返回列表 發帖

新地樂壇流行榜頒獎典禮2017

獎項餘下:

新地十大
至尊歌曲:《可惜你是個人》鄧小巧

第二位:《Come With Me》吳雨霏
第三位:《帶著骨灰去旅行》洪卓立
第四位:《幸福止痛》側田
第五位:《3AM》AGA
第六位:《我的燦爛》秦馨敏
第七位:《愛不曾遺忘任何人》王菀之
第八位:《天敵》衛蘭
第九位:《和每天講再見》Gin Lee
第十位:《有淚多好》林奕匡

新地生力軍
金:秦馨敏
銀:王嘉儀
銅:per se

傑出表現獎
金:鄧小巧
銀:Robynn & Kendy
銅:鍾舒漫

新地樂壇唱作人
金:王菀之
銀:方皓玟
銅:林奕匡

新地樂壇組合
金:Supper Moment
銀:Robynn & Kendy
銅:C ALLSTAR

新地樂壇女歌手
金:鄧小巧
銀:衛蘭
銅:王菀之

新地樂壇男歌手
金:側田
銀:陳柏宇
銅:許廷鏗

我最喜愛的男歌手:陳柏宇
我最喜愛的女歌手:衛蘭
我最喜愛的組合:Robynn & Kendy
我最喜愛的歌曲:《假使世界原來不像你預期》方皓玟
我最喜愛的唱片:《神奇之旅》許廷鏗

至尊歌手:鄧小巧

至尊唱片:《The Drugs Called Music》側田

4.0 鄧小巧
3.0 衛蘭 / 側田 / 王菀之 / Robynn & Kendy
2.0 陳柏宇 / 許廷鏗 / 方皓玟 / 林奕匡 / 秦馨敏
1.0 吳雨霏 / 洪卓立 / AGA / Gin Lee / Supper Moment / C ALLSTAR / 鍾舒漫 / 王嘉儀 / per se
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

喇喇喇 今年係實至名歸噶
唔洗好似 2015 年甘調走祖祖

李幸倪 1075
容祖兒 931
王嘉儀  ...
616.1314 發表於 2017-12-22 23:45

點解陳家欣俾人調走

十大第六位:
《有理想都錯嗎?》何衍隆

走勢:09>06>06>05>03>01>07
上榜週數:10 – 16

十大第五位:
...
RVHOCPC 發表於 2017-12-27 21:54

笑死了笑死了 多謝榜主咁用心介紹呢啲咁噴既歌

男歌手銀獎:
韓梓亮

上榜歌曲包括: Party With TL、應該分開嗎?、追夢的少年、Haters、愛到心甘命底

...
RVHOCPC 發表於 2017-12-27 22:30

呢兩條強散D咬字係點樣

十大:
第一位:如果青春不會有盡頭(2)(207)             02>06>01>05>08>09>09>04>01>10
第二位:Come With M ...
Yan 發表於 2017-12-28 17:43

支拎EMILY

最後歌曲獎!NUNA!!!!!WOOOOOWWW!!!!

完滿結束!我哋下年十週年再見!
RVHOCPC 發表於 2017-12-27 22:48

媽啊笑到反艇 乜_野CALL ME LUNA

JUNO同美匡?

HOTMAN's Music Picks of 2017

年度歌曲第七位

有人睇完覺得,Mia is a bitch,但難道追求更豐盛的人生 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-5 22:20

Player之歌

希望CWM至尊

愛幸福止痛

第五&四位

一黑一白,一男兩女,帶出夢之途中的bittersweet。

歌曲3 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-5 22:34

無乜男歌手剩

3. GIN
2. AGA
1. KARY
GO

年度歌曲第三位

1>2>6>4>6>2>2>7

加入環球後多番嘗試打造自己舞曲品牌都 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-5 23:12

打撃美霏可恥

HOTMAN 發表於 2018-1-5 23:20

大家好 我係Gin Lee

希望係曌

年度歌曲第一位

是約定見一面曲詞編都不是最突出的一首歌,但 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-5 23:36

其實好突出

第一位 Gin Lee        和每天講再見        196
第二位 Aga        3am Feat.Ghost Style        140
第三位 吳雨霏 Feat. AF        Come With ...
HOTMAN 發表於 2018-1-5 23:48

痴線拋離成50分 女金走唔甩 恭喜定環球真一姐

是旦啦,全壇都知邊個係女金
答案呼之欲出
hehehaha 發表於 2018-1-6 00:04

某女歌手咪雞仔聲囉 嘔

新地樂壇流行榜頒獎禮2017

日期: 7/1/2018
時間: 1800-2000

李克勤無份入圍我最喜愛的男歌手 黑面回應記者

入行三十年的李克勤,昨日得悉自己無緣入圍我最喜愛的男歌手最後五強後,塊面便黑過關公,看起來既失望又憤怒。接受訪問時,他仍然保持黑面。「都幾失望架,無諗過囉。好耐無入圍啦嘛,咪覺得今年應該入到掛,但最後都係無緣。由佢囉,唔緊要,無所謂。」記者其後安慰他還可以候選其他獎項,如男歌手和十大,他便笑言:「應該都無架啦,我有留意自己歌既成績,今年一首冠軍歌都無,所以先咁緊張入唔入到我最喜愛。今年都係去坐架啦。」說罷便立即走人,看似十分不滿賽果。

GinLee恨冧莊至尊唱片:「希望可以再攞多次呢個獎啦!」

去年勇奪新地至尊唱片大獎的Gin Lee,昨日得悉自己的大碟《Live in the moment》入圍我最喜愛的唱片五強後,隨即展露笑容。「舊年好感恩自己隻《BeGin》可以攞到至尊唱片,因為呢個獎好難攞。今年自己出左一隻全現場錄音既大碟,自己好滿意,聽講銷量都好好,希望可以再攞多次呢個獎啦!」被問到同門師姐吳雨霏宣佈強勢回歸會否造成壓力,Gin Lee笑言沒有。「唔會啦!佢對我好nice,有send massage同我講我隻碟好聽。我好多謝佢!希望有機會同佢合作。」記者問她覺得誰才是環球「一姐」,GinLee二話不說地回答Kelly(陳慧琳),擺明不放Kary(吳雨霏)在眼內。

新地未同吳業坤破冰 JW被連累直言失望:「首歌連榜都上唔到」
去年勇奪女歌手金獎的
JW,今年與吳業坤合辦演唱會,然而二人的合唱歌《原來只因深愛著》卻無法上榜,導致未能打入我最喜愛的歌曲五強。「首歌連榜都上唔到喎,我真係好失望,無諗過係咁。但好彩既係我自己既歌成績唔錯,今年都keep到有兩首冠軍歌。」被問及會否覺得被吳業坤連累,JW則一臉愁容地說:「又唔好話連累,我同佢都係朋友,當然會支持佢啦。但係上唔到榜真係好可惜,我仲諗住呢隻歌可以入(我最喜愛)五強。」其後記者再追問她有否信心連任女金,JW大方直言:「都有架!

支持gin lee
上多啲台啦
想睇佢出醜
jose 發表於 2018-1-7 17:57

希望現場有大叔舉燈牌

新地十大。第十位

城市裡的人對生活麻木,習慣冷靜,卻又害怕失去感覺。人生本來就失序無措,我們都得學會容許自己驚慌,學會容許自己難過。

新地十大。第十位

《有淚多好》林奕匡 (271)

作曲:林奕匡
作詞:陳詠謙
編:Edward Chan / Jason Kui / Chan Siu Kei / 李一丁
監:Edward Chan
上榜走勢:10>05>04>03>04>07>16>17>17>01

新地十大。第九位

生活到處是傷痕與苦頭。與其花時間停下來思索當下的意義,不如繼續高歌前行,反正我們終究會走過去。說再見,不難。

我都係出返去先
好樣衰
bagfgfcde 發表於 2018-1-7 18:04

你入得黎時間岩岩好啊

新地十大。第九位

《和每天講再見》Gin Lee (275)

作曲:馮翰銘 / Gin Lee (李幸倪)
作詞:林夕
編:馮翰銘
監:馮翰銘
上榜走勢:18>13>11>07>05>18>04>02>XX>04>01

恭喜煎姐攞到人生第一首十大

新地十大。第八位
假如那個人很討你厭,那便討厭他吧。我們有權愛人,自然也有權討厭人。不用假惺惺,不用那麼大愛。你不喜歡李幸倪嗎﹖噢!我最討厭坤狗。

得第九位 都係杯葛
HOTMAN 發表於 2018-1-7 18:12

好高架啦 特登冠番佢

衛蘭力撐AGA 對獎項抱平常心

女金大熱衛蘭得悉自己入圍我最喜愛的女歌手五強後,表現非常激動。「好開心可以同
AGA一齊入圍,佢首《3AM》好好聽!」被問及有沒有信心首奪女金,Janice笑稱只抱平常心。「如果到攞獎已經好開心架啦,顏色呢啲野唔係最重要,平常心啦!」記者告訴她是今年擁有最多上榜歌的歌手,她驚訝地說:「真係架?我以為克勤先係最多添!」貴為華納一姐的她,對同門的歌手都充滿信心。「公司好好,我地好似一個big family,好warm。好希望同公司既歌手都攞到獎!AlfredDearJaneJill都要加油。」當訪問結束時,衛蘭突然激動地補充:「仲有Jude Tsang啊!」

許廷鏗恨攞男歌手:「每年都好想攞!」

今年轉投新唱片公司的許廷鏗,首次以「華納一哥」身分出席新地頒獎禮。意氣風發的他得悉自己入圍我最喜愛的男歌手後,激動地「yes!」了一聲。「好開心啊!因為好似之前兩年都入唔到,對上一次好似係2014年啦,所以今年可以入番好開心,多謝樂迷投票。」被問到今年信心如何,他直言很緊張。「最想攞梗係男歌手獎啦,每年都視呢個係目標,但之前係舊公司(星夢)比較多劇集主題曲,所以唔係好上到榜,分數就相對無咁高啦。今年有信心入三甲既,因為新歌成績好似都唔錯!」貴為前星夢一哥的許廷鏗似乎俾緊說話舊公司聽喎。另外當記者再追問他對吳業坤仍然被杯葛有何看法,許廷鏗尷尬地回應:「咁都無辦法啦,祝福佢下年黎到。佢個日應該會睇電視既。」完全不給面子坤哥。

新地十大。第八位

《天敵》衛蘭 (271)

作曲: JUDE
填詞: 黃偉文
編曲: 褚鎮東
監製: 舒文

上榜走勢:11>04>07>14>09>06>07>03>01

kevinlai1621 發表於 2018-1-7 18:14

頭先佢都有自我介紹: 「大家好,我係煎LEE﹗」

李幸倪 - 很想要吧
HOTMAN 發表於 2018-1-7 18:15

呢首好聽

我最討厭反堅
聽完和每天行開陣先
希望小巧至尊!

至尊碟先返黎
JasOh103 發表於 2018-1-7 18:14

今年大會主題係「邪不能勝正」

只想支持Jude
nicholashin 發表於 2018-1-7 18:19

32 – Jude – 他他他(60) 人間失格(7)=67

可憐的JUDE

新地十大。第七位
「愛」,我們可以輕易說出口的一個字,但你又有否一探箇中意思? 「我愛李幸倪」可以輕易說出口,但你又有否一探箇中意思?這種愛是純粹而無雜質的。你不喜歡她的話,我還是會祝福你的。

講起我就扯火啦
我家姐一路都在太古廣場一間名店做sales
間店有好多有錢人同名人幫襯
做了很多年,已經是se ...
bagfgfcde 發表於 2018-1-7 18:22

真係唔抵幫

新地十大。第七位

《愛不曾遺忘任何人》王菀之 (273)
作曲: 王菀之

填詞: 小克
編曲: 馮翰銘
監製: 馮翰銘

上榜走勢:12>08>06>05>12>03>16>10>09>01

新地十大。第六位
別人無法「生我的命」,只有我們自身能「讓世界艷羨」。正如吳雨霏比較紅,Gin Lee比較霉,這是事實,也是命。幸而幸倪也有自己的獨門女人味,在一眾大叔粉絲眼中,她是瑰寶。

李幸倪 - 隨風而來 隨風而去
HOTMAN 發表於 2018-1-7 18:29

呢首無冠佢無QUOTA了

Come With Me!!!!!!!
bagfgfcde 發表於 2018-1-7 18:30

天后仲係屋企打緊邊爐 煎緊羊扒

新地十大。第六位

《我的燦爛》秦馨敏 (281)
作曲: 陳輝陽

填詞: 林夕
編曲: 陳輝陽
監製: 陳輝陽

上榜走勢:02>04>09>10>06>16>02>14>01

希望無凍親大家 本人愛EM

終於見到有人俾呢首十大
kevinlai1621 發表於 2018-1-7 18:31

呢首真係好暖

新地十大。第五位
變了心的人就讓他離開吧,再拖下去也沒有意思。假如這位歌手願意離開環球的話,就讓她離開吧。畢竟一山不能藏二虎,無謂待在那裡眼紅。

嘩 新人十大! 《紫》咁難聽 不了
nicholashin 發表於 2018-1-7 18:33

對我黎講一鳴驚人

李幸倪/江海迦 - 獨一無二
HOTMAN 發表於 2018-1-7 18:36

究竟邊個應該退出呢

新地十大。第五位

《3AM》AGA (283)
作曲:
AGA江海迦
填詞: 陳詠謙
編曲: Yusuke Hatano
監製: 舒文@Zoo Music

上榜走勢:04>03>08>05>12>08>06>08>01

李克勤
一個小子 發表於 2018-1-7 18:41

記者其後安慰他還可以候選其他獎項,如男歌手和十大,他便笑言:「應該都無架啦,我有留意自己歌既成績,今年一首冠軍歌都無。」

新地十大。第四位
幸福不能強求,更不能乞求。明天的幸福都源自今天的遺憾。容許自己流一滴最幸福的眼淚,然後朝著幸福(吳雨霏住處)狂奔。

暫時中兩首十大 開心
bagfgfcde 發表於 2018-1-7 18:44

邊兩首?

新地十大。第四位

《幸福止痛》側田 (277)
作曲:
側田
填詞: 陳詠謙
編曲: Edward Chan
監製: Edward Chan

上榜走勢:11>05>03>04>05>09>06>01>12>11

幸福得不敢相信?
係咪我家余春嬌出場
放空 發表於 2018-1-7 18:46

余春嬌得179分 好低