返回列表 發帖
可能06年仲有條尾水 他約我去迪士尼...
SamWaiHung 發表於 2021-2-25 19:39

迪迪尼係05下半年,希望係05上半年,明明05年kelly係女歌中最多hit songs的一位,千嬅得一首,祖祖只有一首兒歌hit, 點解kelly05年下半年開始就失勢?

支持永瀆喜歡祖兒
今年出 喜歡祖兒5 喇
jasonng 發表於 2021-2-25 22:46

喜歡祖兒5台雙周冠新曲加精選?

不過又傳過港台05 年用大獎利誘老母去頒獎禮但老母拒絕
ricnature 發表於 2021-2-26 00:32

大獎係女優?老母咁堅拒絕?

因為佢下半年真係完全人間蒸發
成3, 4 個月無plug 歌咁癲喎講緊
同埋迪迪尼係hit 獨唱唔係合唱囉講真
雖 ...
ricnature 發表於 2021-2-26 00:34

合唱都hit, kelly 1.5首都夠,不過hocc係2首

所以最受惠其實係人瑞,因為啲後輩被阻止上位,變咗佢成日要做返對手加手下敗將個角色,變相佢都玩多咗 ...
Serendipity 發表於 2021-2-26 20:46

祖祖唔要的獎過俾人瑞都唔過俾kay
不過提提你祖祖都係後輩

留意返兩個都係95年出道 所以係平輩
CMH 發表於 2021-2-26 20:55

祖祖係咁諗,但事實係祖祖拎新人獎時人瑞已拎齊四台歌曲獎兼上了一線

我梗係唔係話人瑞阻後輩上位啦,成句意思係「因為啲後輩被(某人)阻止上位」 ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 00:11

多謝祖祖令kay媽去到41歲才拎女金
人瑞本來07年後不同tvb續約,08年上半年完全唔派歌上tvb, 但後來同tvb傾掂數續約才遲遲派明日再會去tvb, 結果回報係最受歡迎女歌星

其實女歌手玩11-12年唔玩先係正常(王菲89-00,鄭秀文90-01,彭羚90-01,陳慧琳95-06,葉倩文84-94/02玩 ...
阿mark 發表於 2021-2-27 13:05

所以先講人瑞08年本來真係諗住唔玩tvb,報道有講過人瑞不續約,但tvb見無左kelly同twins怕人瑞不續約會人丁單簿又肯用獎利誘人瑞再玩
祖祖仲衰,2012年好應淡出又要死玩多6年,人瑞只係玩多3年

你搞錯咗了,人瑞都只係間接得益,從來女歌星都係Top 2對壘,Faye vs Cass, Cass vs Sammi, Sammi vs Kel ...
Serendipity 發表於 2021-2-27 13:33

總來只係faye vs sammi, sammi vs kelly, Miriam vs joey,現今終於有aga vs gin
人瑞08同14年得益2年,主因係joey vs kay兩敗俱傷漁人得利

可能佢要拎第10次,而且唔想俾kay拎到
阿mark 發表於 2021-2-27 15:50

有無人發覺祖祖好鍾意做人地雙倍
例如梅姐拎5次,祖祖要10次

karen 5台冠,祖祖要5台10冠

sally拎9年獎,祖祖拎18年獎

呢單嘢都好耐無鞭過
2001 年女歌手獎真係歷年最激烈
唔係2004 年可比 ...
ricnature 發表於 2021-3-2 22:16

2001年9成係sammi拎,有幾激烈?
反而2004年千千同祖祖係55波先好叫競爭激烈

而唔係用牌打人果頭先叫激烈喎

00年陳慧琳,劉德華,王菲,張學友,郭富城,鄭秀文,呢個陣容級別夠勁 ...
乐坛风云 發表於 2021-3-3 23:49

你唔計楊千嬅?

當年報紙有講賽前係傳老母三連霸
咁鄭四肯定係佔優 但未到九成囉

至於04 人瑞喺叱咤其實輸卷卷成400 票. ...
ricnature 發表於 2021-3-4 00:38

就係咁都女金先激烈,千千同祖祖齊齊佔優各不相讓
處處吻同煉金術係次plug來說算幾hit, 勁hit當然all in 小城大事

回復  sexykaren

記得2001年暑假七月份 sammi Kelly同一個星期內(相隔四五日)出碟 In The Party  ...
黃家正 發表於 2021-3-4 02:00

唔係煉金術打分身術咩?
計埋電影sammi 9成拎梗,只係有報道話sammi01年缺席才傳kelly有機會

我反容已經係04 05 嘅事
之後不知幾支持佢
佢出咩狗屎垃圾都有聽
除咗雙子座、天然呆同百記嗰堆 ...
ricnature 發表於 2021-3-4 10:19

好多反容都好了解容祖祖每首派台歌

扮了解!
616.1314 發表於 2021-3-4 16:53

仲了解得好詳細

笑死
當年俾人話佢霉到黐埋陳小春跳艷舞
真心flop 到落地核
但明明毫無保留 海豚 面紅都好正 ...
ricnature 發表於 2021-3-10 01:36

陳慧琳同陳小春不夾

拉闊音樂會,容祖兒李克勤,容祖兒張信哲,容祖兒陳奕迅,容祖兒古巨基,容祖兒草蜢,都試過吖 ...
lightupmylight 發表於 2021-3-10 11:33

萬能祖兒

嗰年正東唔知痴咗邊條根,將kelly同陳小春挷埋一齊
LoveMirkay520 發表於 2021-3-9 23:22

大家姓陳

TVB 不嬲都係論資排輩同保守
應該唔會夠膽行到咁前比 Twins
係之後果年 Kelly 唔玩冇得好揀先咁大 ...
Our_Souvenir 發表於 2021-3-9 22:01

00年大膽俾金曲金千嬋

06已經flop到同陳小春開show
阿mark 發表於 2021-3-9 00:55

但有同阿姐合唱

明日之廣東歌
喜歡祖兒3
b01091018 發表於 2021-3-6 15:00

喜歡祖兒3正

06年tvb真係做得出十大唔俾陳慧琳,以前點都會俾十大佢,我懷疑毫無保留同一刀兩斷真係勁少人投票,甚至 ...
阿mark 發表於 2021-3-8 19:18

06年夠膽請千嬅食白果仲堅

佢06 年人氣真係出奇地差
明明有出碟但好似做過啲乜都無人知咁
普通樂迷剩係知佢同明荃合唱
仲要係負皮嘅 ...
ricnature 發表於 2021-3-8 20:38

happy girl現今市值65港元

專登襯托kelly冇十大,反正佢哋級數差唔多,大家都冇十大
阿mark 發表於 2021-3-12 20:22

但唔夠膽俾janice或hocc最女

其他台都拎唔到最女,tvb點會俾
阿mark 發表於 2021-3-12 20:32

hocc 06年女金喎

女金唔一定要拎最女
阿mark 發表於 2021-3-12 21:24

年年祖兒好咩?

如果06 要俾十大千嬋
Tvb 會俾邊首
老老豆豆嗰年得滾係叫hit
ricnature 發表於 2021-3-12 23:17

有過去的女人hit

裂女係hit 嘅
應該05 之後先無乜邊首hit
ricnature 發表於 2021-3-13 00:30

最好的債
嫁給愛情

斗零踭我覺得ok,只係有少少嘈,但佢少唱呢類曲風都叫新鮮。
佢金牌之後hit嘅應該係撈月亮的人、好不容 ...
Serendipity 發表於 2021-3-21 14:34

斗零踭有hit過下,仲hit過好不容易
a music無首hit但2次最女

最好的債係真hit,不過果年有好幾首hit

只可以講當時其他3大天王比佢仲勁
lightupmylight 發表於 2021-3-17 08:23

01年許志安拎最男真係好歷史改朝換代

國語版圓缺仲hit過原版
LoveMirkay520 發表於 2021-3-21 21:03

因為係劇歌

都可以話許志安命水比較好,畢竟01年4大天王剩下劉德華同郭富城2個,但這兩個都已經拿過3次以上,冇 ...
乐坛风云 發表於 2021-3-21 21:59

01年可俾劉華,劉華拎4年無問題

正東02尾-07年將kelly轉型,歌路抄足春卷
LoveMirkay520 發表於 2021-3-23 22:32

怨婦style代表抄joey?

春卷00年已經玩怨婦
何況kelly唔止一種歌路學春卷
LoveMirkay520 發表於 2021-3-26 23:40

祖祖20歲已老到似怨婦?

02鄭秀文郭富城一起唔玩,梁詠琪先分到十大,而且王菲又唔玩,鄭都唔想玩,其他人都喺95後出道 ...
阿mark 發表於 2021-4-3 20:49

2020年都係95後出道
王菲01年已不玩

2R呢個組合有幾首歌都幾唔錯,但好似冇咩人識得呢個組合
乐坛风云 發表於 2021-3-30 08:28

我們的合唱歌hit過又不是80年代

Sammi2002年個年睇落成績都唔差,有2首4台冠,如果個年出席嘅話,應該楊千嬅或者陳慧琳,是但一個要 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 10:13

02 sammi玩未必有亞太女,00年有hit song都係得十大

有啊,第三季有網上金曲獎,可以候選十大,不過首歌唔太似食糊歌feel,年底仲要派首相信自己,真喺好leun ...
阿mark 發表於 2021-4-7 16:21

上一次流淚係食糊,落錯車才唔掂

02鄭秀文郭富城係個年已經冇歌可以玩,特別係郭富城,你睇下佢個年派台歌成績,都唔知幾差,勁歌4季 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 08:13

爆旋係hit , 只係用兒歌做十大咁肉酸只有祖祖才肯做

係,其實郭天王02,03個幾只碟都幾高質,一改佢以往譚國政編曲嘅風格 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-8 08:20

碟唔賣得就改口話高質?
郭天王谷到連04年出精選碟都無一周銷量三甲

如果冇郭天王,應該可以,華納點都分到大豬肉
阿mark 發表於 2021-4-7 21:14

華納邊有咁勁quota, 係就gigi唔使排隊排到02年先有十大

好似喺佢2002唯一tvb冠軍歌
阿mark 發表於 2021-4-7 21:12

兒歌金曲金都輸俾twins

好奇佢點解可以放下身段去玩兒歌金曲
阿mark 發表於 2021-4-8 12:24

因為金曲界谷底,唯有死死地地去玩兒歌界,天王無諗過會輸俾2件死物

gigi未上一綫
阿mark 發表於 2021-4-8 12:25

01年gigi同千嬅同祖祖齊齊首次十優
01年gigi應一線卦

華納只可容納一女

鄭秀文好似喺勁歌金曲總選從未試過多過2個獎
93 0.5
94 1.5
95 1
96 2
97 2
98 1
99 2
00 1
01 2 ...
阿mark 發表於 2021-4-8 12:27

千嬅最勁係2010年拎2.5個獎,不計聯頒果d
你估個個係祖祖要塞埋豬肉獎咩

祖祖勁到未試過少過2個獎,新人年已經2個
阿mark 發表於 2021-4-8 19:12

有無祖祖歷年勁歌獎數量睇下?
2000年唔計聯頒都2個?

2000年有傑出金+廣告銀
LoveMirkay520 發表於 2021-4-8 21:50

傑出金唔係聯頒?

其實03 如果唔俾我的蕉露金曲金可以俾邊首?
唔通真係俾牛華咩
的而且確我的蕉露係嗰年最孭得起金曲金個 ...
ricnature 發表於 2021-4-9 11:28

七友 903金曲金
下一站天后,兩個人的幸運 一樣係温情歌曲風

水瓶座其實都好hit

嗰年金曲+金曲金應該比心服口服液
LoveMirkay520 發表於 2021-4-9 12:48

俾心淡好無?