返回列表 發帖
一早知啦 好耐之前就提起過
chanchan0909 發表於 2016-6-18 15:32

她們通常在奥運前的比賽打得很好,但一到奧運就死晒,例如:

克羅地亞,意大利, 德國, 波蘭,土耳其和塞爾維亞全部都未入過奧運前四!!

依家睇中國同jenny食唔食得住佢地喇
希望srb 安守本份 做女僕  奧運大力撕其他隊 ...
Wonders 發表於 2016-6-18 16:46

歐女一到奧運就pk, 今次還要去南美打,估計阻不住巴美兩隊!

果然好似我賽前諗嘅一樣 唔易打
set 4 加油
chanchan0909 發表於 2016-6-18 18:24

感覺中女主力狀態麻麻,可能保存留待到奧運!

最緊要不受傷,現在輸問題不大!

塞女最大問題是球員心理質素比較差,第四局領先那麼多都會輸,昨晚對巴西第五局浪費幾個賽點才贏!

我不太睇好塞女在奧運的前境,有可能入到八強被淘汰!

其實今曰塞女個陣主要是將打中女向來成功率高的2號巴斯高域取代19號,其實中女攔防19號確實好過2號(上年世界盃時19號被中女制止得很好!)

我想問如果中女帶兩個自由人去奧運,在比賽中途可否换自由人?

今曰陳展只打了兩局,第三局换上了林莉。

荷蘭打意大利越黎越有信心  
睇奧運點喇
Wonders 發表於 2016-6-19 12:57

但一到奥運成班歐女經常走樣,主要睇荷或意那隊走得勁!

塞女如果將9號肥米主打,攻力強但整體一傳防守就係差左!

WOW 26:24 24:26 23:25 25:23
chanchan0909 發表於 2016-6-19 14:57

估不到比女逼到村姑打第五局!

框框扣球速度真係好快!!

又係丁霞發球輪
Stanley 發表於 2016-6-19 16:49

丁霞的發球完全破壞巴西的一傳,所以巴女一係被block死一係避手但打出界!

框框今日食左興奮藥!

婷婷今曰食左安眠藥!

框框全場最高分 jenny有排煩
Wonders 發表於 2016-6-19 17:24

無論發球、扣球、攔網都是一絕!

特别是扣球,速度快到根本對面攔防不到!

丁霞配顏和楊是奧運最好選擇!

估計會帶三接應,out走飛機展!

你份名單改夠未
chanchan0909 發表於 2016-6-19 17:36

我只是緊張奧運那份十二人名單!

但現在看中女會是三主三副三接應兩二傳一自由人配備!

感覺兩個自由人有點浪費,如無意外只帶林莉,框框入選!

巴西唔參加頒獎禮
奶油: 趕搭飛機
Wonders 發表於 2016-6-19 17:41

我一直好憎巴女,今次只得第三當然唔參加頒獎禮!!

宝宝拿最佳接應

技術統計框框12扣8中,反之婷婷24扣6中創個人歷年新低,對上一次低點已是2013年大獎賽對村姑的20扣6中。

我覺得仲係同分 每次佢地兩個邊個打首發嗰個就會打得唔好
chanchan0909 發表於 2016-6-19 18:05

所以慢月好大機會去到奥運而out走肥思,始終肥思真係最唔惦!

現場睇完 估唔到3比0
我覺得今日唔係中國打得特別好 而係巴西發揮唔好
見到今日巴西正選連自由人差唔多都29 ...
wchan2013 發表於 2016-6-19 18:40

巴西在奥運的分組賽應可拿到第一名出線,但之後淘汰賽比較難,始終主力球員年紀大,要打第五局可能會輸體力!

仲有 根據場刋 巴西係4隊平均身高最矮...身高年紀上都輸蝕 中國贏得合理
丁霞配框真係掂
但框接應一傳再強 ...
wchan2013 發表於 2016-6-19 18:44

我估香港站有機會給框框打多點練練一傳和防守,始終她少打比賽!

但她是三個接應中攔網技術最好的一個,手型好標準及硬淨!

不如等我講下今年個 FINAL 係點玩

2016 世界女排大獎賽 總決賽 (7.6-7.10 泰國曼谷)

A 組 : 預 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-19 19:17

但我覺得中女可能用副選打總決賽,始終奧運最重要,如果主力傷左就大件事!

回復  chanchan0909

返到hk lu或者吉叔要留力?
今日其實吉叔同巴西隊好唔滿意球証判決同賽會安排
吉叔發 ...
wchan2013 發表於 2016-6-19 19:53

主要無鷹眼,不過巴女教練無乜品,第一局分數完全無問題!

咁佢傳球係比丁霞穩d同到位少少既…分波方面都比較均勻,會用後2後3, 用佢做首發有機會幫手打開各攻手既 ...
skyhorse1111 發表於 2016-6-19 20:32

現在不大同意你所講,以前的肥思傳球較穩定及到位,今年退步了很多!

你講得啱呀  雖然缺點明顯但係佢嘅優點絕對幫到隊伍
佢最大嘅優點就係三個二傳裡面 佢傳比朱朱嘅 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-19 20:44

以前肥思傳給婷婷是最好的,但今年唔知發生乜事,感覺她傳給婷婷的球比較平和低,不太用到婷的高點強攻!

今曰中女兩個自由人接發球食左屎,特別是飛機展!

喔 咁你出去接囉
chanchan0909 發表於 2016-6-24 21:50

以世界級球隊標準來說,林莉防守強過接一傳, 至於陳展一傳好過防守,但今天完全失控!!

今年寶寶的扣球成功率比去年進步不少,被攔死的次數少了很多!

相信是她扣球速度比以前快!

丁丁調整攻高度都仲係低左 D , 好在攻手都有辦法攞到分
應該好大機會最後係丁胖去, 月嘅對手係自己, 技術經 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-25 08:46

丁丁基本上鐵定主力,肥思慢月二選一,主要看慢月現在的跳高能力和恢復情況,因為肥思有身高和健康的優勢!   

我認為jenny有機會帶三個接應,因為中女現在没有一個超強接應, 戰術上極有可能用三個不同特色的接應輪流上場來打亂對方的節奏!

沒有必要帶兩個自由人,因為奥運比賽只能報上一個自由人,比賽途中不能换另一個,除非嚴重受傷不能比賽,所以用林莉做自由人,大花蕾做隊長,惠做主攻加替補自由人, 如果惠做隊長,框框做接應加替補自由人吧!

04和08奧運中女也只是帶張娜一個自由人!

我想知最後嗰句關咩事 你唔係想講帶一個自由人就會成績好呀話
另外係可以報兩個自由人嘅 參見上屆 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-25 10:37

上屆奧運土耳其有兩人同時穿上自由人衫!

上屆奧運中女也帶了兩個自由人張嫻和單丹娜,但單好似完全無穿過自由人衫,直係唔知道帶她做乜??

後排頂大梅一傳解放囉 嗰時個陣都無邊個識接一傳
不過我都覺得唔應該帶佢 應該帶一個一傳防守好嘅主攻 eg  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-25 12:04

想起2012奧運那年和今年真係無得比,當年根本無人材可選,所以大細劉真係唔好彩,如果在當年她倆已可打主力了!!

肥思最大問題是與副攻的配合接近失敗,如果在奥運再是這樣真係致命!!

現在中女最大困難就是二傳和自由人兩個位置的用人!

飛機展又一次令人不滿的表現!

今日中德之戰肥思差點令大麗麗再次受傷,明日中美大戰寧願丁丁打全場好過,就算輸都不太重要!

睇黎你真係好憎美胖
chanchan0909 發表於 2016-6-25 18:06

我估這裏你是美胖的唯一支持者

打埋呢場之後 Final 嘅名單就出啦
我諗有 D 隊都會用主力去打
CHN 應該唔會啦 朱袁張曾胖丁妮麗 應該休戰
...
chanchan0909 發表於 2016-6-26 08:57

絕對同意中女用無乜機會去奧運的球員打final, 因為要將主力留最好狀態去奧運!

中美俄巴荷泰入final!

唔多睇好中國贏
好散下
stephybest 發表於 2016-6-26 16:53

中女最大死穴就是有glass做主力的美女!

估唔到 0:3
唔緊要喇 奧運見真章 Jenny經過今日一戰可以慢慢研究 ...
patrick1029 發表於 2016-6-26 17:20

今日中女輸0:3,而且有兩局唔過20分可以用慘敗來形容!

我覺得主要是中女根本還未適應玻璃的兩邊快速傳球,其次是接發還是有很大問題!

所以在奧運中女最大的頭號對手就是有glass的美國!

係呀 雖然現場睇當然唔想輸 不過既然真係輸左 都係好事黎嘅
chanchan0909 發表於 2016-6-26 17:33

現在輸確是好事,但在奧運中女要贏美女就一定要超水準!

今曰中女除細劉和陳展外,其他十二人都輪流出場,可能就是這奧運12人名單!

雷sir話今年奧運可以帶14人,是否真的??

MVP:Larson
最佳教練:Kiraly
chanchan0909 發表於 2016-6-26 18:05

今站Larson扣球成功率很高,主要是glass的傳球很適合她的短平快打法!

聽聞內部已定中女在奥運的理想陣容:

主攻: 朱婷、張常寧、惠若琪、劉曉彤
副攻: 袁心玥、徐雲麗、顏妮
接應: 曾春蕾、龔翔宇
二傳: 丁霞、魏秋月
自由人: 林莉

只帶一個自由人?? 萬一林莉有咩頭暈身"慶"就...我認為帶3個主攻已夠,不要劉曉彤吧!
接應曾曾+龔龔合理, ...
酷愛903 發表於 2016-6-26 21:30

内地大部份球迷都覺得惠隊的一傳和防守都好過林莉和陳展,所以用惠做替補自由人而要帶多一位主攻替補細劉!!

個人認為在奧運打以glass做主力的美女可用以下的首發陣容:

主攻: 朱婷、惠若琪
副攻: 徐雲麗、顏妮
接應: 龔翔宇
二傳: 魏秋月
自由人: 林莉

我諗剩返呢個半月要係針對一傳GE質素 今日啲一傳做得唔好 結果組織唔到有效GE攻勢反擊

今日中國女排基本上 ...
wchan2013 發表於 2016-6-26 22:45

美國隊基本上是打翻去年在世界盃赢中女3:0的水平,只要有glass存在,中女好似經常輸!!

發球可能有保留 追自由人黎發 等美國一傳到位兩邊拉開
自身接發又麻麻
我希望係jenny特登留一手 ...
Wonders 發表於 2016-6-26 22:51

中女要赢美女,一定要發球超好,並不斷向hill發,之後集中攔防其二號或四號位!

寧波站中美大戰Glass 無落場?
wchan2013 發表於 2016-6-26 23:22

係,glass當時不是主力陣容,只是兩點换三點才出場!

其實有没有glass的美女對中女來說是天和地的分别,因為中女完全不適應這位二傳的快速兩邊拉開打法,所以昨晚hill, lowe, larrson扣球成功率很高,基本block不死她們!

反而中女幾次block死其接應14號的法賽特,因美女兩點换三點换走glass用另一二傳手,但中女很適應她那種較慢速傳二、四號位打法,所以可block死法賽特!

glass就是中女的死穴!!!!

日本女排里約奥運會 12 人名單
主攻 : 3. 木村沙織 , 8. 石井優希 , 11. 鍋谷友理枝
副攻 : 1. 山口舞 , 2. ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 08:20

無江田和koga, 有點意外!!

只帶一個自由人?? 萬一林莉有咩頭暈身"慶"就...我認為帶3個主攻已夠,不要劉曉彤吧!
接應曾曾+龔龔合理, ...
酷愛903 發表於 2016-6-26 21:30

只帶一個自由人主要是因為當林莉接失一傳後,陳展派上去不但幫不到手,而且效果更差,第一場對荷蘭便知道情況,飛機展心理素質太差,2014年世錦賽就是她的致命一傳!!

所以第三場對美國無用雙自由人戰術,改派惠隊幫手接一傳,效果好過陳展!

魏秋月已老且有傷患,梗係用丁霞打首發二傳手啦!
酷愛903 發表於 2016-6-27 08:45

如果對老美,用魏秋月做首發較好,因為慢月經驗好,而且對方近兩年無對過她,可殺過措手不及!

佢可能連中國未必派主力去都未知就燈

#跟車太貼
#只比油 不怕醜 炒出宇宙 ...
Wonders 發表於 2016-6-27 11:12

估計朱袁張徐顏丁林曾一定唔會到曼谷打决賽週!

但jenny可能用惠隊、細劉、慢月、小宇宙、飛機展五個有機會去里約的b隊打决賽週!