返回列表 發帖
呼吸可能係華星quota,頂替許志安唔續約,其實當年仲有首慘死的感冒
阿mark 發表於 2020-9-4 15:58

感冒就算吧啦咁廢
紅歌唔紅人
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

咁平心而論當年感冒有廣告效應真係hit嘅,但公司論資排輩當然要照顧咗陳慧嫻先啦 ...
Serendipity 發表於 2020-9-5 01:30

慧嫻奇妙旅程當年完全無聽過
反而畀心滿意足都好啲
不過我覺得呼吸同奇妙旅程最應該換做男人最痛同我為我生存

商台前晚播出陳奕迅(Eason)接受吳君如主持的節目訪問。Eason直言到現在為止,讓他最光榮的一件事,就是生了女兒康緹,「女兒不但靚,而是開心。」Eason稱當年在休息一年後再戰樂壇,因有一曲《夕陽無限好》在手,加上人人說這歌好,便對獎項有期望,「在○五年度《十大勁歌金曲頒獎禮》上,我以為自己有機會奪『最受歡迎男歌星獎』,怎知宣布時是克勤,我整個樣子硬起來,不是黑面,是不懂反應,當時看到劉德華與李克勤激掌,我即時跌一跌,再宣布『金曲金獎』時,我想怎樣也會拿到,怎知宣布是《無賴》。我和鄭中基好久沒有談過話,本想恭喜他,但我卻做不出,當時我沒有機會去想,因我在意得失,一直以來就是那次,我認清楚自己多了,真的介意那一年。」

嗰年唔畀Eason 都應該係kkk
而唔會係送禮勤囉

又不見俾古巨基?
sexykaren 發表於 2020-9-11 23:28

天才與白痴完全撐唔起金曲金個朵
仲衰過無賴
不過佢個年乜都梗頸二/三係幾慘
明明年頭勁歌金曲個期係超級紅

02年公司力谷千嬅
所以kelly甘嬲同她反面咯
cathay1996 發表於 2020-9-12 14:03

似係人瑞當蝦餃condxm 多啲喎
00 年痴人痴到薰衣草首映都去
02 蝦餃開始跌人瑞自己紅咗就唔再痴人哋

sammi人氣高過kelly,又不見人瑞痴sammi?
sexykaren 發表於 2020-9-12 17:25

佢痴到先得架
當年係人都知臭四好憎人瑞扮佢
重點係人瑞同蝦餃fd 個期蝦餃人氣高過臭四

《幼稚園》好過《你不是好情人》~~~
l00540 發表於 2020-9-12 17:10

你不是好情人雖然好k 但真係膠到無朋友
仲要強調Sa 姐作咗3 年
當年拎最後一首十大全城怒插

其實04年隻女人味都無必要俾
俾艷光四射/奇洛李維C回信仲好
cakeiii2000 發表於 2020-9-12 21:47

我N 年前響呢個貼都講過
04 Twins 仲紅緊係應該十大
問題係畀女人味而唔係畀好hit 嘅飲歌/嬌假
勁歌同新城唔知痴咗邊條筋畀女人味
你講嗰兩首一首唔夠hit 一首新人唔會拎到十大
反而香港地無十大陳生即場嬲豬

另外02 戀愛大過天都應該要有十大
個人覺得可以out 高妹正傳
送禮嗰首轉返做更hit 嘅高妹

99年劉德華和郭富城都係一樣好彩,如果黎明學友參與,最男肯定黎明,亞太應該係俾學友 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-14 14:17

最男黎明
亞男劉華
最女Kelly
亞女王菲
金曲金學友

華納天王天后無大獎
應該係咁

王菲應該係遲到,所以就唔留位俾佢,鏡頭一直都係影到GIGI,佢隔離應該係一直都無人坐 ...
阿mark 發表於 2020-9-16 21:00

99年人丁非常單薄
Opening 台上歌手一字排開已經企齊人
王菲99 年無做opening
正常應該論資排輩菲姐 sammi kelly 人瑞 gigi 咁坐
Gigi 隔離應該本身無人
因為99 年除咗呢5 個已經無其他一二線女歌手存在樂壇
舊嗰批女歌手彭羚 慧嫻 amanda 寶記堆小花
退嘅退 收皮嘅收皮

當年(09前)勁歌另一個好睇嘅地方係睇歌手坐位
通常睇樂壇地位、年資同埋有無拎過勁歌大獎咁排
正如06 年Kelly 雖然得一個亞太但都仲坐緊女歌手頭位
Opening 嗰陣仲將Hocc 同人瑞兩個名調轉咗顯示
可能因為人瑞嗰年白果有諗過將佢調去Hocc 後面坐

覺得彭羚如果唔係大肚,99會玩勁歌的,可能一枝花有十大,不過00年真係可憐,得翻半個獎,曾經的最女…… ...
阿mark 發表於 2020-9-16 23:48

99 年如果兩大天王加彭羚去埋
十大仲難分
咁人瑞 Lemon kkk 就要out
(幸福摩天輪咁hit 無可能out 的)
不過我覺得彭羚去都未必爭到十大
雖然一枝花超正
但張柏芝容祖兒仲紅過佢
或者要加啲網上金曲豬肉獎先搞得掂

順帶一提原來鄭伊健有去但無獎
Opening 排到男歌手頭四
可能受到奪面事件影響

當年古巨基唔得始終94-97 EKIN, 安仔都係第五天王位置
即感覺基仔有份金曲, 無份男歌手咁

其實99就可以 ...
gordon0807 發表於 2020-9-17 14:26

許志安99 年人氣點都未到最男囉
牛華嗰年點都勁過佢
人氣黎講係00 年先開始儲到有啲威脅

另外 同一間公司拎晒最男女係罕有
不過至少97 年就係

舊年星夢咪得左囉
所有鑽石大獎都係自己友
cakeiii2000 發表於 2020-9-17 20:57

其實08 年後勁歌無討論空間啦
呢度都無人提咁滯

02年靠巴治奧廣播劇keep住,但歌真係flop,《相信自己》,《實不相瞞》一D食糊相都冇,靠首跨年《跳傘》 ...
風見志郎 發表於 2020-9-21 11:00

2003 邊有人得閒討論Sammi
咪玩啦
除咁精選碟好賣之外已經flop 到落地核

學友96時候冇得俾,可能TVB都唔服眾
   如果學友96年個次拿不到最男,會不會好似劉華甘一直參與到2010 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-21 14:28

想太多
學友睬你都有味啦
同埋無可能會畀城城拎先過學友咁荒謬
所以點都會畀一次學友
不過無人諗到真係得一次咁大把姐

其實2000完全可以俾學友,咁起碼學友黎明富城都係兩次最男
阿mark 發表於 2020-9-21 14:34

唔會唔值架
一生一火花定著迷hit 啲先?
當補返90 年代頭都不為過(尤其92 年)
雖然2000 學友開始hea 同少少過氣
仲要叱咤俾人叫收皮咁慘

明顯一生一火花hit啦,十大中文郭天王都係得一首金曲啦,點解勁歌仲可以拎大獎 ...
阿mark 發表於 2020-9-21 14:45

新的喝采同著迷唔聽返完全唔記得咩黎
佢嗰幾年我只對para para sakura 同爆旋陀螺有印象

著迷其實仲可以聽得下,畢竟佢演唱會都好似經常唱,新的喝彩真係毫無存在感……發覺阿王好多快歌都係 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-21 15:03

丫其實嗰幾年有一首係算hit
小親親嗰首若有所失
呢首反而值
其他無人識

04唱作金終於俾翻GIGI
l00540 發表於 2020-9-21 18:33

原來gigi 02 同04 都唱作金
咁唔怪得覺得03 拎唔到唱作唔抵
佢嗰年係好值得上台唱埋同班同學
可惜03 成個頒獎禮競爭係史上最激烈
要讓路畀謝lemon 上台唱歌

可以俾個傑出金敷衍霆鋒
乐坛风云 發表於 2020-9-21 22:43

傑出金要無拎過十大先有資格候選
同埋嗰年啲獎唔夠分到政協同肉米高雙金獎
自以為大紅人嘅政協仲要勁有骨
佢憑乜

盧巧音03年hit成咁都冇十大
阿mark 發表於 2020-9-22 07:38

未排到佢啦03 年競爭實在太大
係都排必殺技先到三角誌
弱弱地講句其實我覺得一步一生可以換走畀必殺技
當然以許生樂壇地位係唔可能

咁兩個人的幸運點都排先過好心好報既
powerful 發表於 2020-9-22 15:44

所以03 勁歌十大其實問題不大
十首都算hit 又跟到地位
係她比我醜轉最佳位置可能好少少
同埋風箏與風計02 年有啲唔抵

好心好報應該要合唱金
特別鳴謝收啦無人識又難聽又尷尬
至於關心妍無十大都好應該傑出金囉

如果華仔唔玩
放生、三角誌都有機爭十大~
l00540 發表於 2020-9-22 16:07

關心妍我反而會揀你有心(雖然嚴格黎講係02 年尾)或者我太強
咁我知放生係hit
但呢首個人覺得好口水歌

係呀
因為當年出首歌時係好多人係k 房唱
我親歷其境

不過你覺得唔hit 咪唔hit 囉 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-22 18:48

趙小姐係將首歌由半大熱推到去hit 嘅
不過本人真心唔識欣賞
太悶

但講到蝦餃版最佳位置完全唔hit 就over 咗
只怪正東獨特打歌模式
又要拎返她一定很愛你情毒呢啲瞓覺之作鞭下屍先
蝦餃03 其實最值十大係愛
垃圾公司連plug 都費事

其實個首心服口服液都幾好聽,但d人成日講到仆得舒服變谷底天后 ...
on07111 發表於 2020-9-22 21:33

做side track 好間唔時聽一次唔難聽嘅
當年plug 呢首真係全城嘩然
如果唔係之後出伶仃嫁妝佢真係要收皮

「仆得舒服變谷底天后」之說係由當年網絡潮文2003 年樂壇金草莓得嚟

周蕙敏點都值一屆亞太女,95年又不俾
sexykaren 發表於 2020-9-23 12:47

十大都拎唔到一次咪玩啦
事實係加到12 首都寧願俾李樂詩而唔俾佢呀係
應該整個至尊舞台爛唱功大獎俾佢就啱

再加上94年,葉倩文開始隱退,鄭秀文仲未上到女歌手一線,周慧敏又冇唱功實力,雖然有人氣,關淑怡就 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-23 08:34

我相信當年亞太除咗王菲同Sally 之外係無考慮過其他人選

反而98 年畀阿妹其實係好爆
那邊廂嗰年臭四fans 發晒癲噓王菲

亞太女關十大咩事,亞妹有十大?
sexykaren 發表於 2020-9-23 16:26

唔太關事嘅
但除咗你之外有無人覺得佢值拎先

我咪講咗阿妹拎亞太好爆囉
仲有咩好問呢

而婆翻唱版傳唱度好高
令佢紅既時間橫越得耐左
本身都唔係唔紅ar 起碼紅過情毒
但果時同她一定很愛 ...
kenneth 發表於 2020-9-23 17:13

Hit 嘅程度應該係
最佳位置 >> 情毒 > 她一定
同埋她一定係難聽到嘔
本身首歌已經悶到嘔
仲要好似好勝首像你咁唱到暴走mode

其實成隻Baby Cat 最好聽係逃出生天

逃出生天最尾都有plug
首歌好工整 我唱k成日點
kenneth 發表於 2020-9-23 18:00

正正子雷式k 歌
我明明依稀有印象新城好似有上過 最高頭10
但wiki 又無寫
唔知有無人記得呢

連串流都無逃出生天呀慘到

98年其實真係無必要頒俾張惠妹,不過當年張惠妹連叱咤女金都拎埋,其實王菲98都可以雙料,一樣有noise, ...
阿mark 發表於 2020-9-23 19:05

Sammi 98 年都唔太值十大
哭泣遊戲定理想對象hit 啲?
祝你快樂無人識就算啦
愛人同嚴重仲hit 過佢

理想對象hit吧,四季都入選又唔會俾佢食白果
阿mark 發表於 2020-9-23 21:50

新城好似俾哭泣遊戲金曲
港台俾之前嗰年嘅親密關係
間接否定Sammi 98 年表現

新城理想對象
港台親密關係
無線祝你快樂
叱咤聽講本來十大係哭泣遊戲 ...
阿mark 發表於 2020-9-23 23:32

叱咤做乜癲到要整走首十大
仲要有去
咁都幾慘烈
唔我覺得crying game 襟聽過理想對象少少
不過兩首都唔係啲咩金曲料

一切由華納查數, 3000萬谷天后的新聞開始,就一沈百踏加上之前幾年同傳謀關係唔好, 就開始個個都寫衰
    ...
gordon0807 發表於 2020-9-24 09:54

真係想像唔到菲姐去獎門人係點
咪玩啦98 年俾菲姐就俾臭四粉噓
如果頒俾Sammi 分分鐘俾全場噓

牛華都試過
LoveMirkay520 發表於 2020-9-24 19:13

2005年
繼續談情(勁歌、新城)
我得你(叱咤)
再說一次我愛你(港台)

按摩女郎(勁歌、新城)
無須擔心(新城)
常言道(港台)

1999年
心只有你(勁歌)
痛(新城)
木魚與金魚(港台)

歷年港台好鍾意俾劉華國語歌又或者電影主題曲十大
往往結果係最怪雞
累鬥累都十大先騎呢
勁歌同新城通常俾年尾/重點plug
差唔多年年幾個台十大都俾唔同歌咁滯

04年都計不如計埋00,06
LoveMirkay520 發表於 2020-9-24 21:39

懶得check
我剩係記得呢啲
佢好多歌頒個陣都O 嘴

將自己給你,心照,呢兩首聽都未聽過
乐坛风云 發表於 2020-9-24 22:20

個人認為心照係好好聽
勁歌總選拎唱作金都有唱過架

91年俾個最男學友,劉華執翻個金曲金咪幾好囉……唔使俾自己有遺憾
乐坛风云 發表於 2020-9-24 23:02

每天愛你多一些100% 絕對無可能無金曲金的
當年係hit 到癲咗 (好似係)
而牛華90 年代頭幾年係好紅值最男
92 年反而學友太多hit 歌都無最男係慘

劉德華好多十大歌都係靠關係/地位,而家睇返轉頭完全冇代表性,連歌名都冇乜人識 ...
powerful 發表於 2020-9-24 23:46

真生命 情未鳥 誰人知 木魚與金魚
呢啲真係誰人知......

06年隻聲音,冇plug嘅都好聽,咩教你如何不愛他,模範生……
阿mark 發表於 2020-9-25 08:21

呢隻碟我都依稀記得係正
尤其陳輝陽首模範生
仲有王菀之首多愁善感都係呢隻碟
最悶應該係拎十大嘅張開眼睛
累鬥累完全唔應該plug

劉華90 年代大部分歌已經去到睇住歌名都無concept 係乜黎
雖然可能當年係hit?

但又時候又有D好怪雞,完全係O咀的歌曲
最近的例子,美FI的宮若梅,真心WTF ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-25 14:39

好聽喎真心
我認為宮若梅係佢響太陽唯一一首值十大嘅歌
肯定好過同年最後最後

都不算,奇洛有十大不俾gigi算公正,新公司告別我最正
sexykaren 發表於 2020-9-25 17:39

告別我都幾好
不過唔係好襟聽
同埋seems 無乜人識

當年YouTube香港區十大熱門MV嚟㗎
只不過後繼無力keep唔到
fifty1205 發表於 2020-9-26 10:16

當年我都好鍾意
但去到年尾已經好似無人記得
我都真係無再聽返咁滯
佢太陽啲歌好多都唔襟聽

Eason 01 tvb點會俾佢最男 當時英皇都未至於拎到最男女 而且佢年資又低
阿mark 發表於 2020-9-27 16:55

我真心認為2001 男歌手Eason 最紅
當年已經有諗過下係咪會頒俾佢定係又俾開演唱會嘅牛華(年尾人氣都唔差)

你唔知楊生成立Music Plus
高價搶Eason加盟
係想幫佢爭大獎咩?
當時的確係傳屬意俾佢
佢當年又的確係好 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-27 19:59

俾許志安都還可以嘅
始終都有啲論資排輩
雖然嗰年賽前無傳過畀佢
反而傳過俾大騷城
好彩唔係咋

你唔知楊生成立Music Plus
高價搶Eason加盟
係想幫佢爭大獎咩?
當時的確係傳屬意俾佢
佢當年又的確係好 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-27 19:59

反而唔知點解許志安02 年拎叱咤男喜
佢嗰年比前兩年都跌咗少少
佢仲上台串人瑞唔明點解佢咁感動

美中不足featuring 事件當年簡直令人津津樂道
算唔算可以用滿城風雨去形容?
嗰年叱咤佢一上台 甚至係mc 一提佢個名就全場狂噓
基本上件事令到本來人氣跌咗好多嘅佢直接收皮
再之後就到韓紅事件

其實英皇時陳奕迅好臭串唔係個個都鍾意
sexykaren 發表於 2020-9-27 22:15

你嘅風格係咪學佢架

2001 年尾佢因為講剩係有興趣買張學友啲碟而得罪晒其餘三大天王
好似仲搞到郭天王嬲豬

2001 eason tvb 最男就肯定唔會,串77好似都有得罪tvb 又mute咀仲臭過鄭融  無親和只係唱歌好聽,係都俾 ...
sexykaren 發表於 2020-9-28 16:00

佢最尾連五強都好似入唔到
唔知tvb 咩玩法

2001五強係:許志安,張學友,劉德華,郭富城,謝霆鋒?
乐坛风云 發表於 2020-9-28 22:22

Out 學友 in 周杰倫
分明落Eason 面
不過最尾都執返個金曲金