返回列表 發帖
Cyrus Top 20 [2020 WEEK #37]

「談論我吧 繼續獻醜
就由大動脈為我出頭」

J. Arie本來不是我感興趣的歌手
主因是你死我活和Fantasy這類曲調令我對她的音樂產生了抗拒
天平先生則有種捉到鹿不會脫角的感覺
直到神奇女俠的出現 才開始對她的音樂改觀
來到了這首雙面哈菲 終於讓我發掘到她真正的面向
自毀一般需要狠 或許J. Arie過往的音樂路就是走得不夠狠

先要讃一讃J. Arie近年譜寫的旋律
無論是寫給自己還是別人的 都滲透著她的特色
旋律設計多變的同時又容易受大眾接受
加上其獨特的唱腔 往往令人留下深刻印象
雙面哈菲的演繹 從前段放輕聲線 到後段愈見聲嘶力竭
就像在表達表裡不一的人性
入肉地教導我們 一張臉是不夠用來對付壞人的

本週冠軍歌:雙面哈菲 - J.Arie
作曲 | J.Arie
填詞 | 林寶
編曲 | Perry Lau
監製 | Bert

RK Songs / Singers         
01 雙面哈菲 [1] / J.Arie
02 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini) (NE)
03 蝸牛(合唱版) / 江熚生x陳卓賢 (NE)
04 黃金法則 / The Hertz
05 地球來的人 [1] / 馮允謙
06 離原 / Serrini
07 再聚 / 林二汶 (NE)
08 如常 / 謝芊彤
09 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
10 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
11 迴光物語 [1] / 柳應廷
12 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
13 隔離 / 陳凱詠
14 新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆) (NE)
15 渴 / 應智越 (NE)
16 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
17 如斯 / 孫曉賢
18 困 / PØK1
19 沙發裡有沙發Radio / 魚丁糸
20 明日旅程 / Pandora (NE)

落榜歌曲 :
想見你想見你想見你 / 八三夭 | 17>19>03
廢學 [1] / 陳健安 | 18>04>06>07>09>07>02>01>13>17>05
蝸牛 / 江熚生 | 12>05>06
鯨落 / 陳卓賢 | 05>08>17>04>02>13
Burn Out / 盧瀚霆 | 18>17
慌 / DAWN | 16>19
=======================================
本週推介 奇怪 - 林欣彤

林欣彤的聲底與J.Arie一樣很適合演繹暗黑風格的歌曲
但她的音樂有時卻有種撞手神的感覺
難得金剛圈、奇怪和一秒帶她脫離了舒適圈
但親愛的巨人和次元壁的表現好像又走了回頭路
看來要平衡市場需求與個人風格 對她而言是個很難達到的目標

C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

支持深魚 !
bagfgfcde 發表於 2020-9-13 13:51
支持雷深如
chanchan0909 發表於 2020-9-14 20:18
雷深如>>>>>雷琛瑜
第3位咁高位上 真係好支持班偶像鏡仔
不過鯨落已落
支持奇怪支持次元壁支持Mag ...
kel_kelvin 發表於 2020-9-13 13:55
請支持ianson
咁蝸牛真係好聽過鯨落
次元壁應該都可以上到幾星期既
Ha菲好勁 btw 你真係鏡代言人
chachacharlie 發表於 2020-9-13 18:53
蝦菲播到收唔到掣
我想做Serrini代言人多啲 要貼錢都做 !
愛丁

ianson高過細貓咁多
jasonng 發表於 2020-9-13 23:31
你當蝸牛12>05>06>03*會唔會爽啲
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

per se 好勁
Kfmusic 發表於 2020-9-14 00:37
淨係Serrini填詞已經要比100分
支持林寶
RVHOCPC 發表於 2020-9-14 00:40
呢首冇乜aa韻 唔錯
為何慢一點給你發現被愛
John 發表於 2020-9-14 13:18
一派合唱版之後首歌即刻唔慢慢升
希望haters都識得以歌論歌 !!

而家先上PANDORA
kwanie 發表於 2020-9-14 23:14
近排太多派台  如果今個星期都唔上就應該無機會再上
首歌簡簡單單得黎又聽得舒服 所以都想推介一下

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #38]

「宇宙還未上色 戀愛還未著跡
來年你共我或會長得更高
然而這段歲月青春不老」

蝸牛原唱版以蝸牛行動緩慢的特徵比喻男生對女生的後知後覺
相信合唱版的故事大綱是要表達兩個男生各自的失戀經歷
若要從歌曲主題去比較兩個版本 原版的編曲和唱法都較為貼題
但如果從音樂角度去評論的話 合唱版顯然遠勝於原版

首先Ian交出的旋律本身已經很動聽 夠青春 夠入腦
歌曲節奏起伏有序 既符合pop ballad需要的特質又沒有太口水歌的感覺
歌詞部分在原版本來只屬合格 但新版的改動以及二重唱部分成功為歌曲錦上添花
詞人將原版的激昂轉化為淡然的無奈感 令樂迷對主角遲來的懊悔更生感概
編曲方面 雖然個人比較鍾情原版的結他intro和music break
但以結他和木箱鼓組成的新版編曲也絕不比原版遜色
且比較適合配搭在合唱版中

當然歌曲的重點在於Ianson的男男對唱
徐浩在歌詞上的分配 把二人聲底優劣平衡得剛剛好
新版沒有了AK拉牛上樹式的飆高音 令焦點集中於演繹中低音的部分
少了用力的演繹後 才發現原來這把聲音也有其吸引之處
而Ian的加入出乎意料地沒有搶風頭的感覺
即使和音部分比原key高 也沒有喧賓奪主的感覺
二重唱也因為兩把聲線的融入度高而未見有遺和感
整體而言 是一首久違又合乎期望的男男合唱作品

本週冠軍歌:蝸牛(合唱版) - 江熚生x陳卓賢
作曲 | 陳卓賢
填詞 | 林若寧
編曲 | 徐浩
監製 | 徐浩

01 蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢
02 雙面哈菲 [1] / J.Arie
03 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
04 黃金法則 / The Hertz
05 時光邊緣的人 / 陳健安 (NE)
06 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
07 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
08 迴光物語 [1] / 柳應廷
09 新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆)
10 再聚 / 林二汶
11 孤獨病 / 姜濤 (NE)
12 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
13 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍 (NE)
14 離原 / Serrini
15 地球來的人 [1] / 馮允謙
16 如斯 / 孫曉賢
17 如常 / 謝芊彤
18 渴 / 應智越
19 隔離 / 陳凱詠
20 限時動態 / SENZA A Cappella (NE)

落榜歌曲 :
Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way) | 16>08>09>15>16>09
困 / PØK1 | 12>18
沙發裡有沙發Radio / 魚丁糸 | 20>19
明日旅程 / Pandora | 20
=======================================
本週推介 十八相送 - Shine

支持冠軍、天后位林家謙同樂壇隔離一姐Jace Chan
on07111 發表於 2020-9-19 18:46
請支持埋姜b 難得今次呢plug咁好聽
第七位好勁
bagfgfcde 發表於 2020-9-19 19:40
我信好歌會有好報
btw Sophy welcome back
支持ianson版本
今年都幾多獨唱轉合唱嘅歌 覺得呢首處理得比較好
kel_kelvin 發表於 2020-9-19 22:01
無錯
有二重唱係幾驚喜 同埋兩把聲真係好夾
好好聽既如何忍眼淚竟然上唔到榜 好慘
JasOh103 發表於 2020-9-19 22:02
啱啱派姐 遲啲會上既
離原走勢乏力
chanchan0909 發表於 2020-9-19 22:09
今個星期既Top 10真係排到頭痛
好唔情願咁犧牲咗呢首歌一個星期

支持走音蝸牛
CunninG 發表於 2020-9-19 23:29
歡迎你 以後多啲入黎支持小弟
希望蝸牛最後可以上到week 38共和
希望Ianson可以好似蝸牛咁慢慢一齊漫步人路 在你身邊路雖遠未疲倦
SugarFree 發表於 2020-9-20 08:44
做咩暴露自己年齡
蝸牛好勁
我就中意特登多d
jasonng 發表於 2020-9-21 23:24
連續三個comment都係支持蝸牛 江畢生要紅了
特登我好快就聽厭咗 加上我對Ianson有特別既情感

環球天后低位遊走
RVHOCPC 發表於 2020-9-25 22:30
希望@josey見到聽日個榜唔會太傷心

希望唔好隔離左Jace  係我心中 隔離 已經等同 敢 的地位
突然醒起第三季總結有差唔多到,唔知道 ...
on07111 發表於 2020-9-26 08:10
隔離係好歌黎 唔可以同敢睇齊
期待下
唔好睇少Negative呀
咁經典嘅歌邊個唔識
SugarFree 發表於 2020-9-26 09:36
咁又係 我都識 雖然我得十八碎

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #39]

「我信性格天注定
人盡情盡興 這生一次遠征」

這首作品不算是蔓蔓的新嘗試
但在其同類型歌曲中 這首應該是演繹難度最高的
密集的句子和跳脫的音階為歌者倍添困難
令演繹時難以兼顧咬字和音準
雖然如此 這首歌沒有把Feanna難倒
也可能因為J.Arie的旋律本身就很有個性 又很貼近歌者樂天的性格
所以令歌者更易投入於歌曲當中
即使要用上大量真假音轉換和尾音延長的技巧
Feanna都依然表現得得心應手
這首歌的推出 令我更相信蔓蔓還有更多有待發掘的面向

本週冠軍歌:猜猜我是誰 - 黃淑蔓
作曲 | 雷深如
填詞 | 林若寧
編曲 | Yusuke Hatano
監製 | 舒文@Zoo Music

01 猜猜我是誰 [1] / 黃淑蔓
02 再聚 / 林二汶
03 黃金法則 / The Hertz
04 離原 / Serrini
05 迴光物語 [1] / 柳應廷
06 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
07 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
08 蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢
09 孤獨病 / 姜濤
10 時光邊緣的人 / 陳健安
11 如斯 / 孫曉賢
12 雙面哈菲 [1] / J.Arie
13 解悶工廠 / 李芷君 (NE)
14 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
15 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
16 標本 / 陳潔靈 (Ft. 柳應廷/張天賦/陳天翱/崔可迪/梁瑞峰/陳樂) (NE)
17 地球來的人 [1] / 馮允謙
18 新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆)
19 限時動態 / SENZA A Cappella
20 手舞足蹈 / HIGGO Raj (Ft. KID ALVIN/曹震豪) (NE)

落榜歌曲 :
如常 / 謝芊彤 | 10>06>14>08>17
渴 / 應智越 | 15>18
隔離 / 陳凱詠 | 14>04>09>13>19
本週推介 隨風而來 隨風而去 - Gin Lee

推介有Gin Lee
係咪代表下個禮拜美男子高位上
WZA111 發表於 2020-9-26 17:44
本人全力支持禁煙大行動
呢啲教壞下一代既歌應該要狠ban!
希望 7>X
bagfgfcde 發表於 2020-9-26 22:10
te雲時呢plug好洗腦 應該有排玩
標本見到有 B4 本身期待左一下,但聽過一次覺得個合作完全無火花
chanchan0909 發表於 2020-9-26 22:47
好似一班乖學生企係校長隔離唱歌咁
不過曲詞都唔錯 可以一聽既
原來撞冠

細貓兩週低位就out
jasonng 發表於 2020-9-27 01:41
都話我係愛蔓力
其實細貓首歌唔錯 不過新上榜條隊又好塞 可能遲啲先RE返
慢了 醒覺
John 發表於 2020-9-27 02:54
睇咗雙蝸牛拍MV條vlog未

希望 7>1
chachacharlie 發表於 2020-9-27 16:10
有排都未輪到佢
孤獨病有咁高竟然
Kaka07165 發表於 2020-9-27 18:26
學Do姐話齋 孤獨病 掂呀 !
支持推介嘅環球姐姐
RVHOCPC 發表於 2020-9-27 18:29
姐姐而家個look變咗嬸嬸 連MV都要搵其他人做主角
Mirror幾乎上哂咁滯
on07111 發表於 2020-9-27 18:30
唔係幾乎 係今年派既12首都上哂
明明唔係鏡粉都好似變咗鏡粉咁
李幸倪恨你
josey 發表於 2020-9-27 18:42
李幸倪恨你從頭到尾都不正常

咁不如冠荔園吖
chachacharlie 發表於 2020-9-27 21:38
Mami新歌都出咗 荔園冠軍陣徐越黎越近~

Cyrus Top 20 Quarterly Summary
2020 Quarter 3

上回提到第二季是組合的天下,但來到第三季似乎開始疲弱。能夠進入五甲的名
單甚至令我有點意外,這賽果似乎反映我對本季組合的整體表現都不太滿意。相
反男女歌手的表現則較為持平。疫情之下,很多不正常的生活習慣都已變成常態
,啟發了歌手推出〈廢學〉、〈隔離〉等以這現象為題的歌曲,同時亦萌生了不
少與應對負能量有關的創作,如〈Negative〉、〈迴光物語〉、〈再聚〉等,成
為樂迷在疫情底下的心靈雞湯。朝夕令改的抗疫措施,猶如要我城對病毒中門大
開。這次攬炒大大影響了音樂從業員的生計,亦令本地音樂的發展重創。只希望
疫情能夠盡快緩和,令現場演出能得以恢復。

(按筆畫排序)

男歌手五甲
柳應廷 許廷鏗 陳卓賢 陳健安 馮允謙

女歌手五甲
J.Arie Serrini 王嘉儀 陳凱詠 黃淑蔓

組合五甲
MIRROR per se The Hertz White Dimension 小塵埃

歌曲五大
Negative 地球來的人 迴光物語 廢學 雙面哈菲

五大天后 缺一不可
RVHOCPC 發表於 2020-10-1 18:30
已經有五大天后
祖兒可以專心搵人仔 唔好再返黎
一姐詠隔離得兩周十大都入到五強,果然真一姐

Alfred仲入到五強 ...
on07111 發表於 2020-10-1 18:51
一姐詠呢個名真係名不虛傳
今季好彩有Negative頂到下
第四季仲入唔入到就要睇下 痛 係咪高質啦
希望 Gin Lee 可以踢走人彘詠
616.1314 發表於 2020-10-2 12:16
一姐只得一位
煎煎羨慕唔黎
喜歡牛兒
John 發表於 2020-10-2 13:50
呢個名好正
靜靜雞話你知 AK憑蝸牛攞到第三季男歌手第六位

今年男歌手三甲似乎已定幾個都入哂三季五甲

男金 林家謙B
男銀        柳兒
男銅       ...
on07111 發表於 2020-10-2 22:17
飄飄賢同AK應該唔會有可能攞男三甲啦 今季都係符碌先入到五甲
組合除咗The Hertz之外冇一隊特別標青
回復  cymusic
支持地球來的人
Mabel 發表於 2020-10-3 07:04
好歌 !

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #40]

因為於台灣金音獎獲獎時發表激烈言辭而遭鄰國打壓的Serrini
以逃亡為題寫下了〈離原〉的旋律和歌詞
由434343443這幾個重複的音符加上楊彤的bass drum
迅間把聽眾帶到一個如箭在弦的驚險走難場面
Mami在演繹時放下了在前作〈網絡安全隱患〉和〈越活越惹禍〉表露的粗獷
人聲處理上採用兩條聲道呼喊著對逃離中原的渴求
反映出歌者既因遭受委屈而心存恐懼
但心裡卻已勢在必行要跟敵人拼個你死我活

「野火燒不盡 春風吹又生」
用這句形容Serrini就最貼切不過
無論受盡多少壓逼
相信Serrini依然會做個孤高的瑰寶
就像新專輯的主角 "Gwendolyn" 一樣 不會為任何事情而妥協

本週冠軍歌:離原 - Serrini
作曲 | Serrini / Yeung Tung
填詞 | Serrini
編曲 | Yeung Tung
監製 | Serrini / Yeung Tung

01 離原 [1] / Serrini
02 解悶工廠 / 李芷君
03 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
04 再聚 / 林二汶
05 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
06 時光邊緣的人 / 陳健安
07 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
08 黃金法則 / The Hertz
09 深夜告別練習 / Zpecial (NE)
10 地球來的人 [1] / 馮允謙
11 So Called Love Song / AGA (NE)
12 如斯 / 孫曉賢
13 迴光物語 [1] / 柳應廷
14 A New Day / 馮允謙 (NE)
15 蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢
16 遲起的鳥兒有蟲吃 / 黃妍 (NE)
17 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
18 孤獨病 / 姜濤
19 手舞足蹈 / HIGGO Raj (Ft. KID ALVIN/曹震豪)
20 標本 / 陳潔靈 (Ft. 柳應廷/張天賦/陳天翱/崔可迪/梁瑞峰/陳樂)

落榜歌曲 :
猜猜我是誰 [1] / 黃淑蔓 | 11>13>20>10>07>12>03>01
雙面哈菲 [1] / J.Arie | 13>03>04>05>08>10>01>02>12
新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆) | 14>09>18
限時動態 / SENZA A Cappella | 20>19
本週推介 kinakaian 母親的舌頭 - 阿爆 (阿仍仍)

恭喜阿爆於台灣金曲獎奪得三獎
特別推介獲得年度專輯獎的《kinakaian 母親的舌頭》
專輯的音樂種類豐富 帶領聽眾從電子舞曲之中認識排灣族文化和人文精神
期望這次得獎能對原住民音樂的發展產生正面影響 :)

恭喜荔園!
RVHOCPC 發表於 2020-10-4 13:39
Mami話冠軍歌要做荔園主題曲
之前未聽Hugo隻歌
又唔錯喎
jasonng 發表於 2020-10-4 22:13
好聽 ! 佢把聲都有幾多可能性
新世界喺呢度走勢仲差過我嘅榜
weiquan 發表於 2020-10-4 22:19
但係本週推介有阿爆 所以補返數
1-4 6-20 好聽
bagfgfcde 發表於 2020-10-4 22:45
聽完個live之後對呢首歌既好感度直線下降
允兒上2首 要男金了!
kel_kelvin 發表於 2020-10-5 01:59
允兒男金咁鏗兒點算
原來BAG你都係鏡粉
on07111 發表於 2020-10-5 05:25
小道消息話迴光物語係佢個榜長期排緊第11位
丁 arie 兩首佳作手拖手雙雙下榜
賴爽 發表於 2020-10-6 08:55
支持雙雙

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #41]

「to be or not to be
to be or not to be
to be Ophelia
or not to be」

〈隔離〉合唱版的推出
更令我確定這個星期要給〈天生二品〉的製作團隊有個交代...

〈天生二品〉的製作意念 就是要將Jace鮮為人知的一面呈現給樂迷
歌曲採用了有點Retro的曲風 中英夾雜的歌詞 以致帶點慵懶的唱法
加上MV裡的造型和vintage風的佈置
看得出團隊努力地用音樂和畫面表明Jace的個性
就是不修邊幅之餘又充滿喜感
同時為常聽流行曲的聽眾發掘了廣東歌頂癮的一面

〈隔離〉推出後 市場的反應似乎很受落
事實上我亦不對這首歌反感
而合唱版的效果也是令我滿意的
然而大眾對歌曲的關注度 迅間蓋過了歌者在僅僅三個月前所展露的個性
當朋友在談及「呢個女仔唱歌都幾有感情」的時侯
身為樂迷 心裡難免灰了一下
原來大眾喜歡的一面 總是跟「二品」存有落差
〈天生二品〉會否只是個動聽的童話故事
始終要面臨被現實粉碎的命運 ?

以同公司歌手的宣傳策略來看
〈隔離〉的成功應該會為歌者帶來更多同類型的情歌
但與其擔心Jace的歌路 不如選擇相信她會不改天生我作風
在不同風格的歌曲中演出自己的個性

本週冠軍歌:天生二品 - 陳凱詠
作曲 | 馮翰銘 / hirsk / 陳凱詠
填詞 | 鍾說
編曲 | hirsk
監製 | 馮翰銘

01 天生二品 [1] / 陳凱詠 (RE)
02 再聚 / 林二汶
03 So Called Love Song / AGA
04 溝渠暢泳 / 泳兒 (NE)
05 孤獨病 / 姜濤
06 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
07 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
08 離原 [1] / Serrini
09 黃金法則 / The Hertz
10 uknowdat / Kiri T (NE)
11 解悶工廠 / 李芷君
12 A New Day / 馮允謙
13 深夜告別練習 / Zpecial
14 時光邊緣的人 / 陳健安
15 秒秒也是新開始 / 黃凱逸 (NE)
16 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
17 小夜燈 / 鄭欣宜 (NE)
18 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
19 阿喪 / The Hertz (NE)
20 憶 / PØK1 (NE)

落榜歌曲 :
地球來的人 [1] / 馮允謙 | 03>04>04>02>06>03>01>05>15>17>10
如斯 / 孫曉賢 | 18>17>16>11>12
迴光物語 [1] / 柳應廷 | 15>02>01>02>11>08>05>13
蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢 | 03>01>08>15
遲起的鳥兒有蟲吃 / 黃妍 | 16
手舞足蹈 / HIGGO Raj (Ft. KID ALVIN/曹震豪) | 20>19
標本 / 陳潔靈 (Ft. 柳應廷/張天賦/陳天翱/崔可迪/梁瑞峰/陳樂) | 16>20
本週推介 Ophelia - 魏如萱

第19位係唔係又要俾個交代
weiquan 發表於 2020-10-10 20:09
今年好似未試過有自plug歌有冠
希望The Hertz可以做第一個
噴走勢嘅冠but well deserved
RVHOCPC 發表於 2020-10-10 20:17
必須重申天生二品>>>>>隔離
What a surprise!
Love!!
josey 發表於 2020-10-10 20:23
今年轉咗監製之後幾愛佢
估你唔到。一姐詠兩首都幾好,天生二品流行榜同共和榜成績好d,隔離串流榜成績好d

btw幾時到無力感re{:1_8 ...
on07111 發表於 2020-10-10 20:44
呢度咁易估到就變咗流行榜啦
如果鏗十月尾都仲唔派歌 我唔排除有呢個可能性
希望 18>X
bagfgfcde 發表於 2020-10-10 21:18
你真係好關心林家拎
深夜待遇好似無片單咁好
kel_kelvin 發表於 2020-10-10 22:12
咁我真係鍾意片單多啲
不過其實片單冇深夜咁高位上榜
The Hertz 要發力了 ! 恭喜 !
chanchan0909 發表於 2020-10-10 23:18
一定要買佢地隻碟

第2plug都就plug完先冠第1plug鏗飯好有個性
SugarFree 發表於 2020-10-11 08:41
學美祖話齋 無人知道雙子座
真心覺得 天生二品 啱佢唱太多太多
隔離 唔係話唔好聽
但基本上係同佢connect唔到
因為俾任何一 ...
jasonng 發表於 2020-10-11 12:48
隔離比咗一姐詠唱已經好好彩
如果比咗個奀星唱隨時冇人留意
阿詠唱咩都好聽
就算打司嗌都係全世界最好聽
josey 發表於 2020-10-11 12:51
同霏妹啲呼吸聲一樣
jasonng 發表於 2020-10-11 15:21
盲粉
一姐詠 confirmed!
chachacharlie 發表於 2020-10-11 19:33
環球一姐從來只得一個 !!
Ophelia is robbed路
WZA111 發表於 2020-10-11 20:14
呢首好歌連唯一一個提名都落空 諗起就嬲

【新歌推介】〈解悶工廠〉李芷君

親愛的您:

信能夠送到您手上,真係萬幸。介紹番先,我地係解悶工廠,一支2017年8月組成嘅義工隊。希望透過寫信為一班因為參加社運而被捕嘅朋友解悶同繼續接收時事資訊。我地知道您平時嘅生活除咗睇報紙同聽收音機之外,好難接觸到其他娛樂,希望呢封信可以比您感覺到好似有個朋友坐喺面前,同您分享下生活上嘅小故事咁啦。

因為相關人員會審查每封信嘅內容,所以我地都好驚信會被彈回。但呢一封信能送到您手上,真係好好彩,亦總算係無辜負到有心人嘅支持。

淨係得您睇到,咁就唔怕獻醜,等小編們喺度過下唱作癒,扮係〈解悶工廠〉嘅唱作團隊解拆下、sell吓首歌俾您聽啦。

唔知您第一次聽呢首歌嘅感覺係點呢?話明為您解悶架嘛,梗係寫個「襟聽」嘅旋律俾您聽,等您起身果時可以提一提神,臨瞓前又唔會太嘈,陪您入睡。係呀,以一支結他為主軸,您有結他嘅話我地隔空對唱都仲得。唔係賣花讚花香,不過小編們嘅朋友聽完一兩次,都話副歌都幾有記憶點,咁就好喇,私心希望您放空嘅時候就會loop呢一首,唔好忘記我地啊!

至於歌詞呢,希望填詞人梁栢堅嘅詞帶到俾您好似家一樣嘅親切感。家人之間溝通,當然係直接了當,所以填詞人都無轉彎抹角。既然係幾經辛苦先可以將信送到您手上,最希望嘅係心意都可以準確傳達。雖然係陌路人,但我地也時刻牽掛,因為「您在我心中天價」。

話俾您知啊,其實〈解悶工廠〉唔只係寫俾您,更係俾我地嘅一份溫暖同溫韾提示。每一次見到有手足要還押,小編們都會好難受。日常看似平常無比嘅噓寒問暖、言談甚歡都做唔到。但您地喺牆內每一日嘅生活如何?我地連關心嘅機會都無,除咗難受,更係擔心。唯一可以做嘅,可能就只有呢一首歌同埋呢一封信。〈解悶工廠〉沖淡咗小編嘅不安同傷感,唔好令小編們淨係識喊苦喊忽。除此之外,〈解悶工廠〉亦令我地時刻記住每日要做嘅事:要將以前覺得「好大」、「好不平常」嘅事融入日常生活,變成日常。抒發咗憤恨之餘,亦提醒咗我地:牆外還有好多事可以做,咁先可以肩負起責任,令到「同行人 即使跌倒不要怕」。

小編好沉迷聽李芷君Ada嘅歌聲,就係聲線唔算太強,帶點柔弱嘅聲音最有感染力。唔知您有無一種好似一位女孩陪伴您閱讀呢一封信嘅感覺呢?而〈解悶工廠〉演繹有兩層意思:一係當鄰家女孩都可以擔當呢個角色,有邊一個人可以逃避為我地家園貢獻嘅呢一份責任?二係呢一首歌嘅vocal話到比小編們知道,歌唱雖然柔弱但鏗鏘,對喺牆內嘅您地黎講,最好嘅陪伴除咗係書信外,更係您地感受到我地為明天而努力嘅堅定。如此一來,您地都會覺得喺牆內嘅時間唔會咁漫長,對吧?

朋友都話小編寫字好樣衰,希望您唔好見怪。但仍要堅持呢個習慣,因為小編知道,有啲事情,堅持做係有意義嘅,就好似好想同您分享嘅呢一首〈解悶工廠〉一樣,或者有好多人都唔明點解要做一首咁嘅歌,但小編就知道,對您黎講,應該係溫暖嘅陪伴。

寫信嘅質感,就好似〈解悶工廠〉一曲咁,雖然係經過反覆思量嘅出品,但總帶著塗改液改過果份raw嘅感覺、果份「唔怕你知道被修飾過」嘅真心。因為,手寫信同〈解悶工廠〉一樣,都係希望睇完嘅您可以消磨一下時間、笑下內容用字奇怪、因為寫得太樣衰要花好耐時間「估字仔」 。更重要嘅係,小編亦都知道收信嘅您,唔會介意呢份真挈嘅粗疏。宜家我地兩樣都送上,您想聽歌嘅時候就聽,想睇信就睇啦!

呢一首歌喺好多樂評專頁嘅成績都好出眾,呢種一呼百應嘅感覺,好溫暖、好有愛。

嗱,約定您今晚八點,喺電台一齊聽呢首歌,聽完之後記得話返比我地知好唔好聽呀,練熟首歌,等您出黎一齊唱!

祝一切安好,
小編們上

〈解悶工廠〉
作曲 | 王文熙@dom
作詞 | 梁栢堅
編曲 | 王文熙 / 湯亦駿@dom
監製 | 王文熙

Special Thanks: hk_songoftheday

係咪要加入陳凱詠第一後援會cm分部
CunninG 發表於 2020-10-16 20:24
我啱啱先out完隔離
要睇下會長josey仲俾唔俾我加入

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #42]

將人聲變成樂器的一部分是王嘉儀的強項
也是我一直欣賞她的地方
其實原版的編曲已經足以令我滿足
但pusa404notfound Remix也實在令人難以抗拒
Shelf-Index的電音編曲很大膽
編曲的設計也許不易入口 但卻具有很大的前瞻性
而且歌曲的氛圍也很貼近現實
帶領聽眾思考如果身處一個無人可信的世界 連菩薩也愛莫能助時
我們只能成為自己的神 為活著而合力自救

本週冠軍歌:菩薩 - 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
作曲 | 王嘉儀
填詞 | 王樂儀 (ENG Lyrics: 王嘉儀)
編曲 | Kelvin T / Daniel Chu / HIRSK / 王嘉儀
監製 | 王嘉儀

01 菩薩 [1] / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
02 再聚 / 林二汶
03 深夜告別練習 / Zpecial
04 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
05 A New Day / 馮允謙
06 小夜燈 / 鄭欣宜
07 黃金法則 / The Hertz
08 溝渠暢泳 / 泳兒
09 uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future
10 角落生物 / 盧瀚霆 (NE)
11 阿喪 / The Hertz
12 憶 / PØK1
13 So Called Love Song / AGA
14 最後的搖滾 / Nowhere Boys (NE)
15 風靈物語 / 柳應廷 (NE)
16 ~旋轉with me* / Serrini (NE)
17 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
18 天生二品 [1] / 陳凱詠
19 時光邊緣的人 / 陳健安
20 荒島之幻象 / 陳蕾 (NE)

落榜歌曲 :
孤獨病 / 姜濤 | 11>09>18>05
離原 [1] / Serrini | 03>09>08>06>14>04>01>08
解悶工廠 / 李芷君 | 13>02>11
秒秒也是新開始 / 黃凱逸 | 15
特倫斯夢遊仙境 / 林家謙 | 15>16>12>07>05>18
本週推介 Kids - A New World If You Can Take It

編曲效果同樣驚人的一首新作 值得大家留意

ANWIYCTI 好聽!
bagfgfcde 發表於 2020-10-17 18:29
yaya!
另外你極力推介既the pancakes都幾正
Mirror眾子今年一plug接一plug
on07111 發表於 2020-10-17 19:45
今年有好幾首solo又真係above average
角落生物又係估你唔到
RVHOCPC 發表於 2020-10-17 20:15
AL竟然係最高位上榜果個
SugarFree 發表於 2020-10-17 20:35
角落生物高位NE
steven 發表於 2020-10-17 22:21
首歌難得mix得幾好 掩蓋咗唔少AL既弱點
同埋係ig見到呢首歌既製作都幾認真 值得支持
當然可以
你個榜好真誠 支持你
josey 發表於 2020-10-17 21:24
thanks
我又要
RVHOCPC 發表於 2020-10-17 22:43
巧呀
josey 發表於 2020-10-17 23:22
你地兩個好痴纏
祝福你地
support 金曲32歌王 JJ Lin
chanchan0909 發表於 2020-10-18 08:21
做咩突然亂入
我支持Leo王 !

全力支持金星女孩下星期上
jasonng 發表於 2020-10-19 09:08
考慮緊 因爲頭一分鐘真心唱得好難聽

kwanie 發表於 2020-10-20 13:47
一首換兩首 幾抵吖

支持泳泳
支持美男子與香煙(雖然唔知喺邊)
616.1314 發表於 2020-10-21 22:17
有首咁既歌咩 個歌名勁奇怪

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #43]

「違背在人間的習性
朝聖便朝聖」

雖然The Hertz出道至今已接近兩年
但礙於部分歌曲僅於網上平台推出
當時仍未算真正認識他們的音樂
直至首張同名專輯《The Hertz》於今年推出
一氣呵成地細聽六首原創作品後
才發現他們的魅力不比其他本地樂隊小
單單六首歌已能呈現The Hertz在音樂上層出不窮的玩味

專輯中最愛的歌曲固然是〈末日快車〉
但若單從音樂質感去品評
〈黃金法則〉是六首歌當中最吸引的一首
以管樂 鼓 結他與keyboard effect拼湊的編曲
雖然沒有法則可言 但卻令歌曲的層次感更見豐富
不遵從別人的黃金法則 以最忠於自己的方法做好每件事
除了是這首歌的主題 相信也是The Hertz的音樂理念

btw終於有佢地live show睇啦
下星期六見 !

本週冠軍歌:黃金法則 - The Hertz
作曲 | Ricky Wu@The Hertz / Herman@The Hertz
填詞 | Him Hui@The Hertz
編曲 | The Hertz
監製 | The Hertz / 馮庭正

01 黃金法則 [1] / The Hertz
02 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
03 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
04 A New Day / 馮允謙
05 阿喪 / The Hertz
06 深夜告別練習 / Zpecial
07 再聚 / 林二汶
08 畫皮 / iii (NE)
09 溝渠暢泳 / 泳兒
10 最後的搖滾 / Nowhere Boys
11 致明日的舞 / 陳奕迅 (NE)
12 菩薩 [1] / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
13 角落生物 / 盧瀚霆
14 風靈物語 / 柳應廷
15 時光邊緣的人 / 陳健安
16 uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future
17 小夜燈 / 鄭欣宜
18 最後一間唱片舖 / Dear Jane (NE)
19 ~旋轉with me* / Serrini
20 見多一面 / 布志綸 (NE)

落榜歌曲 :
憶 / PØK1 | 20>12
So Called Love Song / AGA | 11>03>13
天生二品 [1] / 陳凱詠 | 17>13>17>06>07>12>X(27 Weeks)>01>18
荒島之幻象 / 陳蕾 | 20
本週推介 自由泳 - 黎曉陽

Where is the pancakes?? >
bagfgfcde 發表於 2020-10-24 18:07
期待下戟姐下星期強勢上榜
Where are the 金星女孩s?? >,
on07111 發表於 2020-10-24 18:15
同期出既歌都差唔多上哂 應該就快到佢啦
以為你會極速上慌

因為CM出唔到中間果個字所以無法上榜
SugarFree 發表於 2020-10-24 18:45
喜歡DAWN兒

有一次係個榜打咗正字再pm比計分員 搞到下面既歌全部被DQ
支持阿喪
weiquan 發表於 2020-10-24 19:28
都算係全碟Top 3之一

18好有攝位味
kwanie 發表於 2020-10-24 21:49
你係咪偷睇咗我下星期個榜 !!
Where is the daabinlo?? >,
josey 發表於 2020-10-24 23:41
支香煙比美男子食緊
Still No AK
jasonng 發表於 2020-10-26 00:22
又話第三首會出band sound
比佢坤咗 嬲
陳蕾好慘
chanchan0909 發表於 2020-10-26 09:37
今年果幾首派台都好快聽厭

個榜唔塞 過嚟抄下歌上榜先
RVHOCPC 發表於 2020-10-28 23:08
想推#我想中六合彩
擺第二十位都只係唔見咗個生字, 抵玩!!
kwanie 發表於 2020-10-28 23:09
下星期可以排DJ King係佢後面   
希望擺金星女孩去十九位

再放隻教人吸煙的歌去二十位
on07111 發表於 2020-10-28 23:10
識玩
今次真係李幸倪恨你

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #44]

「閉上眼看過天空 閉上眼再次追蹤
追逐着身軀失了蹤」

可以擁抱時,就要擁抱
一句簡單的歌詞
輔以阿妹淒美的旋律和孔奕佳有藝術感的編曲
已經足以令歌曲充滿畫面
疫情在全球蔓延
對不少因為地域限制而未能與親友相聚的人而言
2020年可謂十分難過的一年
〈再聚〉的誕生很合時
正好提醒大家要珍惜當下 別待要離別時才後悔

至於對於二汶而言 相信這首歌會有另一重意義
能夠再次演唱阿妹的創作
就像在向大家親身示範 與摯愛分隔兩地並非如此可怕
因為即使看似相隔很遠 音樂仍然可以將兩人連繫在一起
無論在世的 或是已離世的 都要好好惦記

本週冠軍歌:再聚 - 林二汶
作曲 | 盧凱彤
填詞 | 周耀輝
編曲 | 孔奕佳 (合唱編寫:伍卓賢)
監製 | 林二汶 / 伍卓賢 / 于逸堯

01 再聚 [1] / 林二汶
02 A New Day / 馮允謙
03 未夠癲 / 鍾舒漫x鍾舒祺 (NE)
04 風靈物語 / 柳應廷
05 as brave as that stupid girl / the pancakes (NE)
06 越壞越強 / 吳林峰 (NE)
07 慌 / 許廷鏗 (NE)
08 致明日的舞 / 陳奕迅
09 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
10 溝渠暢泳 / 泳兒
11 uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future
12 金星女孩 / 江熚生 (NE)
13 小夜燈 / 鄭欣宜
14 畫皮 / iii
15 阿喪 / The Hertz
16 見多一面 / 布志綸
17 面目 / 孫曉賢 (NE)
18 最後的搖滾 / Nowhere Boys
19 ~旋轉with me* / Serrini
20 midsommar / 鍾楚翹 (NE)

落榜歌曲 :
黃金法則 [1] / The Hertz | 14>04>04>04>03>08>09>07>01
粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini) | 02>06>15>17>16>17>03
深夜告別練習 / Zpecial | 09>13>03>06
菩薩 [1] / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index) | 07>11>10>07>06>07>06>01>12
角落生物 / 盧瀚霆 | 10>13
時光邊緣的人 / 陳健安 | 05>10>06>14>19>15
最後一間唱片舖 / Dear Jane | 18
本週推介 閉目入神 - 鄭中基

幾高質
RVHOCPC 發表於 2020-10-31 13:50
多謝
你都有冠再聚 !
第五位好聽!
bagfgfcde 發表於 2020-10-31 13:55
應該係我今年第一首上榜既英文歌 !
未夠癲 !!
kwanie 發表於 2020-10-31 14:02
支持深如
第十位好聽!
放空 發表於 2020-10-31 18:15
今年美aiii又要食白果
希望比返個冠軍佢當安慰獎
butt生終於入榜
SugarFree 發表於 2020-10-31 18:21
不過應該唔會上到好耐

第七位好聽!
on07111 發表於 2020-10-31 19:11
聽得舒服過神奇之旅
i think so... 終於唔使聽到恨

我想話第20位好耳熟
kenneth 發表於 2020-10-31 19:21
聽完賤同痛 更加想當恨係side track

係幾似曾相識 不過好聽咪得
係咪要 alfred 示範食煙你先會認可首歌
616.1314 發表於 2020-11-1 14:24
Sor ... 呢個畫面冇可能出現
未夠癲 勁正 !

支持第12位
jasonng 發表於 2020-11-2 09:02
渴咗Sherman再出快歌好耐

遲到便唯有讓你走

旋轉with me 好霉
chanchan0909 發表於 2020-11-4 08:50
樹打手表示下星期會反彈18級

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #45]

「Just keep on, fight on
誰亦有他的理想
You got it just keep on, fight on
即管去拼鬥不必退讓」

經歷過幾年未有推出音樂作品的真空期
Jay Fung的音樂的確比英皇時期變得成熟
自己本來已很喜歡四年前的〈Keep On, Fight On〉
但當時仍覺得歌曲的整體感覺較為稚嫩
而〈A New Day〉則明顯聽得出歌者的進步
不論在旋律還是演繹方面都比前作稱身
JNY的電子音效 加上Jay Fung充滿力量的聲線
都為歌曲營造出希望
配合歌者本身正面樂觀的形象 令這份正能量變得更加真誠

本週冠軍歌:A New Day - 馮允謙
作曲 | 馮允謙 / JNYBeatz
填詞 | T-Rexx / 馮允謙 (Rap lyrics: Jonnic)
編曲 | JNYBeatz / 周錫漢 / 馮允謙
監製 | 周錫漢

01 A New Day [1] / 馮允謙
02 未夠癲 / 鍾舒漫x鍾舒祺
03 越壞越強 / 吳林峰
04 阿喪 / The Hertz
05 溝渠暢泳 / 泳兒
06 as brave as that stupid girl / the pancakes
07 雲絲頓 / Franklin Telescope (NE)
08 ~旋轉with me* / Serrini
09 當代生活指南 / DAWN (NE)
10 畫皮 / iii
11 One and All / MIRROR (NE)
12 見多一面 / 布志綸
13 小夜燈 / 鄭欣宜
14 慌 / 許廷鏗
15 midsommar / 鍾楚翹
16 致明日的舞 / 陳奕迅
17 每道微小 / RubberBand (NE)
18 最後的搖滾 / Nowhere Boys
19 面目 / 孫曉賢
20 風靈物語 / 柳應廷

落榜歌曲 :
再聚 [1] / 林二汶 | 07>10>02>04>02>02>07>01
我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍 | 13>14>03>07>04>02>09
uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future | 10>09>16>11
金星女孩 / 江熚生 | 12
本週推介 Keep On, Fight On - 馮允謙

鏡男孩又多一隻上榜歌
on07111 發表於 2020-11-8 00:32
今次整體都唱得有進步
果句都tune得幾好
三子第三plug成績全部都幾差下喎
事實上呢一波都plug得幾hea 到依家成個月都未有mv ...
kel_kelvin 發表於 2020-11-8 01:04
希望契仔首五胎快啲生出黎 對佢啲唱作仲有希望
希望下周 T-Ma & Teresa 可以上榜
chanchan0909 發表於 2020-11-8 07:24
支持全能唱作人Terrence
第七第九相當高質
bagfgfcde 發表於 2020-11-8 09:10
我好努力咁適應第七位既vocal 到而家終於克服到

支持戟姐
josey 發表於 2020-11-8 10:20
點解可以咁叻豬寫到首咁好聽既歌
下星期自plug邊隻許廷鏗新歌好
RVHOCPC 發表於 2020-11-8 10:52
考慮緊開個新榜上哂果十首歌
支持謙B
好偉大 犧牲自己換團歌上榜
WZA111 發表於 2020-11-10 06:10
見到謙兒今年終於吐氣揚眉表示感動

當比個機會發揮下團魂
One and All

我都想上返阿喪
jasonng 發表於 2020-11-10 11:05
要為呢首歌開個最佳合唱歌曲獎 !

支持 呢首越戒越愛
趁新歌仲未出好快啲上 !

LM 等睇排名
kwanie 發表於 2020-11-11 00:17
許廷鏗專榜!
John 發表於 2020-11-11 12:59
突然間有啲諗法
今個星期既本週推介應該可能或者會有啲新玩法

請支持許廷鏗賤
RVHOCPC 發表於 2020-11-12 14:28
支持咗Ken Ho cover version先

【新歌試聽】不為人知的三部曲 — 〈在盡頭後再見〉陳浩 Edward.C

繼〈貼心後援〉、〈名為愛的日常備忘〉之後,〈在盡頭後再見〉成為了Edward.C本年度的音樂企劃—釋懷三部曲的最終章。長達三十秒的前奏,仿佛將你帶進了電視劇《二月廿九》的情景。起初的十五秒琴聲讓人感覺哀怨,也成功接合了上一首派台作〈名為愛的日常備忘〉留下的尾巴。但之後十五秒就有如來回地獄又折返人間,像是在倒敘昔日與摯愛的美好回憶般甜蜜,與前段產生強烈對比。陳浩的唱法亦因此放得特別輕,以舒服的聲線過渡了第一段主歌和副歌。

有關道別的歌,通常在中段開始音樂就會如〈和XX講再見〉一樣變得激昂,然而這首歌並沒有跟隨這個常態,一直以微微的鼓聲和電結聲輕輕帶過第二次主歌和副歌,演繹方面也展現了陳浩前所未有的溫柔。直至bridge過後那一下突發的停頓,主角好像忽然醒覺還未趕得及講再見,對方轉眼間已經走到盡頭,不辭而別。在這時候,編曲也隨著主角的領悟而加重節拍,歌者也適當地用較大的力量將這三部曲的最後一幕故事說完。

坦然〈在盡頭後再見〉的假音可以唱得更好,但感情運用方面都比〈貼〉和〈名為愛〉有很大進步,而編曲部分亦展現出歌者和製作團隊的用心,個人認為是歌曲其中一個值得留意的部分。希望各位美會員多多支持!

16/11 各大音樂平台上架
17/11 正式派台
18/11 MV於Edward.C YouTube Channel首播

P.S. I am very thanks to Edward and his production team!

支持系列歌曲
on07111 發表於 2020-11-14 16:08
我估你係想講〈和懷念講再見〉
咁陳浩呢首一定好聽過佢
仲有另一首嗌得好大聲果首 唔記得咗叫和乜野講再見 就更加唔使講

好慘嘅出道經歷
RVHOCPC 發表於 2020-11-15 18:17
所以要大大力推呢首歌

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #46]

「快快有些黑色幽默會嗎
快快放低尖端的下巴」

未夠癲包含了不同種類的音樂風格
編曲和演繹的細緻度呈現出音樂團隊的一絲不苟
在有限的資源下 團隊仍能做到如此細膩的作品
對於那些因為制度不公而輕易放棄 覓尋後路的人
也算是一種諷刺

本週冠軍歌:未夠癲 - 鍾舒漫x鍾舒祺
作曲 | 雷深如
填詞 | 雷暐樂
編曲 | hirsk
監製 | 王雙駿

01 未夠癲 [1] / 鍾舒漫x鍾舒祺
02 獸之路 / The Hertz (NE)
03 One and All / MIRROR
04 越壞越強 / 吳林峰
05 我心中尚未崩壞的部分 / 黃妍 (NE)
06 慌 / 許廷鏗
07 A New Day [1] / 馮允謙
08 小夜燈 / 鄭欣宜
09 每道微小 / RubberBand
10 雲絲頓 / Franklin Telescope
11 笑哈哈先生 / 梁釗峰 (NE)
12 ~旋轉with me* / Serrini
13 as brave as that stupid girl / the pancakes
14 當代生活指南 / DAWN
15 Mean / 鄧小巧 (NE)
16 盡處 / 麥浚龍x謝安琪 (NE)
17 畫皮 / iii
18 溝渠暢泳 / 泳兒
19 見多一面 / 布志綸
20 燦爛一次 / FIESTER (NE)

落榜歌曲 :
阿喪 / The Hertz | 19>11>05>15>04
midsommar / 鍾楚翹 | 20>15
致明日的舞 / 陳奕迅 | 11>08>16
最後的搖滾 / Nowhere Boys | 14>10>18>18
面目 / 孫曉賢 | 17>19
風靈物語 / 柳應廷 | 15>14>04>20
本週推介 又笨拙又自大的人,即刻消失 - 許廷鏗

轉眼間《Negative》已經成為許廷鏗加盟華納後推出的第四張專輯
樂迷對於四張專輯的曲目都是好壞參半
而當中負評確實也有其道理
那不如趁著新碟的宣傳期
在此盤點一下過去四碟之中我認為較為出色的作品
順道分享一下我的意見 看看他如何在未來的專輯中做得更好

以下幾個星期
本週推介部分會改以榜單的方式 推薦該星期我最喜歡的十首許廷鏗作品
上榜資格限於《神奇之旅》、《許廷鏗》、《拾》和《Negative》四張專輯內的歌曲
看看重新審視每首歌曲後 哪些歌曲會較得我心 或者有需要改進的地方
由於榜單以單曲形式去比較各專輯內的歌曲
這次評選會較為著重歌曲的音樂質素 多於專輯的概念性和選材上的廣度
大家如對後者有任何意見 也歡迎在此留言分享

RK  LW Songs             Album
01  ne  又笨拙又自大的人,即刻消失  許廷鏗
02  ne  賤              Negative
03  ne  荒廢之綠洲          拾
04  ne  再講一句話          許廷鏗
05  ne  單數             拾
06  ne  我們與愛的距離        拾
07  ne  鬼              許廷鏗
08  ne  停半分鐘聽一闋歌       許廷鏗
09  ne  大雄胖虎綜合症        神奇之旅
10  ne  招數             拾

近期接收得最多對Alfred的負面評價
都是指他未能駕馭好音樂以及歌詞的意義
而〈又笨拙又自大的人,即刻消失〉正好示範了人歌合一的重要性
歌者善於將ad-lib混入於編曲之中
運用人聲令歌曲的能量加以提升
即使是兩年前的作品仍能輕易登頂
證明我暫未能從Alfred的曲目中找到替代品

支持許廷鏗榜
RVHOCPC 發表於 2020-11-15 23:12
支持許廷鏗 !
係咪 inspired by 蔡健雅專榜
bagfgfcde 發表於 2020-11-15 23:15
你係咪暗示緊許廷鏗同Tanya同level
阿喪好慘 三甲不入就out

獸之路應該好短命
weiquan 發表於 2020-11-15 23:16
佢地好似已經mix緊新歌 所以呢首唔拖得咁耐 加上我其實鍾意獸之路多啲

或者速冠速落呢
居然無強逼症進行曲

JER
kwanie 發表於 2020-11-15 23:44
呢個榜會玩多一陣 或者黎緊會上榜呢

好慘
Lm 本週推介
cy_lee96 發表於 2020-11-16 00:01
多謝你
未夠癲

鏡仔都係不敵赫茲樂隊
jasonng 發表於 2020-11-16 14:46
可能係今年最好聽既歌 !

雖然我都鍾意MIRROR
但係The Hertz>>>>>>>MIRROR
清醒者
SugarFree 發表於 2020-11-16 18:41
想同首歌講聲 :
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

啱啱發現我十首冠左七首
RVHOCPC 發表於 2020-11-17 14:19
你個榜又加多200 fun
希望下周係許延鏗星夢劇歌專榜推介
on07111 發表於 2020-11-17 19:46
上榜資格限於《神奇之旅》、《許廷鏗》、《拾》和《Negative》四張專輯內的歌曲
Sorry

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #47]

「我染了救世的病 時常暴發
笨拙就誓要追殺」

你認為世界已經夠壞了嗎?
還有更多不可思議在發生
高官們總是報喜不報憂
總是看不見城市的疤痕
身為年輕人 活在未夠癲的世界
就更加要鍛煉好自己
讀多啲書 飲多啲水
才能有能力在變態的世道裡活出我們的未來

充滿層次的旋律與編曲 配上貼地的歌詞和瘋癲的唱法
這首歌絕對是值得細聽的年度之歌

本週冠軍歌:未夠癲 - 鍾舒漫x鍾舒祺 (2 Weeks No. 1)
作曲 | 雷深如
填詞 | 雷暐樂
編曲 | hirsk
監製 | 王雙駿

01 未夠癲 [2] / 鍾舒漫x鍾舒祺
02 獸之路 / The Hertz
03 我心中尚未崩壞的部分 / 黃妍
04 小夜燈 / 鄭欣宜
05 One and All / MIRROR
06 在盡頭後再見 / Edward.C (NE)
07 每道微小 / RubberBand
08 背伴 / 陳卓賢 (NE)
09 越壞越強 / 吳林峰
10 A New Day [1] / 馮允謙
11 盡處 / 麥浚龍x謝安琪
12 慌 / 許廷鏗
13 奇妙事不斷有 / 艾粒 (NE)
14 Kids / ANWIYCTI (NE)
15 最後的搖滾 / Nowhere Boys (RE)
16 燦爛一次 / FIESTER
17 ~旋轉with me* / Serrini
18 Mean / 鄧小巧
19 當代生活指南 / DAWN
20 as brave as that stupid girl / the pancakes

落榜歌曲 :
雲絲頓 / Franklin Telescope | 07>10
笑哈哈先生 / 梁釗峰 | 11
畫皮 / iii | 08>14>10>17
溝渠暢泳 / 泳兒 | 04>08>09>10>05>18
見多一面 / 布志綸 | 20>16>12>19
本週推介 又笨拙又自大的人,即刻消失 - 許廷鏗

轉眼間《Negative》已經成為許廷鏗加盟華納後推出的第四張專輯
那不如趁著新碟的宣傳期

以下幾個星期
本週推介部分會改以榜單的方式 推薦該星期我最喜歡的十首許廷鏗作品
看看重新審視每首歌曲後 哪些歌曲會較得我心 或者有需要改進的地方
這次評選會較為著重歌曲的音樂質素 多於專輯的概念性和選材上的廣度

RK  LW Songs             Album
01  01  又笨拙又自大的人,即刻消失  許廷鏗  (2 Weeks #1)
02  03  荒廢之綠洲          拾
03  02  賤              Negative
04  ne  強迫症進行曲         神奇之旅
05  ne  十              拾
06  04  再講一句話          許廷鏗
07  ne  白紙             許廷鏗
08  06  我們與愛的距離        拾
09  05  單數             拾
10  ne  四書五經六欲七竅       拾

XX  07  鬼              許廷鏗
XX  08  停半分鐘聽一闋歌       許廷鏗
XX  09  大雄胖虎綜合症        神奇之旅
XX  10  招數             拾

許廷鏗出道以來最好的一首歌 沒有之一

支持慌同Kids
bagfgfcde 發表於 2020-11-21 23:26
想冠Kids
支持一姐妍同一哥賢
好明白點解Negative連續2個禮拜都係得賤入到
kel_kelvin 發表於 2020-11-21 23:35
抄我講野
如果唔係有賤 隻碟都未必會再攞返出黎聽
The Hertz係唔係要組金了
weiquan 發表於 2020-11-22 13:15
終於上齊六首 可以係無對手既情況下攞組金
支持14 17 18 19 20
josey 發表於 2020-11-22 23:10
榜尾好多女人
支持許延鏗專榜,希望分數計埋落男歌手獎到
on07111 發表於 2020-11-22 23:15
想講好耐 其實佢叫許
原來溝渠暢泳三甲都冇
jasonng 發表於 2020-11-23 00:02
umm... 好似開始重複做緊啲差唔多既野啦...
美aiiii要諗下有冇咩新方向可以試

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #48]

「怕相信 舊信念流去一早已乾涸」

每個人都會懷疑過自己
把自己藏於舒適圈
歌曲特以用最直白的文字表達這份人人熟悉的感覺
寄語聽眾重拾昔日的自信
比起說教式的教育 這份直接更能動之以情

本週冠軍歌:as brave as that stupid girl - the pancakes
作曲 | the pancakes
填詞 | the pancakes
編曲 | Lam Ah P
監製 | /

01 as brave as that stupid girl [1] / the pancakes
02 未夠癲 [2] / 鍾舒漫x鍾舒祺
03 每道微小 / RubberBand
04 獸之路 / The Hertz
05 背伴 / 陳卓賢
06 圈子 / 陳彥廷 (NE)
07 是但求其愛 / 陳奕迅 (NE)
08 當代生活指南 / DAWN
09 惡夢經 / 陳健安 (NE)
10 我心中尚未崩壞的部分 / 黃妍
11 遠在眼前 / 馮允謙 (NE)
12 越壞越強 / 吳林峰
13 燦爛一次 / FIESTER
14 Kids / ANWIYCTI
15 靈魂有洞 / 馮穎琪 (NE)
16 要做更壞的事 / Serrini (NE)
17 在盡頭後再見 / Edward.C
18 不日之約 / per se (NE)
19 Mean / 鄧小巧
20 奇妙事不斷有 / 艾粒

落榜歌曲 :
小夜燈 / 鄭欣宜 | 17>06>17>13>13>08>04
One and All / MIRROR | 11>03>05
A New Day [1] / 馮允謙 | 14>12>05>04>02>01>07>10
盡處 / 麥浚龍x謝安琪 | 16>11
慌 / 許廷鏗 | 07>14>06>12
最後的搖滾 / Nowhere Boys | 14>10>18>18>X>15
~旋轉with me* / Serrini | 16>19>19>08>12>17
本週推介 荒廢之綠洲 - 許廷鏗

那不如趁著新碟的宣傳期

以下幾個星期

01  02  荒廢之綠洲          拾
02  09  單數             拾
03  05  十              拾
04  04  強迫症進行曲         神奇之旅
05  01  又笨拙又自大的人,即刻消失  許廷鏗  (2 Weeks #1)
06  03  賤              Negative
07  06  再講一句話          許廷鏗
08  ne  痛              Negative
09  10  四書五經六欲七竅       拾
10  07  白紙             許廷鏗

XX  08  我們與愛的距離        拾

來自陳考威的驚喜
為亂世中的香港打氣