返回列表 發帖
2016 奥運會室內女子排球落選賽

DAY 1
05.14 09:00 南韓 VS 意大利
05.14 11:45 泰國 VS 多米尼加
05.14 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-14 06:45

有冇link可睇??

如無意外,意荷曰穩奪前三,餘下一張真係難估!!

都未打就穩奪前三 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-14 11:39

雖然未打晒,但九成以上機會是意荷日前三!

泰妹加油呀
chanchan0909 發表於 2016-5-14 13:07

唔好俾泰國赢,否則中女在奧運將落入超級死亡之組!!

喔 姐係你覺得中國小組會出唔到線
chanchan0909 發表於 2016-5-14 13:12

如果泰女入到前四,中美塞意荷會落入同一組,真係有機會出唔到線!!

為了中女不會在奥運分組賽出局,現在很想荷女入唔到!!

期待意曰韓泰入到奧運,那麼中女在奥運入八強機會大增!!

多米已經接近無緣今年奥運,那支2014年的多米已經不復當年勇!!

下一場韓國對荷蘭有可能打得好激,也許決定金哥會否無緣奥運!

上次火雞醒小小班巴西人瑞就小組拜拜了
呢D強隊一有機會翻身真係唔講得笑

但佢 ...
Jacz 發表於 2016-5-15 13:58

係,好記得2012年奥運巴西小組接近出局,但被美國正義地救了殺火雞吃,但決賽卻被巴西吃掉自己!!

佢有嚴重肩傷, 唔知係咪世錦賽太搏搞到嚴重左, 14-15 聯賽之後就去做手術, 跟住休養到最近先返國家隊 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-15 14:02

2014年的她真係打得好好,去年一直有傷無乜打比賽,直到現在才剛復出,一定不會有2014年的水平!

仲有今次係首次喺南美洲搞奥運 所以 巴西 阿根廷 都必定會拎最好嘅狀態出黎 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-15 14:08

阿根廷是超級黑馬,去年在曰本世界盃打得好差,但這支球隊在南美往往打得好勁!

班人瑞退哂之後 應該冇乜隊再驚佢地 .v.
Wonders 發表於 2016-5-15 14:11

其實我不太睇好今年這支巴西隊,我估四強會輸!

荷蘭隊一傳真係頂級反面教材

荷女一對亞洲球隊便醜態百出,如果荷蘭入到奧運,會同中女同組,那麼中女至少赢荷女和波多黎各, 出線八強!

睇金哥咁既狀態會唔會打到去東京奧運
MiRi 發表於 2016-5-15 16:49

金哥現在仍然好fit, 但四年後的她已經過三十歲,未必會再打!

所以很希望韓國入到今屆奥運,有她在好睇很多!

依家好期待泰荷 泰韓呢兩場
Wonders 發表於 2016-5-15 17:34

其實最重要是泰荷這場。

如果泰赢,荷蘭基本出局,日意泰韓前四去奥運!

荷蘭最大問題是一傳太差,以及跟不上亞洲球隊快速多變打法!

意粉只要赢多米,入前四高唱入雲!

意粉無左那個2米02的17號黑妹後,防守勁左很多!!

現在的意粉攻守都很平衡,想知道如果意韓日泰入奧運,中女會否同意粉同組??

多米回家了~~~
youfuqi 發表於 2016-5-17 13:37

當初多米為何不輸給波多黎各呢??

波女的對手是哥倫比亞、肯雅、阿爾及利亞!

泰妹好難夠南韓同日本鍊
Jacz 發表於 2016-5-17 15:57

意荷曰韓八成機會前四入奧運!

那麼奧運時中美塞意荷五強同組,要爭四個位!

泰國對日本將決定誰能入奥運!

如果泰國赢,形勢將會扭轉!

多米四年後努力牙 !!!
Wonders 發表於 2016-5-18 16:31

多米今次球員狀態比兩年前差很多,估計現在只可以羸喀蕯克!

12:8領先時泰國那個肥教頭太不冷靜了,影響了泰女的心理,之後還被人罸了兩分!

這場波泰女直的無厘頭輸了,最大責任是那個肥佬!

泰女完了!!!!!!

收左$
ppvvhh 發表於 2016-5-18 21:19

日女赢得唔光彩,如果輸給泰國,有一半機會無緣奥運!!

現在贏了一場不可輸的比賽,但說實話,如果不是被罰兩分,泰女應該是勝方的!

無左1分 應該繼續打好埋個幾分
唔應該拗分 搞到罰左2分 輸埋比賽 ...
小糖 發表於 2016-5-18 21:28

其實真的無必要拗分,加上對方是主場,裁判一定偏向主隊,倒不如打好比賽,像韓國一樣!!

第一分罰得合理
但第二分真係唔係好明 明明換人 但後尾又唔俾???
PY79 發表於 2016-5-18 21:33

第二分被罸真係致命,令泰女大受打擊,最後輸掉整場比賽!

其實第五局日本落後五至六分的時候,泰女只要保持穩定情緒便已贏了!

其實泰國教練都有d責任
明知裁判偏向日本
仲要同裁判嘈
比左個位裁判借題發揮
從而直接影響左隊員既心態 ...
MiRi 發表於 2016-5-18 21:44

第五局12:8領先的時候泰國教練因對方救球時是否犯規與裁判爭執被罸一分,就是轉淚點!!

看來意荷曰韓會拿到入場券!!

那麼奥運巴俄日韓阿同組,另一組是中美意塞荷。

如果中女入到八強,有機會再對日本!!

加提蓬在記者招待會上表示(大概意思):我們還是尊重裁判,但是裁判系統出了問題(指可能按暫停鍵不響,所 ...
MiRi 發表於 2016-5-18 22:20

現在期望多米爆冷赢曰本,那麼泰國還有去奥運希望!

但以現在的多米相信無乜希望了!!

Sportfakt網站發文,傳奇球星Gamova,Sokolova同時宣佈退役,將不會參加里約奧運會

今日真係排球 ...
MiRi 發表於 2016-5-18 22:47

這兩位是2004年雅典奧運決賽與中女黃金一代同期的,但中女那代已全部退役了!

起呢d重要比賽試新科技 onj 無極限
要試嘅話三個星期9個分站wgp慢慢試啦 hi ...
Wonders 發表於 2016-5-19 08:15

只可以說泰女唔好彩要在昨天對住不能輸的曰本!

第五局12:6大比數領先,最後輸13:15真係近年睇女排第一次有這樣情況發生!

泰妹餘下嘅比賽繼續加油啦 唔好諗太多喇
Wonders 發表於 2016-5-20 08:53

泰國要蠃下應該會出線的南韓和較弱的秘魯3:0或3:1,還要寄望意荷四局內勝日本,那麼泰女將力壓曰本出線!!

不知道意荷韓會否聯手整死曰本??

只要韓輸給泰女1:3,意荷擊敗曰女3:1就可以了!

意粉那位新二傳(4號球衣)只得17歲??

荷女已連勝意粉三次了,我估意女打法上被荷女克制了!!

泰國輸了!

以為輸,真係心臟病!

泰妹拎到局呀
Wonders 發表於 2016-5-21 10:38

我今次真係希望泰女贏,因為唔想日女用那場勝泰女的比賽入奧運!!

只要意大利和荷蘭四局內勝曰本,而泰國也是四局內勝秘魯,那麼泰女將壓曰女出線!

比人影到佢偷笑
Wonders 發表於 2016-5-21 11:39

韓國因為只要兩局就出線,而且金哥最喜歡是日本出局!

我個人覺得意荷盡可能四局内踢曰女出局,始終曰本是大賽球隊,不能放虎歸山!!

但如果意大利3:2勝日本,意日將會一齊出線,因為那麼曰女有12分,但局數勝負率都會高過同是最高只能拿12分的泰國!

等睇意大利直落3局win jap
Stanley 發表於 2016-5-21 17:18

只要意粉3:1勝都可以,3:2的話相信喜愛泰女的球迷會再一次流淚!

曰本第一局速度很快,意粉有點跟不上!

第一次甘想意大利羸
fungbb132 發表於 2016-5-21 18:43

這裏很多人今次想日女輸,包括我在内!

日本赢第一局,心已半死!!

你可唔可以出少句聲當幫忙
chanchan0909 發表於 2016-5-21 18:53

好,我出少句聲,希望可助曰女最終輸波!!

泰女可以全力爭取今年世界女排大獎賽決賽週冠軍,因為是東道主,而其他世界級勁旅大多留力打奥運!

這批2009年開始的黄金一代泰國女排相信會逐一退役了!

呀... 講定先 成日話死亡之組乜乜乜
要成為一隊真正嘅強隊要面對困難 挑戰 要黎嘅總會黎 冇得驚/怕/怯
奧 ...
Wonders 發表於 2016-5-21 21:23

奧運女排每組出四隊,其實真正挑戰是八強!

中國隊現在打歐女最拿手,反而最驚還是兩支美洲球隊巴西和美國!

以而家中國嘅實力黎講, 真係唔算得係咩死亡之組
chanchan0909 發表於 2016-5-21 21:55

中女小組賽目標是爭取首名入八強,對另一組的第四名(好大機會是曰本),報倫奧之仇!!