返回列表 發帖
爆裂旋風  我覺得幾好聽,郭天王仲要出席兒歌頒獎禮同Twins爭兒歌大獎,真係好flop ...
阿mark 發表於 2020-9-4 08:04

最後城城,gigi,kelly 輸哂俾兒歌twins

但係講overall人氣,又係邊個紅啲呢?印象Sammi套戲都幫唔少,又有煞科眉飛色舞,而kelly 快歌大日 ...
angelcheng0203 發表於 2020-9-4 00:43

我覺得瘦身男女才正式推高sammi人氣,孤男反而對sammi幫助不大,如果有人覺得sammi 9899無flop, 咁989900 ssmmi人氣都係差不多,01才大大上升。
2000kelly人氣高d  , 好似廣告都多d, 碟銷量又多d

00/01個28場都已經唔係好, 好多場都係得7城入座
gordon0807 發表於 2020-9-4 09:48

00城城28場簡直crazy自大,祖祖都未28場

02年~03年,除了錯愛的呼喚,無一首係十大質素,可能佢自己都懶得爭
阿mark 發表於 2020-9-4 07:35

係爭都無得爭,01年起仲話城城fans會俾人笑out

係,其實Cass 96年回落咗人氣都冇上返,97年都勉強ok但當然冇高峰咁勁,但96年就算唔入夜風鈴佢都可以入 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 15:15

給我愛過的男孩們肯定有上升番,不過當然大勢已去

呼吸可能係華星quota,頂替許志安唔續約,其實當年仲有首慘死的感冒
阿mark 發表於 2020-9-4 15:58

96年狼來了仲好過梁漢文

我覺得係因為佢唱咗動起來/新的喝采/食你落肚呢啲超娘嘅歌,而且嗰陣時最大敗筆係仲繼續用小美啲歌詞 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 14:33

02年起不興快歌其實對一向唱快歌的sammi,kelly,城城,黎明係有負面影響,益左不擅唱快歌的楊千嬅,劉德華

係,音樂上2000年Kelly一定優勝過Sammi。Sammi年中國語碟香港冇迴響至理名言都唔hit,下半年隻Ladies Fir ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 13:08

其實感情線上邊忽值兩台金曲金?不big hit又不好聽又不是高質,又無人翻唱感情線上都知咩事

楊千嬅邊有人識啊,96年,梁漢文呼吸隻碟銷量有雙白金的
阿mark 發表於 2020-9-4 18:23

梁漢文真係一首都不識,狼來了首歌都有little hit

講緊十大,又唔係最受歡迎男女,咁小恩子都有十大啦
阿mark 發表於 2020-9-4 18:22

小恩子係3至80歲都識,感冒只有廣告商才識
周慧敏自作多情big big hit又係無十大好遺憾

咁平心而論當年感冒有廣告效應真係hit嘅,但公司論資排輩當然要照顧咗陳慧嫻先啦 ...
Serendipity 發表於 2020-9-5 01:30

陳慧嫻其實可只拎亞太女

02年開始除咗、、,華仔都冇乜big hit,其他歌都好難比到至尊歌或者金曲金比佢.... ...
matt0605 發表於 2020-9-5 15:05

如果03年牛華用無間道入十大,值金曲金好多

03年仲有我的驕傲 七友 可惜我是水瓶座
連三角誌 好心好報 呢d 都係人人識唱既bighit

無間道算hit 但 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-5 16:01

03年最hit係好心好報,可惜無咩獎,十大仲要獨唱

鄭秀文憎死903,成排得佢食白果,王菲呢??
阿mark 發表於 2020-9-7 00:23

王菲究竟01年前係幾多次缺席?
98年楊千嬅坐第一排咁前?得佢無歌曲獎

希望之後D人氣都係tbb幫佢硬谷
同tbb冇約之後kelly人氣直插
LoveMirkay520 發表於 2020-9-6 13:36

希望時人氣係tbb硬谷,有無人記得2005年第一回最高票三甲陳慧琳,容祖兒,古巨基係車上開水喉向歌迷噴水的場面?

記得,場面尷尬,其實美祖同美琳好陌生
阿mark 發表於 2020-9-7 23:48

2005年優秀選第一回其實搞得幾好睇
以為kelly回勇打joey,結果虛火

97去叱咤港台都唔去tvb,我記得97港台飛躍女歌手金獎係鄭秀文,銀獎係王菲,真係好笑,王菲97仲拎緊飛躍 ...
阿mark 發表於 2020-9-7 23:50

飛躍不等如進步,睇tvb太多
90年代的飛躍定義我們識條鐵

係95-97連續三年缺席勁歌,不過都有亞太女 (97年仲要係公仔麵代領)

01年仲有去季選 ...
matt0605 發表於 2020-9-7 23:48

肥佬做王菲跟班絕對夠資格

王菲95年當年宣布唔玩四大頒奬典禮
之後96-97年都缺席勁歌

其實98年好多女歌手都冇奬(只有Faye同Sammi ...
森姆@結論 發表於 2020-9-7 23:15

唔係903咩?

鄭秀文9697確實係飛躍  ,王菲97真係唔知點定義為飛躍,飛躍簽新公司咩 ...
阿mark 發表於 2020-9-9 22:32

王菲97直頭值金針獎

唔止商台
係全部四台都唔玩
因為當年愛情至上呀(同竇唯熱戀中)
將名利都放埋一邊先 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-10 00:20

佢話楊千嬅98年坐第一排係tvb
王菲此舉令我覺得這是真天后表現,不似得臭四拎過仲恨獎但又要大牌

睇黎只要牛華出席,亞太男和最男,是但一個都少唔到佢,或者兩個俾曬佢。千禧後嘅男歌手都幾慘,三大 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-10 17:11

只係04年古巨基慘,陳奕迅05年都慘

但當年報道係話佢95年到12月底先出廣東碟,加上佢偶像鄧麗君離逝,所以佢無心情參加年底頒獎禮,佢當年睇 ...
阿mark 發表於 2020-9-10 23:48

如果王菲95年至97年仲玩齊四台頒獎禮,彭羚同sammi仲有無機?

其實07陳奕迅應該拎最男+金曲金,亞太男可以俾李克勤
阿mark 發表於 2020-9-10 23:52

咪玩,李克勤亞太邊忽紅

07年陳奕迅雙料,算補償左05年個損失
乐坛风云 發表於 2020-9-10 23:46

02,05年到底李克勤紅 d定eason紅d?

如果華仔早啲退落嚟,男歌手嗰邊好多嘢都會唔同

02或者03可以比周董拎亞男,咁可以比臣同基仔早啲 ...
matt0605 發表於 2020-9-11 05:44

02 eason Andy miriam kelly
03 hacken 周董 joey karen
04 leo Andy Miriam kelly
05 eason Andy joey kelly
06 eason Andy janice kelly
07 eason eason Joey twins
08 leo eason Joey miriam

end

02 都可以話不相伯仲,李克勤有首高妹大熱,eason 人氣就持續高企亦係首首hit歌,但 05 eason 復出氣勢如 ...
powerful 發表於 2020-9-11 19:05

05年李克勤演奏廳碟都好多知音人追捧

02 都可以話不相伯仲,李克勤有首高妹大熱,eason 人氣就持續高企亦係首首hit歌,但 05 eason 復出氣勢如 ...
powerful 發表於 2020-9-11 19:05

點解04年港台最優男塞俾李克勤

演奏廳的確有noise,所以903比三甲佢,但U87聲勢、口碑都贏太多,派台頭四首歌三首爆紅

地位咯

李克勤 ...
powerful 發表於 2020-9-11 19:13

04李克勤好普通下,05好過04
06衛蘭好紅下真係威脅到容祖兒,加埋特首最愛離家出走

95人氣應該比唔上彭羚/96更加係鄭秀文天下,其實當年女歌手都唔會太論資排輩,你睇98張惠妹拎亞女99陳慧 ...
阿mark 發表於 2020-9-11 20:38

菲96年缺席拎女金,sammi96年好乞903憎?

其實04後,李克勤想拿男歌手獎,都幾難下,06後根本就冇佢份,07年TVB寧願雙料陳奕迅都唔分個俾李克 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-11 19:39

李克勤只有03,17年值

亞太都係豬肉獎,唔需要太認真,大獎得最男女+金曲金
阿mark 發表於 2020-9-11 20:40

豬肉獎李克勤都無資格拎,07eason值雙料過04劉華

因為金牌book咗金曲金
Tvb又唔想干嬋冧莊,咪比佢條ex
Btw雖然爆冷但起碼都值 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-9-11 23:26

又不見俾古巨基?

07李克勤個首都唔值金曲金,還不如俾張敬軒酷愛,側田男人KTV,或者干脆俾陳奕迅三個大獎全攬 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-11 22:35

富士山下同酷愛值金曲金,連逼得太緊值過花落誰家

天才與白痴完全撐唔起金曲金個朵
仲衰過無賴
不過佢個年乜都梗頸二/三係幾慘
明明年頭勁歌金曲個期係超級 ...
ricnature 發表於 2020-9-12 00:15

勁歌金曲或monica值金曲金
無賴真心不值,質素同上年比差太遠

克勸軒仔拎演繹男...除非順便拎埋最男la...否則無乜可能
keung_1234 發表於 2020-9-12 11:30

克勤不會再出席了,hana上年雙料同王菲齊名

佢有四台聯頒歌曲大獎呀嘛
LoveMirkay520 發表於 2020-9-11 23:39

楊千嬅就可以,仲要2次?

如果吳卓羲2007年競爭新人獎,會唔會拿到新人金獎?
如果林峯2005年競爭新人獎,會唔會好似吳卓羲甘輸給側 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-12 11:56

側田無敵,點爭
唱k09年出道就金獎

Are u kidding me
以上兩首當年hit程度唔及天才與白痴
LoveMirkay520 發表於 2020-9-12 13:44

勁歌金曲最hit, Monica hit少少但質素高,天才與白痴都係hit少少但質素一般

春卷最女+金曲金都得喇
Kelly亞女+金曲金唔得咩
LoveMirkay520 發表於 2020-9-12 13:47

祖最女 , 亞太女twins , 希望金曲金我buy

之後嗰年愛得太遲咪有金曲金
最男輸比Eason(環球系)無計
森姆@結論 發表於 2020-9-12 13:35

我只係不滿金曲金係無賴

05陳慧琳未退出
阿mark 發表於 2020-9-12 13:52

轉金曲金

勁歌金曲嚴格講,唔係歌
阿mark 發表於 2020-9-12 13:54

2005年最hit真心係勁歌金曲,古巨基十幾場開到此曲幫助不少 但夢中人口碑太差即失勢,天才與白痴平庸救不番

無賴拎大獎,真係有點意外,如果係咁,七友03都應該金曲金
阿mark 發表於 2020-9-12 13:55

明日恩典一樣翻唱又拎十大,咁勁歌金曲一樣翻唱金曲金無問題

懷疑希望票數都唔高,雖然投票都係假的 ,tvb唔會兩個獎kelly的
阿mark 發表於 2020-9-12 13:56

kelly鍾意歌曲獎,邊台不俾就發火走人 ,四台不識做

懷疑希望票數都唔高,雖然投票都係假的 ,tvb唔會兩個獎kelly的
阿mark 發表於 2020-9-12 13:56

無賴最高票?不信

kelly 06年都已經不紅,四台仲要給面她?
cathay1996 發表於 2020-9-12 14:00

02年已不俾面kelly

勁歌金曲係medley,由好多首歌拼貼而成
阿mark 發表於 2020-9-12 14:06

你咁幫祖兒架,明日恩典翻唱聖詠就十大及女歌手大滿貫,樂壇末落由此開始

02年公司力谷千嬅
所以kelly甘嬲同她反面咯
cathay1996 發表於 2020-9-12 14:03

kelly太小氣,楊千嬅06年食白果都未嬲kelly不陪佢一齊食白果

無啊,我一直都覺得佢03根本唔應該2個大獎
阿mark 發表於 2020-9-12 14:09

點止03年咁少,仲話無偏幫祖兒