返回列表 發帖
kelly 06 唯一值得入十大係 自由女神
阿mark 發表於 2020-9-12 14:11

可惜阿姐不去拎獎,搞到kelly無0.5首十大咁樣衰

其實09已經可以取消亞太區,美祖金曲金,美嬅最女,美基最男,林峯唔洗拎亞太,勁歌就唔會俾人笑 ...
阿mark 發表於 2020-9-12 14:14

好似係曾志偉叫tvb取消

當年頒第十首,話兩個人,我真係有一刻以為係自由女神,阿姐可以係後台出嚟,點知兩個人係twins ...
阿mark 發表於 2020-9-12 14:17

唔係滾咩?

梁漢文無可能後台出嚟嘛,點解當年金牌唔俾梁漢文出席勁歌,明明滾可以拎獎,美嬅唔需要食白果 ...
阿mark 發表於 2020-9-12 14:22

梁漢文做錯咩

似係人瑞當蝦餃condxm 多啲喎
00 年痴人痴到薰衣草首映都去
02 蝦餃開始跌人瑞自己紅咗就唔再痴人哋 ...
ricnature 發表於 2020-9-12 14:54

sammi人氣高過kelly,又不見人瑞痴sammi?

2010美麗嬅係咪一定要拎最女,先唔會飛起tvb?話好開心拎亞太,一樣唔出席慶功,擺明唔妥啦 ...
阿mark 發表於 2020-9-12 14:25

人瑞以為起碼連奪5次最女麻,點知咁快上神枱,10年好過09年

咁個合唱quota咪俾左stephy同小方囉
無人幫美千喺tbb fight獎
唔係以為903個女喜係paco fight呀嘛 人地商 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-12 16:56

魅力呢樣野無得強求,就算2位拎獎調轉支持度一樣不變

我N 年前響呢個貼都講過
04 Twins 仲紅緊係應該十大
問題係畀女人味而唔係畀好hit 嘅飲歌/嬌假
勁歌同新 ...
ricnature 發表於 2020-9-12 22:19

你話02年out gigi ? gigi fans不肯過你
04年gigi換fiona就合理

06年真係無必要俾首十大Twins
阿mark 發表於 2020-9-12 21:26

肯不俾kelly十大已很大進步
06年十大應俾美泳

其實《Today》/ 《嫌棄》等大歌都失落十大
當年歌迷們也沒有抱太大期望...

估唔到第十首係GIGi ...
l00540 發表於 2020-9-12 22:55

02年twins要十大最應out係容祖兒爭氣完全不hit

重溫完07總選,如果十大換咗做會好好多,後者當年點都紅啲掛

如果要敬老嘅話,點解唔比老孫而比基仔....

...
matt0605 發表於 2020-9-12 22:52

美泳換花無雪
電燈膽換愛回家,愛回家完全煩膠歌,錢錢錢錢係仲煩膠歌

原來karen 50歲拎四台冠軍歌破左莎莉紀錄,不過阿姐58歲紀錄係無敵

獨唱記錄保持者仍是Karen
亦是五台冠軍記錄保持者
l00540 發表於 2020-9-13 00:58

karen睇落同容祖兒差不多年紀

之前都好似有人講過....
    如果10年個十大類似係咁會順眼少少,就算冇四大都可以頒得好睇啲
    1 ...
matt0605 發表於 2020-9-13 01:37

big four,側田不值十大  鄭融仲值十大

05年俾翻Fiona,不過男孩像你其實都唔Hit
阿mark 發表於 2020-9-13 00:33

05,06,07年補翻新人應有十大

叱咤,TVB都應該俾翻《電燈膽》一個十大
乐坛风云 發表於 2020-9-13 08:06

叫古巨基嘔番十大
金牌07年咩事3位四台都有十大咁多quota?

林峯2010個年係佢歌唱生涯巔峰……
乐坛风云 發表於 2020-9-13 09:29

係09年,真正知道亞太區所在位置

佢其他歌就值,K歌之后一定唔值!
    側田點會唔值?無論定邊首入選都值得! ...
matt0605 發表於 2020-9-13 18:01

k歌之后記錯09年,不值
do you wanna dance 先值十大

K歌之后係10年優秀選第三回嘅得獎歌!
    Do You Wanna Dance值十大?傻的嗎? ...
matt0605 發表於 2020-9-13 22:37

chok金曲金啦,do you wanna dance仲hit

K歌之後好聽,但唔係十大的料,全因星娛樂quota,09-13年鄭融同關家姐霸佐5年呢個quota ...
阿mark 發表於 2020-9-13 23:52

大家最難頂係林峯chok金曲金定王菀之亞太女?

千FA都唔會係跟黎生個邊的人09年一直都會係KAY, 因為4大佢先會有
睇佢完全唔感動就知, 佢自己都知係 ...
gordon0807 發表於 2020-9-14 10:43

不要自欺欺人,05年劉華李克勤當道陳奕迅古巨基一樣無大獎,09年無四大事件楊千嬅容祖兒當道一樣輪不到謝安琪拎大獎

王菲1996? tvb亞太女 903女金  另外兩台應該有獎?
阿mark 發表於 2020-9-14 18:21

容祖兒不去4台, 17年903食白果

笑屎人,你的推測仲離譜過本身賽果
cathay1996 發表於 2020-9-14 15:52

重點係kay最女,食古不化 , 993最女女金輸哂楊容

本來菲應該坐mi隔離,不過佢都唔care
阿mark 發表於 2020-9-15 22:36

gigi左邊原本邊個坐?

四台成績無神台待遇...

那時應該未接拍《長恨歌》吧~
l00540 發表於 2020-9-19 11:20

王菲最近四台冠將愛仲遲過鄭秀文上一次流淚

仲記得Wonder woman賣15蚊
LoveMirkay520 發表於 2020-9-18 22:23

現在shocking pink賣10蚊

如果整好頭像,突然又唔想頒俾佢,咪好浪費
阿mark 發表於 2020-9-19 21:19

現在不會,肥佬最想年年hana拎,一次過整10年最女獎慳好多錢

有冇人知道點解謝霆鋒2003年之後flop咗?2002年暫別咗一年,2003年第二世,邊走邊愛,可以強勢回歸樂壇,但 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-20 22:41

頂包案坐監,形象太差

所以港台out一步一生,哈哈哈
阿mark 發表於 2020-9-22 12:24

2003港台十大out kelly, 有三角誌,無間道,好心好報,好過勁歌十大

陳奕迅《浮誇》:05年《浮誇》系香港推出嘅時候,因為曲風比較前衛、另類,
歌詞比較憤慨,當時嘅社會大環 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-22 09:08

葡萄先值十大甚至金曲金,夕陽有點普通,阿牛直頭失策麻麻,浮誇最正

當我遇上你,夏日fiesta,呢兩首值十大吖,97年確實可以唔俾十大金曲劉德華,但02之後,TVB需要劉德 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-22 08:39

無間道最值金曲金,劉華不肯0.5首無計

03年真喺勁多十大質素的歌,完全唔夠分
阿mark 發表於 2020-9-22 12:34

劉華朝偉
克勤
漢文
力申stephy
candy
joey
miriam
gigi
twins
jade
夠分

eason,leo,kelly,andy可以88

就算十大中文金曲也分不勻
《兩個人的幸運》也屈居全國最受歡迎歌曲... ...
l00540 發表於 2020-9-22 13:23

十面埋伏反而相對下不應十大,又不hit又普通,而且地位上未去到一定俾佢

俾最佳位置同十面埋伏都未到jade and gigi
lemontea1069 發表於 2020-9-22 15:43

澄清最佳位置是05年由而婆翻唱而紅,俾gigi jade都未到kelly

其實當年如果有一天呼聲最高俾金曲金獎,因為冇諗過祖兒咁快上位金曲金。 ...
風見志郎 發表於 2020-9-22 16:58

無聽過劉華係金曲金大熱,有無source?

如果華仔唔玩
放生、三角誌都有機爭十大~
l00540 發表於 2020-9-22 16:07

優先訂座? 2003年呢首同三角誌最hit先

當時佢同英皇都幾乎反面
阿mark 發表於 2020-9-22 13:48

反面都拎哂四台十大反而lemon一台都無

90,91,92連續三年最男,但都沒開過紅館,第一次紅館93年1月份先黎開,90年首次打入總選,即可獲最男 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-22 15:57

90年最男點解不俾學友?

以下年份邊首最hit?
00年 少女的祈禱 感情線上

02年 好心分手 明年今日

04年 小城大事 愛與誠

07年 富士山下 酷愛

就係吖,89年張國榮都退咗,學友86開始幾乎每年都有十大金曲,可以話除咗譚張梅外,比較活躍嘅一線歌 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-22 17:55

又話論資排輩,第一次拎十大就最男,反而學友幾次十大就無最男?

王菲94雙料含金量真喺極高
阿mark 發表於 2020-9-22 18:34

上年hana?

學友88年有負面新聞沉佐一年,89年底90年初,夕陽醉了、只願一生愛一人,成功翻身,但又未去到好紅位置 ...
阿mark 發表於 2020-9-22 18:02

咩負面野?

論資排輩喺按出道年份吧
阿mark 發表於 2020-9-22 18:38

學友出道早過劉華?

類似係人哋婚禮醉酒
阿mark 發表於 2020-9-22 18:39

醉酒之後?醉酒有罪?

你覺得者
當年k 房一早爆紅
lemontea1069 發表於 2020-9-22 18:43

你話係就係?係就唔會成班人話而婆翻唱先紅啦

1988年7月張學友在朋友結婚當場調戲新娘,朋友當即宣布與他決裂
阿mark 發表於 2020-9-22 18:45

劉華好正氣? 89年學友應洗左底,90年仲記住?

果陣的確未至於金曲地位 派果陣已經係第n plug
她比我醜係重點主打點同? ...
kenneth 發表於 2020-9-23 09:57

03年kelly 根本無一首hit,以當年hit程度計
十大candy,jade,方力申甚至必殺技都hit過kelly

03年kelly根本憑地位霸十大

最佳位置衰在不是重點plug, 她比我醜係重點plug但完全谷不起

2003年頭k場top 2係優先訂座及三角誌,點知年中沙士爆左祖兒
如果03年kelly有hit song就不會被人唱係谷底天后

當年出一單新聞會玩殘幾年, 返唔到身仲有當年傳佢係要賣後面比經理人 (好像係陳志強) 博返身
個時唔同而 ...
gordon0807 發表於 2020-9-23 08:48

天王要賣後面比經理人?的確賣得值,這決定無錯

再加上94年,葉倩文開始隱退,鄭秀文仲未上到女歌手一線,周慧敏又冇唱功實力,雖然有人氣,關淑怡就 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-23 08:34

周蕙敏點都值一屆亞太女,95年又不俾

95個陣慧嫻都返左來
寶記D小花都開始唔掂 (唔係剩大V)
湯記之後拎到RTHK 十大算係異數
之後正東果邊Kelly ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-23 12:56

周慧敏人氣有跌過? 王菲缺席3年,tvb都揾唔到另一個頒?