返回列表 發帖
1999~2006四大天王之一嘅劉德華依然喺各大頒獎禮嘅大贏家。
2003年郭富城最後一次出席四大頒獎禮
2001年張學友最後一次出席,但直到2004年依然有金曲獲獎

2002/2003年度郭富城有出席咩?張學友最後一次出席好似係2000年度,當年攞903最男發表「好歌有好報」論, ...
1d14 發表於 2017-8-17 23:10

2003年郭富城出席咗新城勁爆頒獎禮,其實郭富城喺好想繼續羅獎,只可惜後期冇乜作品值得頒獎俾佢。學友99年好似喺去咗拍戲定喺做巡演吧。2000年出席嘅時候,四臺我覺得應該頒致敬獎俾佢喇。不過當時挪咗金針獎都算喺完美咁結束佢嘅領獎生涯啦

1999年好似黎明開始唔玩先,其實我唔太想係呢個Post討論四大天王者,如果討論四大天王於1999年起的表現 ...
Kaybb 發表於 2017-8-17 22:47

2000年叱吒最後五強四大天王仲有份競爭呢。好似最後五強喺四大天王+謝霆鋒

1 王菲95因為鄧麗君走佐+好遲先出到隻碟,無心戀戰,96係大肚,97係無廣東歌,tvb以前唔一定要出席先有 ...
阿mark 發表於 2017-8-18 07:14

再加上99年leon退出和學友缺席,男歌手由啊王同埋劉華瓜分亞太和最男,剩下金曲金自然落在女歌手。

鄭秀文好似2009年拿十大中文金曲
話說sammi好似已經16年冇出席過頒獎禮

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情 ...
ricnature 發表於 2017-8-18 20:58

活着viva同埋大日子喺2000年后期,几乎喺年底嘅歌喇   话说2000~2002呢几年好多海外歌手喺香港颁奖礼获奖吖,例如李玟,王力宏,周杰伦,萧亚轩(连续两年红馆四面台)

講男歌手都得
2004年古巨基無陳奕迅下完勝,可惜敬老tvb俾劉德華,rthk俾李克勤
許志安就俾人 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:29

谢霆锋最后一次出席颁奖礼好似都喺2004年劲歌金曲,但個时候好似开场出席歌手嘅时候喺冇谢霆锋安排出场的,直到颁奖嘅时候先出黎

好心2000就俾最男張學友(黎明郭富城學友每人2次),果年謝霆鋒仲紅過郭富城 ...
阿mark 發表於 2020-8-28 09:18

28場紅館同6場紅館,點比

曲詞都自己,加上差唔多要上神枱都冇得攞,仲唔係遺憾?華仔呢個奬從未攞過嘛 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 20:17

如果2004年派台《如果我有事》來爭獎嘅話,都有可能金曲金嘅

2004年你想劉華3個大獎?
sexykaren 發表於 2020-8-31 20:54

吶吶聲俾曬佢,好退休吖

英皇牙力不及華星?其實楊千嬅拎金曲金真係好突然,始終當年還有一線頭Sammi同學友係無大獎 ...
阿mark 發表於 2020-9-2 16:24

學友《一生一火花》已經拿咗金曲獎同埋廣告歌金獎,可能TVB都唔想再頒大獎俾佢……其實學友2000年TVB應該頒榮譽大獎俾佢,翻睇記錄,通常港台拿金針獎個歌手,TVB都會俾個榮譽大獎佢,個時唔知點解,99/2000都係俾咗張國榮

97年阿王嘅《愛的呼喚》都係一樣,TVB俾個廣告歌金獎同埋金曲獎,最後痛失金曲金,Leon甘多首金曲金中,97年個首最冇存在感,應該俾《愛的呼喚》

自92年開始有四大天王之後,93-96都係黎明張學友劉德華霸三個大獎(最男亞男金曲金),郭富城要到97年劉華 ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:12

郭富城2003年底出席過一次新城頒獎禮,金曲獎《錯愛的呼喚》同埋勁爆男歌手,其實郭富城2003《In The Still Of The Night》呢隻碟都幾高質下,唔知點解年底成績甘差,佢唔係話唔想出席,而係可能知道冇獎拿,費事出席食白果

有時覺得伊面持久過城城
sexykaren 發表於 2020-9-3 22:53

鄭伊健係香港樂壇嘅頒獎禮上面冇咩獎項得到肯定,特別男歌手獎,同佢一點緣分都冇

真永遠國語歌嚟
講緊97 勁歌真生命完全唔知乜鬼嘢嚟
佢有幾年啲歌都黑人問號
94 誰人知
95 情未鳥
聽都未 ...
ricnature 發表於 2020-9-3 22:53

牛華99年紅館已經從前三次連開20場flop到15場,97之後佢主攻市場係大陸

小恩子係3至80歲都識,感冒只有廣告商才識
周慧敏自作多情big big hit又係無十大好遺憾 ...
sexykaren 發表於 2020-9-4 18:49

克勤哥哥的紅日,月半小夜曲……都係零獎項嘉許,也hit

港台有十大
其餘兩台合唱獎~
l00540 發表於 2020-9-5 17:51

鄧麗欣當年仲幫TVB拍戀愛自由式,最後合唱歌都係得個銀獎

98年叱咤第一排位置:黎明,張學友,郭富城,古巨基,許志安,蘇永康,鄭秀文,陳慧琳,楊千嬅

心事重重
貴為天后級人馬,陳慧琳爭到紅館裝修前最後一個檔期搞個唱,好合理,但令人意外,是她的號召力原 ...
John 發表於 2020-9-6 03:46

2015年三面台都好多平飛

97去叱咤港台都唔去tvb,我記得97港台飛躍女歌手金獎係鄭秀文,銀獎係王菲,真係好笑,王菲97仲拎緊飛躍 ...
阿mark 發表於 2020-9-7 23:50

連郭富城都拿咗兩次飛躍安慰獎

cookies仲有冇可能開紅館

王菲97直頭值金針獎
sexykaren 發表於 2020-9-9 22:36

冇野吖嘛,梅艷芳同張國榮97都未拿金針獎,邊會輪到王菲……

九餅同四餅都無可能
九餅(Theresa 同Angela唔岩)
四餅(Kary同Miki唔岩)
cakeiii2000 發表於 2020-9-9 18:14

仲霖住,以為佢地個堆快歌會係紅館唱下  冇得開,都幾遺憾下

04年基仔係真心輸得好唔抵
最男其實應該早4年前就已經要首奪
當年佢903男金、港台華人至尊(愛與誠)
反 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-10 23:33

仲要有好朋友周慧敏做頒獎嘉賓,當時真系以為古巨基

其實亞太男女歌手獎,係當年4大天王競爭太激烈,大獎唔夠分而設立的豬肉獎。九十年代通常拿左亞男,都系知道自己冇最男份!

只係04年古巨基慘,陳奕迅05年都慘
sexykaren 發表於 2020-9-10 23:00

07年陳奕迅雙料,算補償左05年個損失

豬肉獎李克勤都無資格拎,07eason值雙料過04劉華
sexykaren 發表於 2020-9-11 21:22

07李克勤個首都唔值金曲金,還不如俾張敬軒酷愛,側田男人KTV,或者干脆俾陳奕迅三個大獎全攬

2004年十大勁歌金曲最後五個大獎頒獎順序:亞太女,亞太男,金曲金,最女,最男。其實甘黎睇呢個順序就知道,最男嘅人選喇,之前應該未試過甘嘅順序,都係金曲金壓軸……如果最男唔係劉德華,根本唔使壓軸頒發

2016年勁歌金曲總選居然live送獎到內地開緊show嘅容祖兒李克勤,印象中只有89年試過一次送獎到紅館比張國榮

勁歌大滿貫得五位歌手:張學友,陳奕迅,容祖兒,楊千嬅,林峯

如果吳卓羲2007年競爭新人獎,會唔會拿到新人金獎?
如果林峯2005年競爭新人獎,會唔會好似吳卓羲甘輸給側田?

克勸軒仔拎演繹男...除非順便拎埋最男la...否則無乜可能
keung_1234 發表於 2020-9-12 11:30

佢兩個只要合約仲係英皇都有機會,如果過檔其他唱片公司就冇咩機會喇

呢d都無得假設,不過都可以雙金,例如2000古天樂同陳冠希咁
阿mark 發表於 2020-9-12 12:40

吳卓羲當時點解唔可以雙金?當時佢人氣正勁,TVB專門為佢炮製《學警雄心》,又捧佢做歌手,出唱片,連林峯當時都唔級佢

2005真係最受歡迎男歌星好明顯係eason 成隻U87爆紅到
李克勤應該受之有愧啦
十五年過後兩者地位已經差成 ...
kayzzz 發表於 2020-9-12 13:23

送禮勤,無論以前定而家,係大陸都係唱《紅日》《月半小夜曲》兩曲走天下

重溫完07總選,如果十大換咗做會好好多,後者當年點都紅啲掛

如果要敬老嘅話,點解唔比老孫而比基仔....

...
matt0605 發表於 2020-9-12 22:52

叱咤,TVB都應該俾翻《電燈膽》一個十大

Quota一定本身就係big 4
完左頒獎禮東亞唱片高層都話big 4 冇亞男, 令佢好失望
優秀選個陣來左兩個都有 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-13 09:16

林峯2010個年係佢歌唱生涯巔峰……

我假設埋佢99第三同第四都玩  當年睇過新聞關於99第三季點解out黎明的 ...
阿mark 發表於 2020-9-14 19:03

好似Leon從98第一季開始一直都缺席季選了?

99年劲歌颁发最受欢迎女歌手瞬间
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

港臺“全國最受歡迎歌手獎”從設置初始至取消,一共7屆,均有劉德華獲得!!連續蟬聯7屆!!似乎專為劉德華一人單獨設置的獎項!

2000年度全國最受歡迎男歌手
金獎∶劉德華
銀獎∶王力宏
銅獎∶孫楠

2001年度全國最受歡迎男歌手
金獎∶劉德華
銀獎∶孫楠 / 謝霆鋒
銅獎∶羽泉

2002年度全國最受歡迎男歌手
金獎∶劉德華
銀獎∶周傑倫 / 陶喆
銅獎∶孫楠

2003年度全國最受歡迎男歌手
金獎∶劉德華
銀獎∶陶喆
銅獎∶周傑倫

2004年度全國最受歡迎男歌手
金獎∶劉德華
銀獎∶周傑倫
銅獎∶李克勤

2005年度全國最受歡迎男歌手
金獎:劉德華
銀獎:陳奕迅
銅獎:李克勤

2006年度全國最受歡迎男歌手 :劉德華

發覺Leon真係奇跡,93年獲最男,打破劉華四連冠美夢。94年獲金曲獎,打破學友金曲金四連冠美夢……終於到99年,Leon可以實現佢金曲金四連冠嘅時刻,突然退出

99佢如果拎獎,應該係最男,唔會係金曲金
阿mark 發表於 2020-9-16 19:58

99年黎明嘅歌好高質咖,如果可以再見你,Sugar In The Marmalade,眼睛想旅行都有金曲金嘅實力

99 年如果兩大天王加彭羚去埋
十大仲難分
咁人瑞 Lemon kkk 就要out
(幸福摩天輪咁hit 無可能out 的)
...
ricnature 發表於 2020-9-17 00:01

鄭伊健99好似拿咗合唱歌銀獎?佢個年幫TVB拍《雙面伊人》都冇俾翻首十大佢,講唔通吖

無可能正東兩個同時拎最男女,得一個quota,如果安仔最男,咁劉華同郭富城是但一個要拎金曲金,心只有你v ...
阿mark 發表於 2020-9-17 20:41

97/98年郭富城拿金曲獎都仲有少少希望,其他年份都沾不上邊!99年許志安人氣都唔夠謝霆鋒勁,點會有最男,01個年俾佢都係佢夠資歷,同埋最女一起,TVB想搞翻d城中熱話

其實08 年後勁歌無討論空間啦
呢度都無人提咁滯
ricnature 發表於 2020-9-17 20:59

甘不如講下09年如果冇版權風波,Eason嘅《沙龍》會唔會拿十大金曲?

容祖兒係第31屆十大中文金曲頒獎音樂會Medley表演:信自己(葉蒨文)傾斜(林憶蓮)夢伴(梅豔芳)夢中人(王菲)煞科 (鄭秀文)隆重登場(容祖兒)。名為向天后致敬,點解最後個首歌係唱佢自己?向自己致敬?點解medley冇陳慧琳/楊千嬅嘅?
陳奕迅係第30屆十大中文金曲頒獎音樂會Medley表演嘅係四大天王(劉德華郭富城張學友黎明)+張國榮譚詠麟,呢個medley編排係按照退出頒獎禮嘅順序

Eason冇試過好似學友劉華麟伯甘係同一屆的TBB或者港台拿2/3首金曲?送禮02/03係港台都試過拿1.5首金曲

好似冇
02年明年今日+人來人往都做唔到
timc524 發表於 2020-9-18 21:15

唔知Eason港台金曲可唔可以超過學友嘅23.3首呢?

98/99年TVB真係好有心思,最受歡迎男女歌手獎杯設計得好好,98年最男最女都有個獎杯+金頭像,金曲金有個金音符,99年最男最女獎杯設計咗一條錦龍……

98年勁歌頒獎禮上面黎明個堆粉絲旗海真係誇張,唔知會唔會俾其他歌手太大壓力呢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

仲記得faye見到金像即刻拎走唔比人睇
LoveMirkay520 發表於 2020-9-19 20:56

個金像冇頭髮掛?王菲可能覺得好難睇