返回列表 發帖

liwaynejason's Music Awards 2022
紀錄自己全年最鍾意嘅十首作品以及男女組三甲

日期:2023/01/07(SAT)
時間:22:00 - 23:30

年度推介歌曲系列
第一位:泳兒 - 葉落冰川
第二位:衛蘭 - Little Miss Janice
第三位:王嘉儀 - 淹悶
第四位:陳柏宇 feat. Novel Fergus - 墜落
第五位:柳應廷 - 離別的規矩
第六位:柳應廷 - 自毀的程序
第七位:The Hertz - So Deep!
第八位:泳兒 - 18部半
第九位:陳柏宇 - 有我
第十位:李駿傑 - 半

年度推介男歌手系列
第一位:柳應廷
第二位:張天賦
第三位:馮允謙

年度推介女歌手系列
第一位:泳兒
第二位:衛蘭
第三位:鄭欣宜

年度推介組合系列
第一位:The Hertz
第二位:Pandora樂隊
第三位:Mirror

lowun 發表於 2022-12-26 01:20
係咪頒曬架啦
恭喜美吓今年第一個女金
女銀銅真係超級超級近

kosuzu_redox 發表於 2022-12-31 23:45
好少見上榜歌曲會9首咁多

LFE又少兩個勁敵 Assume 每位歌手得一首十大

十二大歌曲 - 第3位

Little Fires Everywhere - 泳兒 (176)

走勢:07>05>06>03>05>07>07>08>01 (9 Weeks) ...
梨胃言 發表於 2023-1-2 21:38
十大第三止步 無憾了吧…

學叱咤唱作銀Jay唱作金花鼠

愛琪琪 偉文… BARF

Talent 三個都係 呢個榜冇608 608 608

蘭兒泳兒蘭兒泳兒

Little Miss Janice 0分
Yan 發表於 2023-1-3 00:10
So sad 不過風靡有十大第三補返數

我上年唔識玩自plug... 原來個個都係靠自plug推某位歌手上女三甲

TN Local Chart 2022
TN Local Chart 2022最後一個獎,女歌手金獎!

女歌手獎
金獎:泳兒

...
tn672 發表於 2023-1-3 00:20
初頭望葉落冰川咁多週真係好有至尊feel 點知原來LFE晨早爬咗頭

分紙:
歌曲
至尊歌曲: 到底發生過什麼事 – Dear Jane (96)
第2位: 有天 - 陳柏宇 (95)
第3位: Little Mis ...
ambrose121 發表於 2023-1-4 00:30
Miss咗頒獎禮 啱啱跟返post睇返都好有刺激感啊
睇到話調皮嘅一面我都以為係FN 冇諗過係LMJ 蘭B高位十大好勁
原來男女組金都係十大嘅頭三得主

金獎:張天賦
上榜歌曲包括:時候不早、聖誕很忙、Dancing In The Rain、老派約會之必要、二損一、乾、小 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:56
金獎:衛蘭
上榜歌曲包括:Little Miss Janice、Dating Rules、現代戀愛安全手冊、我的視角、Leap Secon ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-7 00:06
愛蘭!!! 華納盛世 好勁

liwaynejason’s Music Awards 2022 時間表(7/1/2023)

前言 22:00

年度推介歌曲系列
第十位:22:05  第九位:22:10  第八位:22:15  第七位:22:20  第六位:22:25
第五位:22:30  第四位:22:35  第三位:22:40  第二位:22:45  第一位:22:50

年度推介組合系列
第三位:22:55  第二位:23:00  第一位:23:05

年度推介男歌手系列
第三位:23:10  第二位:23:15  第一位:23:20

年度推介女歌手系列
第三位:23:25  第二位:23:30  第一位:23:30

總結 23:35

計晒時泳兒未喊到上台就要起歌
Yan 發表於 2023-1-7 13:13
女歌手第二位發言時間:0分鐘
on07111 發表於 2023-1-7 13:20
其實係新城式叫曬女銀女金上台先 之後再慢慢講得獎感受

聽日開始會公布歌手獎既結果,試吓喺度tag,大家有興趣就估下

第六位:橫跨幾朝但人氣不斷旺盛,無被時代 ...
kelvinyu188 發表於 2023-1-7 17:48
第六位:親愛的珍
第七位:美吓
第八位:WonGin

liwaynejason’s Music Awards 2022

前言

嚟個好多數據嘅前言先~

上年總共有187首歌登上排行榜,
當中有71首嚟自男歌手、85首嚟自女歌手、17首嚟自組合、14首係合唱歌。
(我真係好少好少loop組合歌...)

而53首冠軍歌中,
17首嚟自男歌手、23首嚟自女歌手、6首嚟自組合、7首係合唱歌。

上榜機制/2021年得獎紀錄/2022年三甲歌

首先頒發嘅係年度十大!! 透露少少先... 其實一位歌手超過一首十大嘅情況係有㗎...
--------------------------------------------------------------
年度推介歌曲第十位 TAG

以新人姿態登上十大
上年MC都試過嘅
今年嘅第十位亦都係今年十大嘅唯一新人代表
用呢個製作班底 難免會容易同某位歌手歌路重複
不過呢首又真係驚艷到我
…vocal爭少少可以繼續俾時間進步嘅

年度推介歌曲第十位

主唱:李駿傑
作詞:周耀輝        
作曲:吳林峰
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

愛或恨 總糾結於心
遠或近 永遠要近
信慾望 得慾望
涅槃下渡眾生 可鬆開抑壓的眾生

走勢:04>01>03>02>10>XX
榜分:35
喜愛度:158
總分:72.81

--------------------------------------------------------------
年度推介歌曲第九位 TAG

呢位歌手今年狀態大勇
年頭一首非常感動嘅歌
記得第一次聽係喺條街行緊去做PCR嘅路上
已經覺得好有大歌格
聽完覺得好溫暖好鼓舞

入場入場
MCmatt 發表於 2023-1-7 22:04
第一首應該對你嚟講好趕客

年度推介歌曲第九位
有我

主唱:陳柏宇
作詞:藍奕邦        
作曲:溫翰文 / Cousin Fung
編曲 : 溫翰文 / Cousin Fung@emp
監製:Cousin Fung@emp

不見未來 也不要忘掉這裡有後台
從未孤單飄泊人海
你跌下讓我載

走勢:01>02>02>08>XX
榜分:31
喜愛度:185
總分:73.65

年度推介歌曲第八位 TAG

又係一位狀態大勇嘅歌手
Feel到佢係真心想透過作品表達自己
好多會員鍾意佢另一首CM big hit
不過我反而鍾意呢首多啲

竟然係尸兄 不過佢live 1.1 見到真章已改觀
MCmatt 發表於 2023-1-7 22:06
喊到咁仲唱得唔錯 已經非常好
大哥---江好
on07111 發表於 2023-1-7 22:08
三月困喺屋企 完全做唔到PCR
GaracyTan 發表於 2023-1-7 22:08
大國陸續有來
支持畀獎Jeremy嘅榜!
WZA111 發表於 2023-1-7 22:09
呢首高質呀 其他兩首冇咩點loop

年度推介歌曲第八位
18部半

主唱:泳兒
作曲:馮穎琪
編曲:CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮穎琪

很需要分裂 更多的自己
很需要分裂 更多的自己
即將要出現 更好的自己

走勢:07>01>03>02>03>XX
榜分:39
喜愛度:151
總分:76.04

年度推介歌曲第七位 TAG

講到係咪真心想透過作品傳達信息
咁其實就好主觀嘅...
一首度身訂造 唔大眾化歌
其實係咪真係一定好過首大路情歌呢?
歌詞嘅深度 又係咪真係代表一首歌嘅優劣?

年度推介歌曲第七位
So Deep!

主唱:The Hertz
作詞:Oscar        
作曲:Ricky Wu @ The Hertz, Herman @ The Hertz
編曲:The Hertz
監製:The Hertz

寫一首歌寫啲乜 請話我知
詞語要深 黟鷖齮殪
聽一首歌聽啲乜 請話我知
唔理氣氛 花式詩意

走勢:03>03>03>10>10>03>XX
榜分:34
喜愛度:193
總分:78.76

年度推介歌曲第六位 TAG

So Deep!嘅歌詞其實都幾適合攞嚟回應吓第六位嗰位歌手過往啲歌
放輕腳步 今年啲歌其實都真係好唔錯

好幾個tag都似剛好 但係剛好唔係冠軍歌所以唔似有十大
kel_kelvin 發表於 2023-1-7 22:18
即刻嚟首冇冠冇亞十大
江好係榜主年度二十五大最愛裡面
on07111 發表於 2023-1-7 22:20
可能十大高位

想知0.65係點計出嚟
RVHOCPC 發表於 2023-1-7 22:14

correct to 2 decimal places
赫茲給人欣賞   呢首好聽

喜愛度又係點走個分出嚟呢 ...
MCmatt 發表於 2023-1-7 22:21
喜愛度就係你平時每個禮拜見到嗰個分數 榜分就係第一位10分 第二位9分....第十位1分
原來LFE冇十大係咁解
GaracyTan 發表於 2023-1-7 22:15
晨早話左女金唱火火
果然夠冷
kevinlai1621 發表於 2023-1-7 22:16
但係好型好掂
好幾個tag都似剛好 但係剛好唔係冠軍歌所以唔似有十大
kel_kelvin 發表於 2023-1-7 22:18
有咁有誤導性咩
本來想估葉落冰川/靈魂之窗

估喊都得意過人嘅little Ian B
on07111 發表於 2023-1-7 22:18
0暈ban左

年度推介歌曲第六位
自毀的程序

主唱:柳應廷
作詞:小克        
作曲:何家銘

你再兜一圈 再兜一圈
不去面對
沉溺過去 成長也有程序

走勢:06>02>02>01>04>XX
榜分:40
喜愛度:172
總分:81.47

年度推介歌曲第五位 TAG

佢今年嘅歌真係好好loop…
好loop到有兩首十大...
啱啱嗰首十大仲要係喺冇mon住嘅情況下
唔覺意播左上去嘅...

年度推介歌曲第五位
離別的規矩

主唱:柳應廷
作詞:小克        
作曲:吳林峰

她看著你 離開這 無涯蝸居
行多遠 仍離不去
身與心 縱願意跟隨
決定放手
是離別的 規矩

走勢:06>02>05>03>03>07>XX
榜分:40
喜愛度:180
總分:83.10

年度推介歌曲第四位 TAG
意想不到嘅合作
兩位歌手好擦出到火花
首歌聽落都真係好好un
呢首亦都係十大入面男歌手最高位置嘅一首

自毀 is so underrated!
losyes 發表於 2023-1-7 22:27
本身冇諗著俾十大
loopable = jason
kel_kelvin 發表於 2023-1-7 22:29
wrong again!

年度推介歌曲第四位
墜落

主唱:陳柏宇 (feat. Novel Fergus)
作詞:T-Rexx        
作曲:Hans陳思翰
Rap:Novel Fergus
編曲:Hans陳思翰 / Ariel Lai@emp
監製:Edward Chan

頑抗哪怕 撲入猛火
奮力格擋 縱沒結果
殘破也繼續抱住最初
破滅再多 抱住最多
跟世間墜落

走勢:05>02>01>04>04>XX
喜愛度:201
總分:86.20

年度推介歌曲第三位 TAG

好出色嘅編曲
每次聽完一連串嘅歌再聽到呢首
都會有眼前一亮嘅感覺

嘩 竟是連攞兩首十大…. 請留步

下首估雷公
MCmatt 發表於 2023-1-7 22:31
就係專登引導你估雷公
Very sad result for music.
kel_kelvin 發表於 2023-1-7 22:32
lol, no.
只係位置更高
支持四首JL

支持Team JL
on07111 發表於 2023-1-7 22:32
核數屍數過 真係有四首JL
Jer 好勁
tn672 發表於 2023-1-7 22:36
失禁式播放
到蘭B未
Humeny 發表於 2023-1-7 22:36
不急不急 咁快想佢出場咩

年度推介歌曲第三位
淹悶

主唱:王嘉儀 Sophy Wong
作詞:王樂儀        
作曲:王嘉儀 Sophy Wong
編曲:Voel
監製:王嘉儀 Sophy Wong

仇與愛之間 都不確定
就如變態天生 貪玩天生
能夠赤裸 誰要壓抑

走勢:03>01>03>06>03>XX
喜愛度:213
總分:88.64

年度推介歌曲第二位 TAG

係一首聽完會好開心嘅歌
勇敢咁做返自己
大膽話返俾佢聽自己嘅真實諗法
性別定型 聽得多令我討厭!!!

年度推介歌曲第二位
Little Miss Janice

主唱:衛蘭
作詞:鐘說        
作曲:Kiri T
編曲:Kiri T
監製:Kiri T

不必懂我的內心入面
藏著了數個我不急不躁自然
不必裝華麗共他會面
還是換加菲tee先安心的去睡眠

走勢:07>02>03>01>05>10>XX>XX>10>XX
喜愛度:222
總分:90.47

年度推介歌曲第一位 TAG

每次聽呢首都感觸好深
由intro開始營造嘅氣氛
一路到人聲消失 首歌最後一秒
成件事都真係好流暢 好有層次
編曲嘅出色係其中一個首歌出之後咁多個月
我都可以再loop返首歌嘅原因

年度推介歌曲第一位
葉落冰川

主唱:泳兒
作曲:馮穎琪
編曲:CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮穎琪

在凍的不怕凍
在凍的不怕凍
還熱血的不凍

走勢:04>01>05>02>05>XX>XX>XX>06>XX
榜分:43
喜愛度:246
總分:100.00

年度推介組合第三位 TAG

其實我平時就真係唔多聽組合/樂隊嘅...
本身以為呢隊組合今年會直上金
點知後面嗰兩首我完全唔鍾意...
都冇辦法啦

年度推介歌曲強分數

排名歌曲&歌手榜分喜愛度總分
01泳兒 - 葉落冰川*43246100
02衛蘭 - Little Miss Janice*3922290.47
03王嘉儀 - 淹悶*3921388.64
04陳柏宇 feat. Novel Fergus - 墜落*3920186.2
05柳應廷 - 離別的規矩4018083.1
06柳應廷 - 自毀的程序*4017281.47
07The Hertz - So Deep!3419378.76
08泳兒 - 18部半*3915176.04
09陳柏宇 - 有我*3118573.65
10李駿傑 - 半*3515872.81
11黃妍 - 心的全部*3316872.52
12Taotao - Peachy Party3416272.46
13張蔓莎 feat. Lewsz - 到時見*3117772.02
14泳兒 - Little Fires Everywhere*3316371.5
15鄭欣宜 - 豐乳肥臀*3117371.21
16Luna Is A Bep feat. Bbvdoll - REPLY唔鍾意錢*3216169.93
17陳柏宇 - 有天*3017169.64
18雲浩影 - 氣流*3215668.92
19馮允謙 - 報復式浪漫3115968.36
20鄭欣宜 - Glitterfalls*3513167.32
21Pandora樂隊 - 風月*2815564.06
22黃妍 - 世界以痛吻我而我歌唱*2714761.27
23李幸倪 - 剛好2615060.72
24Dear Jane - 脫骹的華爾茲*2813459.79
25陳健安 & iii - 雷公*2713759.24

年度推介組合第三位
Mirror

上榜歌曲:
12 #1
Innerspace #1

年度推介組合第二位 TAG

好鍾意呢隊樂隊今年出嘅一首歌
我開頭聽直情覺得係十大級
不過唔知點解最尾冇播到上去

年度推介組合第二位
Pandora樂隊

上榜歌曲:
風月 #1
聖人模式 #3

年度推介組合第一位 TAG

呢隊樂隊同唔同嘅本地歌手都好擦出到火花呀
今年都算佢哋出歌出得好多嘅一年

年度推介組合第一位
The Hertz

上榜歌曲:
人 #4
So Deep #3
末世情書 #6

年度推介男歌手第三位 TAG

雖然佢歌曲風格我覺得係有唔少係重複嘅
不過一路都覺得佢啲歌非常非常好loop
就算開頭唔多鍾意
之後都會唔覺得播得好多

100 fun!
GaracyTan 發表於 2023-1-7 22:50
最高嗰首/嗰個單位通常都係100 fun嘅
真係跟足 schedule 時間
好勁
WZA111 發表於 2023-1-7 22:51
懷疑叱咤嘅panel位就係佢坐
Yan 發表於 2023-1-7 22:53
5分鐘一個獎好chur 好有Dog03味
上年我總選十分鐘貼一個先覺得剛好 ...
kel_kelvin 發表於 2023-1-7 22:56
超級超級chur 完全覆唔切message 本身仲擔心自己太悶 所以仲增加左難度系數一路mark AP 一路頒獎... 好彩AP全部都jjee咁 如果mark 叱咤樂壇brand yourself我真係死得
好彩黃鹽剛好無十大
Humeny 發表於 2023-1-7 23:00
哎啊 仲以為有臀部添 見年尾走勢咁強勁
MCmatt 發表於 2023-1-7 22:53
臨尾收制 本身都想俾Jeremy Lee一個獎嘅
小妍
on07111 發表於 2023-1-7 22:54
差少少差少少
如果佢頒十五大就有兩首臀部有關歌曲
tn672 發表於 2023-1-7 22:55
等陣可能聽到嗰首臀部

年度推介男歌手第三位
馮允謙

上榜歌曲:
生不逢時 #4
報復式浪漫 #2
Freakin’ Nightmare #1
給缺席的人唱首歌 #4
Me and the Moon #2

年度推介男歌手第二位 TAG

Lol其實我以為佢男金咗
點知原來截數先發現唔小心播多咗我今年真正個男金
不過唔緊要啦 我相信佢以後大把機會奪金嘅
今年冇話特別loop得耐邊一首
不過首首都係好搶耳

如果小妍多一分榜分
佢首歌總分會變成73.68 第9位
on07111 發表於 2023-1-7 23:05
真。核數師 我完全冇專登計過 原來啊鹽係真心同獎無緣
愛赫茲 佢哋嘅音樂就係有種感染力
Here now man 竟然無上
MCmatt 發表於 2023-1-7 23:09
係呀 我聽返都覺得有啲可惜 可能年頭嘅時候太多歌揀 跟住又冇意識到組合喺自己個榜咁弱勢 所以冇咩動力谷組合
我要manage下先 比佢頒嘅更多(豬肉)奬…
MCmatt 發表於 2023-1-7 23:09
我過去一個鐘不停打字 完全冇休息時間

年度推介男歌手第二位
張天賦

上榜歌曲:
時候不早 #4
小心地滑 #2
老派約會之必要 #1
觸電 (with 洪嘉豪) #1
二損一 (with 洪嘉豪) #5
乾 #1
Overkill #1

年度推介男歌手第一位 TAG

呢個真係失禁式播出嚟嘅男金...
聽一把算係放輕咗把聲嘅作品
真係比聽拘謹又硬嘅聲線舒服太多太多...

啱啱先發現自己頒男女組三甲唔記得加埋榜分嗰啲添
遲啲表格入面會有嗰啲分㗎啦

年度推介男歌手第一位
柳應廷

上榜歌曲:
MM7 #3
離別的規矩 #2
自毀的程序 #1
坐看雲起時 #5

(小道消息:Jeanie Lee啲quota唔小心全部過曬落Jer Lau嗰度)

年度推介女歌手第三位 TAG
外間(包括自己)都有好多反對佢嘅聲音...
始終播咗出去嘅AP 真係好似嫁咗出去嘅女咁
收唔返㗎啦

遲咗入場
陳伯2首十大
梨胃言 發表於 2023-1-7 23:17
唔緊要 可惜ban左命盡頭 唔係嘅話有機男三甲
賦賦竟然一首25大都無… 以歌海取勝
MCmatt 發表於 2023-1-7 23:20
完全正確 本身差啲歌海男金添

年度推介女歌手第三位
鄭欣宜

上榜歌曲:
有天我會好 #1
豐乳肥臀 #1
我地 #9
Glitterfalls #1
恐懼蠶食心靈 #5

年度推介女歌手第二位 TAG

唔tag了 懶

Wow!

兩個X部之爭

最怕改壞名
tn672 發表於 2023-1-7 23:23
心+臀 俾 乳+臀 打敗咗
未開始命已經盡左

Jeanie is robbed
梨胃言 發表於 2023-1-7 23:26
唔識玩自plug
真係好good taste呀!good taste!Amazing
GaracyTan 發表於 2023-1-7 23:27
BARF
JasOh103 發表於 2023-1-7 23:28

OMG you guys really hate me!!

年度推介女歌手第二位
衛蘭

上榜歌曲:
Little Miss Janice #1
Dating rules (with Kiri T) #9
風靡 #1
現代戀愛安全手冊 #9
呼吸之間 #6
我的視角 #3
Leap Second #6
溫柔暗號 #2
sshhh… #8

年度推介女歌手第一位 TAG

tag乜鬼呀都知啦

年度推介女歌手第一位
泳兒

上榜歌曲:
葉落冰川 #1
早上37.2度 #4
18部半 #1
Little Fires Everywhere #1