返回列表 發帖
keep耐d,唔好咁快cut!!!!
jack27 發表於 2019-8-10 22:19

要入碟!!!
真祖迷

但個medley短左:(
真祖迷

如果有樂基兒,overlap既歌會唔會轉晒side tracks?
真祖迷

唱哂先壞,美祖都話好Lucky
阻住 發表於 2019-8-10 23:58

個台都唔想佢走
真祖迷

唔覺得會有驚喜,最多咪抱抱,誰來愛我之類
佢真係對1314之後D歌好冇信心 ...
風見志郎 發表於 2019-8-11 11:49

與蝶都出埋,我覺得不日會出埋雙冠軍/借過/預諜,甚至圓謊、密友⋯
真祖迷

佢今次快歌back up vocal真係開得太大聲
我都懷疑係咪嘴
直至佢9號嗰場PC唱錯歌詞 ...
JayantL 發表於 2019-8-11 16:27

咁個backup有冇穿奔?
真祖迷

睇左8/8號嗰場 真係好精彩 仲要撞正有JJ做嘉賓 好想再睇多次
EXO_Baekhyun 發表於 2019-8-11 16:32

個晚最長
真祖迷

琴晚破相好似走左音,又係係“疤”痕
真祖迷

18號唔要農夫啊噓爆呢隊野嫁
stephybest 發表於 2019-8-11 18:06

可能有give love a break播
真祖迷

14號係dear jane, 咁心之科學咪轉雙子座
真祖迷

聽人講有 Cass
真祖迷

lihkg 之前流傳list,但fc 左應該錯。但可能都有1%機會有
真祖迷

今晚好似錄影
hohoho 發表於 2019-8-11 20:07

希望medley 係set B
真祖迷

尋日都係臨出場前幾個字先Post同克勤嘅相,可以等多一陣睇下會唔會有
Ki 發表於 2019-8-11 19:04

冇⋯⋯⋯
真祖迷

真係慘, 好似無黎過咁, 我懷疑佢地諗過轉嘉賓
hohoho 發表於 2019-8-11 20:52

咁 hocc都可能去到..
真祖迷

又唱翻逃避你 Diu
hinz 發表於 2019-8-11 21:13

咁應該3日轉一次
真祖迷

又唱翻逃避你 Diu
hinz 發表於 2019-8-11 21:13

唱得太多日搜神記會死
真祖迷

堅錄影場,今晚medley應該繼續set B,應該唔會用一日又轉
真祖迷

有人揸cam影?
721AXA 發表於 2019-8-11 21:35

lihkg live rundown 講
真祖迷

有人揸cam影?
721AXA 發表於 2019-8-11 21:35

sor ,fc 左係流
真祖迷

歌姬個part轉摩登時代都好適合
TT进化论 發表於 2019-8-11 22:14

但同個 talk irrelevant
真祖迷

無可否認,個show製作真係真係落重本,內容上係好豐富,令人目不暇給。
但係完場後發現可以留喺個腦嘅片段 ...
Issac_12A 發表於 2019-8-12 11:59

快歌唔吵耳點high...
真祖迷

無可否認,個show製作真係真係落重本,內容上係好豐富,令人目不暇給。

本身e個演唱會個aim就係想大家crazy一晚,緊係有多d表演(嘉年華式)。同埋想慶祝,冇高汁message都正常。
20週年show 個message咪就係回顧

回顧以前既演唱會(opening part)
重溫金曲/side hits(金曲part)
亦表現自己的pretty 同 crazy(再見我的初戀part + 破相&快歌 part)
表現自己音樂的多元化同才華(異國風情part+西裝part)
最後亦有promise 同鼓勵 (茱麗葉part)
真祖迷

本身e個演唱會個aim就係想大家crazy一晚,緊係有多d表演(嘉年華式)。同埋想慶祝,冇高汁message都 ...
jack27 發表於 2019-8-12 12:46

其實d visual 已經明顯show 晒d message 出黎,你唔投入睇緊係冇野睇。有可能因爲你唔了解祖兒晚 life 唔覺得係回顧緊,但20週年show既話,佢一定會assume 入黎睇既會起碼了解過佢既歌手路少少。
真祖迷

演唱會你淨係想聽祖祖一個人起台上面唱慢歌? 你可以睇 perfect 10 既 disc 1 (唔好睇disc 2 , 有快歌)
真祖迷

容祖兒演唱會不嬲冇主題同唔連貫,最高峰嘅n6都係
要睇整體有主題有message嘅就唔係睇容祖兒

冇記憶點?應 ...
721AXA 發表於 2019-8-12 13:12

其實n6有,不同性格嘛。可愛高貴性感⋯
真祖迷

但我聽有人話SL最有連貫,但我get唔到
真祖迷

最後的茱麗葉 個PART
係大敗筆..........

對WINGS 好老土

D 火呀 火山 地裂 既設計 完全都成個SHOW 之前 ...
TOBY6101 發表於 2019-8-12 13:54

要同歌詞夾嘛。你咁講牆紙、陶瓷果d都同成個show其他graphic唔夾la
真祖迷

唔算啦,佢地講明每part獨立,同今次一樣
721AXA 發表於 2019-8-12 13:29

但都有一個大concept
真祖迷

佢哋應該係講緊華麗邂逅去逃嗰part音樂 lol
721AXA 發表於 2019-8-12 13:31

其實果part有d夾硬串連。但Lovin’U轉螢冇咩串連
真祖迷

我尋晚睇完都覺得個show唔夠連貫
但唔連貫係在於每一part入面而唔係成個rundown
再見我的初戀明明一開始bui ...
tungbilly 發表於 2019-8-12 14:11

人地medley都冇諗住有故事。其實祖祖d演唱會rundown不嬲都冇故事。佢係利用歌既style同氣氛串埋一part。好似n6 sexy part咁,穿花歌詞其實唔算淫,但個音樂同唱腔好有sexy感覺,放埋下去。
真祖迷

我尋晚睇完都覺得個show唔夠連貫
但唔連貫係在於每一part入面而唔係成個rundown
再見我的初戀明明一開始bui ...
tungbilly 發表於 2019-8-12 14:11

我覺得破相接爭氣都勉強ok。「而你卻算著我滴過幾滴眼淚才甘心」承接到
真祖迷

我唔係著眼佢有冇故事性,而係覺得依家每一part明明有果part有既氣氛
佢係揀到歌砌得啱既,但可能成日要換 ...
tungbilly 發表於 2019-8-12 14:23

oic, 係,好斷斷續續

不過都好似冇咩方法避免。因為走著睡件衫有兩層,好難起台換。
但天之驕女果part我同意可cut talk,變美麗在望前快快welcome左佢。
而派對機器前可cut過場,爭氣後亦唔洗落台(直接除外套)
真祖迷

有冇咩嘉賓消息?
真祖迷

茱麗葉個part要爆3-4首歌!最後心淡埋尾
hohoho 發表於 2019-8-12 14:57

其實茱麗葉part原意唔係爆seed,佢應該要起破相爭氣度爆/心之科學果part爆
茱麗葉果part係想帶出佢死都會繼續努力行下去。同埋最後段visual出現番祖祖相係想同opening首尾呼應。
不過我覺得最尾隻歌唔好心淡,好老土,搞到好似最後合家歡大團圓咁⋯⋯
揀番首有意思 eg最好時光 好d
或者 茱麗葉+山丘+華麗邂逅
真祖迷

琴晚無唱搜神記... 係唱逃避你
係咪即係cut鬼左...
Lewis 發表於 2019-8-12 15:11

照計 3日換一次
medley就5日換一次

如果暫時跟規律既話
真祖迷

我的驕傲可能永久cut,因為祖祖都覺特別嘉賓流暢d。
真祖迷

網上流傳嘉賓list

**** 本內容被作者隱藏 ****
風見志郎 發表於 2019-8-12 16:59

前幾頁咪有⋯⋯⋯
真祖迷

今晚好似系張信哲
caijinglong 發表於 2019-8-12 17:45

祖會唔會搵晒同佢合作過過拉闊既人...
動物、eason、kkk、明哥....
真祖迷

逃避你同搜神記visual effect係唔同
而且搜神記visual係有兩款,一款係陶瓷一款係星座 ...
721AXA 發表於 2019-8-12 18:11

好似仲有款係彩色
真祖迷

祖祖忘詞好嚴重
特別嘉賓 慶祝生辰個句係咁唱錯⋯
真祖迷

**** 本內容被作者隱藏 ****
Ki 發表於 2019-8-12 19:07

mud水⋯⋯ 睇唔出
真祖迷

咁就好
真祖迷

不容錯失都起左身
仲自動開手機燈
721AXA 發表於 2019-8-12 21:26

手機燈?
真祖迷

心之科學大合唱聽到起雞皮
TT进化论 發表於 2019-8-12 21:43

好吊引 ,後日睇⋯⋯
真祖迷

舊日回憶
721AXA 發表於 2019-8-12 22:08

replace 這分鐘?定麻煩你?
真祖迷

冇換走特別嘉賓都好d,今次三首個flow好番d, 都係美好歌
真祖迷

仲未錄影,佢地咁有信心嘅
琴日咁好氣氛冇錄好浪費
721AXA 發表於 2019-8-13 10:53

因為可能補場,call唔到隊crew
真祖迷

真祖迷

我想講異國風果part幾好。將祖祖以前d例牌菜(淫歌+cute+繽紛)合埋一齊。唱一首又唔會太厭同尷尬,又可以一次過聽晒唔同style既歌同舞
真祖迷