返回列表 發帖
鄭秀文表示估唔到自己仲有歌上榜
DM多仔多到覆唔哂

Phil喊到唱唔到
要Sammi幫拖
DM多仔多到覆唔哂

其實又有咩歌唔可以
hehehaha 發表於 2020-4-19 20:52

華麗轉身一樣得
社會荃
DM多仔多到覆唔哂

CM女員工?
放空 發表於 2020-4-19 20:56

#又中
DM多仔多到覆唔哂

謝安琪表示估唔到自己有咁多歌上榜
DM多仔多到覆唔哂

明荃表示想翻唱彳亍
DM多仔多到覆唔哂

牙荃又想搏咩
帥小寶` 發表於 2020-4-19 21:02

想搏juno幫佢開戲
DM多仔多到覆唔哂

「謝安琪」呢個品牌真係可一不可再
點都計算唔到
DM多仔多到覆唔哂

明荃表示想同do姐合唱銀髮白
DM多仔多到覆唔哂

Yoyo痴線
DM多仔多到覆唔哂

老師終於失手
powerful 發表於 2020-4-19 21:17

衰俾呢首我心服口服
DM多仔多到覆唔哂

明荃想搵馮穎琪作歌
DM多仔多到覆唔哂

DM多仔多到覆唔哂

Kay分分下獨家村都可能得十大低位
DM多仔多到覆唔哂

老實講呢首top 20已經好盡
DM多仔多到覆唔哂

安仔太高
利申勁中意呢首歌個男主角
sosad5587 發表於 2020-4-19 21:40

個男主角好正
DM多仔多到覆唔哂

JANICE 同 HANA 都係17-19年拎過四台女歌手大獎
喺呢度居然連林二汶、岑寧兒、Serrini呢啲冇乜叫座力既歌 ...
Hanson 發表於 2020-4-19 21:42

咁呢度係咪四台?
DM多仔多到覆唔哂

佢拎女金嗰年有咩歌都冇乜印象~
佢連邊年女金都唔太記得了
kenny1102 發表於 2020-4-19 21:47

我連「我想識你女朋友」嗰首叫咩名都唔知
DM多仔多到覆唔哂

5.5首入哂top 100
仲要top 20有3首都算係咁啦
DM多仔多到覆唔哂

而家班活躍會員都唔知有幾多成00-09呢段時間有留意樂壇
-Prince- 發表於 2020-4-19 21:53

我04年加入CM
DM多仔多到覆唔哂

明荃就嚟訓著
DM多仔多到覆唔哂

如果搞百大live performance
霏妹應該唔洗落台
jasonng 發表於 2020-4-19 22:03

荃投我本人叱吒live版
DM多仔多到覆唔哂

金草莓候選名單?
kenny1102 發表於 2020-4-19 22:05

不如搞多個2010-2019百大金草莓投票
DM多仔多到覆唔哂

華麗轉身
銀河
閃爍登場

剛剛好三首
DM多仔多到覆唔哂

睡火山
情人甲

兩首剛剛好
DM多仔多到覆唔哂

失魂記

一首剛剛好
DM多仔多到覆唔哂

明荃離場抗議
DM多仔多到覆唔哂

CM年代百大選

5.5 - 謝安琪 (6, 11, 14, 33, 46*, 55)
5 - 陳奕迅 (5, 21, 52, 74, 92)周國賢 (27, 34, 36, 79, 86)
4 - 方皓玟 (3, 8, 24, 58)
3.5 - 林二汶 (7, 13*, 42, 45)王菀之 (31, 35, 50, 81*)
3 - Supper Moment (15, 57, 59)麥浚龍 (16, 38*, 46*, 93)C AllStar (25, 69, 89)盧凱彤 (26, 29, 37)吳雨霏 (48, 70, 95)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - RubberBand (1, 28)許廷鏗 (4, 99)Serrini (10, 49)AGA (30, 39)楊千嬅 (43, 60)方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)容祖兒 (77, 78)
1.5 - 岑寧兒 (12, 13*)
1 - 香港人 (2)陳健安 (9)林奕匡 (17)LMF (18)Swing (19)雞蛋蒸肉餅 (20)鄭秀文 (23)My Little Airport (32)陳柏宇 (40)粉紅A (41)JW (47)CLS Express (51)連詩雅 (53)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)薛凱琪 (100)
0.5 - 黃淑蔓 (22*)英仁合唱團 (22*)莫文蔚 (38*)張繼聰 (81*)鍾舒漫 (98*)鍾舒祺 (98*)
0.33 - 陳豪 (44*)林保怡 (44*)黃德斌 (44*)

*合唱

假設第100位1分,第99位2分,如此類推,各歌手嘅總分(只列出有2首或以上上榜嘅歌手):
謝安琪 - 413.5 (5.5首, 最高第6位)
方皓玟 - 311 (4首, 最高第3位)
陳奕迅 - 261 (5首, 最高第5位)
林二汶 - 253 (3.5首, 最高第7位)
周國賢 - 243 (5首, 最高第27位)
盧凱彤 - 211 (3首, 最高第26位)
王菀之 - 197 (3.5首, 最高第31位)
RubberBand - 173 (2首, 最高第1位)
Supper Moment - 172 (3首, 最高第15位)
麥浚龍 - 152 (3首, 最高第16位)
Serrini - 143 (2首, 最高第10位)
AGA - 133 (2首, 最高第30位)
C AllStar - 120 (3首, 最高第25位)
藍奕邦 - 103 (3首, 最高第62位)
許廷鏗 - 99 (2首, 最高第4位)
楊千嬅 - 99 (2首, 最高第43位)
吳雨霏 - 90 (3首, 最高第48位)
Gin Lee - 60 (3首, 最高第76位)

張敬軒 - 56 (2首, 最高第56位)
方大同 - 51 (2首, 最高第54位)

容祖兒 - 47 (2首, 最高第77位)

CM百大每年頭三位
CM百大共和至尊歌、第二位、第三位CM百大共和最喜愛的歌曲CM百大
2010彳亍
天梯
有時
一絲不掛
陀飛輪
鋼鐵是怎樣煉成的
--
2011你們的幸福
那邊見
六月飛霜
你們的幸福
好不容易
末日
--
2012青春頌
睜開眼
星塵
All You Need Is Me
倒刺
告別我的戀人們
200+
200+
--
2013任我行
無盡
囂張
青春頌
任我行
無盡
青春頌4
2014獨家村
雞蛋與羔羊
高山低谷
獨家村
高山低谷
好不容易遇見愛100+
2015你是你本身的傳奇
榴槤乜乜乜
差一點我們會飛
羅生門
最好的債
別來無恙
最好的債43
2016銀髮白
還不夠遠
油尖旺金毛玲
山林道
女神
四季
200+
山林道55
2017假使世界原來不像你預期
Let Us Go Then You and I
剎那的烏托邦
3AM
說再見了吧
Come With Me
200+
假使世界原來不像你預期3
2018未來見
荒原
愛情是一種法國甜品
未來見
愛情是一種法國甜品
沉默的士高
200+
未來見1
2019願榮光歸香港
最後的信仰
在錯誤的宇宙尋找愛
最後的信仰
我們都是這樣長大的
山旮旯
在錯誤的宇宙尋找愛9

叱吒至尊歌、第二位、第三位CM百大叱吒我最喜愛的歌曲、第二位、第三位(如有)CM百大
2010SimpleLoveSong
黑色狂迷
脆弱
100+
600+
600+
陀飛輪
斗零踭
鋼鐵是怎樣煉成的
200+
2011好不容易
那些年
六月飛霜
N/A
那些年
那誰
苦瓜
N/A
100+
200+
2012重口味
睡火山
留白
200+
600+
年少無知
重口味
人非草木
200+
2013任我行
情人甲
青春頌
600+
任我行
青春頌
無盡
2014流淚行勝利道
青春常駐
200+
撐起雨傘
青春常駐
2015無條件
世界真細小
最好的債
200+
600+
原來他不夠愛我
羅生門
找對的人
100+
200+
2016四季
羅賓
女神
200+
200+
女神
你是你本身的傳奇
2017失魂記
神奇之旅
靈感床
200+
200+
200+
長相廝守
假使世界原來不像你預期
霸氣情歌
100+
200+
2018心之科學
一個女人和浴室
未來見
200+
百年樹木
(一個男人)一個女人和浴室
未來見
100+
600+
2019我們都是這樣長大的
最後的信仰
致旅途中的我
100+
人話
未來見

全球華人至尊歌曲CM百大勁歌金曲金CM百大勁爆XYZ歌曲大獎CM百大
2010陀飛輪52男人信什麼200+男人信什麼200+
2011那誰100+Chok200+苦瓜200+
2012重口味200+留白50Someday I'll Fly200+
2013任我行5天窗200+任我行5
2014獨家村6越難越愛200+流淚行勝利道200+
2015羅生門46眼淚的秘密200+找對的人200+
2016四季200+一個都不能少200+女神65
2017誰來剪月光200+失魂記200+失魂記200+
2018橙海200+百年樹木100+天才兒童1985200+
2019我們都是這樣長大的23讓愛高飛600+我們都是這樣長大的23
DM多仔多到覆唔哂

果然男女得分三甲如我預期,但RB最終險勝SM一分成為年代天團更值得興奮!
powerful 發表於 2020-4-19 22:37

我等聽日出埋歌曲得分計下有冇大分別
DM多仔多到覆唔哂

00-09搞百大嘅話
我諗第100位已經會好似10-19 top20咁緊張
DM多仔多到覆唔哂

嚇到家燕 心痛家燕
edwardngwy 發表於 2020-4-19 22:54

仲好記得家燕啲反應
DM多仔多到覆唔哂

2010 - 彳亍
2011 - 你們的倖福、那邊見
2012 - 青春頌
2013 - 任我行、無盡
2014 - 好不容姨遇見愛、雞蛋雨羔羊、高山低菊、獨家荃
2015 - 你是你本身的傳奇、榴槤乜乜乜
2016 - 銀髮白
2017 - Don't Text謙、假使世界原來不像你預期
2018 - 未來見
2019 - 在錯誤的宇宙尋找愛、願榮光歸香港、最後的信仰、二零一九
mosesming 發表於 2020-4-17 11:24

最後只係估多咗美麗嬅(估少咗YoYo)
同埋估錯Serrini首歌
DM多仔多到覆唔哂

俾我fake咗  

頭十我覺得都好代表到HK/CM
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 23:01

個賽果真心幾過癮
DM多仔多到覆唔哂

喜歡柏芝
DM多仔多到覆唔哂

小明依家嘅聲勢應該可以幫到佢00-09年拎一首百大
DM多仔多到覆唔哂

Unlock Me?
賴爽 發表於 2020-4-19 23:12

Unlock Me隻碟好正
DM多仔多到覆唔哂

我冇投百大
不過都想分享下我嘅十大 (順序):

1. 未來見
2. 突然一生人
3. 獨家村
4. 圓滑
5. 絕色
6. 初音
7. 灰
8. 任我行
9. 愚公
10. 美麗到不能
DM多仔多到覆唔哂

如果當初你都投票 獨家村已經入左頭五
-Prince- 發表於 2020-4-19 23:32

依家第六都好好
DM多仔多到覆唔哂

我都揀先  
1. 榴槤乜乜乜
2. Let Us Go Then You And I
3. 睜開眼
4. 美麗新香港
5. 黑夜
6. 留 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 23:35

你呢十首有一半都係我11-20位

其實雖然成個post都不停有人(包括我)話2019年啲歌有recency bias
但聽真啲2019年啲歌又的確係成個2010年代入面最貼地嘅一年
呢種感覺近年真係好少有
DM多仔多到覆唔哂

咩時代就有咩既時代曲
hehehaha 發表於 2020-4-19 23:57

2019啲歌感覺真係幾奇妙
榮光/信仰/人話/2019不在話下
九字歌/山旮旯又係可以有另類嘅解讀
Indie嘢如粉紅A/Serrini/Matt Force本來有意無意咁講中咗2019嘅事
成個2019都好似2014 Kontinue嘅擴大版
DM多仔多到覆唔哂

可惜我麻麻最後的信仰  
在錯誤都偏高
如果人話+粉紅A同呢兩首對調會開心啲 #delusion ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-20 00:01

On仔首歌咁高我覺得有幾個原因
1. MV啱CM口味
2. Recency Bias
3. 成個2019嘅氣氛太辛苦, 要一首完全唔關事嘅情歌緩衝下
DM多仔多到覆唔哂

現世太苦 只好去下宇宙尋找愛
HOTMAN 發表於 2020-4-20 00:12

諗番呢首歌/MV出街嘅時候
正正係爆緊抗爭嗰期
所以首歌係好啱避世
DM多仔多到覆唔哂

你哋睇下港大13年民調,呢10首先係廣大市民既13年最愛
囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約 呢幾 ...
Hanson 發表於 2020-4-20 00:15

煩夠未
呢度係CM
DM多仔多到覆唔哂

Poor祖兒 得兩首歌 名次仲唔係好高
hocc得一首 但係已經係2010年嘅作品 睇黎CM都真係唔係好buy10 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 00:20

冇計
Hocc 2014後已經變咗社運人士
DM多仔多到覆唔哂

如果我當初喺分數上set返個%打折抵銷返recency bias 可能排名會make sense啲
不過其實又好難去定一個數出 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-20 00:21

Discount先唔make sense
明明係同一張票但無端端少咗啲分
DM多仔多到覆唔哂

其實Dear Jane情歌系列都係呢個年代嘅signature
竟然冇 真係差咁d
HOTMAN 發表於 2020-4-20 00:23

Dear Jane仲有靚仔Tim添
DM多仔多到覆唔哂

做乜你之前唔提名呢堆歌呀
好多首想投都冇得投
ed8671ed 發表於 2020-4-20 00:24

早知我一早提名明荃三部曲
DM多仔多到覆唔哂

如果假設recency bias係非常明顯 其實discount係make sense
不過出嚟結果反而係10-14keep到多啲歌入 所以 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-20 00:29

10-14個市仲算正常
15打後唔知係冇錢定政治問題
個市好死
係2018尾先開始好啲
然後去到19年6月又停哂
而大家半年內聽歌嘅口味突然間變得好勁
所以啲選擇跳咗去另一個國度
DM多仔多到覆唔哂

靚仔tim我都以為DJ點都入一首 點知係piece雅入到
frankie_0401 發表於 2020-4-20 00:44

不如叫piece雅分半首到此為止俾DJ
話哂DJ版都hit
DM多仔多到覆唔哂

如果哪裡只得我共你mv pair 主角同在錯誤的宇宙對調,可能入十大就係Dear Jane  ...
powerful 發表於 2020-4-20 00:51

如果CM選百大MV
唔洗選都知邊個贏
DM多仔多到覆唔哂