返回列表 發帖
這不是一個指標吧~~~

其實有幾年,eason值2首金曲:
99: 每一個明天/ 幸福摩天輪
01: Shall we talk/  ...
l00540 發表於 2020-9-29 14:30

大致同意
佢好多年都勁到會有兩首食糊歌
除咗大開眼戒唔太值十大
應該要加埋
2010 陀飛輪 / 一絲不掛
2011 六月飛霜 / 苦瓜就見人見智喇(個人唔喜苦瓜)
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

苦瓜/ 一絲不掛 有少少over-rated
l00540 發表於 2020-9-29 19:26

我覺得一絲不掛正過陀飛輪十倍
陀飛輪非常overrated
不過係好hit 嘅

其實仲有2003 十面埋伏 / 歲月如歌值得商榷
不過佢年尾被雪聲勢略降
歲月如歌四台都無乜成績
同埋首歌感覺上之後先成為經典

第三十六屆十大中文金曲頒獎音樂會 - 十大中文金曲《歲月如歌》- 張智霖
痴線, Eason唱無獎, chilam唱有 { ...
boy4dudes 發表於 2020-9-29 19:53

收啦呢條契弟
佢當年都好意思上台
笑死台下Eason 及一眾歌手

可惜比kelly首超級小咪咪搶咗個兒歌金曲金
LoveMirkay520 發表於 2020-9-29 22:54

點會係搶呀
呢首當年播到煩喎

最神奇係單車可以qualify as 兒歌
當年YY 串呢單野串到一棟都無

印像中當年903谷富士山下嘅播放率仲勁過樂觀,點解啲人淨係提樂觀?
on07111 發表於 2020-9-30 18:58

富士山下值金曲金/至尊添啦
硬谷係應份
竟然搵落棺比較

Warner時期
續約前
99 Today
00 好時辰、Kiss、花火
01 Suddenly this summer、G For Girl
02 我住7樓A  ...
l00540 發表於 2020-10-7 19:45

成長的短髮係癲到全隻碟由頭到尾都好好聽
第一plug 給自己的情歌反而無咁突出
我覺得給大家的情歌都好正架
我心目中2006 最佳大碟

相比之下同年蝦餃隻Happy Girl 有一半悶歌
一刀兩斷 兒女私情 得天獨厚嗰啲

02 年個o靚妹死物terms 都攪左一大餐而家睇返真係好無聊
mychart- 發表於 2020-10-7 16:04

可惜死物連十大都拎唔到
戀愛大過天根本應該要十大

當年人瑞根本就好勝過頭先有位俾人入

cookies真係好可惜,好可惜……無論快歌定慢歌都好正好高質!   S同T唔岩,M同K唔岩
   要合體復出, ...
lightupmylight 發表於 2020-10-9 14:36

傅穎同鄧麗欣好返咗有足足一年啦
乜咁out

咪搞笑喇,睇下當時九人時期嘅一些現場視頻,基本上都係S、T、M、K四個係前面,其餘五個係後面當伴舞 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 19:44

當年嘅Paco 唔係流
區文屍呢啲乜L 都無嘅講真伴舞都嫌樣衰啦
樣:樣衰
唱功:無
觀眾緣:負
其他技能:搞是非
留響度陀衰家咩
根本揀佢入去九餅條友都有問題

另外Helena Gloria 都好平庸
Elaine 衰太矮同另外幾餅企埋一齊唔夾
Serena mix 樣唔係人人受又唔突出

其實Miki 都唔太突出
同樣唱歌廢但聲無Theresa 咁獨特

細心睇啲mv
根本一開始九餅都係捧鄧傅兩個

指音樂上,戲不夠isabella好
傅係千嬅爭取下才出到唱片,千嬅眼光真差
sexykaren 發表於 2020-10-9 21:30

Theresa 當年好賣過Stephy 喎
Paco 講過佢係金牌最好賣女歌手
零唱功純偶像派佢都稱職呀
起碼日日見報
雖然九成負面
其實咁多個樣最型係佢囉

不覺paco有捧過miki, 不過我認為miki係最靚,有c位企
angela樣衰定kary樣衰d
sexykaren 發表於 2020-10-9 21:23

無人樣衰得過區文詩呢啲柒頭

Paco眼光好好,最後選咗綜合質素最高嘅4塊餅。
E衰澳門,同埋太矮,其實佢OK靚都有fan base。
G、H、S完 ...
風見志郎 發表於 2020-10-10 09:12

我當年都幾ok Elaine
不過佢矮之外氣質都唔太夾Cookies

A 小姐當年響啲mv 已經識得夾硬搶鏡
簡直有礙觀瞻

張學友98年成績都幾差,原來新城、叱咤都只得一個獎
港台十大:甲乙丙丁、頭髮亂了
叱咤十大:釋放自己
...
阿mark 發表於 2020-11-4 07:48

得頭髮亂了係多人識
點解牛華嗰年會輸亞太畀學友?
你是我的女人當年都幾hit

1999年至2002年飛天舞會 香港高峯
sexykaren 發表於 2020-11-17 12:35

Ask 同有福氣隻碟都幾hit
飛天舞會12 場四面台
係年尾唔知做乜春收咗皮

原來Baby Cat係騎呢同鍾珍自己做
但效果完全唔得喎

派台歌嚟講
躲貓貓 她一定很愛你兩首都係炒冷飯災難 ...
John 發表於 2021-1-24 13:44

Baby Cat 同愛呢兩隻碟無論係選歌同派歌都係世紀災難級

直接將當紅既老母推落深淵

躲貓貓係完全唔好聽亦無人識
不過想知當年係903 自plug 定正東見她一定很愛你反應咁差先獨家派第二隻
記得有冠但hea 上左4 星期

明明04 回勇唔少,嫁妝同對不起不是你都咁高汁
無啦啦整首白痴phone 殺令 ...
lemontea1069 發表於 2021-2-1 04:39

但係嗰期phone 殺令係ok hit
離奇地903 都冠埋
我覺得好聽過Shake Shake 同躲貓貓先
係犧牲咗前所未見
呢首根本仲金曲格過嫁妝

果時派左隻噴歌,焗住話鍾意啦
仲有別來無恙又唔派

下一隻碟又唔plug前世
果幾年真係前世 ...
lemontea1069 發表於 2021-2-1 11:45

前世今時今日仲聽緊
K 到爆
極具流行潛質
根本應該plug 前世replace 情人戰

嗰年記得kelly由年頭到年尾都係plug接plug
LoveMirkay520 發表於 2021-2-1 17:32

我覺得老母2004 已經plug 得好好架喇
叱咤有3 冠喎
播左600 次喎
如果佢肯去叱咤會唔會執到首十大

仲有無人記得安份守己
超正但零上榜
仲有郵票無plug 都有啲可惜

其實嗰期除咗phone殺令,仲有咩hit歌?我正係記得七里香同好好戀愛合唱版都係嗰期推歌入面算係hit嘅 ...
p74d47 發表於 2021-2-1 13:04

煉金術 地平線 傷追人 女人味? 翡翠劇場?
分身術啩雖然當年好憎

記得當年煉金術同分身術當年鬥得好勁,雙方fans嘈到拆天咁
p74d47 發表於 2021-2-1 23:46

煉金術根本贏十條街
另一首就算啦連佢本人都唔鍾意
我支持同期Phone 殺令前所未見得唔得

中意同碟嘅心病多啲,不過好似佢又係唔中意呢首,當年仲要攞埋廣告歌曲獎 ...
p74d47 發表於 2021-2-2 00:05

心病堅正
K 到癲
雖然嗰期佢個扮索女look 極度lau 打

最弊飛天舞會成首兒歌咁
夏天的緋聞我又唔鍾意
得冰室同最近想起很多/紅眼睛/好時光撐住 ...
uran 發表於 2021-2-1 21:21

最近想起很多真係不得了
無紅眼睛好時光咁搶
但係聽落好有味道嗰隻

應該係揀咗做主題曲所以內容都配合吓啩
其實最大問題係Paco走後正東啲A&R唔識分邊啲歌有潛質Hit,最佳位 ...
Serendipity 發表於 2021-2-2 01:05

海豚先係最應該plug 嗰首
當年班fans 一早已經怒叫正東plug
點知殺出首一刀兩斷搶晒quota 又唔hit
終於開竅超級悶喎 仲衰過一刀兩斷
有血有淚應該係最k 嗰首

大波妹cover
帶走眼淚又係正野,襟聽過假天真
不過休克會聽到休克
淨低幾首side tra ...
uran 發表於 2021-2-2 10:50

呢隻碟好underrated
快樂情人 等不到的人 我不愛高柏飛 有沒有這個人 帶走眼淚都好正
仲有豹哥作嗰首沒緣沒了都仲有印象
隻碟完全聽唔厭
不過串流無呢隻碟

直情有恐懼
一聽到看風箏飛多遠未斷線即想死
lemontea1069 發表於 2021-2-2 16:12

我記得neway 定加洲紅熱唱榜幾個星期第一
仲吹到金曲金大熱
熱潮過左之後真係唔太想聽返

海豚曲ok但呢啲sweet歌詞冇乜市場,聽眾冇共鳴唔會hit到

其實都唔算underrated,叫好叫座不過嗰個年代 ...
Serendipity 發表於 2021-2-2 15:52

海豚同期嘅sweet 歌華麗邂逅夠拎到四台十大啦
雖然當年真係夾硬喪谷強行熱播三個月都唔太hit 到

不過華麗邂逅真心好高質

華麗邂逅喪谷都唔hit,感覺得美千欣賞,美祖自己都好少唱。
海豚一開始聽ok但好快厭,同完美關係一樣,市 ...
Serendipity 發表於 2021-2-2 20:09

祖祖響PC 話華麗好代表到佢心聲喎
點會唔鍾意
我就覺得曲同編曲都好高質聽唔厭

華麗邂逅仲正過 華麗轉身
John 發表於 2021-2-2 21:31

硬tag 15 年民間最女美轉

連埋廣告好洗腦估唔到當年拎到專業推介 叱咤十大(第三位)
但中意心花怒放多d ...
on07111 發表於 2021-2-2 21:50

月兒亮到極都好正

不過明日恩典好似無上過紅館
美祖本人應該好唔鍾意呢首
616.1314 發表於 2021-2-3 11:38

呢首歌真係把鬼
仲嘔過同期希望
趕客首選
唔知點解要谷到食糊歌
嗰年寧願佢谷損友或者越唱越強

呢首係大歌,食住我的驕傲,世上只有個公式
風見志郎 發表於 2021-2-3 15:42

我自己就陪我長大 > 世上只有 >>> 我的蕉露 >>>>>>>>>>>>>>> 明日陰典
當年一條公式連續玩三年真係好嘔
明日陰典首歌本身又難聽又兒歌咁

印像中明荃恩典係勁歌優秀選好似係三甲之內?另外只記得有首係 希望
on07111 發表於 2021-2-3 21:13

希望 明日陰典 勁歌金曲

另外兩季:
夕陽無限好 無賴 我得你
天才與白痴 情非首爾 仲有一首唔記得係聽聽定繼續談情

街客既話點都會聽明日恩典多過其餘兩首,再加上bi-heart其實派邊首都死,因為真係成隻碟非常差,得越 ...
p74d47 發表於 2021-2-3 20:51

2005 拎女金俾人噓唔抵可憐
啲歌太災難級
連白果梁詠琪表現都好過佢
唔好講Fiona 有兩大hit 歌加持

還未唔太ok
好偽中國風
我反而ok 罪魁

睇返隻碟嘅介紹:
強勁推介
- 越唱越強 / 天之驕女 / 損友 / 罪魁

最唔明點解容祖兒2005年可大滿貫?明明bi heart成張碟劣顱如潮,千嬅single仲好過佢 ...
sexykaren 發表於 2021-2-6 21:01

老老實實阿容05 年表現係一個獎都唔值得拎

個年英皇係903拎到女金同組金都嬲嬲豬,又唔諗下佢仲有咩人可以拎獎 ...
on07111 發表於 2021-2-6 22:30

Twins 05 年表現都差咗好多
全年真係無乜邊首大熱
救生圈好聽還好聽但完全食唔到糊
連勁歌都扣埋佢哋首十大俾Fiona

Happy Girl 啲歌悶啲但整體個flow比較順,Reflection有某幾首好格格不入。
Serendipity 發表於 2021-2-6 23:03

Reflection 好失敗
完全唔會再聽返
寧願聽請放心上我
Happy Girl 都仲可以間唔時聽下k 歌

真係唔知個年主打係救生圈,以為係森巴皇后
on07111 發表於 2021-2-6 23:44

新城都係救生圈拎金曲
其實可能黑色喜劇第二plug 會仲好

嗰年掛住進攻大中華市場,香港人氣差咗係正常,再加上隻國語碟香港劣評如潮,samba又係衰在plug歌累 ...
p74d47 發表於 2021-2-7 15:15

其實Twins 係咪由精選 冬令時間嗰期開始慢慢走下坡?
感覺上丟架 女人味之後都無乜邊首叫做好hit

仲有蝦餃媽
LoveMirkay520 發表於 2021-2-7 19:39

蝦餃老母先最on9
年頭靠痴長今痴到佢紅到好似佢係主角咁
之後完全無食住個勢半年神隱

明日恩典 chiwawa 呼天不應 天之抄女 好事多為 越唱越強全部都好難聽
sexykaren 發表於 2021-2-7 19:30

年尾赤地雪都好難聽
我懷疑全年主打最無咁差係刻不容緩
但都唔係叫好聽

情歌的情歌都計tmw?格格不入
之後jump up主打係ok,但全碟無主題

glow直頭繼bi heart後又一垃圾

係in mo ...
sexykaren 發表於 2021-2-7 21:41

tmw 其他歌正到爆
係plug 左最難聽個啲(赤地雪、CD 版雷狂雨霏)
情歌的情歌個人覺得唔係好差
但零存在感就算吧啦

我原來記錯係close up才對
又close up 又jump up 06年中起祖祖碟好大雜燴
無論close up 定jump up 都好垃 ...
sexykaren 發表於 2021-2-7 22:38

Close Up 好聽喎
搖搖搖之外首首好聽
三首主打都好好
令我對佢改觀

放 903走勢: 19>7>7>x
LoveMirkay520 發表於 2021-2-17 15:29

慘到喊
明明首歌幾catchy
我而家都仲會唱起你要放就放~~

以前一曲兩味通常都hea播,戀愛神經都係一樣hea,其實我幾鍾意Kelly 02-05年啲舞曲,好過之前啲rave ...
Serendipity 發表於 2021-2-17 20:15

嗰幾年除左Shake Shake 之外首首舞曲都好聽
戀愛神經part 舞型到裂
仲有四台冠嘅飛天舞會係一大遺珠

當年曾經唔明點解毫無保留拎唔到勁歌十大
唔見得差過天水圍城同牛華

戀愛神經有個日本SHOW表演個次勁天后FEEL其實覺得佢由SHAKE SHAKE開始先真正識DANCE
08年個演唱會就完全P ...
gordon0807 發表於 2021-2-18 09:20

日本show 嗰期狀態巔峰
又瘦又靚又跳到
只不過2, 3 之後就金至尊上身...

05其實表面似讓賽,廣東碟都唔出,但又唔知點解年尾頒奬禮又仲玩,如果係咁一早05年就出張廣東碟保持吓人 ...
Serendipity 發表於 2021-2-26 00:07

不過又傳過港台05 年用大獎利誘老母去頒獎禮但老母拒絕

迪迪尼係05下半年,希望係05上半年,明明05年kelly係女歌中最多hit songs的一位,千嬅得一首,祖祖只有一 ...
sexykaren 發表於 2021-2-25 20:09

因為佢下半年真係完全人間蒸發
成3, 4 個月無plug 歌咁癲喎講緊
同埋迪迪尼係hit 獨唱唔係合唱囉講真
雖然我覺得獨唱版好悶

都幾肯定係呢個情況    尤其今次個theme仲係25周年紀念演唱會
不過如果可以好似上次出碟 ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 00:12

唔洗擔心 冤鬼一定會係主力
尤其係炸機四寶係100% 會有

我會想佢唱返多少少佢自己遺忘咗但係當年hit 過(下)嘅二線主打
例如對不起不是你、假天真、我敢去愛全首、Ask、都是你的錯
快歌唱下替換、這班人、放、飛天舞會

真side track 就算啦上次陳大小姐已經好慷慨喺medley 撈左三四首入去
肯唱咪唱下前世同快樂情人囉
如果佢仲記得有呢兩首歌嘅話

我從來冇驚過冇炸機四寶,唔係連住出場我已經覺得係驚喜  
藍字嗰三首我都覺得係good choice同 ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 02:49

我有啲懷疑都是你的錯當年甚至hit 過對你太在乎
我依稀記得係洗腦式播放

真係唔知佢fb live 唱過前世

我都唔係好肯定有冇前世,但嗰次fb live唱唔少side track,但佢要之前溫定書先識唱Lol
當年都是你的錯係h ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 13:29

對你太在乎今時今日聽都唔覺得out
都是你的錯好聽嘅但已經覺得少少老土