返回列表 發帖

年度十大。第九位

去或留,
是懦弱的表現還是要熱血到死,
就像卡通片的劇情般。
「若要離開再選擇,還是堅守此處再種決心花
 若有難關要闖下,還是犧牲一切戰鬥最終話」

相類日式動漫的曲式和歌詞,
同時也挺接近My Chemical Romance這類Band的音樂,
算是把Supper Moment一向的熱血搖滾提供多個面向,
比起年底的《同一》多一份新鮮感。

一樣不一樣
主唱。Supper Moment
作曲。Supper Moment
填詞。Supper Moment
編曲。Supper Moment
監製。Supper Moment。王雙駿
走勢。17>11>05>04>04>04>02>01>10 [第21週冠軍歌]
=========================
年度十大。黃昏

《你的名字》的關鍵詞--黃昏之時。
這個時段非日非夜,
世界的輪廓變得模糊,
成就兩個時間軸上的主角的交會。
人與人的連繫、時間的流動,是為「結」,
因緣際遇,我們始終會碰面。

1 2 4 5 5 5 6 7 7 都係得第四位
競爭都好激烈下喎
kwanie 發表於 2017-1-14 19:22

係架
我以為唔睇分會煲到上至尊
點知failed
係咪夾硬調落第四位架咋
nicholashin 發表於 2017-1-14 19:24

不是
我跟榜分頒
入嚟睇到第5位心諗 嘩 頒得咁快?
Michael呢首好正 全年無冠到既歌之中最高分仲入埋30大

bt ...
JasOh103 發表於 2017-1-14 19:24

我最初仲以為冇乜人俾呢首十大添架
點知都有唔少斬獲

年度十大。第十位

如果我們不曾相遇,不存在這首歌曲,
一切都是源於上天安排的華麗邂逅…

「偶然與巧合 舞動了蝶翼 誰的心頭風起」
「前仆而後繼 萬千人追尋 荒漠唯一菩提」
「是擦身相遇 或擦肩而去 命運猶如險棋」
「無數時間線 無盡可能性 終於交織向你」

詩句般的歌詞,為歌曲增添一份華麗。
同時,比起另一首選定的台灣宣傳曲更為呼應電影情節。

如果我們不曾相遇
主唱。五月天
作曲。阿信
填詞。阿信
編曲。五月天
監製。五月天
專輯。自傳
走勢。06>05>04>06>01>10>06>07>08 [第31週冠軍歌]

年度十大。薄暮

拚命的每一天;
刻薄的客人;
嚴苛的老闆;
無止境的加班,
是一座座壓力大山。
等到太陽下了山,
下班在提款機提取幾千,
看著那快要消散的晚霞,
不敢一聲感慨…

有你在左右 就 永遠足夠?
wait a min 好似係mayday
JasOh103 發表於 2017-1-14 19:28
係咪五個阿伯喔~!
Wonders 發表於 2017-1-14 19:30

叻豬
覺得佢無十大所以我直接將佢 foul 出去  完全無考慮過
chanchan0909 發表於 2017-1-14 19:29

michael表示失望
暫時撞兩首
男神真係好good taste
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:29

唔知仲會唔會撞落去呢

希望Blaster最後出現 勇奪至尊
五月天竟然得第十位
nicholashin 發表於 2017-1-14 19:32

一陣頒埋至尊開個分出嚟就知咩事
你就好啦有幾千蚊可以禁
瀰漫 ?
kwanie 發表於 2017-1-14 19:33

都唔係我洗
嗚?
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:33

排2X位
BTW 開始為連連倒抽一口涼氣
Wonders 發表於 2017-1-14 19:34

得返幾首唔知有冇份

年度十大。第三位

奴隸,
就是這種該死的生物,
為一刻快樂,捱多少不快樂。
活該活該…

王菀之以較倔強的聲線演繹,
林夕贈給她的歌詞有時意境很深,
《我們他們》固然好聽但就是欠一點點東西,
黃偉文這份來得淺白,反而合身一點。

該死的快樂
主唱。王菀之
作曲。王菀之
填詞。黃偉文
編曲。馮翰銘
監製。馮翰銘
走勢。04>06>02>07>03>02>01>03 [第36週冠軍歌]
01。?
02。?
03。該死的快樂
04。銀髮白
05。永遠很近
06。?
07。?
08。小故事
09。一樣不一樣
10。如果我們不曾相遇
年度十大。夜晚

The sun is nearly gone
The lights are turning on
A silver shine that stretches to the sea
We stumbled on a view
That's tailored made for two
What a shame those two are you and me

唱一首幸福之歌,想像總在不遠處,有某位能跟你和唱。

年度十大。第七位

夜幕哼起幽怨情歌,
茫茫人海找尋幸福又何其容易,
有如在恆河沙數中找那個「一」,
幾多對能廝守終老。
只要相信我能夠找到,
就可用這首歌作證。

陳百強的曲式,
在2016年或許變得老套,
但情歌就是要做得夠everlasting才是有人共鳴,
在冬日聽著份外溫暖。

有人共鳴
主唱。林奕匡
作曲。林奕匡
填詞。林若寧
編曲。Edward Chan
監製。Edward Chan
專輯。有人共鳴
走勢。20>16>08>03>01>02>06>02>17>18>13>16 [第02週冠軍歌]
年度十大。午夜

凌晨,
夜闌人靜,
四野無人,
抬頭觀星,
只見水星逆行,
祈求一個熱吻卻沒有發生,
如常寂寞亦是抱著平常心,
說一句比你好比你差已經不再緊要,
唯有期待明日偶遇誰愛我然後發展。

估卜卜卜
chanchan0909 發表於 2017-1-14 19:38
係咁錯 lol
卜卜卜 >
kwanie 發表於 2017-1-14 19:39

poor小塵埃

年度十大。第六位

時光總不留人,難得過去幸運,
沒你的冬天都不算壞,我取暖有火柴。

明日如何地變,仍是努力去捉緊,
天變地變情不變,明日會點,但願是仍能互勉。

連詩雅除了一貫的K歌,
原來還可以唱得那麼輕柔、那麼貼心,
藏一點收進心坎暖和黑暗。

舊街角
主唱。連詩雅
作曲。徐浩。齊樂平
填詞。朱琳
編曲。徐浩
監製。徐浩
走勢。18>10>04>08>07>04>01>XX>11>11>XX>02 [第06週冠軍歌]
年度十大。第二位。深宵

深宵時分,獨困空房,徹夜難眠。
窗外渺無燈光,只剩低沉默空氣。
心慌意亂之際,有靈魂的聲音相隨。
有你,人生的沙漠不可怕,一點都不怕。

年頭嘅磨爛蓆果然磨到好多fun返黎
係咪到連母至奇
估Blaster
Wonders 發表於 2017-1-14 19:44
where is shiga?
JasOh103 發表於 2017-1-14 19:46

比啲信心自己同shega

bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:42

係咪即刻負分
估圓
chanchan0909 發表於 2017-1-14 19:47

豆漿今日估嘢差咗

GOALLLLLLLLLLLL!  SHIGA !!!!
個第二好似好有用咁
kwanie 發表於 2017-1-14 19:47

因為得返1,2呀嘛~
冇理由開至尊先嘅…

年度十大。第二位

聽聽看心跳在卜卜卜,
身體都知道你的不安,
有了同伴,多恐怖都一起怕,
一起逃出沉重的黑暗。

一貫小塵埃具治癒能力的聲線,
特別是Jonathan獨唱的一段,
溫暖的聲線替Pollie的角色由徬徨逐漸變得有力量。

卜卜卜
主唱。小塵埃
作曲。小塵埃
填詞。阿凡
編曲。李一丁
監製。Edward Chan。李一丁
專輯。A Little Louder
走勢。16>05>08>05>03>04>04>06>01>08 [第44週冠軍歌]

年度至尊歌曲。天光

每天無止境地重複著,然而又到了天亮的一刻,
睜開眼面向世界,還記得你的初心嗎?

卜扑扑
Wonders 發表於 2017-1-14 19:48

YEAH~!!!!
好啦 呢個榜都值得支持
nicholashin 發表於 2017-1-14 19:48

等我2017狼BAM先
我指RE 返上黎個第二喎 lol
第二個tag 又唔似係瀰漫....
kwanie 發表於 2017-1-14 19:50

ah~
都係架
嗰時撞正shega開show re都有個藉口

年度至尊歌曲

經歷一天廿四小時,
是漫長?
是短暫?
是白晝永無止境的工作?
是深夜剩下的一絲孤獨?
是乍看日落的寂寞?
是等待晨曦的期盼?

難熬的黑夜又過去了,
天色逐漸明亮,
又一個個小故事繼續下去:
或許你是匹不一樣的離群馬;
或許途中你會驚慌失措;
或許你還留戀舊日美好;
或許機會未來得接近,未能遇上最好的,
請你不要太過擔憂,
Don’t Be Afraid.

即使你所相信的未找到知音共鳴;
即使你要為理想撐到白髮之年;
即使難捱的日子毫不快樂,
請你堅持自己相信的,
Believe in Yourself.

//

「嘩…嘩…(抽泣)我覺得好唔簡單呀呢件事,因為依家喺香港,做音樂已經好難,做獨立歌手更加難…(再抽泣)
然後我諗我自己同好多大部份香港人都一樣,要做一個對得住自己,不被磨滅靈魂嘅人係更加難…(喊晒)」

學會爭氣,未能放棄;
毋忘初衷,堅持自我。

//

是一碗心靈雞湯,
是一種精神寄託,
過去一年,
失意、灰心、沮喪時,
這首歌是最好的良藥。

是的,
每次聽都會感動到,
這首歌就是那麼神奇,
多謝你,
方皓玟。

你是你本身的傳奇
主唱。方皓玟
作曲。方皓玟
填詞。方皓玟
編曲。伍仲衡
監製。許創基。Edmond Tsang
專輯。404 Not Found
走勢。05>05>05>05>05>04>10>04>01>20>XX>14 [第09週冠軍歌]
01。你是你本身的傳奇 217
02。卜卜卜 214
03。該死的快樂 209
04。銀髮白 208
05。永遠很近 205
06。舊街角 199
07。有人共鳴 197
08。小故事 194
09。一樣不一樣 194
10。如果我們不曾相遇 194
~~~~~~~~~~~~~~~
11。女神 194
12。芝麻開門 193
13。還不夠遠 189
14。瀰漫 186
15。圓 180
16。很不低調 172
17。終於好天氣 171
18。有事發生 171
19。山林道 170
20。消化不良 168

我好得閒
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:52

祖兒唔記得喺後台撲出嚟
唔係山林道掛
kwanie 發表於 2017-1-14 19:53

年尾re過 …>XX>11
卜卜卜  終於撞到一首
你是你本身的傳奇至尊無懸念
nicholashin 發表於 2017-1-14 19:53

好彩都有一首
嗰首歌好似有好多個第 5 位
無可能再錯
chanchan0909 發表於 2017-1-14 19:56

我真係恭喜你啱返次

小休15分鐘 - 紫昕剛好經過

十大悶到喊未…起身跟紫昕做運動唷~!

返黎頒三甲~!

女神 (笑)
kwanie 發表於 2017-1-14 19:58

好慘 得美極無所用
purple 係咁話送獎品
好失望 purple 呢個 live 咪嘴嘅
chanchan0909 發表於 2017-1-14 20:08

後面果位豆漿男士跳得落力啲
原來我就係中左五首十x大果個
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 20:02

冇錯 就係你唷 男神bag
芝麻開門好高分  
瀰漫睇黎會得我一個畀十大 好想喊
nicholashin 發表於 2017-1-14 20:01

呢首係我覺得beGin入面最正個首~
希望blaster一陣唔好白果就好了

年度組合/樂隊。最後六強

呢個category係下半場唯一一個冇諗tag嘅

年度組合/樂隊。銅獎

小塵埃

上榜歌曲。化險為夷
     卜卜卜 [第44週冠軍歌 / 年度十大第二位]
      [第52週冠軍歌]
上榜週數。22週

OMG 美連

太多人頒

決定留守呢度撐 BB
賴爽 發表於 2017-1-14 20:29

今日得我俾獎shega
多謝BB
SG有六甲
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 20:28

估唔到可以入到兩年
如果一年plug到兩首有事發生咁嘅快歌
應該大機會入三甲
希望超女有獎
kwanie 發表於 2017-1-14 20:28

今年都係陪跑多

年度組合/樂隊。銀獎

Blaster

上榜歌曲。星期一太空漫遊 [第10週冠軍歌]
     一往無前
     瀰漫 [第32週冠軍歌]
     放開
上榜週數。26週

高質
有冇買佢地隻專 ahhhh
Wonders 發表於 2017-1-14 20:31

仲未
嘩 十大全部粵語歌都好正
John 發表於 2017-1-14 20:31

thx John~
五個大叔被無視表示傷心
支持五月天
jose 發表於 2017-1-14 20:31

多謝入場^^

有冇人叫醒五個阿伯起身上台

年度組合/樂隊。金獎

實至名歸,但其實係谷轉眼谷多咗幾分

五月天

上榜歌曲。派對動物
     如果我們不曾相遇 [第31週冠軍歌 / 年度十大第十位]
     後來的我們
     頑固
     轉眼
上榜週數。25週
01。五月天  468
02。Blaster  465
03。小塵埃  425
04。Nowhere Boys  380
05。Supper Moment  378
06。Super Girls  297

唔係903 Live
John 發表於 2017-1-14 20:37

不如搵百姓live做ending
Blaster 心心眼
賴爽 發表於 2017-1-14 20:37
blaster
kevinlai1621 發表於 2017-1-14 20:35
Blaster!!!!!!
kwanie 發表於 2017-1-14 20:35

其實今年個勢幾好呀
希望仲有下隻碟
撞第三位呀
stopzi 發表於 2017-1-14 20:40

yeah~!

再次多謝各位入場

年度男歌手。最後六強

嘩 原來 Blaster 一直領先
chanchan0909 發表於 2017-1-14 20:43

係架
最後一季無計分真係會有唔少驚喜
同Gin Lee一樣下半年冇左個勢
John 發表於 2017-1-14 20:44

細公司keep到半年算係咁
Good taste
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 20:41

唔知仲掃唔掃到碟獎呢

年度男歌手。銅獎

其實呢首唔派有啲浪費…

推出雙大碟的方大同絕對是2016年最多產的歌手,
但音樂質素沒有因量而遞減。
編曲向來是其音樂的一大賣點,
《悟空》及《很不低調》都是玩得出色的作品。
若然中間棄掉《無所謂》及《放不過自己》改派另外兩首,
成績絕不於此。

方大同

上榜歌曲。悟空
     無所謂
     很不低調 [第50週冠軍歌]
     放不過自己
     Flow
上榜週數。19週

Supper 都有返首十大 霏out三甲狠狠嘎
btw 五大皆空嘅祖合今年幾fun ahh  ...
Wonders 發表於 2017-1-14 20:43

11。C AllStar。165

年度男歌手。銀獎

恭喜林宥嘉……………隔離個細眼佬

說實話,年頭推出的《有理想》不算是太標青,
歌曲的風格與上一張分別不太大,
是因為今年對手較弱吧。
但給李榮浩一個三甲獎項亦是實至名歸的,
至少他的音樂風格及作品仍然是有一定質素。

但仍然對他的音樂情有獨鍾,
希望往後的音樂可以見他既保留個人風格之餘,又能如何突破。

李榮浩

上榜歌曲。野生動物 [第7週冠軍歌]
     有理想 [第13週冠軍歌]
     流行歌曲 [第14週冠軍歌]
     不說
上榜週數。23週

終於追到live
大同派岩歌既話 係我榜男金都有機會
不過到聽佢隻碟果陣 已經想馬都馬唔到男歌手獎比佢{:4_9 ...
akk 發表於 2017-1-14 20:55

同上一碟一樣都係派錯歌
偏偏今次20首揀嚟派仲難搞
左上角!!
kwanie 發表於 2017-1-14 20:48

啱啱好高過pill

年度男歌手。金獎

繼2012年再度攀上金獎位置。
今年的作品比起2015年的更顯眼地表達對當今政治的感覺:
有由批判到要逃離亂世的《消化不良》、《今生不回家》;
提醒大家勿被亂世毀掉赤子心和判斷的《Children Song》、《大人的科學》。
每一首都有一定水準,是今年表現最出色的男歌手吧。

若果連同2015年的《We Fight Like Kids》合成一張大碟,
相信能更全面總結這次回歸樂壇一年多的所思所想。

周國賢

上榜歌曲。Children Song [第5週冠軍歌]
     消化不良 [第20週冠軍歌]
     今生不回家
     大人的科學
上榜週數。25週

2017 細眼佬話會有碟出
希望有 D 唔同嘅野聽下 , 唔會好似前面嗰幾隻咁啦
chanchan0909 發表於 2017-1-14 21:00

期待
咁今年睇下馬唔馬到男金
馬蹄露幾時認返佢細佬...?
jose 發表於 2017-1-14 20:57

好感動 姐弟相認

btw,

01。周國賢  463
02。李榮浩  413
03。方大同  350
04。林宥嘉  347
05。麥浚龍  343.5
06。黎曉陽  339
07。林奕匡  320
08。張敬軒  296.5
09。陳柏宇  263
10。馬米  228

年度女歌手。最後六強

年度女歌手。銅獎

新任港女代言人JW
玩的曲風,不論是慢歌快歌
算是一眾女歌手中走在最前
最貼近現今歐美潮流的那位

全年派的歌就是一個完整套餐
先有矛盾三部曲的港女怨曲
再到《Stupid BOII》《Runaway》對港男的控訴
集結在年中的《Stage of Grief》演唱會
隨之引申帶有希望的《小故事》為2016年作結
期待這個潛力股在2017年會帶給我們一個怎樣的故事

王灝兒
上榜歌曲。多少年
     自由飛翔
     Stupid BOII
     Runaway
     小故事 [第53週冠軍歌]
上榜週數。22週

計緊投票票數,一陣先一次過覆

年度女歌手。銀獎

除了可以顯露唱功的《光環》
重新再出發的新形象是知性女子
展現溫婉一面的《雙雙》
還有輕快跳脫的《芝麻開門》
可惜年底《獨一無二》及《雙雙》合唱版明顯未能延續氣勢
且看2017年的廣告翻唱歌後能否再度出擊

李幸倪
上榜歌曲。雙雙
     月球下的人
     光環 [第27週冠軍歌]
     芝麻開門 [第38週冠軍歌]
     獨一無二
上榜週數。29週

年度女歌手。金獎

算是一個遲來的肯定
今年欣賞了她的演唱會
幾乎首首都懂得跟著唱
原來還可以算是她半個歌迷

這個社會氛圍已經變得更壞,更不堪
方皓玟一直都有在其作品表達這些想法
但與周國賢不同的,是將這種價值觀寫得更隱晦
而同時以更正面的方式創作、演繹出來
給生於這個時代的人一道曙光
這種正能量皆可見於今年多首派台作品之上

方皓玟
上榜歌曲。你是你本身的傳奇 [第10週冠軍歌 / 年度至尊歌曲]
     Believe In Live [第16週冠軍歌]
     終於好天氣 [第30週冠軍歌]
     還要去過生活
上榜週數。30週
01。方皓玟 483.5
02。李幸倪 468.5
03。王灝兒 378
04。連詩雅 375
05。鄧小巧 351
06。江海迦 344.5
07。田馥甄 328
08。林二汶 279.5
09。王菀之 274.5
10。鄭欣宜 271

跟住係專輯~!

金獎仲唔係雅雅?
616.1314 發表於 2017-1-14 21:18
金獎仲唔係我頭像個個?
賴爽 發表於 2017-1-14 21:19

shega今年 加大力度好嗎

年度專輯。最後十強

簡介一次本獎項之評選方法:

資格
。本年度有最少2首上榜歌
。專輯於本年度發行(不分實體唱片或數碼專輯)

評選方法
。計算本年度上榜歌榜分的一半
。評選專輯內其他未曾於本年度上榜的華語作品(最多6首,每首最高30分)
。評選專輯整體概念、曲目安排、設計、包裝等(最高75分)

會長大人咁唔得ga wor, 連我都有女銅
kevinlai1621 發表於 2017-1-14 21:23

想唔想做新一任會長
容.祖.兒.十.甲.不.入
連.詩.雅.又.差.三.分
賴爽 發表於 2017-1-14 21:23

祖祖plug慢歌已經錯晒
如果plug閃光彈 點都有top 6

年度專輯。銅獎

People Like Us

專輯內的歌曲大致由快逐漸走向慢板,展現歌者聲音的多樣化:《我變成我》是非常醒神的開場曲,《Cheers!》將這種funky的感覺加入一點性感,繼而在《道成肉身》把這個話題放大,歌曲的結尾把整個情慾調子來個剛剛好的點到即止。繼而進入談愛的部分,進入熱戀會愛到《少少瘋了》,之後再用文字談戀愛的《聊》、剩下鋼琴伴奏的《嘆息》,很強的感染力。最後的《People Like Us》帶點不捨,但又很舒服的完場曲。

上榜歌曲。Cheers! [第47週冠軍歌]
     聊
碟內其他推介。我變成我。道成肉身。少少瘋了。People Like Us

個投票要計架 唔通好接近?
JasOh103 發表於 2017-1-14 21:33

排每個位要計返唔同分丫嘛

年度專輯。銀獎

經歷兩年的紛亂,這把聲音從很個人的題材變得更大,將內心抑壓的擴展得更遠。從《想》開始,很想找個方法將心中的鬱結不吐不快,於是我們有了《卜卜卜》、《嗚》。之後的《瞎子摸象》、《萬物之靈》開始洗去負能量,閉眼聽天下,由心出發,在大地之根本重新學習做一個Better Me,到最後可以像獨角仙般自由飛翔。一如上一張專輯,李一丁不是用華麗的字句寫詞,但已經很貼地的表達這種心意。

A Little Louder

上榜歌曲。化險為夷
     卜卜卜 [第44週冠軍歌 / 年度十大第二位]
      [第52週冠軍歌]
碟內其他推介。瞎子摸象。萬物之靈。飛吧!獨角仙

年度專輯。金獎

一張專輯說一部自傳:《如果我們不曾相遇》打開了這個故事,遇到了一群兄弟,展開追夢的旅程:由《成名在望》到奇幻漂流過後穿梭的每道《任意門》。同時經歷友情、愛情,直到最後的《轉眼》,回望此生,夢一場完了後終於可以自由飛翔。整張專輯十分完整,字眼間穿插不少五人的自傳情節,旋律固然有五月天一定的水準,而今次專輯重點在於歌詞部分,是五月天與聽眾多年來經歷的集體回憶,屬於每個人的一部自傳。

自傳

上榜歌曲。派對動物
     如果我們不曾相遇 [第31週冠軍歌 / 年度十大第十位]
     後來的我們
     頑固
     轉眼
碟內其他推介。成名在望。人生有限公司。終於結束的起點。任意門
01。自傳 376
02。A Little Louder 339.5
03。People Like Us 295
04。風起 289
05。Evil Is A Point Of View 286.5
06。你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 260
07。JTW西遊記 256.5
08。有理想 250.5
09。The Strength Of Weakness 246
10。誰的青春不迷惘 245.5

之後到最最最最最後一個gem^^

我投咗比舊街角
賴爽 發表於 2017-1-14 21:40

冇乜人投舊街角第一位
馬走BeGin
JasOh103 發表於 2017-1-14 21:41
BeGin 金 ?
616.1314 發表於 2017-1-14 21:38

佢冇plug嗰啲都比較普通
所以比唔到太多分

最受歡迎歌曲。最後五強

最受歡迎歌曲

由於大肚婆唔應該周圍走,我哋搵咗班美國水兵代唱

山林道
主唱。謝安琪
作曲。周博賢
作詞。黃偉文
編曲。周博賢
監製。周博賢

p.s. 謝安琪過往三年憑《獨家村》、《羅生門》及《山林道》冧莊本獎項。

多謝各位收睇^^
詳細名單遲啲先補,過隔離post先~!

[強逼症MODE] 可唔可以 BOLD 翻 " 年度十大。黎明 "
616.1314 發表於 2017-1-14 21:46

改ed

我都好鍾意呢首  
唱埋Crush Zion.T嗰part好勁
Wonders 發表於 2017-1-14 20:53
agger 好有味道
賴爽 發表於 2017-1-14 20:53

諗緊自唔自plug好
ivan chan
JasOh103 發表於 2017-1-14 21:05

陳伯好鍾意嘅請跟我走 我冇乜feel
上集大結局 我都麻麻地
係得乜青最啱數
又一個榜 ENDY 搭 馬蹄露 三甲
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:07

馬蹄露今年都唔覺意攞咗幾個三甲
HOTMAN 發表於 2017-1-14 21:09

sorry~!
希望下隻碟再正啲
我始終鍾意佢上兩隻碟多啲
no joey
616.1314 發表於 2017-1-14 21:11
吓 居然無祖兒
jose 發表於 2017-1-14 21:11

有Joey Wong已經足夠
潛力股
John 發表於 2017-1-14 21:14

所以張cap圖係咪好有意思呢
小明已經 4 個獎啦
chanchan0909 發表於 2017-1-14 21:28

恭喜小明成為大贏家
錯到 1 fun 都呃唔到
Wonders 發表於 2017-1-14 21:29

淨係俾咗 1分 新貴
3首鐵膽入曬
估唔到無ivana

大肚婆 上台啦!
JasOh103 發表於 2017-1-14 21:46

ivana入到top 10已經叻咗好多
上兩年好時辰,我們他們 flop到…
Gin Lee究竟係CM要拎幾多個女銀  Shiga Yoga差少少
不過都算撞得多歌手獎 我有 ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 22:00

agree CAS如果係 兄兄我我 -> 30年 會易入口少少
同埋我覺得隻新碟應該肯定有一半正過派台歌
雖然我對佢哋出情歌碟無感覺

ED's Choice Billboard Award 2016
各獎項分數統計

年度十大歌曲
01。你是你本身的傳奇 217
02。卜卜卜 214
03。該死的快樂 209
04。銀髮白 208
05。永遠很近 205
06。舊街角 199
07。有人共鳴 197
08。小故事 194
09。一樣不一樣 194
10。如果我們不曾相遇 194

11。女神 194
12。芝麻開門 193
13。還不夠遠 189
14。瀰漫 186
15。圓 180
16。很不低調 172
17。終於好天氣 171
18。有事發生 171
19。山林道 170
20。消化不良 168

年度男歌手
01。周國賢  463 [Children Song 96 消化不良 144 今生不回家 81 大人的科學 67 ; 上榜週數 25×3=75]
02。李榮浩  413 [野生動物 127 有理想 92 流行歌曲 112 不說 13 ; 上榜週數 23×3=69]
03。方大同  350 [悟空 69 無所謂 6 很不低調 145 放不過自己 13 Flow 60 ; 上榜週數 19×3=57]
04。林宥嘉  347 [兜圈 51 壞與更壞 127 一點點 98 寵兒 11 ; 上榜週數 20×3=60]
05。麥浚龍  343.5 [睡前服 35 初開 42 如髮 43  133/2=66.5  85 ; 上榜週數 24×3=72]
06。黎曉陽  339 [陪你渡過漫長歲月 4 永遠很近 178 請關掉手提電話 44 敗部 53 ; 上榜週數 20×3=60]

年度女歌手
01。方皓玟 483.5 [你是你本身的傳奇 184 Believe In Live 122 終於好天氣 147/2=73.5 還要去過生活 17 ; 上榜週數 29×3=87]
02。李幸倪 468.5 [雙雙 83 月球下的人 27 光環 89 芝麻開門 166 獨一無二 25/2=12.5 很想要吧 1 ; 上榜週數 30×3=90]
03。王灝兒 378 [多少年 14 自由飛翔 51 Stupid BOII 33 Runaway 44 小故事 170 ; 上榜週數 22×3=66]
04。連詩雅 375 [舊街角 167 血一般紅 50 一走了之 101 ; 上榜週數 19×3=57]
05。鄧小巧 351 [雅俗 54 煩可寧 130 強弱 60 荒唐 38 ; 上榜週數 23×3=69]
06。江海迦 344.5 [ 153 孤雛 119 獨一無二 25/2=12.5 ; 上榜週數 20×3=60]

年度組合/樂隊
01。五月天  468 [派對動物 62 如果我們不曾相遇 167 後來的我們 60 頑固 32 轉眼 72 ; 上榜週數 25×3=75]
02。Blaster  465 [星期一太空漫遊 143 一往無前 32 瀰漫 159 放開 53 ; 上榜週數 26×3=78]
03。小塵埃  425 [化險為夷 37 卜卜卜 184  138 ; 上榜週數 22×3=66]
04。Nowhere Boys  380 [亂世超人 66 逃出阿卡拉 74 普通華 22 麥克折射線 95 大步走 48 ; 上榜週數 25×3=75]
05。Supper Moment  378 [風箏 22 孩子的天空 32/4=8 一樣不一樣 167 啱數 6 沙燕之歌 42 同一 61 ; 上榜週數 24×3=72]
06。Super Girls  297 [無中生有 57 有事發生 147 分手的美 42 ; 上榜週數 17×3=51]

年度新人
01。鄧小巧 351 [雅俗 54 煩可寧 130 強弱 60 荒唐 38 ; 上榜週數 23×3=69]
02。黃劍文 203 [我們的 64 尋找消失的過去 103 ; 上榜週數 12×3=36]
03。王嘉儀 113 [獵 95 ; 上榜週數 6×3=18]
04。張美儀 102 [化夢 18 沙堆 55 瘋人不癲 2 ; 上榜週數 9×3=27]
05。徐嘉浩 79 [東隧 43 牛頭角 18 ; 上榜週數 6×3=18]
06。菊梓喬 49 [今天的我 20 傻瓜裡的童話 12 七歲 2 ; 上榜週數 5×3=15]

年度唱作人
01。方皓玟 380
02。周國賢 371
03。李榮浩 332
04。江海迦 275.5
05。勞嘉怡 226
06。林奕匡 219.5
07。王菀之 217.5
08。黎曉陽 216
09。盧凱彤 189
10。方大同 180.5

年度專輯
01。自傳 376
02。A Little Louder 339.5
03。People Like Us 295
04。風起 289
05。Evil Is A Point Of View 286.5
06。你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 260
07。JTW西遊記 256.5
08。有理想 250.5
09。The Strength Of Weakness 246
10。誰的青春不迷惘 245.5

最受歡迎歌曲
第一階段

第二階段