返回列表 發帖
其實 羅生門 對琪粉既意義絕對唔少過kontinue既歌
首歌將琪琪係俾人瘋狂攻擊既低谷拉番上黎 證明琪琪仍然 ...
kayzzz 發表於 2020-4-11 15:05

上年Kay isn’t me 演唱會 只係尾場先唱呢首歌
     其實我覺得一般琪粉會感動佢唱獨家村多話羅生門
       但羅生門令街客重新認識 謝安琪
        佢career 有4.5首  big hit 咁岩三個字:

1. 鍾無艷 : 第一首大hit 歌  , 雖然無咩獎 , 不過令街客認識佢 唱k 必點
         2. 喜帖街 : 呢首唔使講 4 台至尊金曲 最後一首廣東歌hit 到全亞洲都識
                            YUI 和 蔡依琳 黎香港都唱
           3. 獨家村 : 事業低潮後 真正帶返Kay 重奪叱吒我最喜愛女歌手+ 全球華人至尊歌
                              再有歌打入叱吒我最喜愛歌曲五強
               4. 羅生門:  承接2014 年 KONTINUE , 出一首big hit , 網上瘋狂洗板
                                   蟬聯洗台至尊金曲 、 cash 最佳歌曲、intunes 廣東歌銷量三甲
                  5. 山林道 : 十周年單曲 , 連美軍都係迪士尼獻唱 , 2016 叱吒最歌五強

仲未計年度之歌 、 你們的幸福 、 一個女人和浴室 、 其實寂寞 呢啲中hit 歌
            如果佢做返主流演唱會 , 理應紅館開 八 、九場都無難度
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

KINM 四場三面台都賣得咁差 , 仲點八場九場啊 baby
唔好用主流非主流做藉口啦,(一)賣飛之前都 ...
616.1314 發表於 2020-4-11 15:53

佢上年做宣傳 已經講明唔會唱hit 歌   

何況 十年前佢開過七場 三面台
           我唔信 今時今日 謝安琪開八場 三面台好難

其實當羅生門都出咗場既時候 高山低谷同別來無恙未出場都幾奇怪
maksiuhong 發表於 2020-4-12 14:24

對結果好抱疑 林二汶個兩首竟然高過 羅生門 好奇怪
    仲要粉紅A 甘高位 CM 會員 普遍同主流有距離 好懷疑結果公信力 !

你自己咪講左個原因出嚟囉 重抱咩疑
maksiuhong 發表於 2020-4-12 15:47

所以 結果不能評定入圍歌曲流行程度 只係會員的專業推介

有投票就唔好唔輸得
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-12 16:51

無輸喎 Kay 仲有4 首歌未出 不過 係覺得排名有啲離地姐

宜家聽番當年兩大最歌之爭﹕羅生門、原來他
到宜家仲會loop既,真係只有羅生門,當年仲有咩歌已經唔係好記 ...
jaytang 發表於 2020-4-12 17:06

是有種人 最好的債 找對的人

咁離地咁懷疑咁唔滿意 覺得公信力咁低
咁我唔該你講埋呢句好走喇
唔好一陣獨家村入到頭十甚至頭五又走翻 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 17:19

獨家村入頭十就梗架啦 !

連續劇 續集 女皇 破相 牆紙 天窗 夠唔夠 HIT
#喜歡祖兒
616.1314 發表於 2020-4-12 17:41

破相 牆紙 唔算hit 果三首劇歌只算中hit

要有羅生門海嘯式咁hit(講緊個期全樂壇都談論首歌)你講果堆歌似乎去唔到個程度
但 連續劇 續集  ...
kayzzz 發表於 2020-4-12 17:52

羅生門 肯定係過去十年 最hit 五強 係無聽開廣東歌嘅人都會識
    祖祖 過去十年 唔算有大hit 極其量 只有天窗 心之 兩首ok hit

WELL SAID!!
我提祖國堆 big hits 就係想表達呢樣野
616.1314 發表於 2020-4-12 18:09

其實 我明喎 只係排名太surprise 姐
    零零年代 只係少人買碟 只聽mp3 或串流
    一零年代 係連廣東歌都好少人聽 一係只聽零零或八九十舊歌
    聽廣東歌嘅人大幅減少 K pop 抖音 大行其道

羅生門係一零年代唯一一首draw 返呢班人attention 再loop 返廣東歌
     起碼loop 返 耿耿于懷 羅生門 念念不忘
     所以 得到46 位 真係黑人問號?!

咁你繼續問號啦  
個賽果無得改變 亦唔會因為你一個人既意見而改變
46就係46 你攞幾多個point出 ...
JasOh103 發表於 2020-4-12 18:31

討論姐 不過 都會尊重 投票結果
   睇埋剩低40 首歌高位 係點 先可以分折個投票結果

條友真係好煩
依家都擺到明會有5.5首謝安琪
都仲要chur住點解最hit嗰首咁低位(而其實4x位 ...
mosesming 發表於 2020-4-12 18:34

得啦 我知自己煩啦 唔chur 喇 !
    Btw 我反而接受 家明 雞羊 你們的幸福 46 位
    獨家村 十大   羅生門 頭五位
     唔再講 排名喇 ! 唔好意思 !

咪就係 成個怨婦咁
如果當初限三首入唔到百大真係暴動都似  

根本今次冇話要係質素/影響 ...
JasOh103 發表於 2020-4-12 18:48

其實 有咩所謂 呢個結果都係CM 會員喜好姐
    計我話 等頭四十大 揭曉埋 再公開所有票數囉
    到時 就可以分折 大家 「喜好 」

我明你意思呀  我覺得非怨婦式討論絕對係好事(不過見到上面條友不停發癲就覺得煩)
我都明在 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 18:56

請問我有咩咁顛? 有咩咁怨婦 ?  係咪提出問題就發顛?
    你唔係處理問題 ,而係處理提出問題嘅人 ?

Ps : 得啦 我唔再出聲喇 直至 所有結果揭曉再討論

我共你關係如等大石開花
JasOh103 發表於 2020-4-13 14:41

又係度打情罵俏

13年 JO 好過 FI 太多了
616.1314 發表於 2020-4-14 19:49

Jo 邊度高質? 2013 年 小日子 好普通 天窗只係普通K歌

真心覺得祖兒唔會再出了
但係明明祖兒喺10年代都唔少代表作poor 祖兒 ...
小伙子. 發表於 2020-4-15 18:16

祖兒 ? 劣質歌代表歌手 CM 音樂口味咁高 唔會比佢嘅歌入十大?

得啦得啦
616.1314 發表於 2020-4-15 19:16

連佢係10 年代 嘅 song of the year  心之科學都只得百大低位
    比盡 佢只剩低 一着天窗 或者入到廿大 比盡係咁多啦 !

首先呢度祖粉都唔多喇
所以本身鐵票就有限
然後舊年又自殺,嚇走埋街客票
其實入到兩首低位都已經要還神 ...
616.1314 發表於 2020-4-15 19:24

祖兒悟性低 叫佢唱16 號愛人 個啲無咩內涵嘅歌就得
      你睇下Kay 唱 獨家村  同 羅生門 , 政治隱喻歌 同 情歌
         一樣唱得咁入戲  咁出彩 ! 容祖兒 太低質了 !

唔expect 佢講既野會啱聽 都唔代表佢奶完之後唔會扣分
都無咩人期待Hins會講得出啲咩啦 咪又係插水
人就係 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-15 19:38

所以 羅生門 只入到頭五十 中位 可能 因為佢上年無表態
     但唔怕 我對佢 獨家村 雞羊 你們的幸福 應該至少兩首入到廿大
         我睇好獨家村甚至入十大

其實係人都知獨家村會係 TOP 20
希望你可以講少d 無意義嘅嘢
我都投咗3首謝安琪 呢首係我A組 ...
616.1314 發表於 2020-4-15 19:43

咁 天窗入唔入到 廿大 ? 呢個有意義啦何 ?

之前羅生門百大中位 你又話個百大選結果離地無公信力
你依家又覺得CM音樂品味高 咁肯定個結果喇? ...
kayzzz 發表於 2020-4-15 20:09

羅生門 中位 可能係 合唱 兼情歌
    而且 我係覺得排名未夠反映流行程度姐(即離地)
    但CM 百大選或多或少係反映廣東音樂喜愛者的專業推介

我睇好獨家村 你們的幸福 拎第一第二呀
Kay 點會輸呀
Sure win!
放空 發表於 2020-4-15 20:10

第一 呢啲虛銜姐 而且 好多對手 未來見 人話
       只希望 獨家村入十大就好啦

其實大把big hits都係咁嘅下場
JayantL 發表於 2020-4-15 21:17

羅生門娘咩? 5 年後一樣咁好聽
    其實 天梯 果陣出 已經一浸娘味
     不過 愛與誠 喜帖街 就仲未有娘味

尋日公佈咗未
NelsonWu 發表於 2020-4-18 00:21

睇吓page 1, 前日公布21-25 ,廿大星期日一次過公布 ,所以 17/4 & 18/4 無新公布

1-20真係好好聽
整playlist果陣私心聽咗50次
唔入場一定會後悔
cymusic 發表於 2020-4-19 18:45

快啲公布啦 ! 等Kay 單手拎 三首

淨得 Teen Dick 搶耳啲
賴爽 發表於 2020-4-19 21:48

天敵係咪百大不入?

二零一零年代百大單曲

獨家村 [2014]

唱  謝安琪
曲  澤日生
詞  林夕
編  Ted Lo
監  Alvin Leong ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:49

竟然只係第六位 ? 算啦 連羅生門 都係46 位
獨家村入十大已經好唔錯 ,我都係投呢首入A 組

二零一零年代百大單曲

任我行 [2013]

唱  陳奕迅
曲  澤日生
詞  林夕
編  Gary Tong
監  Alvin Le ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:55

任我行 獨家村 包辦第五和第六 位 果然姊妹作

青春頌嬴獨家村 CM已死
敗犬女王 發表於 2020-4-19 22:07

我覺得 羅生門應該 top 5 獨家村 第10 都ok  
     青春頌廿大內差唔多。

其實幻國質素真心唔差
發掘到謝安琪其他方面
我覺得周博賢係塑造左謝安琪既稜角
而麥浚龍係設計左謝安琪 ...
add 發表於 2020-4-19 22:11

Very well said !

kay : 6+11+14+33+46+50 (55 ?)

小明: 3+8+24+58

痴線小明其實都好誇張
maksiuhong 發表於 2020-4-19 22:19

小明差唔多首首排名高過Kay , 佢取代咗Kay 係樂迷心目中地位

近十年既903最女:楊千嬅、何韻詩、謝安琪、鄭欣宜、方皓玟、衞蘭

得janice冇歌入百大 ...
Hanson 發表於 2020-4-19 22:21

Janice 幾時有最女 ?

十年只有 千嬅同 Kay 各拎三次 , 跟住 小明 兩次 , 欣宜 同何詩 各一次

未來見 !

實至名歸 !

好勁!辛苦曬 chanchan 同 ed!
616.1314 發表於 2020-4-19 22:26

X 2

究竟 Kay 定 小明 邊一個 係 百大選 歌后 ?

好明顯係衛蘭
今晚最觸目
616.1314 發表於 2020-4-19 22:31

算啦 人地一時記錯姐

今次其實你又講得無錯
14年kay俾人定左位做民主女神

但之後幾年小明出既歌唔多唔少取代左香港人心目中既 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-19 22:23

講地位 同 紅 始終Kay 比小明高 但無可否認 小明取代咗Kay 以往為社會發聲的角色
     呢啲百大選 都比較小圈子 有參考價值 不過未必代表大眾主流
        正如 我估唔到 容祖兒 只得兩首低位 以為佢仲會有一首天窗入廿大 甚至十大
           一嚟容小姐係flop 咗 但呢個結果又未必完全係主流

CM年代百大選

5.5 - 謝安琪 (6, 11, 14, 33, 46*, 55)
5 - 陳奕迅 (5, 21, 52, 74, 92)、周國賢 (27, 34,  ...
mosesming 發表於 2020-4-19 22:36

假設第100位1分,第99位2分,如此類推,各歌手嘅總分(只列出有2首或以上上榜嘅歌手):
謝安琪 - 413.5 (5.5首, 最高第6位)
方皓玟 - 311 (4首, 最高第3位)

始終都係 Kay 獨領風騷 , 不只力壓群雌 ,直頭 歌手們第一
  綜合 數量 和排名 係 10 年之冠 !

天窗唔係二百大候選
Kay入親都係經典大熱
eggsteven 發表於 2020-4-19 22:39

下 ? sorry 無留意呢首連200 都唔入
    過去十年 佢係得呢首最紅 最hit
    証明CM 真係好唔buy 佢啲 big hit

Joey kay 總分一頭一尾
hehehaha 發表於 2020-4-19 22:39

所以 joey 真係 唔值 咁多次女金 2010-2013, 2015-2016) 六次女金
           Kay 只得兩次 (2018-2019) , 千嬅(2014) , 衛蘭(2017)

但Kay 係最多代表作,雖然呢次係CM 百大選 ,唔算最mass , 但代表咗最留意廣東樂迷
         指向

謝安琪歷史任務完成順利交棒俾小明
謝安琪由蒲銘心再進化究極ai謝安琪 ...
add 發表於 2020-4-19 22:55

講真 作為一個零零年代出道女歌手
    謝安琪夠交代有餘 係 08 年上缐
    面對對手排山倒海攻擊 係 一零年代 依然再上高峰
     羅生門 帶返廣東歌上一個少少熱潮
     Kontiune 係一零年代 廣東至尊大碟
      一零年代 四台中最有 代表性 叱吒頒獎禮
         勇奪兩次女金 三次最女 兩次至尊碟
        氣勢一時無兩 打低最頑強對手 容祖兒
       接替成為 廣東樂壇 新一姐 !
     下一個十年 佢會交棒比 下一位女一 !

4次最女啊   08 14  15  18
773312 發表於 2020-4-19 23:10

只計 一零年代 (2010-2019)
       唯一遺憾 係佢係幻國作品 百大不入

同祖兒一樣具有黑氣
616.1314 發表於 2020-4-19 23:13

容祖兒阻礙 幾多零零年代 出道 女歌手
    最後只有Kay 一個叫跑出 偏偏係英皇最大力打擊個位
    亦由 Kay 正式結束 祖兒稱霸時代
    呢個百大選 未必係主流指標 但可以視為 一零年代樂壇前哨總結
     最後都係Kay 打敗容祖兒 呢啲係咪因果循環 ?

你當janice死㗎?真係吖
Hanson 發表於 2020-4-19 23:20

Janice 都係攝位 拎一次女金姐  最喜愛女歌手都未拎過 亦唔算正式打敗容祖兒
     Janice 唔算接棒做樂壇一姐喎 !
    咁好啦 一零年代 係Kay 同 Janice 一齊跑出 不過 Kay 金 Janice 銀 王菀之 銅
      GEM 拎宇宙大奬 咁得未?

笑死咗 變左衛蘭 vs kay
maksiuhong 發表於 2020-4-19 23:29

老老實實 講人氣 奬項 fan base  代表作, 衛蘭唔係謝安琪果皮 連對手都唔算呀?
     淨係 呢次百大選 衛蘭 入選作品 少成咁 憑咩同Kay 比 ?
     薛凱琪、王苑之 、何韻詩 都唔係Kay 對手啦 !
      唯一係GEM 壓到 Kay 姐 !

作為一位05-08瘋狂聽衛蘭既樂迷 我覺得佢10年代又真係弱咗啲...
今次入到最後二百大既兩首都唔算太突出
論 ...
JasOh103 發表於 2020-4-19 23:35

其實 衛蘭 代表作 大部分 係05-09 , 離家出走 、心亂如麻 、大哥、就算世界無童話
     一零年代 佢根本就係flop ! 佢係華納出嘅歌 有幾多人聽 ? 幾多有人係K 房會唱?
     2017 年係空窗期 , 個年男金李克勤 ,女金 衛蘭 ,有幾多人記得佢兩個男女金 ?

老實講
我覺得唔係謝安琪打敗左容祖兒
11,13年呢d容祖兒仲有鬥心時,都係排除左謝安琪
而係容祖兒係16年攞 ...
tonycheung1986 發表於 2020-4-19 23:37

但 Kay 係 2014-2015 咁發力 已經力壓容祖兒 !
    獨家村 、羅生門 hit 過容祖兒天然呆 咩黃昏點唱機
     但英皇仲幫佢撐 霸奬 ! 但佢哋已經意識 遲早會比謝安琪追過
     而Kay 前經理人夏森美又無錢 無人脈 幫唔到Kay 好多
      所以 Kay 一簽Juno , 容祖兒都知霸唔到幾耐, 唯有2018 拎埋至尊歌算囉!

Joey 唔霸獎咪幾好
你唔好成日攻擊佢啦
616.1314 發表於 2020-4-20 00:01

我對容祖兒已經越來越客氣
   但怪佢同英皇以往對對手嘅打壓太陰質
    間唔中bin c , honey 睇左你份上 以後 bin 少啲!

你哋睇下港大13年民調,呢10首先係廣大市民既13年最愛
囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約 呢幾 ...
Hanson 發表於 2020-4-20 00:15

你呢10 首只有 任我行 青春頌入到CM 百大 仲高位
    連天窗 最好的時刻都唔入到 就知 呢個榜 唔係hit 就入到
    呢個CM 百大 係 CM 小圈子選舉 未必代表到主流
    但CM 係香港樂評界係有少少影響力 !

都係覺得 JY 有兩首入到算好好
始終佢係 CM 鐵粉唔多,民望又唔好
仲要臨近投票整多劑花式自殺
鐵粉表示有 ...
616.1314 發表於 2020-4-20 00:35

Honey 你不如脫粉啦 JY 已經係過氣歌手
    歡迎投入蒲銘心 懷抱 一齊支持心姐 ❤️。