賦

曲 徐浩
詞 黃偉文
編 徐浩 黃兆銘
監 徐浩

主題曲

今年主題曲可以見到唔少mirror影子, 主因都係轉戰影視作品然後搭單唱埋, 好唔好就見人見智.

最後五強
膠on – 6膠 / 分岔路 – 鄭欣宜 / You and Me – 梁詠琪 / 風雨不改 – 姜濤 / 狠愛狠愛你 – 王菀之

兄弟嘅滑滑嚟啦!?
MCmatt 發表於 2023-1-8 20:33

bingo, 係咪好易估呢

主題曲

銅: 狠愛狠愛你 – 王菀之
銀: 風雨不改 – 姜濤
金: You and Me – 梁詠琪

合唱歌

合唱歌今年都有唔少, 除左因為翻唱歌變成合唱加入戰團, 唔同單位互相邀請crossover, 都造就咗新火花.

最後五強
我也難過的 – 吳林峰 謝芊彤 / 二損一 – MC張天賦 洪嘉豪 / 樓下有人 – 古巨基 葉巧琳 / 誅神的黃昏 – Serrini 王菀之 / 言之無物 – 岑寧兒 陳蕾

呢啲tag無估到咁頭痛
最後五強是十大   (遠看名單
MCmatt 發表於 2023-1-8 20:37

我呢到興隔住隔住咁頒

希望之之可以執到個獎
WZA111 發表於 2023-1-8 20:36

睇完上次live, 真係加分唔少

合唱歌

銅: 二損一 – MC張天賦 洪嘉豪
銀: 誅神的黃昏 – Serrini 王菀之
金: 我也難過的 – 吳林峰 謝芊彤

進步銅

今年呢個進步獎應該慢慢過渡到新人獎, 我估最快出年新人獎應該會改制. 所以今年候選5位都係有傑出表現, 或者(之前)做唔到候選新人而角逐

最後五強
葉巧琳 / Gareth T. / 陳卓賢 / Kiri T / Kerryta

銅獎得主就係唔知點計佢好, 再加上英文歌唔係個榜嘅主流時, 不如就用呢個獎嚟表揚下呢位歌手.

進步銅

Gareth T.
上榜歌: 勁浪漫 超溫馨 / confidence

進步銀

呢位歌手由團體轉戰個人, 再挑戰各種幕後崗位, 今年交出亮麗嘅成績, 不過下年唔知仲可唔可以繼續有咁多輸出

姿持芊芊
Kiri T
MCmatt 發表於 2023-1-8 20:45

kiri t暫時上得一首, 不過今年首冠, 攞嚟填下數先

YAWN
JasOh103 發表於 2023-1-8 20:53

唔好咁啦, 首歌真係好聽ga

進步銀

陳卓賢
上榜歌: 留一天與你喘息 / 地球上的最後一朵花

進步金

舊年飲恨未能獲獎, 今年再接再勵, 比賽過後越戰越勇. 誠如佢project一樣, 可以過五關 斬六將.

進步金

葉巧琳
上榜歌: 樓下有人 / 勇者鬥惡言
冠軍歌: 難道我還未夠難 / 人間英靈

十大金曲 第六位

心慈則貌美呢句說話當然真, 做番自己又係咪真係咁不思進取. 或者最醜嘅時候, 係你仍然迷失於這人生遊戲中

Mischa?
===============
你又係每5分鐘頒一個獎喎
liwaynejason 發表於 2023-1-8 20:57

well prepared 嘛
Love 賢
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:00

好聽 支持美賢
JasOh103 發表於 2023-1-8 20:58

好多hellosss

十大金曲 第六位

樹木真美 - Serrini

曲 Serrini Frankie Yip
詞 Serrini
編 Frankie Yip
監 Frankie Yip

十大金曲 第五位

能夠做自己都算係人生目標, 但係好容易就會over咗, 變成自我. 如何取得平衡當然係人生一大課題. 但願呢位歌手2023年都可以重新出發, 做到真我.

十大金曲 第五位

虛榮 - Gin Lee

曲 T-Ma 馮允謙
詞 王樂儀
編 T-Ma
監 T-Ma

十大金曲 第四位

真正嘅自己除左有一份高傲, 更加係不畏強風嘅信心, 如何保住心火, 我地更加需要力量.

MV好睇
梨胃言 發表於 2023-1-8 21:10

唔知2023年仲會有咩大製作

十大金曲 第四位

葉落冰川 - 泳兒

曲 馮穎琪
詞 周耀輝
編 cmgroovy
監 cmgroovy 馮穎琪

唱作銅

今年唱作人應該係有驚喜, 除左因為近年歌手都轉戰唱作人, 就連新人都要挑戰自己. 銅獎繼續曲詞包辦, 唱出自己與社會所要的能量.

冰 > 火
喜歡呢個選擇
liwaynejason 發表於 2023-1-8 21:19

2 weeks 冠假象嚟

唱作銅

陳蕾
上榜歌: 言之無物冠軍歌: 世界與你無關 / 下流社會

唱作銀

銀獎係以新人姿態首奪. 攞完呢個獎出年可以直接挑戰下女歌手或者十大

遲咗入場,Mag今年都仲有奬,果然係首席愛將。你係咪同我一樣覺得Mag唱作唔得? ...
ambrose121 發表於 2023-1-8 21:20

其實係2金後係有少少想壓佢嘅, 點知最後真係嘆慢版, 咁咪俾番好聽d嘅修養動物

莎莎定姿姿?
(我等你頒完先到我,唔好撞好啲…)
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:22

仲有一段距離wor, 雖然我target係11前完

唱作銀

張蔓莎
上榜歌: 剎那的 / 未算壞 / 自生自滅冠軍歌: 到時見

唱作金

金獎翻查紀錄都係第一次, 佢嘅唱作能力毋庸置疑, 希望今次唔係安慰獎.

唱作金

馮允謙
上榜歌: 報復式浪漫 / Take A Breath冠軍歌: Freakin' Nightmare / 給缺席的人唱首歌

幕後

作曲:呢位作曲人做左今年女歌手御用作曲人

填詞:填詞人就都可以話係以量取勝, 近年仲同越嚟越多嘅新單位合作

編曲:編曲人就雖然合編多但係以量取勝, 不量係band sound定係慢歌都有佢嘅出現

監制:監制就係首奪, 快歌慢歌一樣得, 今年仲難得地係監制一欄有咁多作品

懷疑調走咗家姐
JasOh103 發表於 2023-1-8 21:31

咁就要留意一陣做馬分數

幕後

作曲人 - 馮穎琪
上榜歌: 沉溺 / 18部半 / 我的視角
冠軍歌: 葉落冰川 / 早上37.2度 / Little Fires Everywhere

填詞人 - 黃偉文
上榜歌: 一表人才 / 勁浪漫 超溫馨 / 脫骹的華爾茲 / 豐乳肥臀 / 猥瑣 / 我地 / 土撥鼠之日 / 樓下有人 / 邊一個發明了encore / We Are / 羅曼蒂克衰亡史 / 到底發生過甚麼事 / 恐懼蠶食心靈 / 永順街39號 / 滴滴金
冠軍歌: 難道我還未夠難 / 月台上碰面 / 愛情值日生 / 納斯卡線 / 小心地滑 / 給缺席的人唱首歌 / 老派約會之必要 / 誅神的黃昏

編曲人 - 黃兆銘
上榜歌: 一表人才 / 及時行樂 / 脫骹的華爾茲 / 愛無餘地 / 自動修正 / 有今生沒來世 / #BFF / 火燒心 / 樓下有人 / 只想和你吃漢堡 / 意外現場 / 還原淚 / 小撇步 / We All Are / 地球上的最後一朵花 / Whenever you are / 永順街39號 / 滴滴金 / 塚。愛
冠軍歌: 地球空心論 / 納斯卡線 / 小心地滑 / 約 / 老派約會之必要

監制 - T-Ma
上榜歌: 兩個你 / 時候不早 / Dear Mama / Breakin’ MyHeart / 留一天與你喘息 / 報復式浪漫 / 豐乳肥臀 / OFF/ON / 二損一 / 未算壞 / FF / Take A Breath / 時分秒 / 自問自答
冠軍歌: 剛好 / 到時見 / 虛榮 / 罐頭湯

琪琪係咪斷咗streak
支持祖兒
OFF/ON!!

美火女金唱
JasOh103 發表於 2023-1-8 21:36

一早斷左 而家得番mag

MC Music Selection Award 2022 (希望overlap都有人支持啦 )
年度歌曲大奬第十位:哭有時 笑有時 -  ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:38

咁勁有CC曲

唱片銅

俾個Tips大家, 3隻碟都係有side track嘅. 今年大原則都係盡量以concept, 做碟嘅方向以決定. 調位就所難免. 銅獎就更加係首次攞唱片獎. 但同時都係破紀錄成隻碟無冠過.

唱片銅

2021 - 許廷鏗
上榜歌: 修羅場 / 沒有人可以為你的幸福負責 / 煽風點火 / 有今生沒來世

唱片銀

銀獎就調番轉, 好歌派2首就已經足夠.

唱片銀

Time & Faith - Gin Lee
冠軍歌: 剛好 / 虛榮

唱片金

金獎就年頭派到年尾, 成個2022都係目標清晰, 方向正確. 5年前飲恨得銀, 今年就吐氣揚眉.

恭喜Alfred! 呢隻碟幾好㗎
ambrose121 發表於 2023-1-8 21:48

其實睇完演唱會, 我期待佢新隻碟多d
   不過佢做碟咁耐, 應該都恨左碟獎好耐, 隻隻都真大碟咁做

唱片金

Daughter - 衛蘭
上榜歌: 呼吸之間 / 我的視角
冠軍歌: LittleMiss Janice / 風靡 / 現代戀愛安全手冊

十大金曲 第三位

仲有3個位, 我相信3首歌曲不論位置定首歌應該都好有驚喜. 希望唔係驚嚇

後疫情時代估唔到更見社會百態. 孰對孰錯從來都係無一個標準答案, 但係真理原則先至能夠分清黑白.

估唔到The Fight Goes On冇唱片奬
ambrose121 發表於 2023-1-8 21:54

俾我馬走左 我都真係諗左好耐俾唔俾佢好, 但係最後諗諗下佢都攞過就算數

十大金曲 第三位

日月無常 - Kendy Suen

曲 Kendy Suen
詞 梁栢堅
編 Daniel Toh Kendy Suen
監 Kendy Suen Duke

十大金曲 第二位

都係一樣代表2022, 隔離嘅至高境界, 不單係人與人之間, 更加係與世界之間的隔離.

咁就成就咗0金堅啦
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:56

金堅諗諗下都真係俾早左 不過算啦, 碟獎係我到年年都係調到七彩
終於有人同禾一樣頒kendy suen 10大
Nicholas 發表於 2023-1-8 21:57

支持

Kendy連尾組合時期, 開始都有streak