返回列表 發帖
基本上所有受大專生或年青人歡迎嘅歌手都俾某youtube青奴踩唔識唱歌
而且連6號都俾人話唱歌難聽

睇嚟我應 ...
米色蘇 發表於 2022-10-18 04:25
下 歌手唔係不論身體狀態、現場環境、合作對象、演唱歌曲都應該要唱得完美咩
香港現時活躍歌手得Gin Lee同Jay Fung無嚴重車禍live 其他應該立即退出

佢都彈過Gin唱 就算世界無童話
Humeny 發表於 2022-10-18 23:16
本帖隱藏的內容需要積分高於 230 才可瀏覽

我承認我係有bias,但係我大部份揀嘅歌手同片都證明左好多歌手都係唔穩定,點解整Jude, Gigi嗰啲就冇所謂,其他就有所謂?呢啲算唔算double standard? 如果你認真睇,好多片都係chronological,好似最新Kay片,有舊有近片。

如果香港人真係好似你最後個point咁講,唔怪得之各大唱片公司選擇簽埋D扯蝦走音歌手,唔需要佢地唱live,聽CD得啦
AgathaThong 發表於 2022-10-19 02:50
唔穩定唔等於一直難聽 單用unfavourable嘅live (例如Gin Lee唱《重口味》) 未必分到唱功差定受其他因素唔穩定
直白講 剪太多相對excusable嘅live show唔到歌手真正實力

唱片公司淨係睇錢同關係 當打歌賣碟唔靠live 少錢、無修音嘅live可迴避 唱片公司在商言商會揀簽有人氣、個性、外表、後台或創作力嘅錄音室歌手
你認為歌手必須唱歌 (包括live) 好聽 但唔少人更著眼歌手做嘅歌曲內容、音樂編排、自身吸引力等 喺studio/MV都表達到 唱live垃圾都唔影響佢哋鍾意個歌手
假設好多人鍾意AL外表、舞技、自信、歌曲題材 AL嘅live表現返呢啲嘢就夠 唱歌只係佢表現呢啲嘢嘅手段
歌手要market自己做偶像先生存 不斷練歌改進唱功嘅搞個細show都無人睇 係好本末倒置 但現時市場生態係咁

BTW 你係點睇到個post

冇錯,唔穩定唔等於一直難聽,但係你用重口味做example咪同就算世界無童話一樣唔啱佢唱囉,但你唔會否定佢係一個唔好的歌手嘛,因為佢唔係成日失準吖嘛,that’s the difference,我揀嗰啲歌手係唔穩定之餘有難聽嘅因素,仲有,你話我揀啲unfavourable片,可唔可以舉例?

As for your point about me cutting excusable live shows,what's your definition of excusable? Shouldn't singers be prepared to sing well regardless of where they're singing at? 點解同場合有啲歌手會唱得好過其他歌手,明明同一個sound stage,好多時發揮係兩個extreme,好似Jay Fung請AGA做嘉賓唱AGA嘅歌竟然唱得好過佢咁解。

至於你話「歌手要market自己做偶像先生存 不斷練歌改進唱功嘅搞個細show都無人睇 係好本末倒置 但現時市場生態係咁」So? Just because that's the "new" standard doesn't mean singers should be excused from giving shitty performances。你可以欣賞錄音室歌手,我可以criticize唱live差嘅歌手,冇衝突。

唱歌基本要求係音準拍準咬字好同埋識用聲,淨係靠表演慾係唔夠,起碼要聽得入耳,依家呢個吹勢搞啲歌手個個都以為唱得差冇咩大不了,但係如果要佢地代表樂壇出去做tour/festivals,又走音又扯頸又甩拍,真係笑大人吧口,just because 盲粉覺得佢地嘅偶像可以掩人耳目唔代表觀眾要接受。
AgathaThong 發表於 2022-10-20 03:25
「唔啱佢唱」係比較excusable「身體/精神狀態差」、「音效配套差」有影響 但一般唔會變魔音
Serrini段片係佢cover林家謙、合唱手望同披星戴月 後兩首都「唔啱佢唱」 無咁準確判斷歌唱技術同穩定性
跳老舞段片放Joey初出道唱《未知》好outdated 雖然幾有娛樂性
不過我鍾意睇AGA、Kay嗰幾段技術片多啲 好具體

後段我認同兩者無衝突 只係聽歌睇live取態唔同

算了,不想再derail個thread,只想講照你個logic,所有我點評嘅歌手唱live唔係失準,只係所有歌都唔啱佢地 ...
AgathaThong 發表於 2022-10-20 21:36
我一直就係話班歌手連度身訂造、低難度、自己熟悉嘅歌都唱唔掂live 唔洗淨係剪有得excuse嘅live 絕對唔係話佢哋無失準
Anyways let's end this

原來衞蘭內地最紅嘅歌係《一格格》