返回列表 發帖
明白內向既人係好唔慣成日站在鎂光燈之下

不過若干年後望返轉頭,佢會回味呢一刻的。

我奇怪謙B點解經過咁多個頒獎禮,
都可以比較輕鬆用去面對,
反而對得幾點收視既CHILL CLUB有咁大壓力,
會唔 ...
sumtom 發表於 2021-4-19 18:32

viu開始多人睇,有NOISE,二來佢拎既奬都好有分量,立時FEEL到黄袍加身既氣勢同埋壓力哩

記得軒仔都係差唔多咁既時候開始俾人話囂
elky 發表於 2021-4-20 17:28

YES! 酷愛拎至尊歌果年

所以見到而家呢一幕都唔太意外,可見咁多年過去個風氣都係冇咩進步。

一個後起之秀冒起,開始受到獎項肯 ...
elky 發表於 2021-4-20 17:53

你講得冇錯

大部分人都唔係認真聽流行曲架啦, 以前同而家都係一樣

不過仍然有班人認真睇和聽緊歌手既, 好似美之講, 歌手有心做/唱歌, 始終一定有人用心去聽/睇歌手既表演既.

浮躁速食又吵嘈既年代,認真既聽眾先係滋養音樂人既土壤,
希望越嚟越多人加入呢個人群 ...
elky 發表於 2021-4-23 00:44

相比起七八十年代, 而家聽歌既人文化水平係高好多.

樓上講大眾都唔係認真聽音樂
但事實上林家謙就係一個好大眾既歌手

不過我同意大眾唔係認真聽歌
T ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-23 00:47

商業化, 大眾化無罪, 香港一直都係好忙的社會, 好難要求好多人都好有心去聽每隻歌

咁比較嚟睇又的確係,

而家接收資訊渠道咁多元,好難好似以前咁改編日文歌做廣東歌詞就會紅。

近年唱 ...
elky 發表於 2021-4-24 17:02

所以以前D 歌詞要好淺白,即使文雅都要易明

又係你話大部分人都唔係認真聽流行曲
咁林生咪係受惠嗰個
bagfgfcde 發表於 2021-4-24 17:08

林家謙勁在可以做到 “商業化” 但唔係傳統K歌既旋律

同埋林家謙D詞都係比較易明, 唔駛好用心都聽得明歌詞想點

踩林家謙D人都係話佢 串,木口木面之類, 一係就話歌藝/聲線唔掂吧。

係呀, 林家謙都有份受惠

以前果啲歌... 即係講緊啱啱開始有廣東歌顧嘉輝填詞果個年代
兩段主副歌啲歌詞完全係copy and paste 重唱 ...
kevin2011 發表於 2021-4-26 13:39

同意,關正傑 雪中情 都係呢種copy and paste, 連唱法都一樣

部分戀舊派根本睇唔到而家D歌相比以前都有進步的一面,有欠公允

以前d歌都係得3分鐘 melody又簡單 咪可以文雅d 句子短d 而家下下都4至5分鐘一首歌 個melody唔會有機會用到 ...
beethoven250 發表於 2021-4-26 15:57

以前未電子化年代,錄音通常一TAKE過,因為分段錄的話,剪接好煩,所以旋律要易唱D,令歌手錄音時可以不用剪接而完成錄音

同意,係商業與新意之間拎平衡呢點,家謙係做得好出色。

而直白既歌詞亦都往往可以平衡翻佢旋律好多時 ...
elky 發表於 2021-4-26 16:26

講得好好,特別是“直白既歌詞亦都往往可以平衡翻佢旋律好多時比一般K歌複雜既twist位”

上面嗰兩個會員之前明明話大眾唔係聽歌為主
而家又變咗林家謙大眾化得好成功 要人學下

咁我希望  ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-26 16:42

JAY FUNG 都好明顯有進步啦, 至少呢兩年我聽多左好多佢D 歌

雖然我都覺得JF 好聽, 但我講唔出佢D歌點解好聽,你係咪熟佢D歌? 可否分享吓對JF 既心得?