返回列表 發帖
話說真係hit而百大不入嘅歌應該有:
那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
DM多仔多到覆唔哂

那誰  我投經過那些年 / 小幸運 好過
艾石仔 發表於 2020-4-20 01:17

Agger

反OT
話哂那誰都係當年最歌大熱
DM多仔多到覆唔哂

原來大家真係睇形象睇得咁重要
我覺得美麗嬅舊年做嘅嘢又未至於衰到要推翻哂佢以前啲歌(至少百大選佢呢三首大熱都冇咩政治意味)
所以我先一直估佢有三首
DM多仔多到覆唔哂

至尊歌得主:《未來見》RubberBand
最多上榜歌的單位:謝安琪(5.5首)
所有候選歌(2首或以上)都入選百大的單位:
謝安琪(5.5首)、陳奕迅(5首)、周國賢(5首)、藍奕邦(3首)、方大同(2首)

所有候選歌(2首或以上)都百大不入的單位:
Robynn & Kendy(3首)、Dear Jane(2首)、小肥(2首)、衛蘭(2首)、小塵埃(2首)

假設第100分1分,第99位2分,如此類推,男/女/組合三甲得主如下:
男金 - 陳奕迅;男銀 - 周國賢;男銅 - 麥浚龍
女金 - 謝安琪;女銀 - 方皓玟;女銅 - 林二汶
組金 - RubberBand;組銀 - Supper Moment;組銅 - C AllStar

四台歌曲大獎打入CM百大(及200大)數量:
903 - 4 (5)
RTHK - 5 (6)
TVB - 1 (2)
997 - 3 (3)
DM多仔多到覆唔哂

我覺得就算依家限制歌手百大數量(例如唔可以多過3首)
某啲歌都係唔會入到
DM多仔多到覆唔哂

那誰嘅時代意義有一半係陳偉霆身上
b01091018 發表於 2020-4-20 12:06

然後另外一半係原唱成日提自己輸64票
DM多仔多到覆唔哂

下次不如分夠ABCDE組
同一歌手每組唔可以多過一首
另外同一歌手五組夾埋最多只可以有4首
DM多仔多到覆唔哂

好多謝安琪
如果kay fans擺咁多精力支持kay d唱片演唱會就好
kayzzz 發表於 2020-4-20 14:19

痴線
咁快已經將我啲data擺哂上去
DM多仔多到覆唔哂

第一位
DM多仔多到覆唔哂

101-110嗰堆好似好聽過91-100
DM多仔多到覆唔哂

咁睇落CM人都唔係太反GEM啫
DM多仔多到覆唔哂

只列出200大總分多過100分嘅歌手:
謝安琪 - 353.75 (5.5首,最高第6位)
RubberBand - 311.1 (5.5首,最高第1位)
方皓玟 - 304.92 (5.5首,最高第3位)
陳奕迅 - 256.04 (5首,最高第5位)
周國賢 - 231.37 (5首,最高第27位)
林二汶 - 228.1 (4.5首,最高第7位)
王菀之 - 210.49 (5.5首,最高第31位)
Supper Moment - 207.13 (5.5首,最高第15位)
盧凱彤 - 204.04 (5首,最高第26位)
>>>>>至尊歌《未來見》188.52<<<<<
麥浚龍 - 173.62 (5首,最高第16位)
Serrini - 169.63 (4首,最高第10位)
C AllStar - 165.85 (5首,最高第25位)
許廷鏗 - 150.52 (4首,最高第4位)
AGA - 143.07 (4首,最高第30位)
岑寧兒 - 136.6 (3.5首,最高第12位)
容祖兒 - 134.13 (5首,最高第77位)
Gin Lee - 133.4 (5首,最高第76位)
吳雨霏 - 132.67 (4首,最高第48位)
連詩雅 - 124.05 (5首,最高第53位)
陳健安 - 119.28 (3首,最高第9位)
楊千嬅 - 116.49 (4首,最高第43位)
藍奕邦 - 112.29 (3首,最高第62位)
張敬軒 - 105.78 (4首,最高第56位)
林奕匡 - 103.28 (4首,最高第17位)
DM多仔多到覆唔哂

最接近百大而一首百大都冇嘅歌手係小塵埃、GEM同阿公
DM多仔多到覆唔哂

1999係計90年代wo
係計都2000-2009
hehehaha 發表於 2020-4-23 20:37

祖先1999年出道
我已經準備投未知拎至尊歌
DM多仔多到覆唔哂

容祖先落選啲歌仲好過最後入百大啲歌嘅
祖粉點做嘢
DM多仔多到覆唔哂

想nominate 美軍既戀愛大過千、莊冬昕食軟雪糕

仲有百大金草莓都應該要揀返 Jason 首金草莓?

點石成金 ...
powerful 發表於 2020-4-25 22:39

憑噴詞入圍嘅話
陳詠謙同林寶應該可以拎哂廿大
DM多仔多到覆唔哂

荃力支持泳泳我自在拎至尊碟
DM多仔多到覆唔哂

你唔支持華麗轉身EP喇?
616.1314 發表於 2020-4-26 22:02

明荃懂得下台的美藝
讓下啲後輩啦
DM多仔多到覆唔哂

我覺得荃荃演繹通電會精彩啲
聽^^筒~另~一^邊是誰~ 在苦等~一句
616.1314 發表於 2020-4-27 11:09

既然大家咁想明荃出場
我唯有勸下佢5月10號出席頒獎禮啦
DM多仔多到覆唔哂

支持校長嘅欣賞同音樂夏令營
我每隻碟都配咗30000票落去
DM多仔多到覆唔哂

Don't Text Gin
hehehaha 發表於 2020-4-27 23:33

希望the album part 3個故事會連到落serrini don’t text him度
個時空由call機變成用手機短訊

反OT
已經叫咗一家大細投阮兆祥《大夢想家》一票
希望到時可以聽到很堅強
DM多仔多到覆唔哂

二零一零年代百大單曲
延伸聆聽歌單

公佈唱片名單前夕,放送延伸聆聽歌單,部分歌曲未有於部分平台上架, ...
ed8671ed 發表於 2020-4-27 22:45

荃粉表示喜歡
DM多仔多到覆唔哂

和Gin Lee講再見
on07111 發表於 2020-4-28 09:48

50個位咁多
應該正常一線歌手都會有至少一隻入選
DM多仔多到覆唔哂

希望頭五係
Kontinue
飛蛾光顧
Matt Force
邪童謠
優與美
DM多仔多到覆唔哂

會員cchow is coming
JayantL 發表於 2020-4-28 20:05

數據王
DM多仔多到覆唔哂

支持好不容易遇見愛
WZA111 發表於 2020-4-29 19:46

支持很堅強(阮兆祥版)
DM多仔多到覆唔哂

為戀愛大過天(劉美君)集氣!
DM多仔多到覆唔哂

係戀愛大過千 !!
powerful 發表於 2020-4-30 19:54

_你一下請傻笑
_你一下請狂跳
_到尖叫
_到忽然暈掉
DM多仔多到覆唔哂

為Irene A集氣!!
DM多仔多到覆唔哂

你終於唔提荃荃
kayzzz 發表於 2020-5-1 13:57

要俾啲機會後輩
同埋以荃荃嘅地位
起碼top 10先出嚟
DM多仔多到覆唔哂

Sophy
李們的倖倪咁快出嘅
DM多仔多到覆唔哂

WA...一黎就大卡士
Garfield 發表於 2020-5-1 14:01

頒獎禮通常都係咁
DM多仔多到覆唔哂

希望聽日嗰lot有:
譚詠麟 - 欣賞
成龍 - 我不是成龍
劉美君 - 偷
阮兆祥 - 大夢想家
鍾鎮濤 - To Bee CKontinue
DM多仔多到覆唔哂

希望琪粉唔好又配票失敗
帥小寶` 發表於 2020-5-1 15:11

小道消息指三萬警已經all in麟伯音樂夏令營
So......
DM多仔多到覆唔哂

為李紫昕集氣!
DM多仔多到覆唔哂

Joey就算00年代啲碟都唔係話好好
只係hit歌多唱功夠公司勁先成就到佢做天后
比較好嘅碟我覺得係something About You
DM多仔多到覆唔哂

#喜歡祖先n祖先
DM多仔多到覆唔哂

為B哥哥集氣!
DM多仔多到覆唔哂

我等有歌手有第二隻碟先開始計
DM多仔多到覆唔哂

龍虎榜
2 - RubberBand
1.5 - 謝安琪、麥浚龍
1 - 王嘉儀、陳柏宇、觸執毛、RubberBand、容祖兒、林憶蓮、古巨基、C AllStar、雞蛋蒸肉餅、方皓玟、楊千嬅、方大同、藍奕邦、小塵埃、Serrini、陳奕迅
DM多仔多到覆唔哂

黑盒明明好好聽
DM多仔多到覆唔哂

我寫親嗰啲都冇乜人在意同爭寫
所以完全冇壓力
bagfgfcde 發表於 2020-5-5 13:24

我如果有投又有人搵我寫
應該都係會寫啲冇人爭嘅碟
DM多仔多到覆唔哂

龍虎榜
2 - RubberBand
1 - 王嘉儀、陳柏宇、觸執毛、RubberBand、容祖兒、林憶蓮、古巨基、C AllStar、雞蛋蒸肉餅、方皓玟、楊千嬅、方大同、藍奕邦、小塵埃、Serrini、陳奕迅、林二汶、許廷鏗、Gin Lee、Supper Moment、陳健安
DM多仔多到覆唔哂

為B2集氣!
DM多仔多到覆唔哂

Sophy讓世界豔羨
DM多仔多到覆唔哂

龍虎榜
2 - 王嘉儀、RubberBand
1 - 陳柏宇、觸執毛、容祖兒、林憶蓮、古巨基、C AllStar、雞蛋蒸肉餅、方皓玟、楊千嬅、方大同、藍奕邦、小塵埃、Serrini、陳奕迅、林二汶、許廷鏗、Gin Lee、Supper Moment、陳健安、吳雨霏、粉紅A、鄧小巧、盧凱彤
DM多仔多到覆唔哂

RB重覆咗
ed8671ed 發表於 2020-5-6 14:07

改番
DM多仔多到覆唔哂

@mosesming 唔識用 CM 個表格 lol 都係交翻畀你
616.1314 發表於 2020-5-6 15:29

我今晚執下
DM多仔多到覆唔哂

CM共和唱片金、銀、銅獎CM共和聯頒專輯
2010Time Flies?N/AN/A
2011Joey & Joey
你們的幸福
Stranger Under My Skin
50-
50-
?
1550-
2012Filicious
...3mm
Moment
?
?
?
Filicious
第二人生
?
N/A
2013Tenacious
小日子
優與美
?
?
50-
優與美
小日子
Cantopopsibility
50-
?
50-
2014Kontinue
新天地
Frank
?
?
?
Kontinue?
2015Addendum
Escape
如果大家都擁有海
?
50-
?
Addendum?
2016The Strength of Weakness
The Players
風起
50-
?
?
自傳
J-Pop
N/A
?
2017i
Love and Other Things
呢度
?
?
?
Don't Text Him?
2018Hours
the album part one
L.O.V.E.
50-
50-
?
the album part one50-
2019本原50-the album and the rest of it...?

903叱吒樂壇至尊唱片997勁爆年度專輯RTHK最佳中文唱片
2010Time Flies?Connected?
20111550-Joey & Joey50-
2012Easy50-Xposed?
2013The Key50-Cantopopsibility50-
2014Frank?Kontinue?
2015Addendum?Escape50-
2016J-Pop?N/AN/A
2017Love and Other Things?The Drug Called Music?
2018the album part one50-Senses Inherited?Hinsideout演唱會
三二一Go Live
生於C AllStar演唱會
N/A
N/A
N/A
2019the album and the rest of it...?本原50-Senses Inherited
但願人長久
Hours
?
175+
50-
DM多仔多到覆唔哂

整完個表
我只想講句
欣賞呢?
音樂夏令營呢??
DM多仔多到覆唔哂