返回列表 發帖
真永遠國語歌嚟
講緊97 勁歌真生命完全唔知乜鬼嘢嚟
佢有幾年啲歌都黑人問號
94 誰人知
95 情未鳥
聽都未 ...
ricnature 發表於 2020-9-3 22:53

呢兩首當年都算Hit,唔Hit係得97真生命

快歌係冇,但係慢歌都有好幾首好歌嘅,只不過冇派台……人氣flop就千真萬確嘅事實,00/01跨年28場flo ...
lightupmylight 發表於 2020-9-4 07:58

爆裂旋風  我覺得幾好聽,郭天王仲要出席兒歌頒獎禮同Twins爭兒歌大獎,真係好flop

錯愛的呼喚, 臨睡吻你一次都叫做03年有少少NOISE
但唔會係10大
係佢02年總選開始唔去,
03年又突然去左兩 ...
gordon0807 發表於 2020-9-4 09:50

03佢三季都出席(第二季無歌) 02四季都出席 好勤力

係,其實Cass 96年回落咗人氣都冇上返,97年都勉強ok但當然冇高峰咁勁,但96年就算唔入夜風鈴佢都可以入 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 15:15

呼吸可能係華星quota,頂替許志安唔續約,其實當年仲有首慘死的感冒

感冒就算吧啦咁廢
紅歌唔紅人
ricnature 發表於 2020-9-4 16:17

講緊十大,又唔係最受歡迎男女,咁小恩子都有十大啦

96年狼來了仲好過梁漢文
sexykaren 發表於 2020-9-4 18:00

楊千嬅邊有人識啊,96年,梁漢文呼吸隻碟銷量有雙白金的

慧嫻奇妙旅程當年完全無聽過
反而畀心滿意足都好啲
不過我覺得呼吸同奇妙旅程最應該換做男人最痛同我為我 ...
ricnature 發表於 2020-9-5 07:44

梁漢文96都有一首大熱衣櫃裏的男人,不過就季選都入唔到,可以用呢首頂替呼吸,慧嫻真係無可能俾佢白果,咁數就得翻資歷最淺的風花雪(換感冒/我為我生存),不過風花雪又有十大質素。四大天王+彭羚鄭秀文陳慧嫻,得翻三首(梁漢文/鄭伊健/陳慧琳),其實當年連周華健李克勤坐第一排都係白果,當然許志安都係白果兼有出席

都有聽過
不過係少過感冒
其實奇妙旅程都係一首廣告歌(第一太平銀行)
之後嗰年慧嫻開港樂管弘樂團嘅演 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-5 08:15

奇妙旅程,真係唔hit,同彭羚一樣,靠地位拎十大,彭羚果年其實最hit係年頭仿如隔世

陳慧嫻其實可只拎亞太女
sexykaren 發表於 2020-9-5 15:17

無可能,彭羚仲紅過陳慧嫻,亞女只公佈頭三強係王菲/鄭秀文/彭羚,三個

98年叱咤第一排位置:黎明,張學友,郭富城,古巨基,許志安,蘇永康,鄭秀文,陳慧琳,楊千嬅 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-5 22:48

鄭秀文憎死903,成排得佢食白果,王菲呢??

彭羚和Amanda合約最後一張《一千零一萬》《我是女主角》都好好聽,可惜幾乎冇任何獎項肯定 ...
ifeinano 發表於 2020-9-6 09:17

係 一千零一晚……
罷不來入佐季選   "你說"幾好聽 好似想走夜風鈴 路線 不過失敗收場

王菲究竟01年前係幾多次缺席?
98年楊千嬅坐第一排咁前?得佢無歌曲獎 ...
sexykaren 發表於 2020-9-7 19:57

但我記得王菲係有到現場啊,拎十大第二+我最喜愛女歌手,王菲92 93 94 97 98 99 00 都有去叱咤,仲多過tvb,tvb97唔知咩原因唔出席,明明有大獎,95好似得港台出席,不過係唱鄧麗君的歌

希望時人氣係tbb硬谷,有無人記得2005年第一回最高票三甲陳慧琳,容祖兒,古巨基係車上開水喉向歌迷噴水 ...
sexykaren 發表於 2020-9-7 19:59

記得,場面尷尬,其實美祖同美琳好陌生

係95-97連續三年缺席勁歌,不過都有亞太女

01年仲有去季選,不過冇去總選,之後 ...
matt0605 發表於 2020-9-7 23:48

97去叱咤港台都唔去tvb,我記得97港台飛躍女歌手金獎係鄭秀文,銀獎係王菲,真係好笑,王菲97仲拎緊飛躍女銀

飛躍不等如進步,睇tvb太多
90年代的飛躍定義我們識條鐵
sexykaren 發表於 2020-9-9 22:30

鄭秀文9697確實係飛躍  ,王菲97真係唔知點定義為飛躍,飛躍簽新公司咩

佢話楊千嬅98年坐第一排係tvb
王菲此舉令我覺得這是真天后表現,不似得臭四拎過仲恨獎但又要大牌 ...
sexykaren 發表於 2020-9-10 22:58

但當年報道係話佢95年到12月底先出廣東碟,加上佢偶像鄧麗君離逝,所以佢無心情參加年底頒獎禮,佢當年睇好陳慧嫻拎女歌手而唔係大熱的彭羚

仲要有好朋友周慧敏做頒獎嘉賓,當時真系以為古巨基
乐坛风云 發表於 2020-9-10 23:42

男歌手,一般都唔會咁快頒的

07年陳奕迅雙料,算補償左05年個損失
乐坛风云 發表於 2020-9-10 23:46

其實07陳奕迅應該拎最男+金曲金,亞太男可以俾李克勤

因為大家都係寶系女歌手嘛
梗係幫返自己人
森姆@結論 發表於 2020-9-11 00:10

王菲好鐘意逼走彭羚,97加盟EMI,彭羚98離巢,02加盟Sony,彭羚03年直頭隱退

如果王菲95年至97年仲玩齊四台頒獎禮,彭羚同sammi仲有無機?
sexykaren 發表於 2020-9-11 18:59

95人氣應該比唔上彭羚/96更加係鄭秀文天下,其實當年女歌手都唔會太論資排輩,你睇98張惠妹拎亞女99陳慧琳拎最女就知了,邊似美祖之後獨霸,但如果王菲95-96玩,十大應該有愛與痛的邊緣+曖昧

咪玩,李克勤亞太邊忽紅
sexykaren 發表於 2020-9-11 18:59

亞太都係豬肉獎,唔需要太認真,大獎得最男女+金曲金

菲96年缺席拎女金,sammi96年好乞903憎?
sexykaren 發表於 2020-9-11 21:16

903可能唔想鄭秀文空降女金?

商台前晚播出陳奕迅(Eason)接受吳君如主持的節目訪問。Eason直言到現在為止,讓他最光榮的一件事,就是生 ...
ricnature 發表於 2020-9-11 22:54

要怪就怪李克勤拎佐環球個大獎quota

就算環球有金曲金quota,我估TVB會比希望都唔比eason
LoveMirkay520 發表於 2020-9-12 10:53

咁又唔會,亞太女唔通又俾英皇咩

如果吳卓羲2007年競爭新人獎,會唔會拿到新人金獎?
如果林峯2005年競爭新人獎,會唔會好似吳卓羲甘輸給側 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-12 11:56

呢d都無得假設,不過都可以雙金,例如2000古天樂同陳冠希咁

吳卓羲當時點解唔可以雙金?當時佢人氣正勁,TVB專門為佢炮製《學警雄心》,又捧佢做歌手,出唱片, ...
乐坛风云 發表於 2020-9-12 12:51

唱功太爛,同側田完全唔係一個級數,而且側田都紅,無必要雙金

商台前晚播出陳奕迅(Eason)接受吳君如主持的節目訪問。Eason直言到現在為止,讓他最光榮的一件事,就是生 ...
ricnature 發表於 2020-9-11 22:54

商台俾得太多獎佢,落差感太大了吧

英皇拎過2次喎
08年美祖同12年Twins
森姆@結論 發表於 2020-9-12 13:38

05陳慧琳未退出

勁歌金曲或monica值金曲金
無賴真心不值,質素同上年比差太遠
sexykaren 發表於 2020-9-12 13:15

勁歌金曲嚴格講,唔係歌

我只係不滿金曲金係無賴
sexykaren 發表於 2020-9-12 13:53

無賴拎大獎,真係有點意外,如果係咁,七友03都應該金曲金

轉金曲金
sexykaren 發表於 2020-9-12 13:53

懷疑希望票數都唔高,雖然投票都係假的 ,tvb唔會兩個獎kelly的

明日恩典一樣翻唱又拎十大,咁勁歌金曲一樣翻唱金曲金無問題
sexykaren 發表於 2020-9-12 13:58

勁歌金曲係medley,由好多首歌拼貼而成

你咁幫祖兒架,明日恩典翻唱聖詠就十大及女歌手大滿貫,樂壇末落由此開始 ...
sexykaren 發表於 2020-9-12 14:07

無啊,我一直都覺得佢03根本唔應該2個大獎

kelly太小氣,楊千嬅06年食白果都未嬲kelly不陪佢一齊食白果
sexykaren 發表於 2020-9-12 14:09

kelly 06 唯一值得入十大係 自由女神

其實09已經可以取消亞太區,美祖金曲金,美嬅最女,美基最男,林峯唔洗拎亞太,勁歌就唔會俾人笑

可惜阿姐不去拎獎,搞到kelly無0.5首十大咁樣衰
sexykaren 發表於 2020-9-12 14:13

當年頒第十首,話兩個人,我真係有一刻以為係自由女神,阿姐可以係後台出嚟,點知兩個人係twins

唔係滾咩?
sexykaren 發表於 2020-9-12 14:18

梁漢文無可能後台出嚟嘛,點解當年金牌唔俾梁漢文出席勁歌,明明滾可以拎獎,美嬅唔需要食白果

2010美麗嬅係咪一定要拎最女,先唔會飛起tvb?話好開心拎亞太,一樣唔出席慶功,擺明唔妥啦

你不是好情人雖然好k 但真係膠到無朋友
仲要強調Sa 姐作咗3 年
當年拎最後一首十大全城怒插 ...
ricnature 發表於 2020-9-12 20:43

06年真係無必要俾首十大Twins

我N 年前響呢個貼都講過
04 Twins 仲紅緊係應該十大
問題係畀女人味而唔係畀好hit 嘅飲歌/嬌假
勁歌同新 ...
ricnature 發表於 2020-9-12 22:19

女人味其實都好紅,只不過無飲歌咁Hit又K,梁詠琪02唔會out啦,成間華納得佢一個一線玩勁歌

07同10年,好多無厘頭十大,孫耀威鄧麗欣07應該入十大,泳兒入十大真係莫名其妙,10年許志安唔應該入十大,古巨基應該out義海豪情in時代

其實04年隻女人味都無必要俾
俾艷光四射/奇洛李維C回信仲好
cakeiii2000 發表於 2020-9-12 21:47

05年俾翻Fiona,不過男孩像你其實都唔Hit

k歌之后記錯09年,不值
do you wanna dance 先值十大
sexykaren 發表於 2020-9-13 22:18

K歌之後好聽,但唔係十大的料,全因星娛樂quota,09-13年鄭融同關家姐霸佐5年呢個quota

勁歌係好奇怪,佢可以做唯一媒體比畫意拎冠軍,仲拎埋優秀選;

另外水百合拎金曲,留白拎金曲金。

反而唔 ...
keung_1234 發表於 2020-9-13 20:05

王菀之拎兩個大獎都好奇怪,第一佢唔係亞太區級數,第二留白又唔值得金曲金(Hit計)2011年可以俾亞太女twins,金曲金獎俾環亞天梯咪仲好咯

2009好似本來黎明想幫衛蘭就算世界無童話拎金曲金,不過揮唔到,所以成間公司唔玩,不過2010年又爭到

如果講公司quota,點都應該係
    Jade着得咁靚又show腿 坐足成晚得個改編歌曲 ...
matt0605 發表於 2020-9-14 00:34

Jade 2010唔係星娛樂,係星煥國際,何哲圖幫唔到佢爭十大

09年千嬅咪有玩囉
仲冧莊最女
10年男人信什麼fight到金曲金
係因為Leon肯現身去總選開金口做表演嘉賓 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-14 01:17

可能要反面,懶理黎明

2011年十大任何一隻,都贏《CHOK》十幾條街
但無計,旦公司同TBB俾林峰雙料,直接推CHOK王去死
C AllStar ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-14 08:51

就係按公司分獎先會FF天梯金曲金,都好過ivana亞太女啦

季選需要4大天王參與提高收視率卦,個時候都係4大天王其中一個打頭陣,另一個壓軸   好奇怪99年第三 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-14 11:34

可能黎明長期唔參加季選,tvb忍無可忍ban佐佢。應該唔會因為一次季選而令佢唔玩的吧

第三季從今開始 有廣告, 都叫HIT同埋玩快歌好紅
但佢係台灣做野返唔到來
之前唔來都會有
但個次佢無 ...
gordon0807 發表於 2020-9-14 12:16

根本99最男就係屬於黎明的,劉德華執二灘拎佐