返回列表 發帖
呢個都係驚喜之一當年最女比左KELLY, 以為會係SAMMI 感情線上
點知會頒俾當時未續約的千嬅 ...
gordon0807 發表於 2020-8-27 08:36

因為903夠驚喜頒女金俾千嬅,tvb即時覺得千嬅夠班

華星臨收檔都拎佐一次金曲金
阿mark 發表於 2020-8-29 18:58

仲有女金,邊有臨執公司仲咁捧歌手

其實呢個都好影響性
其他台都係跟903 風捧人瑞
唔係903 咁捧佢佢都唔會咁快四台上位 ...
ricnature 發表於 2020-8-29 19:55

如果2000年女金照俾kelly, 2000年金曲金肯定照俾sammisammi未有女金,tvb照塞2次最女同1次金曲金俾sammi, 塞金曲金俾女金楊千嬅點會未夠班?
2003年根據分獎精神,容祖兒金曲金真係要嘔番出來,分俾七友就剛剛好

但當年佢連最女5強都未有
kenneth 發表於 2020-8-29 20:40

903有先見之名,倫永亮拎男金唔通勁過四大天王?

是但一首都紅過如果有一天咯
阿mark 發表於 2020-8-28 09:14

不同意,她比我醜仲衰過如果有一天

七友唔鬼值啦
雖然當年我都有估過七友
ricnature 發表於 2020-8-29 21:08

插曲拎得金曲金,gigi,千嬅,edmond都值金曲金,係kelly同劉華不值

但當年係計全港電台ap?
l00540 發表於 2020-8-29 20:59

2000年或之前其實楊千嬅在993甚至其他三台都很少冠軍歌
1990年就不知

無線電視舉辦的“勁歌金曲第三季季選”賽果前日塵埃落定。
據報道,由於這是 港廉政公署“舞影行動”後首個 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 19:07

2003年,上屆最女楊千嬅居然輸俾bobo拎不到季選歌仲要係有出席

2001鄭秀文終身美麗季選都拎豬肉獎(網上金曲獎)兼出席哦
阿mark 發表於 2020-8-31 06:59

sammi當時失落3次最女兼上2次季選大牌不出席,tvb要懲罰sammi
千嬅第1季缺席,第2季國語,第3季垃圾網上金曲,睇個勢似跌落2線

嗰時完約嘛,公司點會仲幫爭奬,有安慰奬算係咁。
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:28

水瓶座拎哂三台歌曲獎喎

03年華仔拎唔到金曲金真係一生遺憾呀,容祖兒首奪最女仲要兩奬,我諗華仔都估唔到英皇咁貪心。 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:36

幾時開始劉德華係值金曲金?佢最hit歌反而係國語歌

啱啱先見到上面啲post,好驚訝,究竟出posT嘅朋友當年係咩嘢年紀?啲料係咪淨靠睇報紙雜誌?
99年好明顯 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:18

99年金曲金應係王菲償還或郵差都仲hit過咩插曲

應該講緊《龍爭虎鬥》
l00540 發表於 2020-8-31 18:54

2003年楊千嬅用舊公司歌拎三台歌曲獎,你不覺好奇怪?

關家姐果年的歌對美祖威脅好大,真係首首十大質素
阿mark 發表於 2020-8-31 18:13

所以2004年英皇向tvb舉報家姐犯規

分奬嘛,王菲點會分到兩個大奬,而且償還隔咗成年太舊,但同意插曲係冇金曲金level,Sammi純粹受惠黎明 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 20:32

王菲3年缺席都有一個大獎,出席當然可2個大獎,94年試過2個大獎
王菲無金曲金就真係遺憾

如果2004年派台《如果我有事》來爭獎嘅話,都有可能金曲金嘅
乐坛风云 發表於 2020-8-31 20:40

2004年你想劉華3個大獎?

覺得郵差好普通就真,插曲hit好多
阿mark 發表於 2020-8-31 23:17

郵差同插曲我都鍾意,但插曲不hit

其實王菲根本就唔care呢d獎
阿mark 發表於 2020-8-31 23:18

1995至1997年3年不去tvb  , 1995至1996年不去903當然知王菲不care, 但靚聲王菲無金曲金真係無眼睇

王菲最接近金曲金的一次應該係《給自己的情書》,之後係攞到四台聯頒歌曲大獎嘅《情誡》 ...
1d14 發表於 2020-8-31 23:24

情誡一點也不hit,只係夠破格,償還1999年,容易受傷的女人1992年最應金曲金

記得《償還》流行榜成績不算好,903連冠軍都無
1d14 發表於 2020-8-31 23:27

tvb好似冠軍,
插曲成績仲衰過償還

92年歌神嘅歌太高質,好幾首都有金曲金嘅實力同埋傳唱度,輪唔到王菲喇 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-1 08:01

偏偏呢首係王菲最強

其實Eason 千嬅係同期出道,當年給自己的情書的確算係big hit,最後比少女的祈禱的確係大驚喜 ...
powerful 發表於 2020-9-1 14:33

少女的祈禱不是big hit咩?

阿妹仲有上TVB台慶唱歌,個陣天皇天后級先會被邀請上去,阿妹喺TVB 97年拎新人獎,98年就亞女
TVB梗係要 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-1 13:29

有人話阿妹98年不去903,點解又肯去tvb? 阿妹紅到連蓋世寶都要扮佢俾小朋友識

亞洲金融風暴影響,98樂壇遜色好多
不過女歌手好似大部份都唔掂,tvb全年竟然得8個女歌手候選最女,彭羚 ...
阿mark 發表於 2020-9-1 11:25

98年淨係識王菲,
98年女歌手廢d,定12年女歌手廢d?

大家有無興趣講下98年
98年我無咩記憶其實啊妹係未真係咁強勢

菲年尾一個LEAD住我記得

SAMMI比97跌左好 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 10:27

ssmmi臭四都係想學王菲,見王菲缺席有大獎有女金唔抵得跟風扮大牌,邊似得kelly紅左仲次次去季選咁勤力親民

謝謝師兄呢的新聞真係好入腦又背唔到個詳細出來

但又好有個CONCEPT

好像係5-6月個時爆出來
10月演 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 17:10

點解傳媒想做死臭四?邊個歌手落order?

KELLY 98年轉攻國語市場
LoveMirkay520 發表於 2020-9-1 10:45

99年,00年無轉攻?

98年係主力攻打國語市場
之後就一半半
LoveMirkay520 發表於 2020-9-1 18:02

王菲真有影響力
彭羚聲有點似王菲

鄭秀文學王菲串77

陳慧琳學王菲主力內地

冇可能啦,92年先第一次入十大,當年論資排輩佢咁新邊有可能贏四大天王。綜合因素嚟講最有可能都係20 ...
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:16

所以謝安琪嘔番金曲金?

千嬅商台一圈圈訪問有講過好似PACO想簽佢, 所以有出過手, 想做靚個招牌過檔 ...
gordon0807 發表於 2020-9-2 08:47

paco咁勁點解七友輸左

Cass玩咗第一季之後全年潛水,結婚轉公司自動棄權,之後四台都將佢當神枱看待。
Amanda完全被一次又一次 ...
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:33

cass美人駕到仲有出席?
有無人講下黎瑞恩一人有一個夢想後點解做不到天后?

冇可能啦,92年先第一次入十大,當年論資排輩佢咁新邊有可能贏四大天王。綜合因素嚟講最有可能都係20 ...
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:16

奇怪在點解不俾k歌之王

只要為我愛一天 HIT好多, LEON 和記第一次同當紅女星拍, 同CHARLIE個廣告大熱
   愛的呼喚只係啊王最紅個 ...
gordon0807 發表於 2020-9-3 08:12

98年黎明果首真不多hit
其實伊面95年發現值金曲金嗎?

黎明第一位4台金曲金,但被某粉屈愛得太遲才是第一首

但《愛的呼喚》係阿王甘多年來,唯一最有機會拿金曲金嘅一次,佢係叱咤都拿過2次至尊歌,港台拿過全 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-3 08:04

劉華,阿王遺憾是應該,因顯得學友及e祌才是歌神

風花雪拎都未到發現啦
雖然發現係鄭生碩果僅存好聽嘅歌
ricnature 發表於 2020-9-3 13:02

你講笑?風花雪邊夠五大天王鬥?

00年孤男寡女之後其實係Sammi定係Kelly人氣高啲?我見YouTube留言 kelly fans爭吵得好勁話當年Kelly ...
angelcheng0203 發表於 2020-9-3 15:26

孤男寡女雖然票房冠軍,但講真係紅劉華多過sammi, 感情線上聽一次已無記憶點,kelly花花宇宙紅好多講真,903最女就不知啦,可能因sammi無三甲無十大不想sammi食白果卦

當年梗係華星牙力大過英皇,嗰時都有傳華星想氹千嬅續約先幫佢爭奬。
Serendipity 發表於 2020-9-3 12:08

千嬅如果續約就食得屎,梁炳收場

係96年十大,輸比Leon好合理吖
matt0605 發表於 2020-9-3 11:04

廣告三大天王黎明城城伊面,蘇永康輸俾黎明就不合理

當年6月尾暑期第一檔,孤男寡女同小親親同期正面對撼,城城 Kelly 輸成條街,尤其都市愛情片種 hit中女性 ...
powerful 發表於 2020-9-3 17:22

sammi電影好等如音樂成績好?你講電影kelly輸梗。小親親衰似係衰係flop城城多過kelly
sammi邊首歌2000hit過花花宇宙?

我都有啲印象Sammi都係仍然好勁,但如果要比較就真係唔太記得邊個紅啲,不過最記得kelly Fans當年已 ...
angelcheng0203 發表於 2020-9-3 19:09

最記得kelly fans2001年總選用牌打sammi個頭

個人覺得sammi所謂比較flop嘅時期(98/99)其實人氣都仲係極高
甚至一直到係>kelly ...
hihi 發表於 2020-9-3 16:35

真心sammi 2004年係好flop, 食老本唱師姐主題曲不得,新歌不得,翻唱不得,同港產電影同一年flop

我係想講風花雪(同埋默契)hit 過發現姐
風花雪假假地都係四台亂頒歌曲
當然提到金曲金
96 就一定係Leon ...
ricnature 發表於 2020-9-3 22:13

默契不清楚
只係風花雪不會hit過發現

發現當年廣告歌不停狂播,才有人將伊面同黎明同郭富城廣告歌一齊比

自92年開始有四大天王之後,93-96都係黎明張學友劉德華霸三個大獎(最男亞男金曲金),郭富城要到97年劉華 ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:12

感覺郭富城只係紅一年,華仔紅電影歌講不出唱過咩

2000 Kelly Hit Songs:
假天真
花花宇宙
Take My Hand
失憶週末
替換
大日子
我不夠愛你
薰衣草

唱片:
愛 ...
Jacz 發表於 2020-9-3 21:17

2000年kelly一定最紅,只係其他對手都不弱

郭富城2003年底出席過一次新城頒獎禮,金曲獎《錯愛的呼喚》同埋勁爆男歌手,其實郭富城2003《In The ...
乐坛风云 發表於 2020-9-3 22:30

一唱完parapara就中左魔咒,個人認為parapara好怪格桔不入,好似kelly唱沙塵滾滾聽一次聆笑一次

華仔97年已經flop到十大都要造馬俾佢,當然你話中國人hit都得,但廣東歌無首hit ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:42

華仔廣東歌除了17歲真係一首都不識唱,拎到全球華人至尊歌曲簡直大造馬

嗰年十大首首hit
係得我有我天地唔hit
同埋牛華嗰首真生命完全唔知咩嚟
明知故犯、再見二丁目同 ...
ricnature 發表於 2020-9-3 22:46

真永遠? 港台金曲金笑死人

Kelly 00一定紅過 99,果年電子舞曲特別hit,另外如果黎明繼續拎獎,99-00最男都應該系佢 ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:41

其實大日子仲hit過花花宇

其實佢99年已經開始flop,而且桃色事件都有一定影響,903從98男金到99開始白果 ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:39

有時覺得伊面持久過城城

鄭伊健係香港樂壇嘅頒獎禮上面冇咩獎項得到肯定,特別男歌手獎,同佢一點緣分都冇 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-3 22:58

拎過十優好似2次,好過amanda