返回列表 發帖
咳個啲又唔帶口罩
咁唔衛生 Diu
再將我相信的如煙火般綻放

武漢的朋友去警局度啦

黨鐵最好封埋羅湖 落馬洲
點知啲五毛有無病

On9
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

八婆一個

垃圾
一你老母

【武漢肺炎】「收成期」陳健波反對封關:大家一家人唔可以隨便封

特區政府抗疫工作備受批評,立法會財務委員會主席陳健波表示,政府至今未有就其防疫措施有具體說法,說明當局以應對工作及後續安排,讓市民心安,對於澳門針對口罩供應推出措施等,他強調香港政府不能以自由市場運作作為擋箭牌,直言民意危機已慢慢形成。本身是保險界議員的他指,本港旅遊保險會賠償所有傳染病有關的費用,包括現時就新型冠狀病毒的門診、住院,以至回港後首90日覆診費用都可索償。

因應內地武漢肺炎疫情嚴重,本港多間旅行社宣佈取消新春期間所有中國旅行團,陳健波今早在電台節目表示,本港旅遊保險會保障所有傳染病相關的費用,「武漢呢種(肺炎)當然都包」,如果不幸在當地染病,旅保一般都會保障門診、住院費用,回港後首90日覆診費用都在保障範圍內,若世界衞生組織將一個地方定為疫埠,而需要取消行程引致損失,不論已購買到當地機票、酒店或旅行團的市民,都可透過旅遊保險索償未能退回的款項,除非旅行社宣佈因應疫情而改變政策。

至於特區政府的防疫措施,陳健波指作為市民,「(措施)越多越好」,並會與鄰近地區對策比較,舉例指澳門亦有推出措施確保口罩供應,政府起碼有個解決方法,講畀大家聽,唔一定同澳門一樣,市民期待解決到口罩缺乏,例如有沒有暗中呼籲供應商口罩不得抬價,政府有冇做應該公開講吓,面對口罩被抬價,陳強調「自由市場」亦不能作為擋箭牌,要介入處理,「有幾多千萬(個口罩)喺香港?確保唔會抬價,呢啲應該要做」,認為政府要公佈後續防疫安排,讓市民心安。

陳健波:兩地交流會斷咗

對於限制內地口岸出入境建議,陳健波則認為不可輕易封關,因中國幅員廣闊,中港交流頻密,「兩地交流會斷咗」,又形容「大家都係一家人,唔可以話隨便(封)」,指封關為極端措施,如果往後疫情「真係好緊要」,才應考慮實施,又反問「人唔得咁食物又得唔得?」

好笑 當初禁蒙面法 宜家成班狗官唔敢帶口罩

無錢買口罩呀?

【武漢肺炎】劉德華:鑑於疫情 宣布取消12場香港演唱會!
https://news.now.com/home/entert ... 168&refer=Share

封咗佢啦條死柒婆

香港呢個外向型開放城市封關絕對不可行,封關=香港變死城!! 縮短通關時間(澳門較早時已實施)是較為可取的 ...
酷愛903 發表於 2020-1-26 19:55

On lun 9

鄧炳強真係食得屎禁你老母

你咪帶口罩呀,第一個膊頭有花o既確診個案!!
palshing 發表於 2020-1-27 01:34

支持警察生肺炎死

醫管局:符新冠狀病毒感染呈報準則 患者治療費一律豁免 隔離病床不會「港人優先」

報道全文:

網上有說 ...
kk8733 發表於 2020-1-27 20:33

Diu 比支那人都唔比港人先
呢個仆街同垃圾政府真係廢到一個點
賣港賊鍾健禮

林鄭幾時死
艾石仔 發表於 2020-1-28 18:12

林鄭墮樓身亡
等緊呢個好消息

幾時趕走個兩嚿垃圾啊管理員

暴徒蒙面
拉佢啦

只希望唔好回到零三年沙士
醫護人員要繼續罷工

喜歡祖兒
John 發表於 2020-1-30 00:49

出街要帶口罩

點解班popo咁愛國唔上去救災
光頭佬話想醫護人員感染
我第一個支持光頭佬上武漢抗疫
死咗番唔到黎

口罩仲有邊度有多啲貨?
屈臣氏賣晒

自己用

柒婆不如話派口罩
封關啦DLLM

垃圾真係趕極都唔走
開十幾廿個ac 仲要留喺度獻世

毒婦派比大陸人
都唔派比香港人
唔係就唔洗個個天未光就排隊買口罩

醫護人員都唔會搵條命博

連對話都要拒絕出席
條毒婦條頸硬到咁

都唔知點解地球黎咗個畜牲 仲要做香港特首
唔識講人話嘅
要求全面封關 淨係封三個jm9

唔想帶口罩就話帶口罩緊張
佢係咪智障架

見傳媒不再戴口罩 林鄭指在全球及內地採購不太成功 禁政府人員隨時戴 「戴咗都要除落嚟」

死七婆幾時 ...
kk8733 發表於 2020-2-4 12:27

如果係真就好啦

大家有咳可以去警局

痴咗線 搶完口罩搶埋廁紙
一個無恥特首搞到今時今日咁

好心千嬅大陸巡唱就取消啦仲延乜鬼期
https://hk.nextmgz.com/article/2 ... =668448102273238021

6號都on9嘅
香港邊係病毒嘅源頭

腦殘。。。
kk8733 發表於 2020-2-16 16:55

怪唔得比肥媽鬧啦
又成日懶好笑咁

其妻子及外母亦都出現病癥

武漢新型冠狀病毒疫情令本港市民人心惶惶,今日晚上8時許,位於油塘的紀律部 ...
hehehaha 發表於 2020-2-20 21:56

攞番個一萬蚊買防疫用品

On jai

115宗 究竟呢個病毒幾時走
帶住口罩好辛苦

恭喜恭喜

誇張

阿sa話嗰套係戲服 因為佢要做女法醫
小伙子. 發表於 2020-3-25 11:41

浪費防護衣
容祖兒呢??

容祖兒同Sa乖啦,帶咗手帶唔出街
有啲人真係好自私 帶咗手帶唔隔離仲要出街
仲要唔帶口罩

突發:上月26日順利完成換肺手術的犖晴,已於今晨離世。R.I.P

Rest in peace

Rest in peace  
近排先知原來係我個frd個妹
electric 發表於 2020-3-27 16:12

禁聚令有用咩
封關好過啦dllm
罰2千蚊仲要砌生豬肉

個譚德塞唔該走開啦!

Lady Gaga 忽上腦?

天后 Lady Gaga 發起網上抗疫慈善音樂會,直播全球各地歌手嘅表演,呼籲大家 Stay at home 乖乖留喺屋企睇騷。

演唱會開始前,Gaga 參與世衛簡報會,佢仲大讚譚德塞,嚇窒唔少歌迷,搞到佢地好失望!Gaga 話:「譚德塞博士,你係真正嘅超級巨星。」(Dr. Tedros, you are truly a superstar.)

Gaga 出名係荷里活反 Trump 嘅中堅份子,2016年 Trump 當選嗰晚,Gaga 就非常高調去到位於紐約嘅 Trump Tower 大樓,拎住「Love Trumps Hate」(愛勝過恨)嘅紙牌,亦曾經喺2019年演唱會期間大鬧 Trump 同副總統 Pence。

敵人嘅敵人就係朋友?今次 Gaga 大讚譚德塞引起熱議,被批「好天真好傻嘅大愛左膠」,網民就叫 Gaga 盲撐之前,好應該了解吓譚德塞嘅背景、立場同所做過嘅事,因為 Gaga 本身都因為同達賴喇嘛會面、關注反送中等問題被中共封殺,更試過將 Gaga 個樣直接打格。被祝福之後,譚生禮尚往來,點名 Lady Gaga 感謝對方。

政府有意將限聚令延長14日
係咪要延到2046?

不如十年後先派啦笨!

香港已連續15日零本地個案,消息指今日行會將拍板8/5起限聚令人數上限放寬至8人,以及重開部分較低風險場所 ...
酷愛903 發表於 2020-5-5 09:00

仲要限 黑警到時又特登4個再加4個砌生豬肉