返回列表 發帖
所以先講人瑞08年本來真係諗住唔玩tvb,報道有講過人瑞不續約,但tvb見無左kelly同twins怕人瑞不續約會人 ...
sexykaren 發表於 2021-2-27 14:27

其實2014 傳過祖祖唔去頒獎禮
勁歌賽前記者仲問過當年大熱Kay 有無信心接棒
但最後祖祖去之餘仲頒個十年金牌俾佢
真係反晒眼
根本2014 開始就唔應該再去啦
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

鄭秀文今年在陳慧琳手上搶回「香港最受歡迎女歌星」獎,估不到因此掀起一場兩大天后Fans互相攻訐的局面,繼 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-3-1 20:07

呢單嘢都好耐無鞭過
2001 年女歌手獎真係歷年最激烈
唔係2004 年可比

01年 Sammi 同 Kelly 果種紅法,唔係其他女歌手可比,應該後無來者
lemontea1069 發表於 2021-3-3 11:56

癲到開場兩大天后企中間
兩個天王要企佢哋側邊做陪襯

你唔計楊千嬅?
sexykaren 發表於 2021-3-4 00:09

佢講緊勁歌最後出場嗰一組
當時阿楊小姐未上晒位 係尾二嗰組出場:
人瑞 好勝 Eason 許志安 謝霆鋒

冠軍歌:如無意外,化蝶,勞斯萊斯
John 發表於 2021-3-4 00:13

冠軍歌:明日恩典 天之驕女 好事多為

2001年9成係sammi拎,有幾激烈?
反而2004年千千同祖祖係55波先好叫競爭激烈

而唔係用牌打人果頭先叫激 ...
sexykaren 發表於 2021-3-3 23:44

當年報紙有講賽前係傳老母三連霸
咁鄭四肯定係佔優 但未到九成囉

至於04 人瑞喺叱咤其實輸卷卷成400 票...
處處吻同煉金術當年極度鍾意但我唔覺得勁hit 其實

04之後好似都無試過爭得咁激烈
616.1314 發表於 2021-3-4 01:12

08 09 卦?不過當年我係撐容反謝
10 容楊都有啲競爭嘅

乜嘢驅使你之後變咗撐謝反容
616.1314 發表於 2021-3-4 07:25

我反容已經係04 05 嘅事
之後不知幾支持佢
佢出咩狗屎垃圾都有聽
除咗雙子座、天然呆同百記嗰堆膠歌真係聽唔落

是但啦我撐唔撐邊個唔重要

06年tvb真係做得出十大唔俾陳慧琳,以前點都會俾十大佢,我懷疑毫無保留同一刀兩斷真係勁少人投票,甚至 ...
阿mark 發表於 2021-3-8 19:18

佢06 年人氣真係出奇地差
明明有出碟但好似做過啲乜都無人知咁
普通樂迷剩係知佢同明荃合唱
仲要係負皮嘅

天水圍城真係好難聽,其實可以亞太女俾Twins,十大俾翻Kelly
阿mark 發表於 2021-3-9 00:56

難聽到嘔
仲衰過張開眼睛
寧願佢俾婚前的女人
送禮嗰年成績仲差過kelly 囉

嗰年正東唔知痴咗邊條根,將kelly同陳小春挷埋一齊
LoveMirkay520 發表於 2021-3-9 23:22

笑死
當年俾人話佢霉到黐埋陳小春跳艷舞
真心flop 到落地核
但明明毫無保留 海豚 面紅都好正

專登襯托kelly冇十大,反正佢哋級數差唔多,大家都冇十大
阿mark 發表於 2021-3-12 20:22

如果06 要俾十大千嬋
Tvb 會俾邊首
老老豆豆嗰年得滾係叫hit

其實老千 04 之後都無乜邊首 Hit 喇
616.1314 發表於 2021-3-12 23:39

裂女係hit 嘅
應該05 之後先無乜邊首hit

喜歡祖兒

我的生存之道撈月亮的人all about love斗零踭 最好的債
呢幾首都入到903我最喜愛歌曲 ...
on07111 發表於 2021-3-13 20:48

嘥氣啦
斗零乜難聽到fans 都唔想聽返
年年投佢入去五強都無用
最好的債就真心hit 嘅
嗰年仲應該要拎女金添

咁傷台聽眾一向都係千>祖㗎喇
Anws 其實我 OK 鍾意斗零踭 LOL 容祖兒都鍾意,最近佢幫 Apple Musi ...
616.1314 發表於 2021-3-13 21:44

當年覺得斗零乜還可以
而家真係唔想再聽返
Chorus 好惡頂

點解嗰年唔係飲酒思源食糊?
最k 係呢首
當年勁鍾意喎

快 is a good song!!!
stephybest 發表於 2021-3-14 16:37

我到而家都成日唱起「真x街 真x街 真x街」

98年填海華有男銅wor
LoveMirkay520 發表於 2021-3-16 18:10

反而喺勁歌明明有hit 歌但一個大獎都無
輸晒俾三大天王
不過咁多年都俾凸晒佢啦

斗零踭我覺得ok,只係有少少嘈,但佢少唱呢類曲風都叫新鮮。
佢金牌之後hit嘅應該係撈月亮的人、好不容 ...
Serendipity 發表於 2021-3-21 14:34

撈月一啲都唔hit 囉
當年勁歌好多街客話未聽過

你話謝某近十年多hit 歌某啲容粉會嬲豬
勸你少講為妙

嫁妝好好聽
好掛住 Kelly
616.1314 發表於 2021-3-22 16:50

對不起不是你好好聽

04年嘅佢其實真係幾好
616.1314 發表於 2021-3-22 20:17

我好鍾意04 年嘅蝦餃老母
推開一萬扇窗~~~

當年每次睇SAW聽到果句「i want to play a game」我就會唱「誰當是玩遊戲???」
SugarFree 發表於 2021-3-22 20:24

我諗起高海寧多啲

反而麻麻呢首
覺得有啲娘  
不過對不起不是你+嫁妝兩首都夠做了  ...
616.1314 發表於 2021-3-23 19:56

但我這些年來幾多次愛 全數是我敷衍

我覺得前所未見好聽過我的驕傲系列

我記得莊子之前都寫過篇文講 我的驕傲 VS 前所未見
616.1314 發表於 2021-3-23 20:08

諗咗一輪莊子係乜水
係咪喜歡幸兒嗰個

嗰系列我鍾意世上只有同陪我長大
極憎明日恩典
前所未見係衰份詞太行貨無意義
其他嘢都好有金曲格

陪我長大係溫情系列入面比較好 loop 嗰首
不過唔知點解好似唔多人鍾意  ...
616.1314 發表於 2021-3-23 20:50

明明當年兩台十大
出嗰陣都hit
Hit 過跑機
但之後好似入咗雪櫃咁

其實感覺美祖本人都麻麻溫情系列
除咗世上只有,因為佢好愛佢老母
我的驕傲都好耐無入過 regular
...
616.1314 發表於 2021-3-23 21:00

明日恩典真係嘔心至極
點解咁嘅歌都可以三台十大架
我去聽煩膠希望唔好?

此外,謝安琪於2015年5月5日的《拾回謝安琪》十週年企劃啟動記者招待會透露多個企劃,例如與不同界別人士作 ...
John 發表於 2021-4-3 01:54

Where is 數愛

Sammi2002年個年睇落成績都唔差,有2首4台冠,如果個年出席嘅話,應該楊千嬅或者陳慧琳,是但一個要 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 10:13

Sammi 嗰年唔值女歌手
Plug 咁多首都無hit 歌
Kelly 個亞太係ok
佢02 年亞太算有表現

Sammi 出席最多俾跳傘拎十大,之後坐成晚
lemontea1069 發表於 2021-4-7 13:20

上一次流淚應該食糊啲
我記得當年隻碟嘅廣告用呢首
不過我鍾意跳傘

相信自己完全未聽過

03最女+金曲金,係咪因為幫TVB拍咗美麗在望
乐坛风云 發表於 2021-4-9 08:55

其實03 如果唔俾我的蕉露金曲金可以俾邊首?
唔通真係俾牛華咩
的而且確我的蕉露係嗰年最孭得起金曲金個朵

AK則難忘被批評走音,但會先「過濾」惡意批評,「之前的演出是有瑕疵,我會一直努力,做到沒有人能抽秤為止 ...
on07111 發表於 2021-4-10 11:37

如果我走音,鍾意我嘅人都會覺得好聽

其實完全唔明華納同Sammi 02年個plan係點,當年出Becoming Sammi都仲係似玩緊,冇退落嚟嘅勢,仲要幫903 ...
Serendipity 發表於 2021-4-17 16:24

嗰期已經傳佢身體唔好
我諗健康係主因之一

李克勤與容祖兒(Joey)打破唱片公司界限,前晚錄情歌《刻不容緩》,克勤笑言趁仍是現役「最受歡迎男女歌星 ...
John 發表於 2021-8-14 21:56

最後首歌有冇hit 到呢
我認為當年黎講就無

個年仲有薛凱琪,明明小黑與我男孩像你大領先,但第三plug又變開錯燈2.0 ...
on07111 發表於 2021-9-14 01:11

Fiona 嗰陣兩首180+140 好癲
搞到人瑞臨尾郎來了爆seed 咁追得幾辛苦
仲搞到拒絕畢彼特榜都無得上
明明呢首好正

Fiona 連續兩年第四
艾石仔 發表於 2021-9-14 12:15

06 年Dear Fiona 明明幾hit 但榜都無得上呀陰公豬

今朝又諗返起,明目張膽記憶中得61次播放率同幸福門差唔多
on07111 發表於 2021-9-14 14:00

明目張膽第4 plug
播到幾個星期已經好好
當年啲一線第4 plug 上一星期或者照bam

好勁
反而春卷09年之前一碟4plug裏面總有一首ban
LoveMirkay520 發表於 2021-9-14 20:17

夢路第3 plug 連榜都上唔到
雖然真係勁難聽
囍囍第4 plug 被犧牲就慘啲

攞個第三冇咩嘢漁人得利啦,話晒前一年仲係金奬。
嗰年最令人不滿美祖係因為何韻詩攞唔到金,年尾hea播 ...
Serendipity 發表於 2021-9-19 00:50

卷卷05 年啲歌太難聽
直頭係聽到耳仔爛
所以佢拎女金先天怒人怨
佢話觀眾無情嘅時候
其實最應該問下自己出啲咩歌同人爭先得架

瑞瑞05 年啲歌唔差嘅
係plug 得唔係咁好

人瑞只single太多好歌,第1plug應該派超齡唔應該派長信。05年入行10週年,903點都要俾面噶。 ...
chj0928 發表於 2021-10-12 19:31

超齡咁side track 唔應該plug
係都Single / 花與愛麗斯
最後靠裂女食糊ok 嘅

十個call 六個call 太膠歌feel 又零個hit
不過好間唔時拎返黎聽都可以

其實當年邊走邊愛有十大質素
可能古巨基又彈返出黎,容祖又上左
無人理鋒哥 ...
lemontea1069 發表於 2022-3-24 14:29

咁難聽
唔好啦
又唔係好hit

在 今 年 的 「 港 臺 」 歌 曲 播 放 率 中 ﹐ 所 佔 首 十 位 播 放 率 分 佈 平 均 ﹐ 計 為 第 ( 一  ...
LoveMirkay520 發表於 2022-3-27 17:58

嘩呢個真係考古
無鄭四同王菲喎

其實Today 隻碟當年真心hit
當時我好鍾意迫不得已同遠在天邊

2003年應該派1st plug 係rock過型過第二世嘅rock歌

2nd plug 應該要係苦海xx

3rd plug 就要愛後餘生2. ...
joey2009 發表於 2022-3-27 13:09

謝檸檬呢個case 當時基本上派咩歌都冇用架喇
頂包之後個朵唔得
第二世係懶係食重新出發既message 所以一定會plug
又係廣告歌黎

苦海乜乜我好多年之後先第一次聽
係好聽過邊嘔邊愛好多

AGA當自己每年仍是新人 聞慧嫻Gin Lee離巢感震驚
losyes 發表於 2022-6-26 17:21

新人唱功
今日喺街啲同鄉分分鐘都唱得好過佢

覺得89年梅姐好型知你要玩歌海, 就一年出兩隻
播到金,之後專登唔去攞

梅姐講過一個歌手全年的成績唔應該 ...
gordon0807 發表於 2022-8-11 17:19

咁我迦咁重質不重量
好應該每年都女金

憶蓮反而一次都未拎過勁歌最女
91年佢最有機,可惜年尾轉去星工廠
結果俾返sally ...
LoveMirkay520 發表於 2022-8-12 18:27

呢單嘢講咗n 年
講到無經歷過當年情況嘅我都識背
其實我都唔知嗰年邊個人氣高啲

如果計埋 1990年 年尾首 秋去秋來, 勉強可以話一首半 hit songs

秋去秋來 隻碟 第 2 第 3 plug 尋覓、如 ...
boy4dudes 發表於 2022-8-13 21:53

你講嗰啲
除咗信自己我剩係識揪來也揪去
而後者係真心hit 甚至hit 過晒憶蓮91 年所有歌嘅…

去到92年形勢就相反
Sally瀟灑走一回+情人知己hit爆
Sandy得首沒結果叫hit
寵愛、醒醒呢啲主打街客唔受落{ ...
LoveMirkay520 發表於 2022-8-14 11:19

醒醒hit 喎雖然鍾唔鍾意又另一件事
起碼識
沒結果大個先識
我好奇沒有你還是愛你出嗰陣hit 唔hit
而家反而變左經典

笑死,99年TVB俾左十大城城《新的喝彩》,呢首歌完全不入十大質素,係都俾《遊園驚夢》,呢首尚可值 ...
乐坛风云 發表於 2022-8-24 21:12

99 年叱咤最歌五強都有新的喝采
當時hit 卦我都唔知

04年應該係
最男:李克勤
全曲金:古巨基《愛與誠》
Hanson 發表於 2022-8-23 19:14

04 年送禮勤完全跌watt空中飛人年尾夾硬谷上去
過左頒獎禮無人提無人記得
更加唔好提唔叫好唔叫座既吻別的位置同六呎風雲
嗰年古巨基由頭帶到尾
可惜cctvb 嗰陣根本無考慮過俾最男佢住

講開送禮勤
05 年個最男都好離譜
主流之爭擺明Eason vs kkk

美中不足事件傳媒煲得好大
好多人落井下石(包括佢好兄弟梁漢文)
加上當年男歌手競爭非常大
05年開始不 ...
lemontea1069 發表於 2022-11-1 03:34

美中不足單嘢好難唔煲
當年單嘢實在太爆
過咗咁多年我都印象深刻
為咗追男金明明合唱都可以當獨唱
其實未叱咤之前唔洗傳媒推已經俾人鬧緊
因為連啲歌手都覺得咁計好歎為觀止睇唔過眼
仲要搶埋小城大便個至尊
食相實在難睇
雖然唔太係佢本人問題
但一沉百踩都難怪