返回列表 發帖
唔信六月飛霜會唔會咁高咁多人揀
timc524 發表於 2020-4-14 18:10

如果六月飛霜連100強都入唔到 真係無野好講

世界怪得誇張!

山林道都有 你們的幸福都有啦
覺得人話都會有
反而DJ喺cm呢個base真係唔敢講 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-14 18:26

你們的幸福 早出過 山林道
投票會輸蝕少少

2012女歌手算係百花齊放得黎又表現平均 但又無話邊個特別強勢

恭喜 aga 一
Well deserved!

祖兒 ? 劣質歌代表歌手 CM 音樂口味咁高 唔會比佢嘅歌入十大?
洗衣王國130 發表於 2020-4-15 19:11

之前羅生門百大中位 你又話個百大選結果離地無公信力
你依家又覺得CM音樂品味高 咁肯定個結果喇?

天梯當年聽係好正好感動
但依家已經冇哂feel仲覺得有啲娘
mosesming 發表於 2020-4-15 20:16

當年聽已經覺得十分娘

但無可否認首歌十分有代表性

差一點 第22位 真係滿頭問號

開心, 呢一LOT 中左4首
之前仲以為六月會冇添
eggsteven 發表於 2020-4-16 14:25

有 六月 真係好高質
最中意勁爆Live版

謝安琪如果真係入哂三首我會好奇入廿大其實幾多分就入到
mosesming 發表於 2020-4-16 16:26

到依家仍然認為 雞蛋/幸福 是但一首會撻Q

預測當晚特別嘉賓會獻唱廿大金曲(注意靚聲位):

等↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑不到想等愛侶

mosesming 發表於 2020-4-16 20:39

依首歌應該係:
咦 呢隻都好幸福喎
Doo doo lu doo doo lu 古典曆法。。。

1-20真係好好聽
整playlist果陣私心聽咗50次
唔入場一定會後悔
cymusic 發表於 2020-4-19 18:45

O鏗有份confirmed

淨番19個位大家慢慢爭

085 Run Away...

雖然仲有候選歌,有入場券,但預計唔會入到廿大,今晚比下面陪跑,下個十年努力啦 ...
powerful 發表於 2020-4-19 19:19

下個十年 蕾兒首不想回家估計有頭5位

仲有一個鐘就開始啦!
率先放送Spotify版playlist比各位入場觀眾聽住等

其他platform會完結之後 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 19:30

好有心!thanks!!!!

CM年代百大選

5 - 周國賢 (27, 34, 36, 79, 86)
4 - 陳奕迅 (21, 52, 74, 92)
3.5 - 王菀之 (31, 35, 50,  ...
mosesming 發表於 2020-4-19 19:43

支持任我行 同埋 kay姐3寶

二零一零年代百大單曲

彳亍 [2010]

唱  麥浚龍
曲  馮穎琪
詞  周耀輝
編  Jerald
監  Jerald

在 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 20:55

彳亍 well deserved!!!
無盡比想像中低

明荃表示想翻唱彳亍
mosesming 發表於 2020-4-19 21:01

唔好咩歌都叫明荃唱啦

叫蕾兒唱啦

你們的幸福 應該out了

相信 Christopher Chak 都會屈幾首高位

而家出順序都好make sense,但陳健安如果真係高過晒呢堆,就真係 ...
powerful 發表於 2020-4-19 21:07

認同 安仔上年係出色

但同依堆歌比較就失色

留意返小明可能兩首十大

你們的幸福啊
chachacharlie 發表於 2020-4-19 21:15

差少少十大

謝安琪5.5首達陣

唉呀!!!!! 差少少頭十
帥小寶` 發表於 2020-4-19 21:18

阿key有5.5首喎
自己d歌搶票係咁上下

明明大家鍾意你們的幸福同獨家村多d
但係就畀人鬧演唱會唔唱家明同雞蛋
chanching 發表於 2020-4-19 21:23

因為d人想4首都唱哂

山林道咪16囉
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:30

二零一零年代百大單曲

在錯誤的宇宙尋找愛 [2019]

唱  陳健安
曲  馮穎琪
詞  黃偉文
編  謝國維
...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:31

This is overrated
中意佢上年d歌都係咁話

二零一零年代百大單曲

獨家村 [2014]

唱  謝安琪
曲  澤日生
詞  林夕
編  Ted Lo
監  Alvin Leong ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:49

頭5不入
不過都恭喜

最後的信仰同獨家村都冇TOP5
jasonng 發表於 2020-4-19 21:51

反而另外四首無咁重政治意思既歌入哂五強

啲鏗粉all in晒青春頌
證明佢得呢首歌見得下人
dongbb2332 發表於 2020-4-19 21:54

你好衰

二零一零年代百大單曲

任我行 [2013]

唱  陳奕迅
曲  澤日生
詞  林夕
編  Gary Tong
監  Alvin Le ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:55

好高質
連續兩首澤日生

任我行 獨家村 包辦第五和第六 位 果然姊妹作
洗衣王國130 發表於 2020-4-19 21:56

這麼多好去處 漫遊到獨家村去探誰

二零一零年代百大單曲

青春頌 [2012]

唱  許廷鏗
曲  藍奕邦
詞  藍奕邦
編  Johnny Yim
監  Johnn ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 22:05

依首高過任我行又係overrated
俾佢8-20位就比較合理

其實幻國質素真心唔差
發掘到謝安琪其他方面
我覺得周博賢係塑造左謝安琪既稜角
而麥浚龍係設計左謝安琪 ...
add 發表於 2020-4-19 22:11

貼堂
你去阿kay ig 留個咁既美言 佢肯定俾個

二零一零年代百大單曲

假使世界原來不像你預期 [2017]

唱  方皓玟
曲  方皓玟
詞  方皓玟
編  孔奕 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 22:15

好彩依首唔係頭二

未來見

CM年代百大選

5.5 - 謝安琪 (6, 11, 14, 33, 46*, 55)
5 - 陳奕迅 (5, 21, 52, 74, 92)、周國賢 (27, 34,  ...
mosesming 發表於 2020-4-19 22:36

謝安琪 第一
陳奕迅第二
諗諗下 2010-2019 d 男歌手都幾唔掂
Eason一半時間都半退休咁款 都係男歌手之最

其實唔係 eason呢個年代即使所謂半退休 都依然係最發力嗰個咁濟
你睇真啲 除咗Hins之外有邊個男歌手係keep ...
maksiuhong 發表於 2020-4-19 22:50

其實要計大部份時間都發力既
上年903男金銀銅 成個10年代 都好發力啦
原本hins個勢仲上緊 但上年又一野打翻佢落黎

二 零 一 零 年 代
     精 選 五 十 唱 片
       五 月 揭 曉

Stay Tuned {:1 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 22:54

To be Kontinued...

16-18 浴室 >>>>>> 山林道
But the Kay fans aren’t ready for this conversation ...
JasOh103 發表於 2020-4-19 23:20

我覺得幻國時代kay有好幾首都好過山林道

我有留言叫佢唔好再霸奬 比有能者上位 唔好阻住地球轉 我好似比佢delete 留言
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 00:48

登登 你好勇

老實講
我覺得唔係謝安琪打敗左容祖兒
11,13年呢d容祖兒仲有鬥心時,都係排除左謝安琪
而係容祖兒係16年攞 ...
tonycheung1986 發表於 2020-4-19 23:37

最深刻係美kay 2014年大熱都拎唔到tvb最女之後 從此絕跡tvb頒獎禮
第二年美祖tvb最女既對手由美kay變左做弱希

果年(定係再後果年?)美祖無坐成場 係最尾先出黎攞最女 之後就更加逐漸淡出埋tvb 頒獎禮
所以有時d野唔係你格硬贏到盡就好既

而家容祖兒人氣跌得咁勁,都係一種報應。
tonycheung1986 發表於 2020-4-20 01:36

我又覺得佢人氣唔算跌得勁
佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既

same as Eason / hins
hehehaha 發表於 2020-4-20 01:42

依個答唔到你
要叫eason/hins做XX之星同拍投票宣傳片先知 :P

佢本身都係有唱功之人
所以會keep 到一定fan base
上次ig 開live 擺番上youtube 都好快有廿萬views

唔 ...
放空 發表於 2020-4-20 01:43

同埋美祖一路走來都係不斷有負面新聞 所以支持佢既都會繼續支持
美瑞賣情懷之餘 個形象好好多 冇乜負面新聞 變相佢d fans反而無美祖個批咁死忠

有冇人可以幫幫手整個完整既條目?
而家呢個連第一係咩歌都冇
某fan真係pretty crazy {:4 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-20 14:16

好多謝安琪
如果kay fans擺咁多精力支持kay d唱片演唱會就好

CM二零一零年代百大選       
得獎最多的歌手:謝安琪(5.5首:2011年,你們的幸福(第11位)/2014年,獨家村( ...
on07111 發表於 2020-4-20 14:26

依d好心唔好擺上去啦

我最喜愛的歌曲大獎紀錄
同年度入圍總選歌曲數量最多的歌手:
謝安琪,4首
2014年:家明、勢不兩立、獨家村、雞蛋與羔羊(無一獲獎
2019年:773312、我們的基因、其實寂寞、偷情的禮儀(無一獲獎

【年代百大選】每人限一首版(合唱另計):

001  未來見 - RubberBand [2018]
002  願榮光歸香港 - 香港人 [2 ...
gewhgewhe 發表於 2020-4-21 07:48

排到去192位 都入到圍 咁一人一首個限制仲有乜意思

Kay like同comment晒CM IG出 再度 嘅post
但就唔理 家明 雞蛋 你們的幸福
JayantL 發表於 2020-4-21 18:32

阿kay ig 係咪變返小編管理呀?

最慘俾人打壓完
Alfred 14年仲肯跟肥佬過渡去星夢
到17年頂唔順先走
浪費多三年時間係前老闆度,真係夠 ...
森姆@結論 發表於 2020-4-22 15:44

咁又唔好講到0鏗過去大台果3年係蝕底曬咁
公道講句 大台幫佢入曬屋 又俾到幾首hit歌佢
大家各取所需啫 lolll

其實我係懷疑因為當年青春頌實在太勁
但礙於唱片公司關係
至尊歌同最歌都要輸俾Eason
所以903先肯播多啲Alfred
等年尾除咗十大之外,再補返個男銅比Alfred
森姆@結論 發表於 2020-4-22 15:34

903最歌係觀眾現場投票 點樣關唱片公司事?
Eason當年最歌都十分合理 最歌投票 任我行 都係拋離 青春頌
以當年eason既fan base同任我行既流行程度 當年最歌似乎無乜懸念

但好諷刺
年代百大選,青春頌排名仲前過任我行

我都想好似你諗野咁簡單呢
903既現塲觀眾投票
有部份「觀眾」可能係唱片公司的同事
或者同唱片公司千絲萬縷關係嘅人
如果係啲人多嘅唱片公司又拎到公司飛睇叱咤
一人一票唔排除可以改變到賽果

同埋我無話過任我行唔好,佢都係一首好歌
只不過係指出903敬老的特性姐
森姆@結論 發表於 2020-4-22 16:23

903最歌係2013年投既 而cm年代百大係7年之後選既 你認為有可比性咩
況且年代選eason有 陀飛輪 一絲不掛 六月飛霜 呢d level既歌搶票
係一個歌手只限投3首既限制下 我又唔覺任我行低一兩位係「好諷刺」喎

你話903最歌可能有唱片公司職員投票影響賽果
咁我又可唔可以話可能有唱片公司職員投年代百大選呢?
唔係好明你既logic