返回列表 發帖
【武漢肺炎】本港錄第 7 宗確診個案 病人為早前確診個案丈夫
Stand News 立場新聞

本港早前一名 62 歲女病人與丈夫來港探望女兒及女婿,之後確診感染新型冠狀病毒。醫管局消息人士向《立場新聞》透露,今日晚上其丈夫亦確診感染病毒,成為本港第 7 宗確診個案。

根據資料,女病人與丈夫居於湖北省武漢市,其中女病人曾到過武漢的菜市場,及當地醫院探望有咳嗽的家人。夫婦二人於 1 月 19 日乘搭高鐵由武漢到深圳北(G1013 列車),再由深圳北到達廣深港高鐵西九龍站(G6543列車)。 夫婦二人來港後入住屯門倚嶺南庭,現時其女兒及女婿亦是密切接觸者,正在隔離營觀測,個案並無其他接觸者。

醫護都係人命黎㗎

羅湖深圳灣d口岸仲中門大開 問題未解決

大家一定要集氣令林鄭弱勢 封大陸關機會先大

「戴咗都要除落嚟」?

。。。 戴咗代表污染左la 除落嚟咪仲浪費

但月娥思路別於其他人 777唔會知

777中門大開,CSI比哂大陸人,要其他人出手,無話可說。。。

Stand News
【強制檢疫第三日】
政府在 2 月 8 日起實施大陸入境人士強制檢疫,至今合共有 1193 人要強制檢疫,警方突擊上門檢查了 167 次,加上視象通話、電話聯絡過千多次,期間發現 9 人離開指定檢疫地點,7 人成功聯絡到,有兩個人未能聯絡,會發出通緝令,考慮作出檢控。

林奠「強制」(「自律」)檢疫真係「無得頂」

TVB係咁7㗎la

Apple Daily 24/2

武漢市今早公佈武漢解除「封城」後,事隔不足4小時,當局竟公佈有關通告無效。當局解釋,今早的《通告》是「市指揮部下設的交通防控組,未經指揮部研究和主要領導同意發佈的,現宣佈該通告無效」。

#彈出彈入 #武漢肺炎 #WARS

真係西利

係華納嘅都出哂黎啦

777最擅長嘅雙重標準

只禁過去14日到過大邱或慶尚北道的非香港居民入境較合理
酷愛903 發表於 2020-2-26 15:18

冇錯 但最勁嘅係林鄭擺明唔封大陸哩個源頭 講真自我隔離有咩用 萬一個人有病 都已經帶左個病毒去社區

Stand News 27/02/2020 11:02am
【武漢肺炎】大阪導遊出院後再病發 日本首現「二度確診」個案
日本武漢肺炎疫情,至今共有 894 人確診,當中有 705 人來自郵輪「鑽石公主號」。當地政府公布,一名居於大阪的 40 多歲女子第二度確診,成為日本首宗「二度確診」武漢肺炎個案。當地官員說,事主體內的殘留病毒有可能重新繁殖,也有可能是事主被重新感染。

《NHK》引述大阪府政府說,該名女子是一名大阪導遊,1 月中曾經招待過一個來自武漢的旅行團。她在 1 月 29 日首次確診武漢肺炎,在大阪的醫院留醫。

這名女子後來情況好轉,在 2 月 1 日已經出院,在 6 日再檢查時,檢測對新型冠狀病毒呈陰性反應。

不過到了 19 日,事主感到喉嚨痛和胸痛,於是再在當地醫療機構求診,到了昨日(26 日)檢查時,檢測對新型冠狀病毒呈陽性反應,證實「二度確診」。

體內病毒或重新繁殖

報道說,事主在出院之後都有戴口罩和留在家中,沒有上班也沒有接觸任何人,現時正接受隔離治療。對於這名女子「二度確診」的原因,政府表示有可能是體內殘留的病毒重新繁殖,亦不排除事主是再次被病毒感染。

熟悉傳染病的東北醫科藥科大學特任教授賀來滿夫表示,即使確診患者症狀消失,但病毒可能也未完全被消除,有機會發生「持續感染」的情況:「該病毒可能在非呼吸道,例如腸道中再次生長,並且恢復到可以通過檢測發現的水平。」

賀來滿夫說,由於事主在出院後一直在家休息,認為她再次被感染的機會不大。

真係要萬事小心身體

大陸新增愈來愈少。。。好叻叻。。

今日得兩個省有新增
kk8733 發表於 2020-3-2 09:09

維穩

大陸專家話病毒唔係人為。。但香港得一名學者願意聯署。。。其他人係邊。。 ...
kk8733 發表於 2020-3-2 10:52

仲話病毒源頭未必係大陸自己

1905 #武漢肺炎 #鯉魚門度假村 #檢疫中心
鯉魚門度假村檢疫中心今晚將接收約40名來自伊朗旅客

報導全文:
...
kk8733 發表於 2020-3-2 20:45

封啲唔封啲。。。

WHO講D 野。。係大陸人幫佢寫。。D tone都一樣
kk8733 發表於 2020-3-4 20:43

錢+稿 = Perfect

WHO同中國最近想轉shift focus囉
將個世界劃分為中國同非中國地區
話非中國地區增加個案比中國 ...
Garfield 發表於 2020-3-4 16:55

真係好差 明明好嚴重

WHO 真係唔得,日日講大話
kk8733 發表於 2020-3-4 21:48

用錢評定一切嘅世界 可悲

一帶一路死好人。。
kk8733 發表於 2020-3-5 00:11

哩個世界真係悲戚

因為已確診嘅都一早死哂
一係條數據有古惑
hehehaha 發表於 2020-3-5 18:37

數字任佢講

賤格
依家輸出到全世界都係
又屈人叫日本肺炎
爭在未叫羅馬肺炎、巴黎肺炎 ...
hehehaha 發表於 2020-3-5 18:41

真係差 仲要話自己唔係源頭 諉過於人

【武漢肺炎】袁國勇首透露:去年平安夜已通知陳肇始 中國正爆發疑似沙士疫情
...
kk8733 發表於 2020-3-6 21:44

就這樣督爆了

袁國勇之後更正係31/12而非24/12
酷愛903 發表於 2020-3-7 19:43

又想改變市民對事件睇法

一次次營造騙局真係好差

袁國勇:最快一年後才可臨床應用疫苗

現時各國專家正積極研發有效疫苗對抗病毒,袁國勇表示,其團隊研發的 ...
kk8733 發表於 2020-3-8 14:34

真係慘 伹一切都係政府嘅失當

當初有封關就可以解決問題 但係現時已經太遲 幾多嘅措施都唔可以解開困局 唔可以化險為夷

【武漢肺炎】澳門宣佈針對法、德、西班牙、日本來客 實施 14 天隔離 香港僅要求填健康申報表
http://bi ...
kk8733 發表於 2020-3-8 14:42

林奠直到依加都唔知自己做錯咩 (做特首已是差

大陸人繼續落黎。。上星期日蘋果話深圳灣口岸Suck五小時關。。
kk8733 發表於 2020-3-8 14:46

所謂嘅隔離冇用

大陸人咁喜講大話。。香港政府無權罰佢地。。

隔離名單都可以假。。邊有人信香港政府。。 ...
kk8733 發表於 2020-3-8 14:50

平日糧食都要做假嘅地方 都唔會有咩係真㗎

擔心香港有錢都買唔到疫苗

袁又指,有人類「天然免疫」、身體內有抗體,病毒才有可能消失,而根據在內地的 ...
kk8733 發表於 2020-3-9 13:39

香港人好慘

115宗 究竟呢個病毒幾時走
帶住口罩好辛苦
kaman921 發表於 2020-3-9 17:30

無期

15:50 九巴宣布喺200部巴士重新設立窗口位,確保乘客空氣流通:
kk8733 發表於 2020-3-11 17:28

其實冇咩作用

要用手去推開窗 / 用紙巾 (但用完又要即刻del~左佢

另外窗口唔係好多 得幾個位有……

不如將D錢整疫苗廠
kk8733 發表於 2020-3-11 21:37

唔錯唔錯

【新冠肺炎】全球大流行疫情不會完結 袁國勇:全球疫情隨時持續2至3年
kk8733 發表於 2020-3-13 16:18

疫情去到哩一步 真係慘

唔封關中嘅幾會梗係大好多

0358 #武漢肺炎 #法國 #西班牙 #全面封閉
法國首相愛德華·菲利普宣布將要求全國由當地時間00:00起,所有非 ...
kk8733 發表於 2020-3-15 10:24

識全面封閉就好

西班牙首相桑切斯妻子確診感染新型肺炎

西班牙首相府官員透露,首相桑切斯妻子對新型冠狀病毒測試呈陽性。 ...
kk8733 發表於 2020-3-15 10:28

封關真是最好的方法

可惜冇人做。。。

國泰話下星期加班次俾英國人回港。。好驚驚。。
kk8733 發表於 2020-3-15 21:33

下一場黎啦。。。

Take care everyone

下一波大爆發。。
kk8733 發表於 2020-3-15 21:49

That s definitely horrible

所以我都唔返
廢事累人累物
hehehaha 發表於 2020-3-15 21:50

返黎都好危險啊

【疫情速遞】澳維多利亞省進入緊急狀態 英增至35死促70歲以上國民居家隔離4個月
...
kk8733 發表於 2020-3-16 08:36

好嚴重啊

武漢肺炎/港府將再派包機接載湖北港人返港 (20200316)