返回列表 發帖
網上宣傳好正常咯
  不過戶外無宣傳就真系好廢 寰亞同林珊珊真係。。。哎
  地鐵bus隧道呢d宣傳先系 ...
小布丁 發表於 2014-11-22 22:19

x2
我唔知冇宣傳究竟係 exactly 邊個既責任
但唔跟開真係鬼知 = =

美千應該要去打支流感針, 起碼冇咁易感冒先
lblemon 發表於 2014-11-27 23:08

我驚佢打完係因為打針個 d 反應病鬼左(啋)
都唔知邊度仲有歌手做到第廿年班  fans  都好似佢第一次佢開演唱會錦緊張... 佢既健康 = ="

可以有蔡德才~~唱小飛俠~~

其實可以唔駛再叫梁炳上黎唱滾~~
kenny1102 發表於 2014-12-1 13:30

^^^ this

真係好想聽一次 li 隻正正式式既 live
雖然應該冇咩機會

睇左 mv... 仲以為會有多 d kelly tim

不一樣的夏 其實咁多年有冇唱過?
Jacz 發表於 2014-12-4 15:31

2011 年拉闊吹水個陣唱左句算唔算

我都覺得大激想聽得太多 haha
今晚有楊小姐今年第 n 次star talk

如無意外果十多首都係情意結
mychart- 發表於 2014-12-6 17:41

其實聽得多千嬅訪問,佢未講下一句你都知佢會答咩
歌:情意結
人:綠份
etc etc.

佢由十年前第一次小城live已經錯到而家
正確版係只得兩成機會聽到 ...
膠膠 發表於 2014-12-8 22:10

今次仲要有50 首歌
講真,我個陣覺得minor classics 打埋歌詞俾觀眾簡直整蠱自己
不過 turnout  都過得去...

btw 冇聽錯的話
監製係何秉,個台係朱祖兒撘,衫係 thomas chan...?

點解我覺得深紫色講左好多次不過都冇唱過...?
p.s. 睇千嬅同 paco 個訪問好明顯 paco 完全冇印象有 li 隻歌

西隧...
mychart- 發表於 2014-12-10 18:18

哇好變態呀
定係不嬲 d 紅館廣告都咁變態
全部紫色好靚呀
唯一唔明係點解連海報都要提丁生同  torres
我都知丁太好幸福好 sweet 不過街外人真係會覺得好煩

真係可以用慘不忍睹來形容
除咗音樂質素,唱片封套,令到樂迷最不滿既係連唱腔都改變咗

當時除咗街外客 ...
Jacz 發表於 2014-12-10 15:08

你一講所有回憶都浮現

化又唔係真係咁差既,不認不認還需認驚 d je
不過不認其實係千嬅既 idea (又一搞得唔係好成功既 idea)

記得收到 Meridian 個日真係好灰
等左咁耐,聽緊隻碟一路聽一路諗點解 d 歌可以咁悶咁冇靈魂,
仲要起碼一半既歌最後個段係升高個八度就算
wonder miriam 係 okay 既,不過係冇電光幻影、 single 、 unlimited 咁有性格

個陣有人鐘意佢 amusic 個腔架...
因為 unlimited 個腔開始好 hur (唔識講,總之偏老)
其實個陣千嬅 30 頭之嘛~ 駛咩全部野咁哲理咁成熟腔
反而後來火鳥既成熟細膩更加反映到佢既進步,同埋都仲好in

不過個陣班 fans 真係嘈得好緊要,鬧到 amusic 傻
雖然我依稀記得meridian 一出個陣反應唔係咁差,唔知係大家收埋唔講定點

....之後千嬅仲要同丁生拍拖
大家冇鬧千嬅既,係個個都好驚好擔心je

見大家講起甲音槳時期既歌
個人覺得每隻碟都有D好聽既
希望下面幾首歌是但唱兩首我都滿足
首選  ...
Kyle_ 發表於 2014-12-10 22:45

我:
<Meridian> 首選 只談風月不談戀愛... (集體回憶係寫得好不過... 化依家聽番冇個陣咁唔舒服)
<WM> 首選 一葉舟,開心果,明日再會(我都唔知點解)(女飛俠其實我係 okay 架,撈月亮都幾好 :)) (以上既歌 moov 版真係好太多)
<原來> 首選 AAL (Li 首我真係鐘意,不過我覺得擺係 09 年既碟好離譜), 原來過得很快樂, 麥芽糖 (其實遊艇碟我連名都唔係成日記得 = =")

我有時都唔明點解千嬅曝光率可以咁高...成年除番開平均一個星期好似總會係地鐵 cable 見到佢一次

我估佢會加場,但希望佢唔好加得多,唔想千嬅把聲用得太過

有D歌以前岩岩出果陣我係好鐘意,甚至會LOOP (例: 化/AAL/一葉舟...)但過左幾年,而家聽返, 發現自己都唔係 ...
Kyle_ 發表於 2014-12-10 23:10

x2
唱 K 個陣 d fd 都會叫我點千嬅 d 歌
但係我唔識點
大歌係大家都識唱... 但 d side tracks 反而係最襟聽最鐘意聽
過左咁多年,唔會成日聽小城大事(雖然個陣都覺得好正)

反而有 d "怪" d 既 side track  依家聽番會覺得幾好笑幾輕鬆 e.g. 滿漢全席,唔係話成日聽,又唔係唱得特別好,但好天然好少女

p.s.  對我最怪既經歷係慢熱北海道夏,頭廿次聽都覺得好難聽,而家又發現首歌幾特別幾好 haha

《Meridian》最鍾意係個兩首Interlude,其次係集體回憶,我本身唔太鍾意小調,但呢首真係好打動到我,把 ...
Jacz 發表於 2014-12-10 23:32

笑左,我都好鐘意個兩首 interlude
講句公道些少既說話,其實 meridian d 歌如果去到岩岩出道個 d 歌手手中,可能係人地既第一隻大歌 = ="

上網睇左紅館檔期...美千要加可以加到 4/2, (1/2 休息), 5/2 用黎 拆+搭台....

不過呢2010年五月天完演唱 ...
wchild 發表於 2014-12-10 23:21

上次 AAL 之後緊接個個 show 都係用番 AAL 個台 :)

唔知係咪真係有新歌?又唔知係咪同個演唱會有關?唔知幾時派?...

原來金牌幫千嬅出左新精選 封面好恐佈
fifty1205 發表於 2014-12-17 20:04

我仲以為遊艇好恐怖 tim
失覺曬 :|

熱血青年 x 開大 x 不認不認還需認 x RON x 色惑 x 爆炸好麻煩爆炸好麻煩
跪求唔好攞新世紀福 ...
阻住 發表於 2015-1-7 17:00

如果係錦 Li 一 part 我會um住一邊耳聽埋開大跟著就唔聽住 色惑避唔開,但唔好 RON la

之前又話唔請嘉賓-_-
Nathan 發表於 2015-1-8 04:46

x2 自從千 fa 生完仔呢... Li 種情況直線上升 = =

喂呀我唔要 RON
(其實呢千嬅唔練新樂器唔點跳舞我都問題架 haha
反正入去都真係想聽佢唱歌...)

p.s. 我真係好想聽一次完完整整既小飛俠

東張西望咪私奔
hihi 發表於 2015-1-7 23:58

你講完之後聽得出

上 tvb.com 有少少舞睇 p.s. 佢仲講多左首佢唱既歌... 不過你有追 post 既話可能知左
但係聽到個陣有 d 嬲... 冇左神祕感

-_- 我發覺坊間好多人想聽amusic時期既歌,
次次千嬅問想聽乜,都一大堆留言amusic歌

:/ 我就唔想咁多amu ...
Nathan 發表於 2015-1-13 03:30

我覺得千嬅自己都唔鐘意 amusic d 歌等佢唱真係等到 2046 先算 - -

我想聽火鳥,不過我都勁鐘意翅膀下的風
本身仲諗住唔聽 instagram 就唔知係咩歌 tim
點知一上黎就爆左
依家就擔心自己睇個場有冇得聽

還不容易遇上20年,最想聽呢20首 (排名分先後):
-01 深紫色
-02 零號
-03 藍與黑
-04 內有惡女
-05  ...
Jacz 發表於 2015-1-13 18:12

等我又寫個先

聽 20 首:
最想
1 火鳥
2 小飛俠
3 深紫色
4 我不要你愛我
5 私奔
6 翅膀下的風
7 姊妹
8 狼來了
9-10 出埃及記/手信
11 花與愛麗斯
12 數你
----
都想
13 郎來了
14 長信不如短訊
15 仲夏夜之夢
16-17 味之素/田中小百合
18 一葉舟
19 繼續努力
20 詭異
+1 直覺 hahahahaha

想聽度同排名有些少關系...
我都知我 taste 比較偏架 la
想聽狼來了同數你係因為依家既千嬅唱得 li 兩隻歌好左成熟左又襟聽
(我比較怕千嬅依家唱少女的祈禱 = =")
有 d 歌想聽係因為佢地被 plug 之後可憐地被 ignore
長信不如短訊其實講既野好岩,不過隻歌唔岩時間出 je
郎來了係0係狼來了 10 年後既同(音)名作品
個 melody 都好聽架,不過如果佢係一隻 sidecut 會多人憐惜多 d

遺珠篇
想佢唱黎 balance 下
- 原來過得很快樂
- 斗零踭
覺得會幾有意思
- 裊裊

有 d 鐘意既歌佢係 minor classics 都唱左(電光幻影、的士司機、藍與黑;心魔堅正),
所以冇揀得"咁"多

有 d 歌我好鐘意(我係我 remix, 一些生活),但live 版又唔會又好升值既結果...

其實千嬅唱得好用心既話我邊隻歌都想聽 haha

如果千嬅可以唱一次 她成功了他沒有
(最多每句中間加返一個 bar 俾佢抖氣同俾張貓紙佢拎住),
做左十幾年 ...
wildchild 發表於 2015-1-14 13:26

我成日幻想成首歌唱唱到一半會扯蝦
我唔覺得有機會開 MC 2.0, 一黎千嬅其實得頭十年係多 d 歌
(第二個十年 2007-2009 Amusic, 2012 生完仔,2013 拍戲, 2014 繼續冇目的)
第一次 MC 個陣係真係好多歌
有 d 歌呢... 都係唔駛指意有機會聽 live = ="
同埋千嬅都有咁上下,好難仲唱番「亂唱的歌」掛
個狀態,時間,同歌都重要既

我都好鐘意吹牛娃娃,有 d 掛住個陣唔顧身世、玩電音唔一定唱得好好但係d 歌有多 d 新鮮感既千嬅

而家睇3場嘎, 仲想再睇
30號我有睇嘎, 有PH 真好

RUNDOWN 我都覺千嬅自己揀既話會好保守= ...
Kyle_ 發表於 2015-1-15 19:03

千嬅太好人太顧街外客點知遇上更照顧街客既莊少
L&G 個 rundown 真係悶到想死
除左給我愛過的男孩們成個 L&G 冇咩好 surprise 我... = ="

反而因為聽完 AAL 我聽番差唔多曬所有千嬅既廣東歌 (本身淨係聽過大概1/3到)

而家講左係ph 做嘉賓, 應該有唔少mk仔女買飛
btw 果晚唔係PH既話, 我入你 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-15 20:08

如果我話唔好啦會唔會好衰?我寧願(其實我幾想,如果一定有嘉賓的話)請 d 年輕一輩合作過既歌手:之之、邦邦、二汶 etc.

邊度話唱飲酒思源?
gooloo 發表於 2015-1-19 12:45

阿于個 inst. 用 moov 個 app post 左張練歌相話"今早的歌"
不過其實張相之前 post 過

我對飲酒思源無感覺
不過有得聽下唔同野/ 新 d 既歌我都開心架

電台訪問緊
點解把聲咁沙嘅??
Frankie318 發表於 2015-1-19 12:48

完左未?咩台?

唉淨係聽到最好的債 :(((

開大4隻歌我都鍾意
開大隻歌幾好玩

個d咩攣鳯和(9)嗚就無視佢算

聽聞千嬅知開大出碟之後係勁燥底 ...
John 發表於 2015-1-19 18:07

因為後個半 d 歌"ar" 位湊夠做左張碟?
個張真係最唔楊千嬅既"碟",
個種無端端加插幾隻電影歌同 amusic d 一流質素既碟不相伯仲

依家我睇到劇透就會轉告 d 冇咁熟千嬅既歌既朋友
等佢地聽定下錦啦

呢隻同甲音樂3碟, 比我狠心咁拎去信和賣仲有D精選碟
wchild 發表於 2015-1-19 19:32

多謝大家
我係信和平平地買番佢番屋企
等我可以入番自由行、小星星 etc. 入電腦

甲音樂隻遊艇我都想要隻二手
只為過番隻 AAL

個instrument真係豎琴
Ig search #楊千嬅 好多劇透
siongguan 發表於 2015-1-24 13:07

所以我已經接受左劇透
唔係今晚睇,但都好緊張我覺得自己傻左

冇咩好特別去重溫 d 歌
平日聽得最多係火鳥個 EP...

同埋CAFE D人過份死忠...

WHO IS 嘩鬼?
wchild 發表於 2015-1-24 17:47

cafe 近年少左好多人我初初 join個陣同依家個景象唔同曬 lu
論壇少左人用,要維繫到一大班人成日好熱烈錦討論唔容易呀

美瑞話,我唔出嚟,你地唔走都無用
Jacz 發表於 2015-1-24 18:12

美瑞話,我好肚餓,聽日仲要湊 torres 仔,Bye~

希望唔好派個 d 發泡膠棒啦,好唔環保
唔想要拎著佢又唔知點好錦

無source 我話我做嘉賓都得架啦
艾石仔 發表於 2015-1-24 18:20

others weibo:
http://www.weibo.com/billycho

我都好羨慕,希望我個晚 d 嘉賓....係我識架啦

上次箭咀安我都OK, 譚伯真係OMG
wchild 發表於 2015-1-24 18:26

上次個嘉賓我無感到我記都記唔起係邊個...

成個檸檬咁?
Jacz 發表於 2015-1-24 18:45

我諗起個年同 eric kwok 農夫 jan 拉闊條裙... or 蛋治

次次小飛俠都係即興都會唱到一鑊粥... 係馬拉個次似樣 d

美瑞第一步電影係同黃秋生拍架,所以係合作過,應該唔係佢
Jacz 發表於 2015-1-24 18:54

你覺得佢真係好清楚記得同邊個合作過

我都唔知今晚仲睇唔睇 li 個 post 好
再諗諗啦

一入FB 伏已中
wchild 發表於 2015-1-24 20:31

咁快?d fd 爆料定係公眾人物先

要避開 list: ig, fb, weibo, cm li 個 post... 不如斷左 wifi 算啦 :(

Weibo有人爆 嘉賓有 Eason,jokey,pakho,學友 Aaron,古天樂
唔知係咪,有j會幾爆, 但唔想p字頭黎 ...
Nathan 發表於 2015-1-24 20:38

如果我話唔想 P or A 會唔會好衰 :\

J 黎做嘉賓都好怪,唔知班 fans 同佢個班大仇口多 d 定 sammi 個班多 d
fans 既罵戰真係持續到 2046

古仔...我估過佢或者樂仔

Omg, ig 出現第一條片,,唔知係opening定咩
Nathan 發表於 2015-1-24 20:51

我都見到
我都估唔到佢唱個隻

J 其實有都唔出奇啦 近年佢地兩個行埋左咁多
然後互唱明日再會同花千樹順便合 ...

賴爽 發表於 2015-1-24 21:00

肯定係好多人既夢想

第2首甲音樂既歌
我等我在 發表於 2015-1-24 21:18

兩隻係好唔好聽既先?

Mmm... 我唔鐘意個頭咁 gel-ed...

連蘋果個 title 都劇透既 :\

點解我就黎覺得個歌單仲偏過 MC @@
MC d 歌都算係 side track 既最出名
今晚有 d 係 in between 估佢唔到 @@

搞錯呀,我pm你rundown
Jacz 發表於 2015-1-24 22:28

仲要個 title 已經爆曬個 song list
p.s. 唔好 pm 我,雖然我已經知道太多

18分鐘勁舞登場,竟然有04年演唱會主題曲
Jacz 發表於 2015-1-24 22:45

我個陣冇睇
但係睇舊訪問覺得個陣佢個舞其實隻歌係型架
隻歌個曲又冇放煙花咁偏門

千fa又挑戰別人的國語歌
Nathan 發表於 2015-1-24 23:18

點解

作為一個non - fans 而什少留意楊千嬅既人
全場得4-5首歌係完全唔識都好surprise下

所以見到你地話rundown ...
cbacbacba1 發表於 2015-1-24 23:50

錦你一定都算留意樂壇... or...

我 d 同學淨係識小城大事/假如讓我說下去...
頂龍可能仲會記得處處吻
其實識到洋蔥個 d 我覺得都幾叻
數字歌,其中一隻甲音樂,04主題曲,single 個隻 etc. 唔係 fans 都幾難會識

not that I am complaining~

絕對想睇多場 除左尾場
另外最好的債 一隻字都冇甩 抵讚
ho_ 發表於 2015-1-25 00:00

咁叻女? 抵讚

呢個list,令我聽左E714342同田中小百合(知呢首無唱),雖然一直知千嬅早期有浸indie味,但而家先真係聽千嬅 ...
HOTMAN 發表於 2015-1-25 00:00

我去 aal 之前都唔熟千嬅 d indie 野
去到真係有一堆唔識 haha
睇完之後惡補

噴,我係你地唔信既人lol.. Btw,個list係艾石仔話我知lol,俾返credit距
我本來只想同幾個熟悉既f ...
siongguan 發表於 2015-1-25 16:41

...

魔鏡魔鏡可唔可話我知今晚有火鳥 or... at least 個 50 隻有火鳥

純技術性總括; 怕劇透既朋友唔好睇落去呀!!
----------------------------------------------

千嬅琴晚把聲狀態好好,聲線比之前 concert 更進步
(其 L&G 比 aal 用聲都有進步架)
不過偶有唱錯 note (佢唔係 hit 唔到粒音,佢係改左人地粒音 = =“)
同埋有唱錯下歌詞
不過比平日 d 詞算背得幾好

成個演唱會好好睇,雖然跟 rundown 錯個 song list 會好怪
但係現場個效果好靚
我同意前面有人話佢唔係好大成本,但係好多 effort
d 燈光+衫+舞蹈令成件事好正
e.g. 花與愛麗斯個 part 個燈光一轉變成淺藍燈個陣
成個氣氛形造到主人翁獨對花店既悠悠的傷感
(同埋條生菜裙實物幾靚架)
千嬅演繹比 single 碟入面成熟左

快歌真係一大驚喜
佢跳+唱得幾好
我好鐘意重新編過既大傻
好 grand

佢原來過得很快樂、萬能俠個陣我莫名咁興奮
可能因為我真係冇諗過千嬅會唱 amusic 既歌

係重新編過既歌入面
少女的祈禱、勇、大傻係幾隻改編得最出色
(其實琴日個 rundown 太長我記唔曬 d 歌)
少女的祈禱 + Harp 令 Li 隻唱左成萬年既歌有 d 新意
同埋可能千嬅要又彈又唱,變左千嬅個 focus 係個度仲好左
隻歌今次終於冇咁 Hur ,有番 d 少女味
勇個編曲同演繹繼 Wyman 個 show 後又一經典
靚聲,但今次 d 歌揀左個冇咁「老」既演繹
失色 d 既我覺得係火鳥
可能係陳輝陽個編真係太好
所以改左反而失左份流麗

唱得冇咁好係翅膀下的風
不過我明既, d 字又密又多其實好難發力
相對黎講出埃及記 d 舊歌 d 句子冇咁長係易唱 d 架

最好的債第一次唱個陣因為喊所以...
幸好「上訴」個陣唱得好好,
彌補左第一次唱個陣個缺陷

btw 能夠見證兩位叱吒風雲既女歌手錦樣同台合唱真係好 magical

同埋呢... 我遠睇千嬅彈 Harp 個陣佢好似個 d Austrian 小男孩彈 Harp
(可能因為佢又瘦仲要抱住細 Harp 啦 Haha)

p.s. 我究竟琴晚有冇聽到小城大事? 連我都唔記得左 tim
p.p.s. 我真係好開心有火鳥 :))))))))))))

呢兩個無野啦
係請都請d真正唔妥既

張pc 宣圈…………
mychart- 發表於 2015-1-26 12:20

上年定上上年同Jessica 係 weibo? 有張合照

柏芝...

Vani節目到有無comments
Nathan 發表於 2015-1-26 21:20

少爺占代左今晚
阿占淨係話 vani 搵佢個陣佢已經出左門口
所以今晚冇咩舊歌聽

美Gi因為同VRF結綠,所以同fa都算係好朋友
當然仲有Sammi, hacken, 華仔,東東,許如芸,楊彩妮la{:1_13: ...
l00540 發表於 2015-1-26 20:49

Gigi 同 VRF 有咩關系架

美Gi唔係因為同美瑞同期出道,同埋早年一齊合作舞台劇 仲夏夜之夢 結緣咩? ...
Jacz 發表於 2015-1-26 21:54

不過聽 vani d 訪問佢地中間段時間因為公司 etc. 既完故唔係好 fd
但係應該係拍完香港仔之後有熟落番??

可能係 學友/Mr Cool
Jacz 發表於 2015-1-26 21:58

其實我連續兩個 post 都睇錯左做 Cool 魔
邊個感染我既 >:(

WA! 晚晚都有新衫~ 真係可以睇多幾場~
grass.grass 發表於 2015-1-26 22:16

唉我都好想睇多幾場 :) 今次真係正 :))