返回列表 發帖
回復 37# Crooks
明白你嘅諗法,曾經嘅我都係咁諗
有時佢唔好唱咁多慢歌,好似拖拖拉拉咁,但係可能係歌曲需要。
不如咁講,其實佢呢”三步曲”嘅風格的確係冇咁主流
雖然未必係你所提起ak個種感覺,但呢種曲風都幾好罕見
曲風都好影響用聲嘅一大元素,其實你可以聽下jer比較溫柔啲嘅cover
佢把聲的確係剛柔皆可,而且都幾安撫人心!
曾經我係一個封閉自己嘅人,但係被佢嘅嘅點醒咗
相信佢也可以改變你的看法!!

呢首歌背後嘅message係要慢慢咀嚼,好具意義嘅一首歌
希望可以令你清楚啲柳應廷同兩首歌啦!
hiyoudontknowme

其實一切都未塵埃落定嘅,或者al ak第三首有好大突破呢,雖然我係柳柳粉啦,好想佢攞到新人,但係都唔想俾太大壓力柳。的確兩首plug好驚人,尤其是水刑,但係始終新人獎背後有好多考慮因素!知道佢一直都好努力去實現夢想,唱歌越來越好,相信佢夢寐以求嘅三部曲會有完美的句號!

回復 99# Swamp
係啊因為兩個都算唱得之人
但係就係因為咁所以要鬥我覺得唔值
加上都會破壞到本身jer同ian嘅兄弟情

回復 110# samxdxd
希望陸續有嚟!呢個人真係值得更多!
迴光真係超mm7超好聽

JER 個 LIVE係最好聽
希望 jer 今plug 上到903冠軍
mic9090 發表於 2020-8-31 19:12

相信牙柳!佢一定得㗎尋晚live接近完美!
好感動好感人!

唱得好
不過唔知係咪因為太緊張 全程合埋眼唱 要練下啲表情
哈嘿呵 發表於 2020-9-1 17:41

始終都算係柳人生第一次concert
緊張係難免的~
但係我地相信佢會努力改進
而live佢唱得好好,對新人來講超晒班!

chill club同music live都係咁
其實佢一直唱歌個樣都好肉緊同會慣性合埋眼
始終緊張同埋慣咗 ...
ka_sakura 發表於 2020-9-2 01:18

真 幫到投入感情當然好
但係同觀眾缺乏交流都係唔得㗎~
同埋好想讚下柳,佢唱歌嗰種感情同感染力好強
music live好正
加油啊睇好你!

希望今個禮拜唔好去到死位,播多幾個禮拜先落榜啦
michael344 發表於 2020-9-3 19:32

真 唔求過高嘅位置
只求留多幾個禮拜,播放率多啲就足夠啦
不過有啲新人金前途唔太好
最後一句 我地相信牙柳!佢得㗎~

阿jer今年成績咁好下年唔會無solo呀嘛...
fish3333 發表於 2020-9-4 00:33

咩都有可能... 就算新人金如果高層唔鍾意嘅就gg
但係如果冇solo只會令佢才華浪費...
同埋Viu下年出solo係有edan(/jeremy),未必handle到柳
始終人氣都係一個考慮因素........

想請教下大家請問點先可以喺903攞冠軍歌/頭三
除左播放率有冇其她因素㗎?

同Rita熟都有機會 (好似係)
cymusic 發表於 2020-9-4 09:04

吓...要靠關係㗎...
希望可以實力取勝啦~

同意呀,覺得佢上次水刑busking好似唱得好d,聽得舒服d,
不過呢幾日都仍然每日loop緊佢迴光個live
可 ...
Minimario1121 發表於 2020-9-4 13:46

的確係緊張
始終第一次...同埋佢可能擔心有comments影響自己發揮
不過live每首每首都有進步
同埋佢最後把聲沙晒...期待佢更多更多!

其實唔明點解,3子Solo坊間最好反應係蝸牛,但CM同網上樂評一致好評迴光,睇嚟香港人仲係停喺鍾意K歌 ...
samxdxd 發表於 2020-9-4 21:29

我覺得普遍人會鍾意k啲嘅
但係k歌有個問題就係會聽得厭
柳呢首對我來講可以慢慢咀嚼歌詞/feel etc.
相對來講k歌會喺音樂平台紅啲,但係未必維持得耐

一開始聽覺得水刑驚豔d,聽多幾次發現迴光更好loop
irenetso_star 發表於 2020-9-5 14:23

兩首各有特色!好mm7
個人鍾意迴光多啲但兩首都超正
希望903 rthk有好成績

rthk仲未上榜
btw 迴光係易loop D
michael344 發表於 2020-9-5 16:29

始終水刑dark未必人人嗰mood都頂到
快啲上啦...希望留喺各榜耐啲
咁就多啲人會識!

btw希望迴光903可以頭三 :(...

頭三應該穩,想冠!
samxdxd 發表於 2020-9-5 20:30

呢首值得冠!不過難...
覺得會喺36/37週上頭三,然後就即落榜
mirror而家好多歌喺榜,上到高位就要退俾其他

其實一首歌要幾耐先上到全部榜?
見rthk有其他成員solo上咗,但柳呢首就未上...
少留意榜所以唔太清楚

一般997係最慢。但係最近太多歌,所以三個榜都有少少塞,應該1-2wk 就會上 ...
michael344 發表於 2020-9-6 15:05

近排有好多派台歌
驚會上唔到榜
不過再等多陣就應該上到

希望903上多幾個禮拜
我好想見到Jer拎新人金
michael344 發表於 2020-9-7 09:48

見今個星期播左都幾多次
唔知係咪想谷1/2week然後落...

應該嘅…
但係Burn Out 今wk會RE
真係鬥得難分難解
michael344 發表於 2020-9-7 21:13

RE都冇辦法
而家榜上面mirror歌佔好多
有機會要啲高位嘅落,低嘅上
btw超想柳呢首留耐啲同冠咗佢

會plug
真係鄧姜B,Jer 同 AL可憐,宣傳期都未過又plug
samxdxd 發表於 2020-9-9 00:30

真 明明姜、柳al首歌一啲都唔差
自己係柳柳粉都鍾意孤獨病
jer自己低調,而其他成員就做好多宣傳

如果真係plug蝸牛合唱版 迴光會唔會要讓位俾隻蝸牛爬上黎架
Hoitungtang 發表於 2020-9-8 20:25

好大機會要:)))要捧人攞新人獎
但係咁樣唔公平
大家覺得迴光903今week去到盡頭未...會唔會要落榜

AL會唔會可以攞埋新人獎
同埋好驚柳next plug...驚會失望
始終兩plugs令人超大期望

回復  irenetso_star

想知大概差幾多
    Plug多人地1.5首歌都仲係唔夠人爭 ...
Hoitungtang 發表於 2020-9-9 12:06

如果咁樣攞新人,大家會鄧柳al唔抵
MIRROR係一個團,唔可以太偏心
有啲嘢唔係硬捧就得

真係好希望柳有新人金

回復  hiyoudunnome
依家姜糖都係花姐ig發緊癲
其實唔係好明點解要plug合唱版
如果錄完音po上ak yt咪算 ...
Hoitungtang 發表於 2020-9-9 12:38

心疼其他”不起眼”但有solo嗰啲
孤獨病啱啱出
谷都未谷完就出合唱,仲plug
我唔係介意柳plug有冇第二版本
唔尊重al jer姜

花姐,可唔可以睇下事實
我好受柳當然想佢攞新人獎
為咗Ak嘅夢,值得犧牲mirror嗰獎?

擺明就係鋪路俾ak攞新人獎啦,ak一出道就講明好恨攞新人獎啦,花姐幫他圓夢咯...   如果同樣係plug咁 ...
okadav6 發表於 2020-9-9 13:14

如果咁plug...新人獎有機會要轉人

俾人鬧爆都唔係第一次啦,你覺得花姐介意咩?3個新人獎,903有冇咁大方俾2個位mirror啊?如果冇,好 ...
okadav6 發表於 2020-9-9 13:38

唔想俾壓力柳
但係第三plug唔好失準曲風啱大家就好了。

講下自己想法啦
追咗柳好幾個月,眼見佢嘅進步同兩plugs成績咁好當然開心
知道佢真心好鍾意唱歌,唔係得個講字
唱歌嘅感染力真係無人所及

迴光mv下面有個cmt
話想喺1.1見到柳攞新人金
柳話係發過夢嘅場面
我唔想呢樣嘢活在夢裏,我知道佢有實力

但係如果係咁唔公平,想plug多首嚟造粒新人
呢種做法只會引啲黑粉出嚟

要唔要出埋ianson之正式開始+諾貝爾+2期大樓的合唱版啊,咁樣應該可以幫ak刷到生力軍金獎啦 ...
okadav6 發表於 2020-9-9 14:44

ak好鍾意正式開始
如果又plug新人金一定係你

我諗我1月1號睇到柳上台已經想喊,呢5年嚟難得實力人氣兼備的新人
samxdxd 發表於 2020-9-9 14:27

諗番佢經歷過嘅嘢好心痛
如果真係攞到一定會淚崩
呢粒仔真係值得更多...所以先咁緊張新人獎

與其嘥時間鬧佢兩個,不如用多啲時間支持柳呢兩條友唔值得柳柳粉們動氣 ...
samxdxd 發表於 2020-9-9 15:54

啱啊
聽講柳想同其他人合作~
講真有實力,唔使靠出多首嚟加播放率
一起期待佢啲version啦!

結果年尾先知
努力做好第三plug,同時增值自己
咁就算無獎大家會鄧佢唔抵,唔係唔值

覺得唔好因為切合主流而轉k歌,鍾意佢獨得嘅個性
柳兩首唔係主流
今次雖然比水刑冇咁搶耳
但係迴光慢熱,越聽越好聽

我覺得今wk會播
michael344 發表於 2020-9-10 20:17

真,AP分薄到呢...
第二次都未出現好擔心
之前迴光有機top3,而家亂了

播2次都唔係好穩,希望唔好落榜
kakako 發表於 2020-9-10 23:00

唔好落啊!!!
如果今個禮拜大概播6次,有冇機會留到?
好危

依加先星期四咋wor,仲有五日半時間
播6次應該穩嘅⋯
michael344 發表於 2020-9-10 23:53

唔知嫁mirror太多歌!
通常迴光都播幾多下,但呢個星期就唔係咁理想...
好似尋晚播咗一次

係三星期都播1X次
可wk播<10次好正常姐
好少見3個星期都排top10嘅歌會立即落榜 ...
michael344 發表於 2020-9-11 08:50

應該會留多陣
頭三唔知有冇但係希望谷多排先落啦

5次啦,可能有top10
michael344 發表於 2020-9-11 15:48

不過如果後半wk冇咩播都未必
希望留多一排啦

原本仲以為落榜,點知又上高位,證明Jer真係勁受903 DJ 愛戴
samxdxd 發表於 2020-9-12 00:50

實力派一定可以留耐啲!
希望未來幾日+wk dj繼續支持~

柳應903第五!
希望陸續有嚟,上埋其他榜!

喂,好期待
會唔會搵埋Jay Fung
ka_sakura 發表於 2020-9-12 15:11

自己最鍾意嘅兩首歌+歌手 !
希望可以合作,相信柳會將首歌昇華~

如果鍾意牙柳呢首歌
佢啱啱開左live,可以去享受一下,好正嫁~

相信柳應廷同Carl叔叔,小克老師!
samxdxd 發表於 2020-9-13 13:11

真 冇得頂嘅團隊~
又唔使俾太多壓力柳嘅!支持默默進步緊嘅佢!

903呢兩日除左報榜好似冇播迴光...
驚會落

唔會啦
我估今wk排10次左右
Btw 如果蝸牛今wk第三死位+係上咗合唱版
到時生粉會唔會話Ian 係垃圾 ...
michael344 發表於 2020-9-13 19:25

驚想谷蝸牛上冠軍
唔知啊...好多嘢都估唔到
btw迴光會唔會上到top 3

柳應廷癡線到上chillclub榜!
第五位恭喜晒~再接再厲

依家嘅AP睇嚟38週有機會
Swamp 發表於 2020-9-13 22:16

有冇話想谷到幾時...
MIRROR唔只得蝸牛,其他都要上高位啊~

Ignited係唔係要十大高位
michael344 發表於 2020-9-13 22:37

呢首不如讓位俾solos啦...
當然超想迴光頭三,但係Al姜都要上啊