返回列表 發帖

30/12 2130-2330

Yan’s music choice 2021

年度歌曲
Lay On My Shoulder  The Hertz/Yukilovey

第二位 先哭為敬 鄭欣宜
第三位 每當幻變時 Luna Is A Bep
第四位 Dear My Friend, 姜濤
第五位 思念即地獄 馮允謙
第六位 你是一片雲 before the night ends
第七位 Ciao RubberBand
第八位 CityPop AGA
第九位 無名故事 Kendy Suen
第十位 告別式 iii

年度大碟
人類世 – C AllStar

年度EP
Life / Line - 馮允謙

年度新人
金獎:MC張天賦
銀獎:before the night ends
銅獎:石山街

年度唱作人
金獎:馮允謙
銀獎:AGA
銅獎:Kendy Suen

年度組合
金獎:C AllStar
銀獎:The Hertz
銅獎:My Little Airport

年度男歌手
銀獎:MC張天賦
銅獎:洪嘉豪

年度女歌手
金獎:AGA
銀獎:陳凱詠
銅獎:鄭欣宜

最高收聽次數歌曲
Lay On My Shoulder

支持支持!!

Gin fans集合!

一入嚟就見到gin lee有獎

9. 男歌手獎
三個都係首奪三甲!!

金        洪嘉豪
冠軍歌曲:窮小子、逆時車站、主角光環、聖誕很忙      ...
kel_kelvin 發表於 2021-12-27 17:50

K ho好勁!

唔該所有自稱愛gin嘅人都嚟睇下呢個榜

你都要睇下!
WZA111 發表於 2021-12-27 18:55

我一直都喺台下睇住gingin指住aga唱IDK

明明你淨係望住我…
WZA111 發表於 2021-12-27 19:31

你啱啱Lay on my shoulder瞓緊
Gin lee跌咪都嘈唔醒你…

2021 年 Nick’s Music Awards 2021 得獎名單
至尊歌曲: Ciao - RubberBand
曲:RubberBand 詞:RubberBan ...
Nicholas 發表於 2021-12-30 10:27

造星佔左十大一半!
Braceless居然咁高

突擊頒獎!

2021冠軍歌:
week 1-13: 時光倒流一句話 / 是但求其愛 / 惡夢經 / 開燈熄燈 / midsommar / Lay On My Shoulder / Lay On My Shoulder(2) / 我在流浮山滴眼水.jpg / E先生 連環不幸事件 / 暗戀家 / 從何時變得不可能 / 遲了悔改 / 集合吧!地球保衛隊 /
week 14-26: CityPop / Have A Nice Day / Find You / The Pink Room / 白眉 / 因一個人而流出一滴淚 / 因講了出來 / 先哭為敬 / 留下來的人 / 你是一片雲 / 思念即地獄 / 乖乖 / 告別式 /
week 27-39: 先哭為敬(2) / I Wish / 雲泥 / 林中鳥 / 漂流號 / 深夜浪漫 / Ciao / 風的形狀 / 逆時車站 / 因愛之罪名 / 係咁先啦 / 無名故事 / Dear My Friend,/
week 40-52: 螢 / 浮沙 / short vacation / 天堂 100% / 關於愛的碎念 / 一步一悔過 / 女仔衫 / 每當幻變時 / 主角光環 / 勿念 / 記憶棉 / 北極熊的遺言/ 冬日寂寞考 /

連續三年總結都係同一句:2021係令人沮喪的一年,
由2020年的「未知道」,到今年彷彿一切都塵埃落定,
作為支力會成員,不輕易說出無力感,但看着每日的新聞,
甚至連新聞也消失了,再加上對自己前途的掙扎,
經過呢一年,真係攰了,慶幸音樂(同CM)依然可以成為我逃避的地方。
音樂佔據我生活的部分越來越大,不同的時間和經歷也有音樂陪伴着我,
今晚喺度會同大家總結和分享過去一年陪伴我的歌和最喜愛的歌手。

作為一個文盲,實在好難寫到一大段精彩的文字去介紹,所以大部分的獎項都係冇tag嘅~

年度新人
曾經新人少到要cut剩一個獎,今年終於可以頒返三個,而且競爭非常激烈,有23位上榜新人、共8首冠軍歌。
三位得獎歌手以致第四名,我都考慮過俾金獎佢(哋)

年度新人

金獎:MC張天賦 (319)
冠軍歌:記憶棉(145)
上榜歌:Goodtime(47) 反對無效(96) LOSER(9) 時候不早(22)

銀獎:before the night ends (305)
冠軍歌:你是一片雲(164) short vacation(141)

銅獎:石山街 (297)
冠軍歌:暗戀家(161)
上榜歌:幻象(57) 石山派(79)

年度組合
金獎、銀獎:想俾雙金獎!
銅獎:自plug到有獎都係一個記錄

支持 WZA!
chachacharlie 發表於 2021-12-30 21:34

佢係我最喜愛的新人!

年度組合

金獎:C AllStar (586)
冠軍歌:集合吧!地球保衛隊(167) 留下來的人(161) 北極熊的遺言(146)
上榜歌:沒明日的恐懼(80) 還有48小時(28) 共同望銀河那時(4)

銀獎:The Hertz (531.5)
冠軍歌:Lay On my Shoulder(91.5) 漂流號(157) 天堂100%(165)
上榜歌:千世書(103) 妖(15)

銅獎:My Little Airport (284)
冠軍歌:因講了出來(116)
上榜歌:那陣時不知道(67) 散步之年(12) 每次你走的時分(89)

年度男歌手

男歌手的競爭一向唔大,今年曾經有段時間我搵唔到三個想俾獎嘅男歌手
金獎:冇懸念!連續高質左兩年好易無以為繼,但係嚟到第三年,佢依然交到一首又一首高質同充滿驚喜嘅作品
銀獎:要多謝某電台 如果冇派最後一首歌,我應該唔會俾三甲佢
銅獎:新人之後出嘅歌都唔好聽,曾經ban過一段時間,今年終於回勇

男歌手十強:before the night ends / MC張天賦 / 呂爵安 / 林奕匡 / 林海峰 / 洪嘉豪 / 柳應廷 / 姜濤 / 馮允謙 / 盧瀚霆

都真係幾突擊…
MLA有獎!!!今晚要獎勵你了
WZA111 發表於 2021-12-30 21:44

因為冇乜tag 唔好意思一早講定要大家嚟睇

可以頒晒先返嚟睇結果

MLA調走左石山街

年度男歌手

金獎:馮允謙 (663)
冠軍歌:思念即地獄(180) 因愛之罪名(182) 一步一悔過(158) 冬日寂寞考(143)

銀獎:MC張天賦 (319)
冠軍歌:記憶棉 (145)
上榜歌:Goodtim(47) 反對無效(96) LOSER(9) 時候不早(22)

銅獎:洪嘉豪 (312)
冠軍歌:逆時車站(107) 主角光環(141)
上榜歌:窮小子(24) 謎之微笑(40)

自plug會上得短啲
一個好合理嘅 adjustment
WZA111 發表於 2021-12-30 21:49

本身想臨尾plug多首Queen

本身以為液框會有三甲添…
WZA111 發表於 2021-12-30 21:51

都爭好遠

年度女歌手

呢個獎近乎年年都有新面孔,過去七年已經有17位得獎者。而今年三位得獎者都係第一次奪得呢個獎項
金獎:年年都想俾女歌手獎佢,但係年年都爭少少,佔唔到今年一拎就係金獎
銀獎:今年派左兩首快歌兩首慢歌,我鐘意快歌多啲
銅獎:今年派左兩首快歌兩首慢歌,我鐘意慢歌多啲

女歌手十強:AGA / Kendy Suen / Serrini / 王嘉儀 / 林欣彤 / 岺寧兒 / 陳凱詠 / 張蔓姿 / 鄭秀文 / 鄭欣宜

年度女歌手

金獎:AGA (410)
冠軍歌:CityPop (185)
上榜歌:What are we gonna do(104) 理性與任性之間(121)

銀獎:陳凱詠(388)
冠軍歌:I Wish (168)
上榜歌:虛擬人與你(56) 沒有無緣無故的恨(43) 收聲多謝(121)

銅獎:鄭欣宜 (350)
冠軍歌:先哭為敬 (194)
上榜歌:@Princejoyce(41) 罰你(43) 最難行的路(72)

跟住係一堆冇tag嘅獎~

omg 原來頒緊
support Yan!
616.1314 發表於 2021-12-30 21:57

Hello Hello

快歌 IDK + 奪金
慢歌 街燈 + 這種親
榜主最鍾意IDK
恭喜Gin Lee勇奪女銀!
WZA111 發表於 2021-12-30 21:55

提左我計埋奪金原來金獎都係兩快兩慢

可惜 Kendy 得兩首歌
如果唔係一定唔會俾呢個女人攞到女金!
WZA111 發表於 2021-12-30 22:00

是但一個派多首都未必輪到AK

好驚,竟然係 AGA 女金
三甲好似都會撞到一個
616.1314 發表於 2021-12-30 22:01

希望就係AGA!

年度唱作人

金獎:馮允謙(663)
冠軍歌:思念即地獄(180) 因愛之罪名(182) 一步一悔過(158) 冬日寂寞考(143)

銀獎:AGA(410)
冠軍歌:CityPop (185)
上榜歌:What are we gonna do(104) 理性與任性之間(121)

銅獎:Kendy Suen(339)
冠軍歌:白眉(170) 無名故事(169)

年度EP(此獎項只於全年最高分專輯不是大碟時頒發)

Life / Line - 馮允謙 (663)

年度大碟
人類世 – C AllStar (586)
冠軍歌:集合吧!地球保衛隊(167) 留下來的人(161) 北極熊的遺言(146)
上榜歌:沒明日的恐懼(80) 還有48小時(28) 共同望銀河那時(4)

年度歌曲 第十位

離別前夕的深夜
抬頭凝望作道謝

可惜今年嘅創作力量 JL 祖国 謝大媽 都冇獎…
WZA111 發表於 2021-12-30 22:07

佢哋三個今年同頒獎禮應該都冇乜關係

邊個俾獎邊個就係真fans

年度歌曲 第十位

「Farewell all my love
Farewell all my hate
Farewell where I belong」

告別式 iii (172)
曲:iii
詞:關栩溢
編:iii & Hanz
監:iii

年度歌曲 第九位

人類世 就結束 來為這未來好好記錄
和明日再見今天繼續

原來MC係呢個post已經拎左三個男銀

三連銀
on07111 發表於 2021-12-30 22:13

三連銀之後通常都被ban

深夜 = 有街燈
抬得太耐頭 最後唯有
街燈 is coming!!!! Can’t believe this ...
WZA111 發表於 2021-12-30 22:15

我d十大全部都有d硬tag 好似首首都tag到gingin

年度歌曲 第九位

「是我的 卻非我
這小故事」

無名故事 Kendy Suen (169)
作曲:Kendy Suen, Brian Yip, Eye Fung
作詞:小克  
編曲:Kendy Suen, Jeffero Chan, Tomy Ho
監製:Kendy Suen, Adrian Chan

年度歌曲 第八位

黃昏與黎明之間

年度歌曲 第八位

「寧願冷清  一個人好靜
不想反應  一呼一吸好好保留獨特性
怕每天  甚麼都固定  大煞風景」

CityPop AGA (185)

曲:AGA江海迦
詞:林若寧
編:波多野裕介(Yusuke Hatano)
監:舒文@Zoo Music

年度歌曲 第七位
來 來講再見
得不到 一秒掛牽
誰 誰想再見
講不出 一句改變

支持 iii!
chachacharlie 發表於 2021-12-30 22:18

Wowwwow 恭喜iii!
第九位 和每天講再見?
WZA111 發表於 2021-12-30 22:19

諗左好耐第十俾邊首 最後俾左佢

CityPop! CityPop
迦迦已經換好衫準備上台9fing
WZA111 發表於 2021-12-30 22:27

想睇佢着返件青口衫再加佢新人嗰年嘅髮型

年度歌曲 第七位

「再見偏說到紅眼
被時代拆散 才道別那樣難」

Ciao RubberBand (188)

作曲:RubberBand
作詞:RubberBand & Tim Lui   
編曲:RubberBand & 雷柏熹  
監製:RubberBand & 雷柏熹

年度歌曲 第六位
這一秒後
不知道怎地老天荒 只知道想抱緊對方

女大贏家 confirmed.
616.1314 發表於 2021-12-30 22:34

三首歌三個獎!

Gin粉舉牌離場中
現場一片hurrrrr聲
迦迦:其實我作咗曲都…十年㗎喇
WZA111 發表於 2021-12-30 22:36

Gaga自己enjoy 無視旁人 咁先係CityPop!

年度歌曲 第六位

「麻煩事來訪 會暴狂
晝夜上班 太忙

然而任誰講 妳在旁
鎮定我搖晃 救亡」

你是一片雲 before the night ends (164)

曲.編.監:before the night ends
詞:鍾說

年度歌曲 第五位
仍懷念往時 遺留的心事
誰又叫我這輩子
曾經如此在意
得不到可會變憾事

年度歌曲 第五位

「和你的書 計劃了結局
還欠一章 已大致寫出 受萬人的祝福
偏偏撕去 最好的結局」

思念即地獄 馮允謙 (180)
曲:馮允謙 / T-Ma 馬敬恆
詞:黃偉文 英文詞:馮允謙
編:T-Ma 馬敬恆
監:T-Ma 馬敬恆

年度歌曲 第四位
差不多九百日了 還是這樣懷念
説過在那一邊見 來待我出現
你繼續沿途歷險
我繼續尋求幸福了
那日見

對方=一張被
人抱著一張被
WZA111 發表於 2021-12-30 22:39

記憶棉新人獎已經唱左

Support Kendy !
bagfgfcde 發表於 2021-12-30 22:42

talent!

年度歌曲 第四位

「你遠走後  現實中激鬥  我沒有你的援手
最難過總想起我們笑口  能代你更勇敢的向前走」

Dear My Friend, 姜濤 (152)
曲:林奕匡
詞:林若寧
編:Y.Siu@emp
監:Edward Chan

年度歌曲 第三位
可知留低的與重生的 卻在這邊
只可接受 新生活的蛻變

wowwwww 姜糖 hi
亂估每當幻變時!
WZA111 發表於 2021-12-30 22:55

唔計做多左嘅宣傳 呢首真係幾感動
我當my friend = 童年

好勁!亂tag都估到!

年度歌曲 第三位
「到海角都不怕
天際都不怕
同一天空下
可會都牽掛
經得起變化」

每當幻變時 Luna Is A Bep (169)
曲:Luna Is A Bep
詞:Luna Is A Bep
編:Yip Yiu Kwan
混:Yip Yiu Kwan、MAEL
和:Ah Lee 、Luna Is A Bep
監:Norman Chow

年度歌曲 第二位
麻醉跟悼念或者沒人是錯
就換上新裝 用最美的姿態謝幕

年度歌曲 第二位

「餘生我也許放開你
卻拒絕不愛你 就算被分隔時和地」

先哭為敬 鄭欣宜 (194)

作曲:許崇謙 / 梁嘉茵
作詞:黃偉文
編曲:何秉舜
監製:舒文@Zoo Music

年度歌曲
當再無盛世 應怎樣方可讓你心安
留下了無名的軀殼
陪着你悠然安躺
就無憾於過往

年度歌曲

「Lay on my shoulder
Lay on my shoulder
(是太累了)抱著一起躺下
(沒有用了)我伴你不需怕」

Lay On My Shoulder  The Hertz/Yukilovey (18+183)

作曲: Yukilovey
填詞: Him Hui @ The Hertz, Herman @ The Hertz
編曲: The Hertz, Yukilovey
監製: The Hertz, Yukilovey

先哭為敬!!
但本身又想估係第一
WZA111 發表於 2021-12-30 23:07
係喎唔記得榜主最愛嘅loms
WZA111 發表於 2021-12-30 23:09

如果今年我個人冇咁頹 應該就係欣宜第一

最後一個獎!

最高收聽次數歌曲

Lay On My Shoulder  The Hertz/Yukilovey

作曲: Yukilovey
填詞: Him Hui @ The Hertz, Herman @ The Hertz
編曲: The Hertz, Yukilovey
監製: The Hertz, Yukilovey

Well-deserved!
chachacharlie 發表於 2021-12-30 23:09

仲有一個!

年度歌曲

第二位 先哭為敬 鄭欣宜
第三位 每當幻變時 Luna Is A Bep
第四位 Dear My Friend, 姜濤
第五位 思念即地獄 馮允謙
第六位 你是一片雲 before the night ends
第七位 Ciao RubberBand
第八位 CityPop AGA
第九位 無名故事 Kendy Suen
第十位 告別式 iii

年度大碟
人類世 – C AllStar

年度EP
Life / Line - 馮允謙

年度新人
金獎:MC張天賦
銀獎:before the night ends
銅獎:石山街

年度唱作人
銀獎:AGA
銅獎:Kendy Suen

年度組合
金獎:C AllStar
銀獎:The Hertz
銅獎:My Little Airport

年度男歌手
銀獎:MC張天賦
銅獎:洪嘉豪

年度女歌手
金獎:AGA
銀獎:陳凱詠
銅獎:鄭欣宜

最高收聽次數歌曲
Lay On My Shoulder

CM係一個好好嘅地方 多謝大家支持

以為JL最少會有個表演機會

另外恭喜K Ho謙B就不嬲咁talent
on07111 發表於 2021-12-30 23:12

JL另有工作方排 未能出席

SONG OF THE YEAR!!  (is robbed)
616.1314 發表於 2021-12-30 23:15

呢首都好好聽

咁就lay多啲on my shoulder啦
永遠提供正能量俾你
WZA111 發表於 2021-12-30 23:14

最好都係你

4 馮允謙
3 AGA
2 The Hertz / 鄭欣宜 / before the night ends / Kendy Suen / C AllStar / MC張天賦

年度歌曲 Lay On My Shoulder  The Hertz/Yukilovey (18+183)
第二位 先哭為敬 鄭欣宜 (194)
第三位 每當幻變時 Luna Is A Bep (169)
第四位 Dear My Friend, 姜濤 (152)
第五位 思念即地獄 馮允謙 (180)
第六位 你是一片雲 before the night ends (164)
第七位 Ciao RubberBand (188)
第八位 CityPop AGA (185)
第九位 無名故事 Kendy Suen (169)
第十位 告別式 iii (172)
-------------------------------------------------------------------
因愛之罪名(182)
白眉(170)
I wish(168)
集合吧!地球保衛隊(167)
瑩(166)
天堂100%(165)
暗戀家(161)
留下來的人(161)
一步一悔過(158)
漂流號(157)