返回列表 發帖
覺得佢退出頒奬禮太快啦,明明05-07都仲可以玩,竟然仲早過陳慧琳唔玩
阿mark 發表於 2020-10-7 22:41

認真?拎完銷量獎高峯完畢,薛凱琪擺明取代梁詠琪,903錫到濃頭3年

薛凱琪除佐第一隻碟賣得,同903成績ok,其他台其實根本唔得
阿mark 發表於 2020-10-8 00:14

05年fi 勁歌十大,903十大,903最女5強
06年轉走大同路線開始平穩,但仍有903十大

係07年被放逐台灣

好似Ada好賣d
on07111 發表於 2020-10-8 21:13

蔡少芬?

可能企喺某個角落…… 咁鄭伊健有冇提早離場?
阿mark 發表於 2020-10-8 19:55

stephy呢?

除左miki
其他3個 05年個陣出左第一隻solo
Stephy有4個封面 自己作詞
Theresa 2個 仲有出書同繪本
Kary ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-9 20:28

miki唱功差定傅穎差d?

miki好似有段時間簽佐星娛樂,其實有冇出過歌
阿mark 發表於 2020-10-9 20:32

綿羊有mv
仲有cookies我未驚過

吳家穎呢
on07111 發表於 2020-10-9 20:40

kary太樣衰永達無c位,封面閃卡是也

Cookies同C AllStar一樣,拆夥後一年一個出碟(05 06 07/18 19 20),有一個出唔到碟…… ...
阿mark 發表於 2020-10-9 19:16

callstar拍電影?

識左永安太子爺都上岸啦
佢應該知歌手, 演員(轉型好似stephy)都唔岩佢 ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-9 20:46

有一首新歌架

傳穎首親朋密友同自斯斯人好好聽

吳家穎都有首不是校花同半成年
on07111 發表於 2020-10-9 20:45

自欺欺人傅穎唱到走音

當年嘅Paco 唔係流
區文屍呢啲乜L 都無嘅講真伴舞都嫌樣衰啦
樣:樣衰
唱功:無
觀眾緣:負
其他技能:搞 ...
ricnature 發表於 2020-10-9 21:10

不覺paco有捧過miki, 不過我認為miki係最靚,有c位企
angela樣衰定kary樣衰d

當時勁歌頒獎禮拿獎九人上台,都係的鄧傅兩人有得講下得獎感受,據聞當時佢兩個爭隊長? ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 21:24

紅組加油傅係一姐第一個簽名mv

Miki好幾部係都做女一號吖,黑拳,龍甘威2,B420……佢嘅資源都算唔錯喇,自己紅唔到真係冇計。Miki ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 21:27

指音樂上,戲不夠isabella好
傅係千嬅爭取下才出到唱片,千嬅眼光真差

九人時期嘅雜誌,封面都係得三個,而且平時嘅活動企位都係呢三個輪流企C位 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 19:49

mini cookies 三女皇?當kary死
左上我的窿路係曾志偉扮容祖兒?

當時呢份雜誌預言好準,估唔到後面真係mini cookies。Kary甘醜,邊個肯拿來做封面吖 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 21:39

我儲不到miki單人閃卡,反而kary單人閃卡後期07年左右有

佢係碎餅幾個中曝光率最高嘅一個
lightupmylight 發表於 2020-10-10 08:08

勁過miki可出碟嘔

1999年IFPI每周銷量榜冠軍:

99/01/07 如果可以再見妳 黎明
99/01/14 聽聞 鄭秀文
99/01/21 聽聞 鄭秀文
9 ...
lightupmylight 發表於 2020-10-10 11:25

eason都3周

當年樂壇好健康
lemontea1069 發表於 2020-10-10 15:21

葉佩雯何嘉莉已被打壓,健咩康?

Miki當初有資源俾佢去TVB拍劇嘛
風見志郎 發表於 2020-10-10 09:08

stephy就戀愛自由式 miki有咩?

何嘉莉葉佩雯99年邊有被打壓啊
阿mark 發表於 2020-10-10 20:24

9月起祖國兒女崛起就有
98年點解何葉一齊出道自相殘殺?何rthk 997,葉tvb

其實當年係何嘉莉紅 D 架
但 TVB 請左小室哲哉做嘉賓 所以葉佩雯新人金 ...
Our_Souvenir 發表於 2020-10-10 20:53

但飛圖2女 98年齊齊出道係咩玩法?

美麗在望
lightupmylight 發表於 2020-10-10 20:54

容祖兒女一,miki做咩角色?

我都想知

星夢近年都係一樣
世紀賤男 木偶哥
戴祖儀 謝文欣
劉子碩 林穎彤 ...
Our_Souvenir 發表於 2020-10-10 20:58

點同,2人有1人做墊底
但何葉係2人齊齊為祖祖墊底

葉佩雯好似97年已經簽英皇,不過留翻98年仲好,97已經有霆鋒,而且何嘉莉走偶像路線,同葉唔同,咁2003BOY ...
阿mark 發表於 2020-10-10 22:25

霆鋒係男 葉係女無衝突
boyz組合同deep男無衝突

你見祖兒女及twins組合幾fd就知,如果sa單飛肯定俾祖祖唱衰都似

羊生好似99年12月買菲圖,跟住迫趙何葉容做與音樂無關活動,但祖祖好配合

區是否好好口才?

好似曾經做過RTHK DJ
l00540 發表於 2020-10-12 11:20

講是非中傷傅穎及楊愛瑾就最叻

知唔知點解faye喺01年咁有興致整咗3首原創廣東歌?
LoveMirkay520 發表於 2020-10-19 18:26

因為阿姐2001年用菲姐首廣東歌做劇歌

不過就算去商台叱咤,一樣是非多多,有傳話佢今晚會攞叱咤女歌手銀獎,唔係金獎,祖兒就話:「有人話我金有 ...
風見志郎 發表於 2020-10-27 11:49

祖祖係公司迫去爭獎?

其實佢巔峰時期就維持兩三年左右?
caijinglong 發表於 2020-11-14 14:12

1999年至2002年飛天舞會 香港高峯

Ask 同有福氣隻碟都幾hit
飛天舞會12 場四面台
係年尾唔知做乜春收咗皮
ricnature 發表於 2020-11-17 13:15

因為咪咀開始有負評,但蝦餃媽懶理繼續返大陸,仲要面對4大靚女攻擊,如果蝦餃媽年尾留返香港處理呢個危機仲可係香港高峯耐d

99年真係食住瘦文谷底期俾佢上到位, even寵物情緣OK好收視。
《都是你的錯》hit到上羅湖商業城,跳舞機 ...
風見志郎 發表於 2020-11-24 11:20

其實kelly係偶像派,偶像派無電影加持就算sammi退出都係會跌,kelly fans懷疑流失哂做twins fans ,兩者靠樣加兒歌加形象健康

06年最男肯定係Eason喇,個年佢紅館甘爆
乐坛风云 發表於 2021-1-3 11:36

06年臣拎哂4台男歌手金,基拎哂4台金曲金,好公道,臣自2001年起除04年無玩,06年首次無一台金曲金,唔明基拎哂金曲金仲妄想拎最男?

古巨基拿最男係遲早嘅問題,07年起劉德華唔玩,男歌手獎又多個名額出來分 ...
乐坛风云 發表於 2021-1-4 22:11

07年無諗過咁快俾雙料eason, 以為送禮亞太

叱咤連續4年為天王天后級歌手創造神話:2017送禮失魂記,2018祖祖心之科學,2019Sammi我們都是這樣長大的, ...
乐坛风云 發表於 2021-1-4 22:41

劉華肯定無,莫后廢事翻唱佢歌,kelly睇環球肯不肯俾錢,千嬅就有機d

千千形象插水
Kelly機會比佢大
我等我在 發表於 2021-1-5 10:54

kelly係有機會,主要因大公司,連李克勤都得,千千點會唔得,睇公司

千嬅唱片仲係寰亞人, 都叫大公司, 睇下林生出唔出力JE而佢又仲會出新歌
形象,而家反佢個的不嬲都反緊 ...
gordon0807 發表於 2021-1-8 09:52

千千現在被人插仲好過08年做咩都無人理

女歌星Aga、衛蘭、Hana、鄭欣宜,在樂壇亦佔有重要地位,差不多與四大天王平起平坐,影響遍及中國內地和東南亞等地。

2005 拎女金俾人噓唔抵可憐
啲歌太災難級
連白果梁詠琪表現都好過佢
唔好講Fiona 有兩大hit 歌加持

還未 ...
ricnature 發表於 2021-2-3 21:31

最唔明點解容祖兒2005年可大滿貫?明明bi heart成張碟劣顱如潮,千嬅single仲好過佢

希望 明日陰典 勁歌金曲

另外兩季:
夕陽無限好 無賴 我得你
天才與白痴 情非首爾 仲有一首唔記得係聽聽 ...
ricnature 發表於 2021-2-3 21:29

容祖兒同kelly一齊玩水,但互當透明

老老實實阿容05 年表現係一個獎都唔值得拎
ricnature 發表於 2021-2-6 22:00

明日恩典 chiwawa 呼天不應 天之抄女 好事多為 越唱越強全部都好難聽

嗰年掛住進攻大中華市場,香港人氣差咗係正常,再加上隻國語碟香港劣評如潮,samba又係衰在plug歌累 ...
p74d47 發表於 2021-2-7 15:15

感覺上2005年所有女歌手都人氣俾上年差,除了hocc
2004年仲好偶像派,2005年古巨基開完演唱會eason復出後偶像派無哂

仲有蝦餃媽
LoveMirkay520 發表於 2021-2-7 19:39

蝦餃媽05年人氣直插谷底,同sammi齊上齊落

年尾赤地雪都好難聽
我懷疑全年主打最無咁差係刻不容緩
但都唔係叫好聽 ...
ricnature 發表於 2021-2-7 21:25

赤地雪係tmw最差果首,但tmw全碟係唔錯
刻不容媛一樣難聽,合久必婚好聽好多

蝦餃老母先最on9
年頭靠痴長今痴到佢紅到好似佢係主角咁
之後完全無食住個勢半年神隱 ...
ricnature 發表於 2021-2-7 21:23

叫tvb揾kelly翻拍大長今
年中靠迪迪尼食糊

年尾失蹤

Tmw全碟最差係第二版leung到爆嘅情歌的情歌,演唱會主題曲嚟講呢首都算幾悶下 ...
p74d47 發表於 2021-2-7 21:38

情歌的情歌都計tmw?格格不入
之後close up主打係ok,但全碟無主題

glow直頭繼bi heart後又一垃圾

係in motion叫好d

tmw算係容祖兒最型的碟,型半年咁多

佢間公司驚死隻碟賣唔出咁,格硬出第二版加多三首歌嚟討好啲街客點知三首得獅子山下合唱版係有人識{ ...
p74d47 發表於 2021-2-7 21:59

tmw銷量ok,反而jump up ,close up ,glow銷量差

年尾諗住靠短消息點知唔hit
LoveMirkay520 發表於 2021-2-7 21:49

唔識呢首
迪迪尼後之後出神作自由女神

tmw 其他歌正到爆
係plug 左最難聽個啲(赤地雪、CD 版雷狂雨霏)
情歌的情歌個人覺得唔係好差
但零存在 ...
ricnature 發表於 2021-2-7 21:50

06年下半年見hocc氣勢好,新人泳兒感應殺到埋身,即刻唔轉型做埋bi heart大路碟,好現實

Jump up 就算9數喇,由選歌到宣傳都出曬事,明明獨照都已經冇乜點玩一雞兩味呢個idea,去到jump up ...
p74d47 發表於 2021-2-7 22:35

我原來記錯係close up才對
又close up 又jump up 06年中起祖祖碟好大雜燴
無論close up 定jump up 都好垃圾無主題

Close Up 好聽喎
搖搖搖之外首首好聽
三首主打都好好
令我對佢改觀
ricnature 發表於 2021-2-7 23:32

tmw先令我改觀但好快已令我失望
close up問題係大雜燴,全部歌好似無咩主題只係有快歌慢歌,可能同tmw比反差太大

02開始已經比JOEY,千FA,GIGI,HOCC 逼近只係得返佢一個神台天后同華仔壓場

同FAYE 98-2000咁,來得就 ...
gordon0807 發表於 2021-2-25 09:49

gigi仲快隱退96玩到04年共9年

kelly係希望同迪迪尼高峰宣布隱退就perfect, 係都要06年再谷底先肯隱退,抵俾千千祖祖淘汰