返回列表 發帖
當年我以為比學友金曲金
LoveMirkay520 發表於 2020-8-27 11:27

好心2000就俾最男張學友(黎明郭富城學友每人2次),果年謝霆鋒仲紅過郭富城

回復 2607# l00540
就算出席都可能係後台出吧,最後直接宣佈20大最後一首歌+金曲金獎

佢唔會係最女格但03年唔比KAREN,
佢都絕對夠資格可以攞亞太女
唔會到比KELLY仲可以臨到 ...
gordon0807 發表於 2020-8-28 11:59

華納無郭富城同鄭秀文,佢都拎唔到大獎,真係可惜

因為903夠驚喜頒女金俾千嬅,tvb即時覺得千嬅夠班
sexykaren 發表於 2020-8-29 13:01

華星臨收檔都拎佐一次金曲金

其實呢個都好影響性
其他台都係跟903 風捧人瑞
唔係903 咁捧佢佢都唔會咁快四台上位 ...
ricnature 發表於 2020-8-29 19:55

903  97都唔捧楊千嬅陳奕迅,其實呢年佢哋都幾高質

2000年或之前其實楊千嬅在993甚至其他三台都很少冠軍歌
1990年就不知
sexykaren 發表於 2020-8-29 21:52

tvb一年一首冠軍歌 再見二丁目、因為所以、抬起我的頭來、少女的祈禱

不同意,她比我醜仲衰過如果有一天
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:57

她比我醜,衰在歌詞

如果2000年女金照俾kelly, 2000年金曲金肯定照俾sammisammi未有女金,tvb照塞2次最女同1次金曲金俾sammi, ...
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:47

七友無金曲金,覺得好大機會係因為梁漢文無乜地位同價值,果年佢係903有大獎,tvb一樣唔俾佢

灰姑娘單嘢同Amanda贈興單嘢一樣
明明hit爆,3/4台冠軍居然失季選
可能同唱片公司唔夠「牙力」有關

不 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 17:59

華納點會唔夠牙力啊,其實果季連如果東京不快樂都有獎,都可以ban灰姑娘,真係離奇

灰姑娘單嘢同Amanda贈興單嘢一樣
明明hit爆,3/4台冠軍居然失季選
可能同唱片公司唔夠「牙力」有關

不 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 17:59

贈興好似係四台冠軍,Amanda另一首四台冠軍係化粧

上面你哋講03年勁歌總選賽果
知唔知點解咁多歌手嚟?
咪多得第三季季選之前出現一單轟動全港樂壇嘅「舞影行 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:40

03年第三季,ban佐好多歌,連陳奕迅謝霆鋒都ban,劉華都無份

好似話GIGi有去電視城stand-by... (小道消息)

翻查資料,原來當晩Mi、學友、華仔都缺席 ...
l00540 發表於 2020-8-30 18:45

好似係,有聽講過,灰姑娘真係慘死,係佢最高質的歌,一個獎都無

好似話GIGi有去電視城stand-by... (小道消息)

翻查資料,原來當晩Mi、學友、華仔都缺席 ...
l00540 發表於 2020-8-30 18:45

以前季選經常都有人缺席的,係2004優秀選開始先強制出席有獎+唱live

話說2004勁歌優秀選第二回,本來陳慧琳有獎,因為唔出席,先俾佐余文樂,仲有2005年第一回out佐藍奕邦俾吳浩康

除左「四月花火音樂會」,當年GIGI未唱過《灰姑娘》live...

我還在電視旁還守候了一晚
最後很失望.....{ ...
l00540 發表於 2020-8-30 18:55

當晚都想打爛部電視~
全晚驚喜係王菲竟然出席~

無線電視舉辦的“勁歌金曲第三季季選”賽果前日塵埃落定。
據報道,由於這是 港廉政公署“舞影行動”後首個勁歌季選,外界對賽果特別關注,難怪“無線”變成驚弓之鳥,明顯地削減了英皇歌手得獎數目,隻有容祖兒及Twins的歌曲入選,熱門的陳奕迅及謝霆鋒慘成犧牲品,陳文媛與鄧健泓則爆冷入選。
改新例自欺欺人

“2003勁歌金曲第三季季選”前晚在“無線”將軍澳電視廣播城舉行,總共有35首候選歌曲競逐12首金曲,另頒發“手機網絡人氣男女歌手”、“最受歡迎廣告歌”等多個獎項。
根據過往慣例,大會於開始前會率先向新聞界公布各項賽果,不過不知是否受到廉政公署“舞影行動”影響,大會突然改成新形式,實施即場揭曉方法,工作程序表亦隻寫上“得獎歌手”,沒有列明得獎歌曲及獎項,可說做足保密工夫。至於大部分出現彩排的歌手如容祖兒、關心妍等人口風甚緊,聲稱不清楚會得什麼獎,然而專程赴港拿獎的陶吉吉卻自曝奪得“最受歡迎國語金曲”,顯示大會的新形式仍有漏洞。
英皇受冷落

前晚“無線”公布的“季選”得獎名單十分平均,各大唱片公司都分到一杯羹,但一直在“季選”占優勢的英皇歌手,在這次“季選”中收獲卻較少,隻有容祖兒及Twins分別以《ShowUp》及《夏日狂嘩》打入12首金曲之內,陳奕迅熱門歌曲《忘記歌詞》及謝霆鋒的《苦海孤雛》都意外落敗,令人倍感離奇,而英皇新人吳浩康賽前被視為“最具潛質男新人”的熱門,但最後還是被踢出局。
表裡不一欲蓋彌彰

早前有媒體報道,歌手缺席頒獎禮便沒有獎。雖然“無線”從未承認缺席者不會獲獎,但這個不成文規定在“勁歌”改制後證明依然未變。這次“季選”得獎的歌手的確全數到齊,多個熱門得獎歌手如陳奕迅及謝霆鋒則未見出現,剛巧又沒有獲獎。而劉德華所屬的唱片公司發言人前日坦言已接“無線”通知華仔有獎,希望華仔會出席。但前日是華仔生日,每年他照舊在當日“休業一天”,所以他並沒有破例出席季選,而“無線”最終也沒有頒發任何獎項給他,再次證明“缺席者沒有獎”真的存在。
“勁歌季選”得獎名單

1.《ShowUp》容祖兒
2.《窮爸爸》許志安
3.《啼笑姻緣》陳小春
4.《她比我丑》陳慧琳
5.《窮風流》黃耀明
6.《我太強》關心妍
7.《明日有明天》陳慧嫻
8.《夏日狂嘩》Twins
9.《私房菜》鄧健泓
10.《羽毛》陳文媛
11.《三千零一夜》李克勤
12.《水手裝與機關槍》郭富城
新星試打三屆臺主:《口袋情人》Sky
最受歡迎合唱歌曲獎:《撚花惹草》陳慧嫻、關心妍
最具潛質新人獎:李逸朗
最受歡迎廣告歌曲獎 :《兩個龍卷風》Shine 《火紅火熱》群星
最受歡迎國語歌曲獎:《今天沒回家》陶吉吉
最受歡迎改編歌曲演繹獎:《賣花女神》黃馨
手機網絡金曲獎:《龍爭虎鬥》楊千華
手機網絡人氣男歌手獎:古巨基
手機網絡人氣女歌手獎:Cookies

齊唔齊腳唱《火紅火熱》?
l00540 發表於 2020-8-30 19:15

全晚唯一缺席有獎係Hocc

(你沒有)好結果冇?
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:39

tvb得第三,其他台就唔知了

其實應該係Gigi當時未夠「牙力」撼
千嬅首歌明顯係因為903女金加少女的祈禱金曲金效應
再加上華星傳統跟 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:43

千嬋呢隻碟真係神奇,4plug得2plug上榜

2003年,上屆最女楊千嬅居然輸俾bobo拎不到季選歌仲要係有出席
sexykaren 發表於 2020-8-30 22:42

2001鄭秀文終身美麗季選都拎豬肉獎(網上金曲獎)兼出席哦

2003 關心妍 總共六首歌季選有獎, 係咪都係記錄?
henry168 發表於 2020-8-30 23:26

嚴格得三首入選,其他係豬肉獎

其實當時明哥都係英皇…
星勤 發表於 2020-8-30 22:45

咁李逸朗都係…… 其實證明當時Twins同Joey真的紅,舞影都out唔走

Sammi嗰年頭三次季選(獨家試唱、愛是...、終身美麗)得獎都冇出席喎
只係第四季季選交換溫柔入選先有出 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-31 07:07

第三季有出席啊

TBB Ban左可人兒
森姆@結論 發表於 2020-8-31 07:10

成半年無plug歌都ban,首歌又唔差

係1998年, 仲要係年尾先決定好記得
因為當年本身係劉華男金, SAMMI女金
但臨到12月先改制
變左只計903.
S ...
gordon0807 發表於 2020-8-31 08:48

98唔知點解十大out佐哭泣遊戲,好似都幾高ap
劉華同903反面,俾唔俾男金佢都唔會去拎,好似係94年失落就唔玩了

當年 TVB 俾唱片公司係一隻碟只可以派 2 首
除非有特別情況,例如係劇集主題曲 / 節目有關嘅歌曲
先可以 ...
星勤 發表於 2020-8-31 12:09

你講的,係優秀選之後,以前一碟5~6plug都無問題,學友95過敏世界一共上佐6plug,入選了一年(95第二季~96第一季)

《打得火熱》都上晒三plug
打得火熱: 1 / K歌之王:1 / 低等動物:4

《花火》都上晒三plug
煙霧瀰漫:2 ...
l00540 發表於 2020-8-31 12:45

花火都有上,但唔知廣東定國語,2001第二季的
最記得我@你無上榜

四台上榜的都是國語版~
因為華納/EEI 要宣傳國語碟《Amour》

我@你 TVB MV 拍得很美~ ...
l00540 發表於 2020-8-31 16:00

梁GIGI,有plug但冇上榜:自由自在、Cover Girl、我@你、未來的未來,有無漏

我太強plug咗勁耐plug埋關心...心妍
最後季選截數前趕上1week第10拎獎
印象深刻 ...
kenneth 發表於 2020-8-31 17:50

關家姐果年的歌對美祖威脅好大,真係首首十大質素

唔明郵差點解得903有冠同十大
LoveMirkay520 發表於 2020-8-31 20:39

覺得郵差好普通就真,插曲hit好多

王菲3年缺席都有一個大獎,出席當然可2個大獎,94年試過2個大獎
王菲無金曲金就真係遺憾 ...
sexykaren 發表於 2020-8-31 20:53

其實王菲根本就唔care呢d獎

講開王菲,其實佢99年903成績仲好過98年
雖然償還成績差得12位
但臉有亞軍
精彩1周冠、當時的月亮同埋郵 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-1 00:43

其實王菲唔出廣東碟之後,903都唔係幾想理佢,都係食老本多,而且佢都唔介意得一個獎啦,睇得出佢成晚都幾開心啊,有十大+我最喜愛,算係咁啦,得2首廣東歌(償還+郵差),tvb都一樣,連續兩年十大+亞女,如果2001出席,可能都係色盲+亞女

2007劉德華係紅館開show缺席年底四大頒獎禮,但睇得出,佢未有意願完全淡出,2010仲出席勁歌金曲季選,可惜 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-1 08:14

最後一次係08年去,一晚長大,2010係去勁歌唱冠軍歌地球的心聲

其實都係宣傳廣告成份居多佢有期去到未去,
不過佢07之後應該係有心退
唔係佢可以KEEP住去, 佢的地位 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 08:51

通常人喜歡同自己差唔多級數或者同一時期的對手爭,劉華都無對手,再拎都無意思啦,正如美祖都唔想同美菊美希爭

大家有無興趣講下98年
98年我無咩記憶其實啊妹係未真係咁強勢

菲年尾一個LEAD住我記得

SAMMI比97跌左好 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 10:27

亞洲金融風暴影響,98樂壇遜色好多
不過女歌手好似大部份都唔掂,tvb全年竟然得8個女歌手候選最女,彭羚結婚轉公司,鄭秀文人氣急跌(其實都仲好紅但唔知點解同前兩年差好多),李蕙敏本來個勢幾好,但又遇上寶麗金改組,歌又唔得,陳慧琳楊千嬅又未係時候上位,所以得翻王菲獨霸樂壇,其實果年陳慧嫻都係加盟新公司,而且大碟都賣得,唔明點解弱到季選都入唔到

記得年尾差到要只報三強,但三強係千嬅我以為會有AMANDA, 同起碼大公司點都可以分到隻10大,免強比當男 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 11:39

牽手唔知咩事大熱,連tvb台慶都叫佢去唱

回復 2754# gordon0807
寶記一姐都食白果,真係幾慘,話曬98年Amanda都入佐3次季選

當年雷霆歌曲播放指數(四週冠)、三台冠嘅《嫌棄》
僅奪勁歌金榜第五位...  

可能已預告無十大 ...
l00540 發表於 2020-9-1 14:29

我都忘記我幾年前發表過呢d言論

其實Eason 千嬅係同期出道,當年給自己的情書的確算係big hit,最後比少女的祈禱的確係大驚喜 ...
powerful 發表於 2020-9-1 14:33

英皇2003之前都未開始稱霸,不過01-02都拎佐金曲金

奇怪在點解不俾k歌之王
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:11

英皇牙力不及華星?其實楊千嬅拎金曲金真係好突然,始終當年還有一線頭Sammi同學友係無大獎

97年阿王嘅《愛的呼喚》都係一樣,TVB俾個廣告歌金獎同埋金曲獎,最後痛失金曲金,Leon甘多首金曲金中,97 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-2 21:53

只要為我愛一天好hit好唔好啊,903都拎佐我最喜愛,咁郭富城本人都想拎最男多過金曲金啦,反而我這樣愛你就比唔上越吻越傷心

友情歲月有冇入過季選金曲?點解當年港台俾友情歲月,TBB俾發現
lightupmylight 發表於 2020-9-3 14:14

無入,只有96第三季情路狂奔,第四季發現,發現好聽過友情歲月,96年頭tvb仲雪緊佢掛,當時有傳佢唔肯拍劇,95年四季入選都可以白果收場,真係經典

自92年開始有四大天王之後,93-96都係黎明張學友劉德華霸三個大獎(最男亞男金曲金),郭富城要到97年劉華成績差到無朋友,先可以拎到最男,不過郭富城都係拎佐四年大獎97-00年,01年已經要讓位俾許志安,所以02年開始唔玩總選

我係想講風花雪(同埋默契)hit 過發現姐
風花雪假假地都係四台亂頒歌曲
當然提到金曲金
96 就一定係Leon ...
ricnature 發表於 2020-9-3 22:13

你的名字我的姓氏同情深說話未曾講,兩首都實至名歸,而且果年佢哋都係一起拎傳媒大獎

一唱完parapara就中左魔咒,個人認為parapara好怪格桔不入,好似kelly唱沙塵滾滾聽一次聆笑一次 ...
sexykaren 發表於 2020-9-3 22:32

其實佢99年已經開始flop,而且桃色事件都有一定影響,903從98男金到99開始白果

2000年kelly一定最紅,只係其他對手都不弱
sexykaren 發表於 2020-9-3 22:30

Kelly 00一定紅過 99,果年電子舞曲特別hit,另外如果黎明繼續拎獎,99-00最男都應該系佢

感覺郭富城只係紅一年,華仔紅電影歌講不出唱過咩
sexykaren 發表於 2020-9-3 22:29

華仔97年已經flop到十大都要造馬俾佢,當然你話中國人hit都得,但廣東歌無首hit

嗰年十大首首hit
係得我有我天地唔hit
同埋牛華嗰首真生命完全唔知咩嚟
明知故犯、再見二丁目同 ...
ricnature 發表於 2020-9-3 22:46

我有我天地都hit嘅,又係廣告歌,起碼hit過夜風鈴先,不過彭羚已經開始flop,明知故犯、再見二丁目hit,與我常在當年唔算hit,只係有人開始認識陳奕迅,其實有無人記得梁詠琪97年系最女五強,當年紅過美麗嬅

鄭伊健係香港樂壇嘅頒獎禮上面冇咩獎項得到肯定,特別男歌手獎,同佢一點緣分都冇 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-3 22:58

佢唱功唔得,94-96已經系最紅啦,97開始flop

但02同03都有去季選(幾乎每季都有佢),但唔去總選就因為冇大獎?
matt0605 發表於 2020-9-4 06:13

02年~03年,除了錯愛的呼喚,無一首係十大質素,可能佢自己都懶得爭