返回列表 發帖
多米雖然無緣奧運,但最後一戰勝了副選主力的韓國,還是值得高興的!!

另外,波多黎各勝了最強的哥倫比亞,準備去奥運了!!

木村這兩天的表現接近她在2012年倫奧的水平!

最後還是被我估中意荷曰奪前三,韓國獲最後一個出線資格!

但係過程一 D 都睇唔出係穩奪三甲囉
chanchan0909 發表於 2016-5-22 21:01

主要是曰本竟然輸給韓國和差點兒輸給泰國!

但昨天和今天的日本打出了應有的水平,特别是木村,好似回春一樣!

到了奧運曰女還是一支難以對付的大黑馬!

2016 奥運會室內女子排球落選賽
最佳陣容
主攻 1 : 金廷璟 (KOR)
主攻 2 : Antonella Del Core (ITA)
副攻  ...
chanchan0909 發表於 2016-5-23 09:11

奧運分組賽A組巴俄韓曰出線機會較高,唯一變數是阿根廷可能會在南美打高幾皮波爆冷出線!

奥運分組賽B組中美意塞荷任何一隊都有出局可能,不過意或荷出局機會稍高!

2016 瑞士女排精英賽 14 人名單
主攻 : 惠若琪 , 劉曉彤 , 陳麗怡 , 王雲蕗
副攻 : 楊珺菁 , 張曉雅 , 王寧 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-26 14:06

無左大劉? 是否她去左跟朱袁張等鐵膽主力集訓?

估計精英賽首發惠隊,細劉,jj, 男神,慢月,翔翔。

可能要好好準備
期待KOR充當搞局者角色
Wonders 發表於 2016-5-26 22:37

現在這支南韓隊不再是只靠金哥拿分,副攻和接應都強了很多!

YouTube channel: Rio 2016
chanchan0909 發表於 2016-5-31 22:31

找不到, 有冇link??

2016 瑞士女排精英賽

小組賽 第二輪 賽果
06.01 22:30 瑞士 0 : 3 荷蘭    (22:25 9:25 19:25)
06.0 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-2 08:35

中女對火雞那場無派惠隊、慢月、jj三個主力,最终輸波收場!

細劉已證明一傳唔可靠、心理差的弱點,可能無緣奥運!

反而接應小宇宙表現出色,有機會代替大花蕾或框框去奧運!

中國男排應無緣奥運了!

今場對澳洲有點力不從心,可能與之前對波伊兩場打滿五局有關!

好多場都係咁  
呢方面真係要學下女排 曾幾何時佢地都係咁 依家唔多會咁嚕 ...
Wonders 發表於 2016-6-4 12:04

現在中女有朱婷,就算一傳唔好都可以進攻得分,即使是陳中和的黄金一代都没有這樣的超級主攻,所以現在中女有心理優勢!!

2016 瑞士女排精英賽

5 - 8 名 排位賽 賽果
06.04 19:00 巴西 3 : 0 瑞士    (25:6 25:18 25:21)
06 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-5 09:00

昨晚中女對荷女的四強戰,細劉又再一次令人失望的表現!!

估計惠隊,慢月和小宇宙可以去奧運,男神就一半半,睇大麗麗情況,jj最不樂觀,給她康復時間太短了!!

咁又係既...不過今次奧運如果只帶3個副攻,落選果個都幾慘 (given d傷病好得7788), 我覺得4個副攻都好值 ...
skyhorse1111 發表於 2016-6-3 23:21

我認為帶4個副攻最好,因為副攻位最容易在比賽中受傷!

3主4副2接應2二傳1自由人是2004年中女奪冠的配備!

如果惠隊去到奧運,無必要帶兩個自由人!

中男肯定無緣奥運了!!

加油贏埋個 set 5 佢
今日已經打得唔錯架啦
chanchan0909 發表於 2016-6-5 13:47

無緣奥運後,中男已無心打第五局!!

你夠啦 張晨 袁志 set 5 咁努力打你都睇唔到
你究竟係咪睇緊
chanchan0909 發表於 2016-6-5 13:55

我有睇緊,有部份球員確實無乜精中力, 年續失一傳!

Anyway, 中男最終輸了,寄望下屆東京奧運吧!

聽聞古德蒂發脾4打打下話要退賽  
香港站等睇比CHN修理
Wonders 發表於 2016-6-5 14:28

係,我有睇,在第四局中女領先21:19時荷女確實扣球在底線上得分,但裁判認為打手出界,中女挑戰成功無打手,就這樣變成了罷打鬧劇!

不過最終還是判荷女得分!!

中女如果是這12人奥運陣容,大家有何看法??

主攻: 朱婷、張常寧、惠若琪
副攻: 袁心玥、顏妮、張曉雅、徐雲麗
接應: 曾春蕾、龚翔宇
二傳: 魏秋月、丁霞
自由人: 林莉

第一局波男已全力打,澳男要赢真係要超水平發揮!

2016 奥運會室內女子排球賽程 (以下為香港時間)

A 組 : 巴西(主隊&3) | 俄羅斯(4) | 日本(5) | 南韓(9) |  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-8 08:13

中女賽程幾好,頭三場對較易應付的荷意波!

大花蕾有可能無緣奧運!

仲有二號位真係要睇後日打成點
Wonders 發表於 2016-6-10 22:41

個人覺得慢月升二號位給接應比丁霞好,但丁升三號位快攻較出色。

大花蕾6扣0分,由四月對日本到今場還未好過,這樣下去她好大機會被out走!!

明晚對德國希望首發如下:

主攻: 寶寶、大劉
接應: 小宇宙
副攻: 掌櫃、大麗麗
二傳: 丁丁
自由人: 林莉

你完全無答過我上場打得嗰幾個波就無緣奧運呢個問題 就開新 post 將自己嘅高見再重覆一次
係 可能 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-11 08:08

那希望明日中美大戰大花蕾首發並表現出色去證明jenny的信任吧!

現在中女的三個接應各有特色及缺點:

大花蕾: 爆發力強, 經驗好,但狀態飄忽不定。
框框: 扣球速度快,但扣球點低,而且有傷在身。
小宇宙: 巴西謝拉式的打法靈活協調性強,但經驗不足。

打得比尋日好左好多
玻璃嚴重失誤
chanchan0909 發表於 2016-6-11 15:18

Glass有一球掛蠟鴨!

還好小袁無事
chanchan0909 發表於 2016-6-11 20:21

千萬不要有人受傷!!!

麗姐搶眼呀
諗極唔明沈小姐點解配唔到玥玥
Wonders 發表於 2016-6-11 21:01

我估中女可能會用雙自由人去奧運,林莉的一傳唔係好穩!!

肥沈應該只會在慢月突然又未好返的情況下才會去奧運!

小宇宙已證明絕對有能力去奥運,餘下一個位大花蕾火併框框,但我估jenny會選大花蕾!

大麗麗狀態返來了,她的扣殺力度是中女副攻中最勁的!!

聯賽有時都配唔好 好恐佈
chanchan0909 發表於 2016-6-11 21:53

主要原因是肥沈傳給三號位一般比較慢,而2米經常早跳,所以跳完波才到!

丁丁和慢月傳三號位效果就比較好!

起八一都咁
仲要無視丁丁d提醒
今日林莉咁 聽日有機比展護衛首髮
可以預計聽日美國隊一定重點關照朱朱
2 ...
Wonders 發表於 2016-6-11 22:02

陳展今年一傳好左,反而林莉差左,所以奧運應帶兩個自由人,以防萬一!

起八一都咁
仲要無視丁丁d提醒
今日林莉咁 聽日有機比展護衛首髮
可以預計聽日美國隊一定重點關照朱朱
2 ...
Wonders 發表於 2016-6-11 22:02

中女明曰對美女一定要多用小宇宙這個進攻點,她的二號位下球能力比曾楊強!

正路美國應該都唔會收收埋埋
希望chn盡快調整好
Wonders 發表於 2016-6-11 22:41

中女要贏美女首先就要接好對方的發球!

今站glass狀態麻麻,其他美女球員狀態都是一般般,所以有機會蠃的!

今曰中女首發陣容可能是:

主攻: 朱婷、張常寧
副攻: 徐雲麗、顏妮
接應: 龔翔宇
二傳: 丁霞
自由人: 陳展

你們有没有發現昨晚中德之戰朱婷好似對肥沈很不滿??

其實自去年開始,肥沈set給朱婷的球效果比以前差了很多,反而婷婷對丁丁set的球能夠容易下球得分!

我想問奧運只能帶12人,但如果某隊只帶1位正式自由人,而那位自由人在比賽中途受重傷不能比賽,那點算??

替補隊員臨時做自由人 而佢需要着住臨時自由人嘅衫
睇左 兩邊都打得唔錯 發球好強勁
set 4 後段 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-13 20:31

那麽中女好大機會帶兩個自由人或四個主攻(一定要有惠隊), 因為如果林莉去到奧運,萬一中途受重傷,陳展或惠隊 變成自由人了!

希望澳門站chn可以復仇奶罩成功
Wonders 發表於 2016-6-15 12:45

其實對中女來锐,巴西比美國更難應付,因為巴女兩位黑白雙塔副攻太出色了,估計中女要超水準發揮才可!

好多野 update 呀

中國隊大獎賽第三周 14 人名單
主攻 - 朱婷 , 張常寧 , 惠若琪 , 劉晏含
副攻  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-16 22:41

如果這樣14人名單連續兩站,奥運12人名單大有機會在其中!

慢月很大可能落選!

聽訪問魏秋要視乎最後階段訓練狀況,變向同攔網高度嘅提高程度
接應感覺曾應該係最有機會,如果龔大奬賽 ...
Stanley 發表於 2016-6-16 23:39

接應如無意外是曾龔配備,感覺框框無乜亮點,調整攻只是輕輕拍過去,只靠速度扣球要建立於良好一傳,但中女現在一傳比較飄忽!

除非大花蕾的狀態還是全無,那框框便有機!

不過喺隊員同 Jenny 心目中 筐筐係隊中攻手小球串聯第二名 僅次小惠 而且佢又係大賽型選手 上場就可以發揮
...
chanchan0909 發表於 2016-6-17 09:34

有可能是陳展框框二選一,因為如果林莉不幸在比賽中途受重傷,估計只有惠隊或框框變自由人!

如果惠隊變自由人,小宇宙可變替補主攻,其四號位能力不差!

唔得架 一定要有個自由人喺到 姐係如果主打嗰個自由人傷左 就一定要有人頂佢個位 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-17 11:23

那麼如果帶三個接應,惠隊做隊長,框框將同時成為林莉替補(如果林受重傷的話!)

因此大劉入選機會不大,始終她無一傳和防守!

個人覺得係有隱憂嫁 不過chn一向唔怕大力出奇蹟嘅姊妹
上次世界杯jenny都話似係會0-3輸嘅球
係特爾季奇自 ...
Wonders 發表於 2016-6-17 19:37

中女主攻手無論朱婷、寶寶、惠隊攔二號位强力接應比其他國家主攻出色,所以問題不大!

中女大婷小宇宙無上,可給惠隊大花蕾測狀態!

寶寶現在進攻好左,但一傳好似唔係好得!

大花蕾今場打翻正常水平,惠隊都ok, 但肥思和副攻的配合真係好差!!

飛機展一傳好了很多,技術統計十七次接一傳,十三次完美到位無失誤!

展護衛一直以黎一傳都好好架 好似呢幾年一傳都喺第一
可惜心理唔過關 搞到 JENNY 唔敢再用佢
不過今次聯賽 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-17 22:21

如果明曰和後曰展護衛一傳保持水準,jenny好大機會帶她和林莉去奥運,目的是當主攻一傳受卡住時,派展護衛替主攻接一傳避免連續失分!

最驚嗰兩個二傳發作
Wonders 發表於 2016-6-17 22:54

現在肥思傳球真係好唔穩定,防守差及移動慢,與兩米和掌櫃配合不來,真係有可能用丁丁慢月打奧運!

估計中女今曰對村姑首發陣容:

主攻: 朱婷、惠若琪
副攻: 徐雲麗、袁心玥
接應: 曾春蕾
二傳: 丁霞
自由人: 陳展

有冇人覺得中女可能有意收藏慢月?? 以為她還未康復,之後取代肥思去奥運大爆發!

其實從2000年後歐洲女排冒起,但原來一去到奥運,除俄女外,其他都是食屎回歸