返回列表 發帖
手持3+首候選歌而未開齋嘅歌手:
5.5 - RubberBand、謝安琪
5 - 連詩雅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、林奕匡
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、陳健安
DM多仔多到覆唔哂

估唔到火鳥同幸福之歌咁快出現,兩首都非我杯茶,但最後晚餐都比想像中低...

春秋入到仲要咁高位,大拋離 ...
powerful 發表於 2020-4-9 15:13

反而火鳥同幸福之歌都係兩個歌手入面我最鍾意嘅歌
DM多仔多到覆唔哂

我以為春秋會攞第一…睇嚟自視過高
mrshadowll 發表於 2020-4-9 16:34

未來見我都唔敢話佢會攞第一
DM多仔多到覆唔哂

我兩首至尊歌都排到咁低
kwanie 發表於 2020-4-9 17:13

敵唔過時代嘅洗禮
DM多仔多到覆唔哂

突然諗到一個無聊數據
入到200強嘅共和十大只有58首
而暫時只係得15首入到百大 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-9 18:01

用成個十年去睇100首歌
同每年選10首歌加埋有100首歌
個角度好唔同

亦都有好多歌當年覺得好正
但之後就唔記得咗
或者調番轉
DM多仔多到覆唔哂

例如?
試舉出 非 明荃既歌曲例子
kayzzz 發表於 2020-4-9 18:36

明荃首首都令人永世難忘

對我嚟講
Kary啲歌係呢種
DM多仔多到覆唔哂

可以係度賣個關子
頭60都仲有你地所謂既冷門歌
-Prince- 發表於 2020-4-9 19:31

喜歡麗淇
DM多仔多到覆唔哂

香港Spotify長期都Top 50
經得起時間既考驗真係呢首
JasOh103 發表於 2020-4-9 19:48

好多好歌都因為公司商業決策變咗遺珠
不過聽眾眼睛係雪亮嘅
DM多仔多到覆唔哂

其他人可能有兩三首睜開眼級數既歌
但就係少咗首未來見級數既歌

不過公佈咗先算 而家言之尚早
...
bagfgfcde 發表於 2020-4-9 20:21

斗零踭應該本身入百大機會都唔大掛
DM多仔多到覆唔哂

Serrini 係 CM 好明顯係主流啦
-Prince- 發表於 2020-4-9 21:35

我知道明荃太大眾
所以冇人投
DM多仔多到覆唔哂

Janice同Jason未出
呢兩個照計都會有歌入
但應該唔會太高位
DM多仔多到覆唔哂

希望Serrini真係有咁高
WZA111 發表於 2020-4-9 22:27

Serrini有咁高嘅話
真係要請佢嚟拍條片
DM多仔多到覆唔哂

睇好yoyo十大
帥小寶` 發表於 2020-4-9 23:17

銀髮白
DM多仔多到覆唔哂

呀~~~~~~~~~~
DM多仔多到覆唔哂

3 - 陳奕迅 (52, 74, 92)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - 方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)吳雨霏 (70, 95)容祖兒 (77, 78)周國賢 (79, 86)
1 - CLS Express (51)連詩雅 (53)謝安琪 (55)方皓玟 (58)楊千嬅 (60)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)麥浚龍 (93)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 張繼聰 (81)王菀之 (81)鍾舒漫 (98)鍾舒祺 (98)

-----------------------
各歌手候選歌曲數量(不包括featuring)
5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪
5 - C AllStar、Gin Lee、周國賢、容祖兒、連詩雅、麥浚龍、陳奕迅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、古巨基、吳雨霏、林欣彤、林奕匡、許廷鏗、張敬軒、楊千嬅
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、王嘉儀、何韻詩、周柏豪、鄧小巧、藍奕邦、陳健安
2.5 - 鍾舒漫
2 - Dear Jane、JW、Kolor、My Little Airport、小肥、陳蕾、衛蘭、小塵埃、方大同、林憶蓮、馮允謙、薛凱琪、鄭秀文、陳柏宇
1.5 - 黃淑蔓、莫文蔚
1 - at17、CLS Express、Jude、Fabel、G.E.M.、The Hertz、LMF、MastaMic、Nowhere Boys、Swing、ToNick、泳兒、逆流、鄭融、群星、林宥嘉、吳業坤、李克勤、香港人、粉紅A、符致逸、梁詠琪、黎曉陽、蘇永康、麥家瑜、關楚耀、鄭欣宜、盧巧音、觸執毛、火炭麗琪、雞蛋蒸肉餅
0.5 - Survive Said The Prophet、張繼聰、鍾舒祺、英仁合唱團
0.33 - 陳豪、林保怡、黃德斌
DM多仔多到覆唔哂

51 好正
希望唔會成為大家心中嘅worst pick啦
CunninG 發表於 2020-4-10 14:06

應該係好多人心中嘅best pick
DM多仔多到覆唔哂

Eason 5首入哂不是夢
Kay 5.5首入哂都不是夢
DM多仔多到覆唔哂

成功召喚Shiga

山林道都入到咁唯一懸念就係嗰0.5
JasOh103 發表於 2020-4-10 14:14

我覺得唔難
因為嗰0.5首係近年最hit嘅歌之一
DM多仔多到覆唔哂

你肯定 家明>山林道?
kayzzz 發表於 2020-4-10 14:15

唔好睇少家明
家明都算係抗爭界hit歌
DM多仔多到覆唔哂

專輯入選歌曲龍虎榜:
3 - 藍奕邦《優與美》 (62, 66, 72)
2 - 陳奕迅《Time Flies》 (52, 92)、Gin Lee《Gin Lee》 (83, 84)
DM多仔多到覆唔哂

以暫時既戰況去睇 大家都係鍾意一零年代頭既歌多d
cymusic 發表於 2020-4-10 14:21

但2018又好勁
DM多仔多到覆唔哂

我估部分hit歌排得低係因為有另一首更勁嘅歌分/搶票
所以我估Shiga仲有一首
DM多仔多到覆唔哂

原來肥媽首歌個歌手係計落youtuber CLS express度
我轉番先
DM多仔多到覆唔哂

2012 依然大幅領前因為佢哋好聽但唔HIT
所以沉晒喺100 大嘅底度?
預計TOP 50 應該只得返少少? ...
kwanie 發表於 2020-4-10 15:04

其實2013年3首有2首都係邦邦
雖然之後應該有大量big hit推番高條數
DM多仔多到覆唔哂

人非草木、只有一事、Better Me 其實都算minor hit?

忘川、今天終於 係之後都叫多人識返 ...
powerful 發表於 2020-4-10 15:09

應該話呢啲歌由新出到決選之間有8年俾佢地證明自己嘅水準
但成績始終都唔夠一出就hit嘅歌咁勁
DM多仔多到覆唔哂

忘川當年喺我既年齡層算係好hit
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 15:14

Sita冇走嘅話
啲歌應該會hit到好多年
DM多仔多到覆唔哂

CM d尊貴會員又點會揀d好受歡迎嘅歌,十大一定好噴
mrshadowll 發表於 2020-4-10 15:19

我覺得唔會
十大之所以做到十大
就係因為啲歌滿足到絕大部分人唔同嘅口味
所以都幾肯定十大會係大路嘢
DM多仔多到覆唔哂

2019年部分歌可能真係會佔據好高位置 (如果相隔返幾年可能會低位D)
powerful 發表於 2020-4-10 15:29

所以我自己選百大都會攤多陣先選
費事特登拉高/拉低2019啲歌
DM多仔多到覆唔哂

始終又唔可以完全叫係佢唱
所以就只係落producer名
ed8671ed 發表於 2020-4-10 16:07

一見到個歌名就好興奮咁打咗肥媽個名落去
DM多仔多到覆唔哂

講真肥媽可以直接砌低 山林道 到此為止 陀飛輪
你都冇得否認呢首歌係有認受性
DM多仔多到覆唔哂

其實呢 我講既個首冷門歌就仲未出場既
-Prince- 發表於 2020-4-11 13:03

明成皇后油尖旺金毛玲?
DM多仔多到覆唔哂

DM多仔多到覆唔哂

Kay 5.5首入哂不是夢
RB係咪準備淨係一首未來見拎第一就收工
DM多仔多到覆唔哂

好不容易遇見愛
放空 發表於 2020-4-11 13:31

定係火炭麗淇
DM多仔多到覆唔哂

CM好多假霏粉
個個吹奏CWM先得#48
-Prince- 發表於 2020-4-11 14:12

lm等睇霏霏仲有歌上榜
DM多仔多到覆唔哂

希望Don’t Text謙可以強搶十大
DM多仔多到覆唔哂

冇呢首我2030年罷投
amok 發表於 2020-4-11 15:08

喜歡麗淇

希望真爆冷係粉紅A
DM多仔多到覆唔哂

3 - 吳雨霏 (48, 70, 95)陳奕迅 (52, 74, 92)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - 方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)容祖兒 (77, 78)周國賢 (79, 86)
1.5 - 謝安琪 (46, 55)麥浚龍 (46, 93)王菀之 (50, 81)
1 - JW (47)Serrini (49)CLS Express (51)連詩雅 (53)方皓玟 (58)楊千嬅 (60)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 張繼聰 (81)鍾舒漫 (98)鍾舒祺 (98)

5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪
5 - C AllStar、Gin Lee、周國賢、容祖兒、連詩雅、麥浚龍、陳奕迅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、古巨基、吳雨霏、林欣彤、林奕匡、許廷鏗、張敬軒、楊千嬅
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、王嘉儀、何韻詩、周柏豪、鄧小巧、藍奕邦、陳健安
2.5 - 鍾舒漫
2 - Dear Jane、JW、Kolor、My Little Airport、小肥、陳蕾、衛蘭、小塵埃、方大同、林憶蓮、馮允謙、薛凱琪、鄭秀文、陳柏宇
1 - at17、CLS Express、Jude、Fabel、G.E.M.、The Hertz、LMF、MastaMic、Nowhere Boys、Swing、ToNick、泳兒、逆流、鄭融、群星、林宥嘉、吳業坤、李克勤、香港人、粉紅A、符致逸、梁詠琪、黎曉陽、蘇永康、麥家瑜、關楚耀、鄭欣宜、陳僖儀、盧巧音、觸執毛、火炭麗琪、雞蛋蒸肉餅
0.5 - Survive Said The Prophet、張繼聰、鍾舒祺、英仁合唱團
DM多仔多到覆唔哂

林奕匡+AGA未出場
at17兩位未出場
Jason+Janice未出場
RB貌似勁爆頒獎禮臨尾先一次過連奪N首金曲
DM多仔多到覆唔哂

MLA 仲未出
bagfgfcde 發表於 2020-4-11 16:46

要請葉劉出嚟起機頒獎係難啲
DM多仔多到覆唔哂

陳蕾 (85)
hehehaha 發表於 2020-4-11 16:56

Gin Lee (76, 83, 84)
最差嗰首都高過蕾蕾
DM多仔多到覆唔哂

點解對RB咁有信心
我覺得RB最多得三首
maksiuhong 發表於 2020-4-11 16:51

唔洗多
一首廿大+一首十大已經可以掃低哂其他人
DM多仔多到覆唔哂

生命之花唔係計獨唱?
on07111 發表於 2020-4-11 17:31

之前好似話過計合唱
呢個要等榜主解話
DM多仔多到覆唔哂

呢首純粹係玩第一輪時 搞返清楚獨唱版同合唱版當同一首處理
所以final account可以計合唱/獨唱都得 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-11 17:38

DM多仔多到覆唔哂

家明>>獨家村/你們的幸福
maksiuhong 發表於 2020-4-11 22:46

其實任何歌上到最高位都會俾人話overrated
所以都冇咩對與錯之分
DM多仔多到覆唔哂

希望色惑+加大力度+Party with TL可以爭十大
DM多仔多到覆唔哂

二汶一嚟就兩首!!!
粉紅A
DM多仔多到覆唔哂

3 - 吳雨霏 (48, 70, 95)陳奕迅 (52, 74, 92)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - 林二汶 (42, 45)楊千嬅 (43, 60)方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)容祖兒 (77, 78)周國賢 (79, 86)
1.5 - 謝安琪 (46*, 55)麥浚龍 (46*, 93)王菀之 (50, 81*)
1 - 粉紅A (41)JW (47)Serrini (49)CLS Express (51)連詩雅 (53)方皓玟 (58)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 張繼聰 (81*)鍾舒漫 (98*)鍾舒祺 (98*)
0.33 - 陳豪 (44*)林保怡 (44*)黃德斌 (44*)

*合唱
4.5 - 林二汶
3.5 - 岑寧兒
2.5 - 鍾舒漫
1 - at17、CLS Express、Jude、Fabel、G.E.M.、The Hertz、LMF、MastaMic、Nowhere Boys、Swing、ToNick、泳兒、逆流、鄭融、群星、林宥嘉、吳業坤、李克勤、香港人、粉紅A、符致逸、梁詠琪、黎曉陽、蘇永康、麥家瑜、關楚耀、鄭欣宜、陳僖儀、盧巧音、觸執毛、火炭麗琪、雞蛋蒸肉餅
DM多仔多到覆唔哂

RB、Ellen、AGA、Phil到依家都未閃爍登場
DM多仔多到覆唔哂

一百首裡面最冷門嘅出現了?

二汶
kwanie 發表於 2020-4-12 14:12

仲要都幾肯定佢仲有1.5首未出

唔講唔記得左Phil Phil
艾石仔 發表於 2020-4-12 14:13

可能百大不入
DM多仔多到覆唔哂