返回列表 發帖
97年十大如果唔俾劉德華就搞笑,真生命就算計投票都唔會高得過明知故犯,劉華97/00/01/02/05/06入選金曲都 ...
阿mark 發表於 2020-9-22 08:20

當我遇上你,夏日fiesta,呢兩首值十大吖,97年確實可以唔俾十大金曲劉德華,但02之後,TVB需要劉德華呢種大星出席總選,就算只有4分之1首歌都可以頒個金曲獎同埋男歌手獎佢

2001年學友嘅有病呻吟拿不到TVB十大就真係可惜,當時學友連季選都出席咗。貌似有病呻吟係其他三台都拿咗歌曲大獎,但當年嘅陳奕迅金曲金確實也是志在必得的,就算學友出席都好難頒大獎俾佢

陳奕迅《浮誇》:05年《浮誇》系香港推出嘅時候,因為曲風比較前衛、另類,
歌詞比較憤慨,當時嘅社會大環境、大眾仲未太接受得倒,所以當時唔算太紅。
反而積極、勵誌嘅《夕陽無限好》大紅,鼓勵倒好多人。隨後幾年,可能整個社會風氣改變、經濟嘅不景氣。湧現好多所謂嘅 “ 屌絲 ” 。所以唱出底層大眾心聲嘅《浮誇》隨即爆紅,大概08年~13年
《浮誇》真系紅遍粵語、國語地區每個角落。

發覺林夕冇幫cookies寫過詞,黃偉文冇幫cookies單飛後嘅成員寫過詞

學友01年點解會絕跡四台頒獎,飛花個quota應該係屬於有病呻吟
阿mark 發表於 2020-9-22 12:23

李克勤就甘執翻咗首十大,真係好彩

其實咁咪間接證實左eason係有一定地位咯。而且十面埋伏都算hit (舊年仲有黑警用添),只不過冇上兩年既金曲 ...
powerful 發表於 2020-9-22 13:55

17歲03年派台,04年總選拿最男演繹左

係佢d 歌根本唔值金曲金 ,好多連十大都不值

Tvb 偏心到佢盡
lemontea1069 發表於 2020-9-22 15:46

90,91,92連續三年最男,但都沒開過紅館,第一次紅館93年1月份先黎開,90年首次打入總選,即可獲最男,連學友在80年代1線尾嘅歌手,90都拿不到最男

90年最男點解不俾學友?
sexykaren 發表於 2020-9-22 17:28

就係吖,89年張國榮都退咗,學友86開始幾乎每年都有十大金曲,可以話除咗譚張梅外,比較活躍嘅一線歌手

學友88年有負面新聞沉佐一年,89年底90年初,夕陽醉了、只願一生愛一人,成功翻身,但又未去到好紅位置 ...
阿mark 發表於 2020-9-22 18:02

91年開咗紅館,個年可以俾個最男佢,但學友嘅金曲金又志在必得,只能夠將最男俾劉華

94同98王菲真係紅得好癲

94年18場跨年紅館
我願意 夢中人
電影重慶森林 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-23 03:18

再加上94年,葉倩文開始隱退,鄭秀文仲未上到女歌手一線,周慧敏又冇唱功實力,雖然有人氣,關淑怡就人氣唔掂,所以綜合起來,只能兩個大獎俾王菲

當年出一單新聞會玩殘幾年, 返唔到身仲有當年傳佢係要賣後面比經理人 (好像係陳志強) 博返身
個時唔同而 ...
gordon0807 發表於 2020-9-23 08:48

劉德華個幾年確實靠電影儲左唔少人氣……李克勤個時都幾受力捧,當時拍《淘氣雙子星》,都搵黎beyond兩位成員+郭富城同佢配戲

佢88年跌得好勁,一沈百踏碟唔賣,又勁出負面新聞
無咩人肯幫佢
gordon0807 發表於 2020-9-23 15:14

91之後都冇咩負面新聞吖,92封神之後,一直俾人感覺好正能量

我相信當年亞太除咗王菲同Sally 之外係無考慮過其他人選

反而98 年畀阿妹其實係好爆
那邊廂嗰年臭四fans ...
ricnature 發表於 2020-9-23 13:17

林憶蓮都可以,居然林憶蓮一次最女都冇俾個佢

成績差到咁,怪唔知唔玩總選,絕對隻碟有首真心女人好好聽
阿mark 發表於 2020-9-23 23:36

阿王後期缺乏一個前衛嘅作曲人,從絕對美麗開始,唔係改編歌就係混音,直至今時今日佢再出演唱會主題曲嘅話,都係會選擇改編……之前《空手道》呢張專輯,阿王都嘗試用新製作班底:張佳添,藍奕邦,張繼聰……但反應好一般,音樂上可能佢真係過氣,轉型專心拍戲係正確嘅選擇

成隻空手道都好高質,佢好少可做全情歌碟,而唔係之前咁一年出一首一味靠K歌食糊 ...
gordon0807 發表於 2020-9-24 08:43

in  the still  of  the night都好高質,但就係唔知點解反應和成績都好一般,提到呢兩隻專輯,裡面嘅歌都好少係演唱會live過,其實都係有點可惜

發現三大天后都代言過百事可樂:陳慧琳,鄭秀文,王菲

每天愛你多一些100% 絕對無可能無金曲金的
當年係hit 到癲咗 (好似係)
而牛華90 年代頭幾年係好紅 ...
ricnature 發表於 2020-9-24 23:28

92年分手總要在雨天,還是覺得你最好,我的親愛,容易受傷的女人都值得金曲金  93年只想一生跟你走,夏日傾情,謝謝你的愛,狂野之城,執迷不悔,最後五強其實都好有潛質,當時4王1後搶麥場景

真生命 情未鳥 誰人知 木魚與金魚
呢啲真係誰人知......
ricnature 發表於 2020-9-25 00:06

仲有:男人哭吧不是罪,再說一次我愛你

愛你一萬年巧聽呀
風見志郎 發表於 2020-9-25 08:40

同期嘅非我莫屬更高質與前衛

另一方面,港台十大中文金曲都好鍾意斷人地的食糊歌
其他三台都頒俾同一首歌,佢地就會頒第二隻/索性唔頒 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-25 09:11

07港台要留個十大位置俾鄧麗欣電燈膽

廣告歌雖然係豬肉獎,但唔係個個都可以拍到廣告的
阿mark 發表於 2020-9-27 09:21

廣告歌其實競爭都好激烈,90年代後期,Aaron,Leon,劉華三個拍左好多廣告,每次都靠廣告歌食糊。。。。。97年俾愛的呼喚廣告金,證明冇得拿金曲金啦
98年愛你不愛你廣告金,證明冇得俾最男黎明
99年渴望無限ask for more拿廣告金,證明郭富城冇國語金,若劉德華廣告金,愛你一萬年國語金個位就得讓俾郭富城
2000年一生一火花廣告金,講明學友最後註定冇金曲金

01郭富城冇大獎,就改編+公益金
阿mark 發表於 2020-9-27 09:22

改編演藝大獎就係湊數豬肉獎……2001年亞太唔俾劉華,可以考慮俾郭富城,畢竟當年para para Sakura都算hit咗東南亞

如果學友2001再玩勁歌,有病呻吟有冇可能金曲金
阿mark 發表於 2020-9-27 13:40

shall we talk呢首金曲金走唔甩咖……學友再玩嘅話,最多分個亞太男+十大

sammi sk2
kelly Dior
Miriam bioxxxxxx
joey h2o
sexykaren 發表於 2020-9-27 14:07

天后嘅廣告知名度同4大天王嘅冇得揮

除非Eason拎最男
學友先有機會金曲金
因為當年最先傳係Eason拎最男先
可惜佢嗰陣太串得罪左TBB
連原來嘅 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-27 14:33

無論學友定Eason,其實2001都係值金曲金,或者講最大功勞係林夕,兩首都係佢嘅一手好詞

又唔使咁重男輕女 ,學友廣告都不多,好似伊健多過學友
反而Sally,sandy,cass真係無咩廣告 ...
sexykaren 發表於 2020-9-27 14:56

睇下製作水準喇,Leon個d廣告真係大製作黎咖,真係比拍戲仲要用心,又好有創意,而且一個廣告可以分好幾輯……Aaron個d百事廣告都好正,俾人感覺好時尚好潮

印象中02年許志安紅館show 係full 得好快
反而Eason 01 同 03 個show 都好易買飛 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-28 01:45

係咪老鼠安提前公佈左Leon左嘉賓,先full得快吖

季選唔同,咁陳慧嫻2003都玩季選啦
阿mark 發表於 2020-9-28 23:34

既然出席玩季選,就肯定想年底拿大獎喇

郭富城同陳奕迅兩個未試過係同一屆港台或者TVB十大金曲中同時拿兩首金曲獎,連第五天王李克勤都試過同一屆拿1.5首金曲

99王菲係咪拿完亞太女就已經離場?頒金曲金請歌手上台嘅時候,已經唔見咗佢

即興喇
事後話阿王唔高興bor
mychart- 發表於 2020-10-9 00:35

我睇唱慈善金曲嘅時候,企後面嘅劉華唔高興,心想:點解唔幫我伴舞

唔係另一個頒獎禮有伴舞,所以玩多一次。
風見志郎 發表於 2020-10-9 08:46

Eason拿最男唱《時代巨輪》嘅時候,都有其他歌手即興上台伴舞

Cookies合體,水花應該大過任何一個復出。
風見志郎 發表於 2020-10-9 11:54

cookies真係好可惜,好可惜……無論快歌定慢歌都好正好高質!   S同T唔岩,M同K唔岩
   要合體復出,真係好難
   睇到《熟女強人》,Theresa都仲係甘正

Wyman都請唔到
應該唔會成事...
l00540 發表於 2020-10-9 12:01

《不要離我太遠》都要Eason代唱

傅穎同鄧麗欣好返咗有足足一年啦
乜咁out
ricnature 發表於 2020-10-9 15:13

甘就Miki隱退咗,應該都唔會出翻黎

04兩隻碟都有買,4人時期的歌好高質
阿mark 發表於 2020-10-9 15:20

九人時期嘅都唔差咖   可能曲風同twins太相近

無人樣衰得過區文詩呢啲柒頭

ricnature 發表於 2020-10-10 00:20

佢係碎餅幾個中曝光率最高嘅一個

六次叱咤十大先啱
06 愛你變成恨你
07 逼得太緊
11 我本人
13 生我的命
14 豔羨
17 Come with Me ...
hehehaha 發表於 2020-10-10 00:46

可憐鄧麗欣,一次叱咤十大都冇!但鄧麗欣嘅歌比較hit,最起碼仲可以大灣區巡演好幾站

最後一塊最後一次上勁歌,都係Kary,Stephy, Theresa有咪企中間。
風見志郎 發表於 2020-10-10 09:08

個時候Miki個位置被Kary搶左

1999年IFPI每周銷量榜冠軍:

99/01/07 如果可以再見妳 黎明
99/01/14 聽聞 鄭秀文
99/01/21 聽聞 鄭秀文
99/01/28 精精精選 許誌安
99/02/04 有個人 張學友
99/02/11 有個人 張學友
99/02/18 有個人 張學友
99/02/25 回家真好 劉德華
99/03/04 真感覺 陳慧琳
99/03/11 真心真意 許誌安
99/03/18 真心真意 許誌安
99/03/25 RPG 葉佩雯
99/04/01 Together 鄭伊健
99/04/08 Together 鄭伊健
99/04/15 古巨基 古巨基
99/04/22 隨時行樂 梁漢文
99/04/29 感覺 張惠妹
99/05/06 Believe 謝霆鋒
99/05/13 Believe 謝霆鋒
99/05/20 人間愛 劉德華
99/05/27 渴望無限Ask For More郭富城
99/06/03 天佑愛人 陳奕迅
99/06/10 天佑愛人 陳奕迅
99/06/17 天佑愛人 陳奕迅
99/06/24 Leon Now 黎明
99/07/01 Leon Now 黎明
99/07/08 Leon Now 黎明
99/07/15 夏天的故事 楊千嬅
99/07/22 中華英雄電影原聲大碟 鄭伊健
99/07/29 中華英雄電影原聲大碟 鄭伊健
99/08/05 任何天氣 張柏芝
99/08/12 任何天氣 張柏芝
99/08/19 誰可改變周年紀念集群星
99/08/26 遊園驚夢 郭富城
99/09/02 遊園驚夢 郭富城
99/09/09 繼續愛我 陳慧琳
99/09/17 只愛陌生人 王菲
99/09/23 只愛陌生人 王菲
99/09/30 很愛很愛 鄭秀文
99/10/07 很愛很愛 鄭秀文
99/10/14 容祖兒Joey 容祖兒
99/10/21 陪妳倒數 張國榮
99/10/28 陪妳倒數 張國榮
99/11/04 容祖兒Joey 容祖兒
99/11/11 容祖兒Joey 容祖兒
99/11/18 走過1999 張學友
99/11/25 Destination 張柏芝
99/12/02 愛無知 劉德華
99/12/09 眼睛想旅行 黎明
99/12/16 戀愛情色 陳慧琳
99/12/13 戀愛情色 陳慧琳
99/12/30 Most Wanted 霆鋒精輯 謝霆鋒

stephy就戀愛自由式 miki有咩?
sexykaren 發表於 2020-10-10 19:44

美麗在望

問cm人, cookies拍過咩電視劇
個個第一時間答戀愛自由式
唔講都唔知有美麗在望
題外話, 拍宣傳片個陣係小 ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-11 11:19

巡禮片就係方力申+twins,正片變咗蕭正楠+陳文媛,唐寧……鄧麗欣同楊明CP

但有“歌神”之稱的張學友,卻挺身直言“流行榜沒公信力”。張學友說:“這件事中,哪個行賄、哪個受賄還不確定,所以很難去評論,不過想不到會同官非有關。以往頒獎禮整天被人說‘造馬’,都只不過是大家茶余飯後的話題,這次廉署介入真是沒想到,我只希望事件不是太嚴重。”不過,張學友認同現在的頒獎禮、流行榜涉及很多人為因素。至於各電子傳媒舉辦的頒獎禮是否再無公信力可言,張學友說:“以前都沒公信力的啦!這種頒獎禮文化,是個別歌星同個別機構關系好,有的歌星不出席就不給獎,反映的是出席率,我覺得好荒謬,都不是反映樂壇,怎麽會有公信力呢。”他認為,各傳媒的頒獎禮有自己的評審準則,很難找到公平,他認為要以唱片銷量、專業人士的評審和壹人壹票,才能真正反映出歌曲、唱片在樂壇的真實情況

斷係903嘅三台歌曲:我這樣愛你,妳是我的女人,真心真意,插曲,花花宇宙,活著Viva,一生一火花,感情線上,para para Sakura,夏日fiesta,玉蝴蝶,痛愛,明年今日,天生天養,傷逝,可惜我是水瓶座,愛與誠,世上只有………………………………………………斷係TVB嘅三台歌曲:左右手,有病呻吟,七百年後……斷新城嘅三台歌曲:酷愛,富士山下……

4大天王唔摞獎之後出席頒獎禮嘅次數:黎明2004年勁歌金曲,2010年勁歌金曲。張學友2008年港台,2012年港台。郭富城2017年港台。反而之前一向愛獎嘅劉德華07後冇出席過,好似拍過video係新城播

2000年梁朝偉係咪4台頒獎禮都出席咗?得半首歌入選都甘落力出席,反而03年同劉德華合唱個首無間道獲獎都唔出席

歷年903專業推介冠軍歌

你知道我在等你嗎 張洪量(5周冠)
特別的愛給特別的你 伍思凱
罪人 張洪量
Don't Break My Heart 黑豹樂隊(2周冠)
瀟灑走一回 葉倩文(2周冠)
今年夏天 林志穎
萍水相逢 周華健&陳淑樺
祝福 張學友
用心良苦 張宇
忘情水 劉德華
棋子 王菲
我不想再次被情傷 毛阿敏(2周冠)
味道 辛曉琪
你喜歡的會有幾個 周華健
你說他是你想嫁的人 劉德華
新年快樂 黃品源
你的甜蜜 範曉萱
流星 王菲
相思成災 劉德華
只要我的愛 郭富城
忘記你我做不到 張學友
浮躁 王菲
情書 張學友(3周冠)
霜淇淋的祈禱 範曉萱
相思無用 鄭中基
刹那天地 David Bowie
如果沒有你在身邊的時候 鄭中基
你快樂(所以我快樂)王菲
想和你去吹吹風 張學友
三天兩夜 張學友
我也不想這樣 王菲
忘了時間的鐘 古巨基
我無所謂 張惠妹
要知道你的感覺 陳曉東
沒有煙抽的日子 張惠妹
馬桶 劉德華
飛機場的10:30 陶喆
自由落體 梁詠琪
甲乙丙丁 張學友&許志安&鄭中基
你最珍貴 張學友&高慧君
牽手 張惠妹
神啊!救救我 陳小春
Open Your Eyes 張惠妹
飛翔 林憶蓮
與你無關 蔡健雅
陰天 莫文蔚
精彩 王菲
Julia 王力宏
當時的月亮 王菲(2周冠)
心如刀割 張學友
找自己 陶喆
我要我們在一起 範曉萱
至少還有你 林憶蓮
走鋼索的人 李泉
True Love 蔡健雅
我不夠愛你 劉德華&陳慧琳
香奈兒 王菲
龍捲風 周傑倫
You Don't Trust me at all 範曉萱
開不了口 周傑倫
謝謝儂 陳奕迅
回到過去 周傑倫(2周冠)
黑色柳丁 陶喆
神奇 孫燕姿
今天沒回家 陶喆
你聽得到 周傑倫
將愛 王菲
七裡香 周傑倫
鬼 陶喆
Forever Love 王力宏
Susan說 陶喆
慢慢來 孫燕姿
千年之戀 F.I.R.飛兒樂團
夜曲 周傑倫
我們能不能 方大同
花田錯 王力宏
Hurt So Bad 張敬軒
愛愛愛 方大同
愛情 郭富城
好久不見 張學友
我懷念的 孫燕姿
淘汰 陳奕迅
記得我嗎 陳冠希
不能說的秘密 周傑倫
Love Song 方大同
簡單最浪漫 方大同
有你的快樂 王若琳
路…一直都在 陳奕迅
如果愛 方大同
亡路之徒 縱貫線
紅豆 方大同
玩樂 方大同
超人不會飛 周傑倫
詩與胡說 Hocc
永遠愛不完 郭富城
再見 謝安琪
In The End Hocc
三分拍 張學友
因為你 方大同
雀斑 盧凱彤
窮我一生 古巨基
好不容易 方大同
那些年 胡夏
藍寶 盧廣仲
一個人回家 盧凱彤
你在煩惱什麼 蘇打綠
花花 Hocc
說到愛 蔡健雅
正好 容祖兒
愛你 陳芳語
BB88 方大同
千紙鶴 方大同
校園歌手 盧廣仲
明明就 周傑倫
眼淚教我的事 Hocc
逗陣兄弟 陶喆
愛情也有生命 古巨基&容祖兒
流浪者之歌 陳綺貞
危險世界 方大同
娛樂天空 陳奕迅
你給我聽好 陳奕迅
特別的人 方大同
可以了 陳奕迅
用餘生去愛 張學友
我醒著做夢 張學友
落俗 李榮浩
天色很暗 盧凱彤
找到你是我最偉大的成功古巨基
香女人 謝安琪
一定要相信自己 盧廣仲
還不夠遠 盧凱彤
賣空氣的人 盧凱彤
披風 陳奕迅
之外 陳奕迅
章魚黑洞 Josie & the Uni Boys
慢慢喜歡你 莫文蔚
殘缺的彩虹 陳綺貞
沙文 林憶蓮
所以我愛 衛蘭/Af/衛詩/Shimica
孤獨門口 Gin Lee
說好不哭 周傑倫&阿信
2020目前還沒有國語冠軍歌

張學友98年成績都幾差,原來新城、叱咤都只得一個獎
港台十大:甲乙丙丁、頭髮亂了
叱咤十大:釋放自己
...
阿mark 發表於 2020-11-4 07:48

無線有個亞太吖。港台拿1.3首金曲,甘都叫差?

新城同商台差,劉華新城一堆獎
阿mark 發表於 2020-11-5 18:15

釋放自己,個隻碟確實大不如前。怪唔之得99年缺席,2000年出席好大可能係因為金針獎   其實學友03定04係港台都仲有優秀流行歌手獎,算唔錯咖喇

佢95-98個堆國語歌好得打穩哂內地台灣

97 冰雨個隻碟好正
98年你是我的女人, 他的女人, 掛念,都高質返
...
gordon0807 發表於 2020-11-6 09:05

桃色新聞係99年,最男係千禧年   不過阿王99,2000嘅音樂質素下滑就真