返回列表 發帖
佢哋啲綵排好似一直都係排舞室
Until 踩台 真係好似無好似城城咁講bk 場1:1 做 ...
sillybeef 發表於 2022-7-30 10:55

呢個我知,佢地on show前一直都有租九展場排

有難度嘅部分,練完地下畫嘅 1:1,都可以再建多個實物 1:1 出嚟練嘅

有畫 同 有實物 example ... 畫嘅  ...
Bluejays 發表於 2022-7-30 12:17

箇中有冇咁就唔知喇
但租場練就一定有

咁其實如果鏡仔當個演唱會係自己嘅演唱會,出咗事佢哋自然都會覺得自己係有責任出嚟交代,唔係魯生講咗等於 ...
ifeinano 發表於 2022-7-30 13:23

收到風12子既fans club已經將所有應聯廣告或booth暫停同下架
聽聞8月中會破天荒12個fans club聯手支持12子出黎面對公眾

makerville刑事責任肯定無, 政府報告唔知會提咩了
品牌同公司形象插水, 負幾大責任公眾會衡量 ...
Cath 發表於 2022-7-30 11:35

Branding既野好死
只要做番好一間應有公司要做既野
唔好賺到盡而忘記自己理念
其實過一排就會無事
最重要既係錯要認 打要企定

viu諗住出少句聲淡化件事麻
sexykaren 發表於 2022-7-30 19:33

其實佢地公司作風就係「唔回應」
由Day1就係咁
AL搵到當年出櫃片到Edan flirt女到Ian亂發脾氣
一次都無回應過

VIU 點應都比班人鬧
不如查清楚咩事先仲好
釘釘 發表於 2022-7-30 23:50

其實一有警方接手,一日未有調查結果同警方決定起唔起訴有關人士
如果起訴,一日未判都唔可以回應

現在出黎其實都係道歉同應承往后既事
一概關於演唱會既事都唔可以答

23個參與Mirror演唱會既dancers都出聲明,無一個人有發過匿名言論
都經過三年,點解都真係仲有人會信連登啲匿名言論
同埋最重要既一點,我之前都講過⋯
就係一有警方接手調查,就唔可以再作公開任何評論
唔單單係連登,呢度都有幾位,點都唔聽人講野,死都要話呢個時候龜縮唔出黎交代blablabla
其實呢種網絡風氣都係不得人心

我都有諗過如果今次係個別事件 大家既反應會唔會有啲唔同
(因為Gaga除咗Las Vegas 巡迴演唱會嗰啲唔會同一 ...
JasOh103 發表於 2022-7-31 16:03

有綵排片段流出,綵排出既問題全部都係導演導致出黎
幾次人未到機關位就已按下機關開關

該導演未合作過,唔知
但佢都的確同好多天王天后合作過

公關得力啦
Cath 發表於 2022-7-31 17:12

其實大家⋯要理解兩個層面:
刑事層面:佢地公司真係唔需負任何責任
形象層面:佢哋公司需負上責任

現在既討論既層面主要係「刑事層面」
的確表面得知既所有野,基本上佢地都唔需負
所以公關得唔得力根本唔關事
或者可以講為,大家網民都傾到亂晒

所以我好好奇監製/導演係幾時正式開工其實如果佢要處理複雜機關,然後又同鏡一樣係同時間入台,在此之前 ...
jcbartleby 發表於 2022-7-31 17:36

普遍:唱片公司搵班底既時候就正式埋班,之後一齊傾舞台,再之後再搵舞台設計同製作班底

之前都有係度同其他人討論過1:1問題,1:1地下排係有,再睇之前證據,應該的確無係之前做1:1舞台(應該都係諗住起完台前一日直接係台排)
雖然按時入場,但事與願違,起場既時候出問題,令到遲咗簽收場,所以台上排既時間變少,而且導演係綵排中有幾次人為錯誤令舞蹈員受傷,令綵排時間變得更少

起初我以為仲係viutv 既人做,論點仲以為係佢地green
直至尋日終於搵到邊個係導演,睇完都打個突,有經驗既導演應該唔會有呢啲低級錯誤
Makerville計錯數,以為搵個有經驗導演可以將所有野都可以坐高速車加快,時間可以預小好多
點知令到所有人憎呢個導演,仲要現場有一個核彈級既意外出黎

感覺上只會得到刑事方面的真相,就係工程公司,亦都係好正常
jcbartleby 發表於 2022-7-31 19:03

呢方面一定會,因為已經有政府插隻腳入黎

但公關印象方面,Makerville就需負全責;同時呢行要將好多問題一次過拎出黎討論

可能係調返轉?反而想豐富個舞台,加大咗好多 Budget,
但令事情複雜化,
加上以往演唱會都係幾個歌手喺台 ...
hissorhk 發表於 2022-7-31 22:00

一開始埋班就一齊傾
如果搞唔掂,導演就應該要開會既時候出聲
可能一開始覺得搞得掂,因為始終都係有經驗既導演
雙方都輕視咗成個現實既壓力
到最後骨牌咁爆

現在我比較想知決定加場前,有冇問導演搞唔搞得掂如果加頭場
如果導演拍心口話搞得掂,咁呢個導演係呢行真係唔洗再撈lu

35:15左右爆料,可信嗎?
jcbartleby 發表於 2022-7-31 22:50

頭part : 零件要外借,今次D聲明都大概PROVE到呢個問題,唔知佢地點同MAKERVILLE DEAL,但如果唔夠零件下而無告知導演同MAKERVILLE,私下搵其他公司解決,就會引起合約問題
工人:係,但以我既經驗係...散工永遠只係搬零件,專業既永遠坐定定砌/ 係唔係好多人轉行? 係,之前最老字號通利工程都撐唔住,炒咗大部分既人
起場:我之前都講過,起場既時候如果在場起人士覺得 唔對路就會出聲改,所以呢位人兄上年既SHOW加野就係我講既呢種情況
簽證:係的確遇過有啲係勁HEA既,因為只要FULL RUN到一次成個SHOW既野無事就會簽,而且永遠得第一日出現,但愈多機關就會CHECK得嚴好多,而且今次有小小唔同,就係曾經有人話頭三場LED有改動,一有改動都要再俾佢黎睇再簽,所以應該頭三日呢個人都有出現....
DANCER:得兩萬,每間公司都唔同,因為自僱合約下,佢地都可以係OFF SHOW後自己再接工作,但近期既一連寸事件反而我會覺得佢地捉虫多,因為要求愈多,唱片公司都會要求你更多

所以呢位人兄講既野都同行內發生既野大致相同,香港搞演唱會係無咩指引

睇完佢地個製作流程表,我又要收番趕住起台既言論
一般演唱會都係早三至四日先入場...有D加多一日頭場,起台同總RE都係得兩三日搞掂晒,所以出現咗一個普遍說法係:第一場係睇歌手FULL DRESS
但佢地係早成七日已經入場,足足多成三日,起台本身預四日,三日踩台加埋開SHOW個半日..都有成三日半踩台
但最終工程唔知發生咩事五日幾先交到場,又加埋導演又發夢...搞到RE得一日都無....
本身個PLAN真係無咩問題可言

政府調查會唔會包呢啲?定係主要只係研究點解個mon跌落嚟?
jcbartleby 發表於 2022-8-2 11:03

應該會,因為工程有延誤,因咩事延誤?都好大關連..
如無意外,之後會再同業界制定演唱會既流程問題

件事過咗咁多日,點解Viu/Makerville可以一句交代都無
就咁講句件事已經進入法律程序都要吧
作為主辦其實佢 ...
hkaddoil 發表於 2022-8-2 11:09

仲有一群人仲不斷啄住話佢地無交代
其實....
魯生當晚已經有道歉...viu同makerville係29號都出晒聲明講咗已進入法律程序
頭幾日都算,到今日都仲用呢個原因...
你係唔係活係平行時空?

你自己睇返Makerville個聲明,邊度有講進入咗法律程序?你自己幻想出嚟?就算係已經進入法律程序,係咪拎 ...
hkaddoil 發表於 2022-8-2 11:36

同得政府一齊徹查,就已踏入法律程序...如果一定要用到「已踏入法律程序,不願置評」先叫交代咗,根本就輕重倒置
用得「徹查」,其實已經有法律上調查報案之意
我唔認同話一句都無交代
但身心支援呢度,我會BUY,始終人係應該變通同時係可以雙向
即係兩邊同時做,一邊唔交代都應該交代(聲明)點樣支援身心問題

咁耐都仲未有記者會

出聲明就叫交代

政府同警察介入左開唔到記招提供資訊
PR常用的手段手法而已 ...
Cath 發表於 2022-8-2 11:37

你呢個睇法我會尊重...因為你覺得有記者會先叫交代...

但樓上個位話「一句」都無交代,呢D就要出聲

有冇做醫護朋友?
之前醫管局都出新聞稿話一個情況嚴重,一個情況穩定可自行出院⋯
但今日睇好似都好嚴重,係點解會咁?
情況嚴重都出到院,醫管局咁兒戲ga咩?
祝fung都早日康復

Oopsss
政府初步認為係「金屬疲勞」引致今次意外⋯
楷楷隨時咩都唔洗賠

一放上去就疲勞
佢講晒咩?
kenneth 發表於 2022-8-5 19:59

無規管;即係啲零件可以用幾耐 用幾多次 無管過⋯
政府之後會整頓成個行業ga lar

預左啦。。你認為有真相。。
kk8733 發表於 2022-8-5 20:09

我無認過,只係講緊後續
楷楷大條道理唔賠,但照賠同照顧佢⋯
博贏取掌聲

估唔到呢度都有人講呢篇文⋯
呢篇行內人都勁劣評,因為充斥住好多偏頗既主觀性…
一去到情緒勒索就預咗開始引人討厭,其實整個行業都充滿住自雇同外判文化,但最終都為講緊自己人工同保障⋯
而唔係去改革整個行業⋯
其實香港外判文化就係咁,唔係單單你呢行!
仲有屌fans呢下就多咗,話唔向主辦單位施壓,根本就係歪理⋯
可唔可以講成:見到意外頻生,你班dancers唔一齊罷跳向主辦施壓叫停演唱會?
而且fans見到畫面一定少過你班dancers…
低成本速食文化連153都開聲話要學,諗下點解會係低成本?
工程公司既問題一句都唔屌,個版主都做dancers見慣晒所有舞台問題⋯
咁好明顯係衝住viu,而唔係整個行業既根源問題⋯

再者,最後一頁一個「問責」問題:
一件意外,要有人負責係絕對正確⋯
你話一定再發生,所以要炒花姐⋯
但係唔係炒咗花姐、炒晒啲人就唔會再發生?
根本就唔係,你究竟要治標定治本先?

diu fans 呢下先最無point
呢d 時勢仲出文係度diu 呢樣diu 個樣
其實內心搏咩真係自己先知 ...
victor1991415 發表於 2022-8-11 01:15

拎得27萬PTSD出黎講
係東將粉絲
又要炒花姐就更加明顯⋯
之後Diu fans質素⋯

其實一句講哂,你哋係咪認為makerville同viutv完全唔駛為呢個意外負上任何責任?

同埋對外發佈消息都好有 ...
米色蘇 發表於 2022-8-11 01:16

要,但我真係好想知點為之「負責」?
道歉辭職?收檔?
如上,真係有改善咩?
就算Viu炒咗花姐經理人都仲有寶姐(唔出名咪無人Diu),花姐大可以做番監制;Makerville炒魯生,大可以番Viu做番總監
根本就無分別⋯⋯

倒不如借今次機會,去改革成個團隊好過啦⋯⋯
咁就真係尊重番自己既「行業」同「專業」!

唔寫得激。邊有人討論。。。
淡化整件事。。最大得益係邊個。。
kk8733 發表於 2022-8-11 11:12

係個個圍插
主辦有關方面都全面停工...同時工程公司仍然砌緊場...完全唔洗停工
但從來都無人關注工程公司點解仲可以砌緊場
呢啲文都仲係講緊幾時炒花姐? VIU幾時收檔?

反而唔係要求有關工程公司全面停工去保障其他工作從業員
睇黎啲零件都係花姐SUPPLY 又係花姐裝
真可笑