返回列表 發帖
加油呀各位2015考生
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

chem已經成為我三科覺得最悶既科
Geog暫時讀既自然地理都好好玩 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 19:32

好鍾意geog (除左rainforest, d字記死人)

咩sustainability呀 點解嗰區係industry嗰d嘢
RVHOCPC 發表於 2015-3-3 19:50

但呢d較生活化其實都幾易吹, 而且好配合ls, 可以一雞兩味

提起LS 其實LS要讀D咩
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:02

其實ls 真係好易讀, 你識睇題目就一定lv4, 有point就lv5

總括黎講係讀答題技巧

老老豆豆我考之前重溫緊Econ
LS根本就係中文綜合能力既終極寫到手殘版 ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:07

paper 1黎講係ge, 寫到我手都瘸個科係ers

要寫好多字嫁??
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:07

paper1 就填滿佢d line, paper 2就at least 5-6pages (我考英文ls)

有幾多時間LOL?
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 20:10

paper 1 個半鐘3條, 7個分題, paper 2 75分鐘兩條4個分題

LS已經夠死,重要英文d term咪有排記
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:13

睇下你記開邊範, 我係英中用開英文教, 熟左就ok, 況且英文字長d好快就填滿張紙

英文先易lor
記曬d萬用字同萬用框架一定用得翻

中文先系真正大伏(重要舊年撞正YYlam比人封殺{:1_9: ...
nicknicknick 發表於 2015-3-3 20:42

英文同ls 都係易嘅, 始終跟住個框框唔會死得去邊

但我仲耿耿於懷明明eng speaking 係我lead 最後都係得lv3

Chin>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 20:50

eng list 最怕做唔曬

又一份寫到手殘嘅卷

我都好淆呢份
又要搵pt又要整合又要顧措辭又要唔好抄太多垃圾落去
啲pt又要打散 chimagun ...
jose 發表於 2015-3-3 21:12

小tips:   
   prep個時可以係同task相關嘅data mark 定先, for example, 封信係同task8有關就大大隻字寫定t8先, 萬一最後做得好趕都唔會咁慌

我考個時都係岩岩好寫完

大家唔好騎劫呢個post 啦
要搶post過隔離
班dse 考生唔得閒追post 無得問野嫁

用咁多都唔得
其實英文作文要點先高分 用多啲唔同既vocab 但唔可以太多idiom??
句式多 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-3 22:57

英文paper 可以show off, 係ls先唔得
   當然最好就多d sentence pattern la

其實看圖寫故事題真係唔太知道佢想點
小一至中六都寫到看圖寫故事 但係點先show到比人睇我係中六{:1_ ...
RVHOCPC 發表於 2015-3-4 20:35

講下大道理

頭一次同人撞聲可以先讓人, 咁樣可以俾人有個印象你有禮貌
第二次再撞就千祈唔好讓, 唔係自己都無發言機會

聽聞上年中文speaking過1mins已當壟斷發言, 結果我舊年考, 得我一個次次講野唔過1mins, 其餘個個都過, 搞到我最後得lv.3

好似係過70s就計壟斷發言 但正常發言應該係一分鐘內
你上年做左咩題目? ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:44

尾二個日個條排次序
  我唔記得大慨係咩, 好似係發展香港, 總之就排商業城,大型匯演, 同綠色旅遊

因為要排次序所以個個都講好長

以下都是吸引旅客來港的有效方法,試就它們的成效排優次 並達成共識。
增設大型商場 推廣綠色旅遊 舉辦巨 ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:49

其實我有好多point, 都要好多方面可以討論
   但係15分鐘根本唔夠時間討論 (個次仲要係當日最後一組, 結果得4個人12分鐘)

好似話協商題無共識意識唔會過3/4級
nicholashin 發表於 2015-3-7 15:56

其實我地都算有趨向共識, 起碼foul左大型匯演, 但我個組有人強奸民意, 明明我無講過話唔轉軚, 但佢最後30秒conclude時話我唔肯唔轉軚lol
  雖則我都有10秒澄清, 但我諗個marker可能當左我係掛

話你o個個學生應對個方面個分應該好低 你澄清左marker應該唔會當你有問題
我中文好廢 但應該係全組都要嘗試 ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 16:04

總之個次之後就最憎達成共識啦

但唔考多次既話 憎黎都無意思
nicholashin 發表於 2015-3-7 16:08

唔知, 純粹發洩下 總之見到呢四個字就唔多like
   希望大家都唔好抽到呢d題目

我開頭諗著自己第一日第一個time slot考 應該唔會撞到共識題 題目唔會太難
點知睇翻2012第一題係共識題 {: ...
nicholashin 發表於 2015-3-7 16:19

不過第一日考d考官都係會鬆d手, 題目程度會係適中, 唔係實俾人

好想知會點考 -_-
不過通常越難條curve就會越低
樂觀啲啦
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 20:35

據聞係combine 用一段錄音做兩份卷

btw 依家仲使唔使錄住黎考
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 20:50

舊年仲有
  但好懷疑係個hall 到用一部web cam 可以影到幾多

算唔算貼中2/25題  
以藝人擔任公益事務的宣傳大使是利多於弊,還是弊多於利? ...
nicholashin 發表於 2015-3-12 21:01

又黎利多於弊,還是弊多於利, 呢d好似好刁鑽

話說呢題我miss話有啲人會話形象唔好既藝人唔一定會影響宣傳效果
咩可以更有說服力同人講自己做過既野係 ...
mamakin 發表於 2015-3-13 18:06

會唔會佢想講, 有d人會話形象唔好都可以係反面教材, 呢句野唔岩?

我反而覺得呢條先考功夫
象徵意義要有根有據 中國文化要熟 如果呢題講得好好就一定好高分
利 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 21:08

其實真係好難講, 你點樣拉到中國文化同現代社會有關, 即使中國文化較熟, 但都唔係一定做到你理據, 所以呢條根本就有心玩野

16/3,第一題,5:00pm
有人說:「貧而無怨難,富而無驕易。」你同意嗎?

格言題出現啦
CY既「未 ...
nicholashin 發表於 2015-3-16 19:06

如果見到條咁嘅題目真係喊出黎, 完全唔識解
first impression 同正解完全唔係個回事

我覺得條題目都幾難
bagfgfcde 發表於 2015-3-16 19:41

古語題: 識解就可以屈人機, 唔識就大家一齊gg

呢句真係算易解 不過一時間好似難諗論點

另一題:
以下三項均是中學生教育的主要目的。試以重要性排列優 ...
nicholashin 發表於 2015-3-16 20:26

其實佢無寫出黎, 但係呢d選項題都係要趨向共識

好想知名校secret個個三角關係oral post 係咪真

其實SBA係咪即係要先fight低校入面既人 排得高啲位置
之後再寄望同級既人考好啲 自己出去會高分啲? ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-17 21:49

其實sba 係睇你同老師關係, 如果佢手鬆就係幫你拉高d分
  當年我個班同英文老師反面, 結果大部份人被人拉到overall得lv.3

但SBA個分會再同出面個分調.__.如果相差太多
你個老師都唔會好過 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-18 12:35

老師唔會有事, 有事個個係自己, 因為出面大多數都會調低, 所以俾高d一定有著數

咁當然你自己都有事.__.
但如果你成班個分都太大分別
即係個呀sir判斷有問題
hkeaa係要佢寫report的
...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-18 16:24

總之sba就美其名減輕考試壓力, 其實就最不知所謂

2015 DSE 口試題目

12/3 5:00 PM
以藝人擔任公益事務的宣傳大使,是利多於弊,還是弊多於利?

12/3 6: ...
jose 發表於 2015-3-18 19:12

今年說話咁多中國文化野

所以真係要熟以前試題 因為口試太多題要出 改少少又扮新題目考
eaa等到第二日先開始玩野 {:4_169 ...
nicholashin 發表於 2015-3-18 19:50

上年俾人投訴定成績太好, 所以今年要玩野

談談你的看法:6
你同意嗎:4
評論題:0
nicholashin 發表於 2015-3-25 20:43

點解會無評論題ga, 排優次根本就玩死人, 除非佢加時間有充足討論

我唔覺 因為轉立場好煩
同埋同豬隊友一組真係無得救 雖然DSE同組都係正常人 ...
nicholashin 發表於 2015-3-25 21:09

"不怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友" 呢句真係好精警

各位考生加油啊
記得今晚早d訓, 千祈唔好太緊張

1. 以下是你日記的第一段:
「3月28日(六) 晴
今天我沒有帶手提電話外出,因而有不一樣的經歷和體會。」
試 ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:30

而家考試扣題好緊要, 第一題記叙文一向最穩陣, 第二題好似有D複雜
  如果我考, 我估我都係第三條, 記叙文真係唔係好適合我

btw, 聽講reading 都好似好易, 有無評價?

第三條要扣好多,又「獨自學習」又「沒有朋友」又「切磋解難」又「淺陋而見識不廣」又「現今的學習生活」 { ...
nicholashin 發表於 2015-3-30 13:47

其實因為我覺得第二好虛聽聞第二題都多人選

其實點解佢會比人封殺
係咪有段故
-Prince- 發表於 2015-3-30 19:44

乞人憎掛, 或者係太招搖, 舊年就擺到明針對佢

我記得舊年做到呢part得翻10分鐘

跟住求其寫左d野落去就算
nicknicknick 發表於 2015-3-30 21:48

舊年最後文言文個表真係唔夠時間做lol
  最後吉左兩條reading 都有lv.2

希望隻手捱得過綜合同通識嘅煎熬
nicholashin 發表於 2015-3-31 12:45

加油呀, 舊年呢兩科都係連考, 不過一直寫開應該可以keep it up

聽日考LS, 大家要小心選題, 記得選D大路d 嘅題目
今晚抖足精神, 聽日寫盡佢d行數

今年LS竟然無政治題

不過出條估佢唔到嘅三農

一陣間又有人出黎投訴話通識顛覆國家玫權

新聞自由,標準工時,娛樂產業同軟實力
nicholashin 發表於 2015-4-1 13:15

標準工時聽落應該較為正路
  好想睇下娛樂產業會點出 (呢條應該同舊年黃鴨一樣較難答)

新聞自由好似易啲喎
bagfgfcde 發表於 2015-4-1 13:31

新聞自由其實有d難講, 因為呢個concept實在太多野, 我而家都要寫新聞自由嘅essay

反而標準工時會有機會係學校或多或少tip過, 我個年mock就做過

其實數學係咪要差唔多啱哂先有5**
bagfgfcde 發表於 2015-4-7 12:04

可以咁講, 根本上唔做paper 1最後個條而有岩曬都可以有5**

我要寫一篇新聞稿+一篇評論
bagfgfcde 發表於 2015-9-9 22:20

新聞稿即係新聞報導定鱔稿
  評論應該睇你個人見解ze

me 當年都係寫人物專訪

其實點解TSA會咁大迴響
明明個成績都唔關自己事
想當年考TSA完全冇理過冇溫過
壓力在哪 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-11-6 04:29

TSA緊係唔關自己事, 但係關學校事, 學生成績影響學校banding, 所以d老師就會死谷爛谷d學生
   不過有無TSA其實都會谷d學生, 而家連小一, 小二, 平日都有十樣功課, 都未計d隔個星期就默書

所以某程度上TSA只係導火線, 實則不滿係對個教育制度同局長

以上只屬個人意見