返回列表 發帖
我想問D無聊嘢>.<

華仔係邊年開始唔去叱吒頒獎禮同咩原因?
學友2000年得一個我最喜愛的男歌手都出席坐成 ...
matt0605 發表於 2019-10-19 17:28

95年已經唔見劉德華身影喇,但後面喺叱咤都有金曲獎,但喺冇出席   學友最後一年出席頒獎禮喺2000年,成晚得個最男,2001年缺席頒獎禮嘅情況下都拿咗至尊歌同埋最男,後面都好似有金曲獎,但一直都冇出席過

情誡一點也不hit,只係夠破格,償還1999年,容易受傷的女人1992年最應金曲金 ...
sexykaren 發表於 2020-8-31 23:26

92年歌神嘅歌太高質,好幾首都有金曲金嘅實力同埋傳唱度,輪唔到王菲喇

傾足三年個post好勁
人地電台電視台有長壽節目
CM都有長壽post
hehehaha 發表於 2020-9-1 06:35

睇得出,樂迷仲懷緬緊舊時嘅樂壇輝煌

2007劉德華係紅館開show缺席年底四大頒獎禮,但睇得出,佢未有意願完全淡出,2010仲出席勁歌金曲季選,可惜後面都仲係冇咩機會拿金曲金……

通常人喜歡同自己差唔多級數或者同一時期的對手爭,劉華都無對手,再拎都無意思啦,正如美祖都唔想同美菊 ...
阿mark 發表於 2020-9-1 09:23

參考下李克勤,許志安。如果再出歌都會繼續拿獎,會一直堅持落去……

只要為我愛一天好hit好唔好啊,903都拎佐我最喜愛,咁郭富城本人都想拎最男多過金曲金啦,反而我這樣愛你 ...
阿mark 發表於 2020-9-2 22:09

但《愛的呼喚》係阿王甘多年來,唯一最有機會拿金曲金嘅一次,佢係叱咤都拿過2次至尊歌,港台拿過全球華人至尊金曲,TVB都冇俾過金曲金,始終係遺憾

係96年十大,輸比Leon好合理吖
matt0605 發表於 2020-9-3 11:04

伊麵嘅水準,邊有金曲金嘅實力?99叱咤十大拿到第二位已經係佢歌唱生涯最好成績喇

風花雪拎都未到發現啦
雖然發現係鄭生碩果僅存好聽嘅歌
ricnature 發表於 2020-9-3 13:02

友情歲月有冇入過季選金曲?點解當年港台俾友情歲月,TBB俾發現

當年6月尾暑期第一檔,孤男寡女同小親親同期正面對撼,城城 Kelly 輸成條街,尤其都市愛情片種 hit中女性 ...
powerful 發表於 2020-9-3 17:22

2000年應該講話係Kelly大陸最紅嘅一年

02年~03年,除了錯愛的呼喚,無一首係十大質素,可能佢自己都懶得爭
阿mark 發表於 2020-9-4 07:35

快歌係冇,但係慢歌都有好幾首好歌嘅,只不過冇派台……人氣flop就千真萬確嘅事實,00/01跨年28場flop到04嘅6場(定係5場)

03佢三季都出席(第二季無歌) 02四季都出席 好勤力
阿mark 發表於 2020-9-4 10:17

02四季都出席,但TVB感唔俾面,連總選都唔侵阿王玩,真係可惜……好似02定係03年翻大陸拍左部電視劇,但對佢人氣冇咩幫助,反而俾佢拿左個“傑青”,4大天王最後一個拿傑青嘅

長知識了

原來係美祖成名前的樂壇競爭如此激烈,如此繽紛
on07111 發表於 2020-9-4 09:07

可以話容祖兒成名前,係男歌手(4大天王)嘅壟斷下,一線女歌手都要爭蹦頭

我覺得係因為佢唱咗動起來/新的喝采/食你落肚呢啲超娘嘅歌,而且嗰陣時最大敗筆係仲繼續用小美啲歌詞 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 14:33

宜家都仲係小美,一萬年小美嘅詞……阿王音樂上已經冇得突破,演唱會唔賣座都冇咩好可惜

咁其實aaron 當時每年都有首big hit 既

eg 狂野之城 鐵幕 純真傳說 愛的呼喚
後期就唔得喇

牛華就4大 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-5 13:23

Aaron九十年代中後期都係靠百事可樂廣告歌hit起身

牛華2002年開始,冇左學友Leon兩個最大競爭對手,甘都拿唔到至尊歌,金曲金,真係太遺憾了,真永遠當年華人至尊金曲水分好大

如果03年牛華用無間道入十大,值金曲金好多
sexykaren 發表於 2020-9-5 15:18

《無間道》要分一半功勞俾梁朝偉,可能劉德華唔想

如果2007年劉德華繼續出席十大勁歌金曲頒獎禮嘅話,賽果會有咩唔同呢?
陳奕迅嘅男歌手獎要讓出一個,冇得雙料
十大金曲可能out左泳兒個首

08年來, 華仔應該一晚長大 十大 + 廣告金 / 銀 , 亞太男

JADE 個10大會無左
金中金KAY的話. 最男應該金 ...
gordon0807 發表於 2020-9-10 15:32

睇黎只要牛華出席,亞太男和最男,是但一個都少唔到佢,或者兩個俾曬佢。千禧後嘅男歌手都幾慘,三大天王都退出後,都仲冇咩機會拿男歌手獎

如果華仔早啲退落嚟,男歌手嗰邊好多嘢都會唔同

02或者03可以比周董拎亞男,咁可以比臣同基仔早啲 ...
matt0605 發表於 2020-9-11 05:44

亞男:02年周董,03年Eason(畢竟當年拿左金曲獎國語男歌手)

04年年尾校長講左新四大天王克勤, 基仔, 安仔, EDMOND,
無EASON

年尾好爆, 個個睇住TVB比邊個男歌 ...
gordon0807 發表於 2020-9-11 08:42

當時劉華自己都覺得好驚訝

04勁歌總選都算犀利,請埋Leon做表演嘉賓,唔知Leon睇到昔日競爭對手大豐收,係咩感覺

點解04年港台最優男塞俾李克勤
sexykaren 發表於 2020-9-11 19:10

其實04後,李克勤想拿男歌手獎,都幾難下,06後根本就冇佢份,07年TVB寧願雙料陳奕迅都唔分個俾李克勤

但依然憑《花落誰家》拎金曲金
l00540 發表於 2020-9-11 20:08

TVB契仔,當時仲係TVB做緊節目,點都俾翻個大獎意思一下

呢幾日睇返9幾年的季選其實個時同地位攞都好嚴重
4大天王季季都用地位擺一個, 都令到好多二線無份分
...
gordon0807 發表於 2020-9-14 10:52

季選需要4大天王參與提高收視率卦,個時候都係4大天王其中一個打頭陣,另一個壓軸   好奇怪99年第三季黎明得一首候選歌《從今開始》,而且個期佢最紅,但第三季都冇歌入選,唔知係咪呢個原因,領佢產生唔拿獎念頭

可能黎明長期唔參加季選,tvb忍無可忍ban佐佢。應該唔會因為一次季選而令佢唔玩的吧 ...
阿mark 發表於 2020-9-14 12:17

99演唱會宣佈唔拿獎之後,第四季黎明都仲有三首候選歌……好似99年缺席頒獎禮,得TVB冇俾獎黎明,其他三台都有金曲獎或者歌手獎俾佢

根本99最男就係屬於黎明的,劉德華執二灘拎佐
阿mark 發表於 2020-9-14 12:18

99年劉德華和郭富城都係一樣好彩,如果黎明學友參與,最男肯定黎明,亞太應該係俾學友

雖然當年tvb 唔俾,但都要頒4台聯頒大碟俾Leon
所以當年Leon 都係4大有獎

會唔會係歷史以來唯一缺席4 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-14 14:39

如果99出席嘅話,應該會係:十大金曲out左新的喝彩,換如果可以再見你。最男黎明,亞太男劉德華,郭富城廣告金,國語金

如果黎明學友都出席
十大會係:
郭富城新的喝彩
許志安真心真意
陳奕迅幸福摩天輪
鄭秀文插曲
張學友有個 ...
阿mark 發表於 2020-9-14 18:17

黎明從今開始根本冇入到季選,十大金曲俾從今開始,還不如俾如果可以再見你 ,第一季有入選   郭富城新的喝彩可以換遊園驚夢,高質好多

LEON係成日都唔去而城城好似係季季都會到

係未因為太多次唔去,所以99第三季要OUT LEON

SAMMI就聽過 ...
gordon0807 發表於 2020-9-15 09:35

Leon95出席左甘多次季選,拿最男係應該喇,怪不得後期都唔俾最男佢喇

其實有EASON而無華仔的, 基本上都會係男版KELLY咁長年亞太到佢唔玩為止
gordon0807 發表於 2020-9-15 09:38

如果周董每年都出席嘅話,亞太應該係會係佢同劉華/eason 輪住黎拿,其實男歌手就係得呢三個夠資格(如果學友出席嘅話,就呢四個)

有一年係咪邊個男團(棒棒堂?
b01091018 發表於 2020-9-15 10:38

2012年,個年古巨基冇參與,最男俾林峯,亞男俾棒棒堂

唔知係咪以前d歌手拿慣大獎呢,以前d頒獎禮獲獎感言都好精簡,唔會似得後期d甘啰嗦,難道甘樣會顯得悲壯d?

最男黎明
亞男劉華
最女Kelly
亞女王菲
金曲金學友

華納天王天后無大獎
應該係咁 ...
ricnature 發表於 2020-9-16 00:28

其他豬肉獎分幾個金獎俾華納兩個天王天后咯,例如廣告歌金獎,傑出表現金,又或者乜差乜差舞台演繹大獎,舞蹈大獎,反正TVB作得出

係美祖
阿mark 發表於 2020-9-16 00:21

個年容祖兒新人獎,後面仲坐住林心如,張柏芝

連續八年呢兩個人瓜分,突然兩個都唔玩,十大其實真係邊首拎都得
阿mark 發表於 2020-9-16 11:19

劉德華拿完最男之後,曾志偉問佢,金曲金唔知有冇你份呢?劉華自己話,夠喇,唔使喇,真係搞笑

個年其實可以傑出表現金比GIGI 啦另外兩個都仲有首金曲
不過唔係LEON, 學友唔到,
都唔會可以有位比EA ...
gordon0807 發表於 2020-9-16 11:42

Eason有,霆鋒比較難,古巨基可能會out首十大

當年佢想攞最男多的佢96,97歌香港市場跌左好多
戲又比EKIN分左

98年回勇少少都未站穩
係99年個15場 ...
gordon0807 發表於 2020-9-16 12:19

96年20場flop到09嘅15場

都跌到谷底,點俾?
阿mark 發表於 2020-9-17 06:18

還不算吧,起碼比加入英皇時期好喇

99應該好過00,發覺女歌手一斷開,就好容易人氣下滑,相隔多年再拎十大,好似得王菲(92-94、98-00)葉 ...
阿mark 發表於 2020-9-17 07:18

葉倩文,我仲以為佢95後會退出,點知突然02年又拿獎,03年第一季都出席,但後面真係徹底退出。   02年底港台都頒左銀禧榮譽大獎俾葉倩文,劉德華,beyond……佢地幾個都應該識時務退下喇

當年古巨基唔得始終94-97 EKIN, 安仔都係第五天王位置
即感覺基仔有份金曲, 無份男歌手咁

其實99就可以 ...
gordon0807 發表於 2020-9-17 14:26

903係99年已經將4大天王霸佔多年嘅男歌手三甲更新換代喇

郭富城98年拿完叱咤男金之後,99年係咪俾商台打壓?點解99年佢嘅派台歌,只有一首《遊園驚夢》係903冠軍歌,其他歌曲全部都冇得上榜

2012港台頒獎禮後台採訪,Eason起初表現風騷心情大好,有人問他關於基仔不再拿獎,Eason以半鹹淡普通話說:“沒有呀,他說都是傳聞,好煩呀,他的問題要我回答,我只是跟他就……好奇問問看,然後……對啊!”記者問他:“怕不怕沒了個好強勁的對手呀?”Eason反問記者:“好強勁嗎?”記者問他:“你覺得呢?”Eason再反問:“你覺得呢?你們覺得是我的強敵嗎?你們覺得古巨基是我的強敵嗎?”Eason見依然沒有記者回應,即說:“OK,see!”

當時負面新聞不絕,仲要孭埋刑事案,成績2002開始插水,2003 再出都無法回復昔日人氣,自己其實都準備轉 ...
powerful 發表於 2020-9-20 22:49

謝霆鋒04之後打榜成績好差,冇一首4台冠

頂包案都已經插水,有得出碟唱歌都算係咁啦,而且佢03開始已經冇咁串了,0304豬肉獎都出席拎 ...
阿mark 發表於 2020-9-21 10:33

05年都有出碟,出席優秀選,點解總選冇出席?

張學友96年連續四季唔出席季選,年底都可以拎到最男,而且每次都有各種理由,第一季話有事唔出席,第二季係 ...
阿mark 發表於 2020-9-21 11:02

學友96時候冇得俾,可能TVB都唔服眾
   如果學友96年個次拿不到最男,會不會好似劉華甘一直參與到2010年代。   郭富城2000年只出席過第一季,後面三季全缺席,甘都有最男喇

不得不講90年代尾樂壇真係陰衰陽盛,睇TVB公益金慈善聯唱就知。
四大天王領銜男歌手10幾個全部都叫得出名大 ...
風見志郎 發表於 2020-9-21 14:27

請參照一下90年代初期TVB同港台嘅十大金曲:學友劉華保底2首,黎明2首,阿王1首……十大金曲,4大天王已經佔左7個名額,有一年最嚴重嘅係學友劉華各3首

唔會唔值架
一生一火花定著迷hit 啲先?
當補返90 年代頭都不為過(尤其92 年)
雖然2000 學友開始hea 同 ...
ricnature 發表於 2020-9-21 14:42

我覺得2000年的致敬大獎,應該係頒給學友的……點知個年頒給張國榮,明明99年已經拿過一次,佢仲講TVB冇咩獎可以再頒俾佢

明顯一生一火花hit啦,十大中文郭天王都係得一首金曲啦,點解勁歌仲可以拎大獎 ...
阿mark 發表於 2020-9-21 14:45

2000年郭富城港台得個金曲獎同埋優秀流行歌手

新的喝采同著迷唔聽返完全唔記得咩黎
佢嗰幾年我只對para para sakura 同爆旋陀螺有印象 ...
ricnature 發表於 2020-9-21 14:51

著迷其實仲可以聽得下,畢竟佢演唱會都好似經常唱,新的喝彩真係毫無存在感……發覺阿王好多快歌都係譚國政編曲,係得95年純真傳說同Mark合作過一次   著迷個張專輯有一首叫苦戀視線,都幾高質嘅,唔知點解當時唔派台呢d慢歌,仲有之前嘅離場,響應,一晚……阿王好多慢歌嘅遺珠都很不錯的,可能佢自己都唔記得唱過呢堆歌

歷年只拿過一次最男/最女的歌手:甄妮,彭羚,張學友,許志安

所以一直覺得TVB最男最女都係娛樂圈遊戲,一直都唔係真正公平,TVB從來偏幫劉德華出晒面 ...
powerful 發表於 2020-9-21 15:14

1990-2006,連續出席咗17年都冇金曲金,點幫佢?