返回列表 發帖
唔知係邊度講好 驚比人話分化

**** 本內容被作者隱藏 ****
John 發表於 2022-8-1 23:42

都留意到, 奇怪, 咁樣仲畀想像空間其他人去講...

有冇做醫護朋友?
之前醫管局都出新聞稿話一個情況嚴重,一個情況穩定可自行出院⋯
但今日睇好似都好嚴重, ...
rfv123 發表於 2022-8-2 21:55

應該 HA 覺得佢未嚴重到要留院畀佢出院,但安全起見,
就一定要去私家醫院再 Check 同醫,你見佢都話之後去私家醫院都唔係留院,係形容每日都要返去做 Physio

下一步重點應該會放係導致金屬疲勞既原因
rt7077 發表於 2022-8-6 19:26

如果係用返疫情前用過 N 次嘅器材而又冇再做 TEST, 咁真係提供物料果個公司要上身,而呢樣嘢你可以話係人為 (唔去用新物料? / 冇嚴格評測物料?)

疲勞的危害

雖然很多人都沒聽過金屬疲勞的事兒,但它卻廣泛潛伏在人們的日常生活中,常常引發出人意料的嚴重事故。據估計,約90%的機械事故都和金屬疲勞有關。

2002年,一架由台灣飛往香港的波音747客機在澎湖附近海域解體墜毀,造成包括機組成員在內共225人不幸罹難。事後調查認為,飛機上一塊修補過的蒙皮發生了嚴重的金屬疲勞開裂,造成機尾脫落,最終導致飛機因艙體失壓而解體。

2007年,美國空軍的一架F-15戰鬥機在模擬空戰時,戰機機頭與機身分離,飛行員彈射出艙,這次事故造成美軍F-15戰機大面積停飛,調查結果顯示,事故起因於飛機上的一根金屬縱梁發生了疲勞。

除了飛行事故,輪船、列車、橋樑、汽車等,也常因金屬疲勞招致災難。二戰期間,美國的5000艘貨船發生了近1000次金屬疲勞事故,200多艘貨船徹底歇菜;1998年,德國一列高速行駛的動車因車輪輪箍的疲勞斷裂而脫軌,造成100餘人死亡。

抑制疲勞的方法

我們了解疲勞相關的內容,最終目的是要預防或者減少航空發動機等機械構件發生疲勞失效的情況,進行長壽命設計。如下這些措施常用於提高結構的疲勞強度:

結構優化設計:結構設計中儘量避免產生應力集中,對過渡圓角、螺栓孔等容易產生應力集中的部位進行優化,疲勞往往出現在這些應力集中部位。

原文網址:https://read01.com/0M4R5dL.html

原來發生過 D 咁恐怖嘅事 (台灣 -> 香港 飛機空難)

kenneth 發表於 2022-8-10 20:01

支持 Soching 退團解約
始終都係一個傷心地
佢冇錢絕對有得眾籌
然後加入 Afterclass
Train 下一班後生女
同埋成立工會為業界爭取利益
相信好多人會支持佢

Soching如果真係退團對領影響都應該都幾大
CyrusLing 發表於 2022-8-10 22:01

我驚佢頂唔順,始終全世界娛樂圈都係咁黑暗,而家仲要係娛樂圈 + 再黑暗嘅工程界 + 資本家話事嘅香港
對佢身心靈嚟講,可能真係拎住個名開班教跳舞仲好。。。

要,但我真係好想知點為之「負責」?
道歉辭職?收檔?
如上,真係有改善咩?
就算Viu炒咗花姐經理人都 ...
rfv123 發表於 2022-8-11 02:07

同佢講都浪費時間啦,你睇下之前 D POST 就知佢同某兩個會員幾憎某團體同電視台 VIU 負責就梗 GA LA, 藝能做大判果個又唔見佢呢 D 人講.
成個娛樂圈得果兩間公司做大 SHOW 工程. 而家連個簽字工程師都唔知係邊個.
不過槍打出名果個就人之常情, 因為有 D 人根本唔係關心件事,
覺得好似辭咗職 / 炒人就等於解決問題 (或者只係稍為息事寧人)

相反我覺得應該合力眾籌鼓勵 SOCHING 退團就真,
但出聲最大係咁叫 VIU 負責果班好似冇人想咁做, 個個識叫炒花姐, 但唔識幫 SOCHING 離開傷心地  

暫時睇唔到有任何一方要負責。。咁樣大家會收貨。。。
kk8733 發表於 2022-8-11 11:16

理解普通觀眾樂迷係好易代入 "睇唔到邊個要負責" 呢個迷思,
一嚟你唔係調查緊果個, 自然覺得 D 嘢查得好慢.
二嚟你都緊張件事的話, 就自然有咁嘅感覺
(當然, 有人講嘅負責只係形式上, 話咩要炒花姐, 反而唔係基於法律上, 工程師除牌、VIU、藝能法律責任等)

你睇唔到, 唔代表家屬同 D 公司睇唔到, 都會收貨.
一講到錢, 講到保險, 工業意外, 政府高調介入 (點都想有掌聲),
你就知最後總有人要埋咗張單