返回列表 發帖
未打3針,可能有飛都無得睇
Garfield 發表於 26/4/2022 17:23

中咗咪得

何麗全做乜 9 ?琴晚佢有冇去自己個 SHOW
hissorhk 發表於 26/7/2022 01:00

學下點樣做show

希望冇事

真心要取消

鏡粉斥豆腐渣:寧願取消餘下場次

大批「鏡粉」再次表達對演唱會主辦方的不滿,有歌迷直斥 ...
kaman921 發表於 28/7/2022 23:21

應該搞唔到落去,佢而家咁樣冧,相關部門應該會插手,都未計所有人應該冇可能仲有心情表演

升降個時會有一個軸 負責捲住條纜
但呢個軸 有可能爆咗 都有可能螺絲鬆脫 都有可能自己失靈
突然停咗拉 ...
rfv123 發表於 29/7/2022 00:54

咁舊野係本身紅館嘅裝置,定係舞台裝置公司安裝落去嘅嘢?

街客會重新審視鏡 同背後團隊
jaydeng 發表於 29/7/2022 09:01

呢幾年收盡光環,好多時做得唔好又會百般包容,間公司本身又鍾意做deadline fighters,每次過到骨就長文吹奏,但根本呢啲風氣就唔應該助長,最可恨係要出大意外先識得反省

我補多句,初初劉華演唱會取消15場,報紙都話賠過億⋯
最後,劉華公司出年報只係賠咗一千萬多啲⋯
...
rfv123 發表於 29/7/2022 20:00

李家大把錢,佢賺少定係蝕都唔係最大concern啦
而家都係想阿Mo冇事,同埋邊個要負上責任,定係會推個人出嚟做代罪羔羊

Mo 無事固然重要,但誰責任只可以等政府小組出既報告
如果定性為意外,大家都無責任,只會之後出更嚴厲 ...
rfv123 發表於 29/7/2022 22:29

工程公司一定係最大責任,畢竟係佢哋負責安裝,但如果呢次只係單一事件,大家都偏向覺得係意外
但係接連Day 1,2,4都有事,再加埋rehearsal又一鑊粥,同埋似乎間間公司都係有經驗做開呢啲concert,到今次就日日出事,大眾都會覺得makerville本身都係監測不力,planning有問題,明知唔掂都照去

而家睇下幾間公司到之後會唔會爆大鑊,定係會大家傾掂數了

其實本身個檔期係預咗演唱會應該已經冇預其他工作
咁仲叫唔叫完全停工?

班 Dancers 都實名聯名出嚟澄清 ...
hissorhk 發表於 31/7/2022 15:44

其實死咬表演者嗰班一律可以當癡線唔使理,同埋我覺得都只係少數人自己死chur
仲有好多人認真想討論

https://www.instagram.com/p/Cgq1bmpBIY4/

娛壹報導,主流的報導似乎係唔會燒到花姐/魯庭暉/Makerville度

其實我想問下演唱會導演同監製係入台後先開始彩排?
之前鏡喺冇機關嘅地方練習,佢又會唔會參與?

我都係咁諗,似乎想將成隻死貓spin俾fran9
Serendipity 發表於 31/7/2022 17:29

所以我好好奇監製/導演係幾時正式開工其實如果佢要處理複雜機關,然後又同鏡一樣係同時間入台,在此之前又冇1:1嘅地方練習定點樣,咁好明顯係makerville好大責任

同埋好多人好似太容易被人帶風向了,本身娛壹嘅取向已經係值得質疑

其實大家⋯要理解兩個層面:
刑事層面:佢地公司真係唔需負任何責任
形象層面:佢哋公司需負上責任

現 ...
rfv123 發表於 31/7/2022 18:52

感覺上只會得到刑事方面的真相,就係工程公司,亦都係好正常

因為fran9係乜乜Mi系列就開始做監製 所以我睇making of都算知少少…

監製其實參與既部分都好多 (正常程序 ...
JasOh103 發表於 31/7/2022 18:59

你講呢啲嘢好似鏡演唱會個schedule tight勁多

一開始埋班就一齊傾
如果搞唔掂,導演就應該要開會既時候出聲
可能一開始覺得搞得掂,因為始終都係有經 ...
rfv123 發表於 31/7/2022 22:35

35:15左右爆料,可信嗎?

睇完佢地個製作流程表,我又要收番趕住起台既言論
一般演唱會都係早三至四日先入場...有D加多一日頭場,起 ...
rfv123 發表於 2/8/2022 10:17

政府調查會唔會包呢啲?定係主要只係研究點解個mon跌落嚟?

https://www.facebook.com/principalcat/videos/621352626000781
呂校長代家人轉述
Mirror 演唱會意外傷者
阿峯受傷經過及傷勢

張梓峯家人希望透過呂校長平台交代以下幾個重點:

1)吾係「輕傷出院」
2)係「轉院繼續留醫」
3)將會 「即使出院但因病情需要每天回醫院接受治療」
4)由於身體狀況(盆骨和腰部被壓傷)未可回家休養並要搬到方便出入的地方暫住
5)因此傳媒朋友不需要在他們的家中守候追訪
6)若出院安頓後或有進一步檢查報告有關阿峯的消息,亦會與大家分享
6)傳媒垂詢,可直接聯絡呂校長

感激各位並希望繼續為受影響嘅人士集氣祈禱!