返回列表 發帖
高山低谷有少少偏高

不過都同phil無咩其他代表作有關

我都第一次聽到有人咁講
kwanie 發表於 2020-4-19 20:50

好似當年已經聽過
將你視為班高官
我視為基層市民

邊度可以check返自己投過咩
嗰日可能飲醉左先投
hehehaha 發表於 2020-4-19 20:53

去返投票區 揾返自己個回覆之後click編輯睇

juno一首高位 半首中位 一首低位

可見juno fans 對juno既歌路取態極明顯

我估無上年嘅話,無盡隨時入到頭十
sunnyay1231 發表於 2020-4-19 20:56

其實係 亦都好值得入
又加睇返 你話無盡係呢十年最大熱既歌都得

要講呢個榜單最overrated既

應該會係好不容易遇見愛
(如果真係入到的話)

睇嚟馮穎琪先係年代作曲人

相信 Christopher Chak 都會屈幾首高位

而家出順序都好make sense,但陳健安如果真係高過晒呢堆,就真係 ...
powerful 發表於 2020-4-19 21:07

係wo CC分鐘三首頭十
呢兩個作曲人真係完美演繹出何謂重質不質量

其實你們的幸福同任我行好難無掛

其實好難想像你們的幸福輸比山林道
任我行輸比一絲不掛 海裡睡人

On仔而加出的話還可以

因為recency bias 我都放左落A組

得返12 個位
13年尾頒獎禮三寶仲有2 首
小明坐底 2 首
KAY坐底 2 首
得返6 個位
二汶有掛......... ...
kwanie 發表於 2020-4-19 21:14

可以睇返CM女員工個list
人地暫時全中

而加睇返啲作曲填詞

發覺嚟到廿強反而出現少少掃獎既情況

任我行
青春頌
獨家村
未來見
願榮光
小明x2
宇宙
好不容易遇見愛
serrini?
edit: serrini應該無了 數少左最後的信仰

嚟緊十大係逐首公佈啦!!!
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:25

會唔會有tag

Serrini 有wo

係咪可以out好不容易遇見愛

呢個時候要估排名了
估下首出Eman !!

Eman top 5 la
chachacharlie 發表於 2020-4-19 21:32

以為銀髮白會搶A組票
但係醒起搶得最勁應該係小明兩首

老實講 小明候選歌我反而無投兩首十大
投左人話 同六字歌

同第九好有緣
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:37

結果俾人話on_

邦邦都好屈機...

我反而覺得榮光出喺邊都無問題

呢首歌有佢既時代意義 你地話佢唔應該出現喺流行頒獎禮無咩問題
但係作為年代百大選 榮光對香港人係有佢獨有既意義

點睇都應該係out 好不容易遇見愛掛...

淨得 Teen Dick 搶耳啲
賴爽 發表於 2020-4-19 21:48

明明當年個個係咁講
我想敲穿你門口

句歌詞有幾差

我連歌名叫咩都唔記得了

估下首十一字歌

呢首top5都有少少overrated

青春頌top5其實都好合理

Alfred得嗰一首低位 競爭太少

假使世界原來不像你預期
青春頌
願榮光歸香港
未來見

突然發覺 其實小明癲既程度拍得上kay...

三甲

1. 原來他不夠愛我
2. 不許你注定一人
3. 那誰
powerful 發表於 2020-4-19 22:04

做咩將DJ同其他兩個擺埋一齊

而加聽返青春頌 覺得可以唱得好少少

我實在接受唔到Janice竟然冇100大
Hanson 發表於 2020-4-19 22:11

咁你覺得點先接受到
Hana咩都無又接受到唔到?

Group A肯定係青春頌
但係二汶嘅Group A應該都係最後的信仰
所以青春頌喺Group A應該高票過 ...
小伙子. 發表於 2020-4-19 22:12

有機會銀髮白搶左票既
話晒都廿強

其實願榮光接未來見都幾啱feel

kay : 6+11+14+33+46+50

小明: 3+8+24+58

痴線小明其實都好誇張

點解會係條加數formular
add 發表於 2020-4-19 22:19

無人叫你真係加埋去
純粹list返各自第幾位
小明成績其實重勁過eason

小明差唔多首首排名高過Kay , 佢取代咗Kay 係樂迷心目中地位
洗衣王國130 發表於 2020-4-19 22:21

今次其實你又講得無錯
14年kay俾人定左位做民主女神

但之後幾年小明出既歌唔多唔少取代左香港人心目中既kay

其實top8 個時代意義真係好重

每一首都或多或少代表到香港既現況

今晚重會唔會有野公佈?

定之後再補返?

DJ算唔算係最hit但又無獎既單位

我等聽日出埋歌曲得分計下有冇大分別
mosesming 發表於 2020-4-19 22:45

其實分數呢啲參考用架姐
如果個reference唔係一百位=1分的話個排名又唔同

不過RB vs SM 其實真係實至名歸 (CAS俾想像中低少少)

謝安琪  第一
陳奕迅第二
諗諗下 2010-2019 d 男歌手都幾唔掂
Eason一半時間都半退休 ...
kayzzz 發表於 2020-4-19 22:48

其實唔係 eason呢個年代即使所謂半退休 都依然係最發力嗰個咁濟
你睇真啲 除咗Hins之外有邊個男歌手係keep住出歌

周爸都彈出彈入好幾次了

好多00年代出道女歌手都冇份: Janice Jade Vincy GEM Stephanie (非凡人生或13樓好值喎)

反而俾哂Kay ch ...
Hanson 發表於 2020-4-19 23:00

不如你google下你講嗰幾個歌手邊年出道

笑死咗 變左衛蘭 vs kay

你呢十首有一半都係我11-20位

其實雖然成個post都不停有人(包括我)話2019年啲歌有recency b ...
mosesming 發表於 2020-4-19 23:55

其實覺得18年最多高質碟 未必好多年度作 但碟嚟講真係好屈機
Love, Sense inherited, Hour, The album, dal segno 隻隻都係至尊碟級數

呢度好似好多人唔知 Janice Kay ivana 呢幾個邊年出道咁
講到kay係90年代歌手咁

可以加埋驗傷、連續劇、不許你注定一人、百年樹木、我的宣言嘅
powerful 發表於 2020-4-20 00:58

亂世情侶明明19年頭都好hit 之後抗爭時期都好都硬tag首歌
但係話咁快就被遺忘了

突然發覺 其實Mr.喺年代初都有啲代表作值得入

而加個list 組合/樂隊偏弱勢

發覺自己最後25/30

入唔倒嗰五首係:
致少年時代
To whom
時代
雷克雅未克
唵嘛呢叭咪吽

其實對投票既結果講針對係咪弱智?

投票就係講個人喜好 個人意願
如果你話主辦單位黑箱作業唔畀某啲歌手入圍
咁的確係針對
但係如果你唔受人歡迎而得唔到票 咁算咩針對?
咁只係完美表現出咩叫投票

好老實講 我都覺得DJ underrated(雖然我無投)
但我唔會話係佢被針對所以唔抵囉

其實如果再投的話應該考慮每組同歌手最多1.5首?

如果唔係其實對合唱歌有啲啲唔公平
例如羅生門係要同所有kay+juno既歌競爭 會好難有一個好成績

下次不如分夠ABCDE組
同一歌手每組唔可以多過一首
另外同一歌手五組夾埋最多只可以有4首 ...
mosesming 發表於 2020-4-20 13:08

不過其實講定下十年無咩意思

詳細投票細節唔多唔少取決於個競爭有幾大
如果選00-09 應該唔使咩限制都得 反正太大競爭

一直唔記得咗初選計分 咁就解釋左好多排名

例如你們的幸福>雞羊 但係普遍人鍾意雞羊多過幸福
因為幸福係10-12呢個年份 而kay無咩其他代表作所以初選好幸福
而雞羊要同獨家村pk 所以初選相對低分
即使決選雞羊高分過你們的幸福都好 最後排名都係你們的幸福>雞羊
但係從決選分數我地睇到投票意向係雞羊>你們的幸福
我覺得有必要考慮下初選分數計分既必要性同幾多比例先合理