返回列表 發帖
隨著社交恐懼癌榮升第一首國語五台冠軍歌, 我想借問大家點解國語歌喺903榜上冠軍嘅難度特別高?

回復  EricC2021
填海絕對唔上,令派得又可能上嘅歌更加少。呢期值得上又真係得+him, ty & e臣。派台過嚟9 ...
cubex___ 發表於 2024-1-29 19:16

似乎同樣嘅情況亦喺CC榜出現。

回復 17# kwanie

我只係話CC榜此前亦未嘗有冠軍國語歌; 不過Tyson Yoshi或有機會成為第二位CC榜國語冠軍歌得主。

903 專業推介@2024/02/03
RK  LW Songs         Singers
01  14  I’m Marf-elous      邱彥 ...
ayckwan 發表於 2024-2-3 10:45

雖然我幾欣賞Marf, 但係903五周三冠大國, 就未免太密。

題外話: 有無人預計到948幾時至會同大國破冰?

回復 168# simhk

即係全面同903結盟?

Eason 嘅Chin Up! 專輯除焦焦焦之外喺948全冠

可惜Marf喺CC榜嘅冠軍quota已用盡, 此曲無緣喺主場揚威。

回復 184# 星夢情真

因為佢全力拍劇, 唔志在派歌爭獎。

回復 181# 梨胃言

我只係用quota一字形容同一歌手/組合唔能夠喺同屆CC榜擁有多過兩首冠軍歌嘅不成文規矩。

回復 208# boy4dudes

有時我都攪唔清楚大國同903全面結盟, 以及被948冷待, 究竟邊個係因, 邊個係果!

回復  EricC2021
直至大國政治立場改變
cubex___ 發表於 2024-2-3 13:12

閣下豈不是暗示大國的fans不乏帶立場聽歌之人?

回復 229# kwanie

咁大國歌曲喺903嘅待遇零舍好的確係不爭嘅事實, 難免俾人一個課金全面向903傾斜嘅印象, 與全面結盟無異。

另外, 網上討論難免有主觀猜測。請閣下停止亂扣"屈"嘅帽子俾本人, 以及其他版友!

可以再寫篇文講下
Nicholas 發表於 2024-2-4 00:05

放心, 當本人完成2020年代各傳媒冠軍取態歌嘅研究後, 會再有結論篇探討MIRROR時代各榜單冠軍歌選擇之演化; 當中就會提到大國同948關係惡化, 同因此帶嚟嘅後果。

回復 237# 梨胃言

呢樣我反而無足夠資料另寫長文 但係以我有限所知, Kay疑似支持社運, 亦有可能因Kontinue專輯部份歌曲嘅意識而被港台秋後算賬。家謙就似因為喺某種老朋友起用林夕填詞而不獲派港台之後, 自此放棄將所有名下主唱歌曲派往該台。

至於Alfred呢筆, 就要請教本壇聲稱擁有港台疑似禁播名單嘅高人(本人亦順帶想知C AllStar為何被ban)。

回復 238# 星勤

有時傳媒同個別唱片公司嘅協作關係做得太著跡, 就難免惹陰謀論。

回復 244# boy4dudes

雖然港台疑似禁播名單同背後嘅因由並唔係我今次研究嘅主要題材, 不過Thanks anyways

回復 223# boy4dudes

多謝閣下提供948同大國交惡嘅可能來龍去脈。You are the best

回復 265# Nicholas

我最喜愛系列獎項易受聽眾/網民情緒牽動, 與903台方喪播/狂冠大國歌曲難以同日而語。另外, 每週冠軍歌嘅選擇亦同決定叱吒十大總播放率關係唔大。

本人近來之言論, 主要聚焦冠軍歌之選。如有粗疏主觀之處, 請見諒!

回復 290# 米色蘇

放心! 本人會放長雙眼觀察