返回列表 發帖

NH TOP 20 AWARDS 2016得獎名單
榜分類
年度十大
第一位 (至尊歌):Blaster - 瀰漫 (257)
走勢:01>05>03>03>02>02>02
第二位:Gin Lee - 光環 (254)
走勢:06>02>07>02>07>04>09>01>03
第三位:小塵埃 - 卜卜卜 (254)
走勢:03>03>03>05>04>08>06>10>01>07
第四位:林奕匡 - 停止繁殖 (252)
走勢:09>10>02>06>02>08>01>10>07>03
第五位:周國賢 - Children Song (251)
走勢:03>04>03>04>09>01>06>01>19
第六位:盧凱彤 - 還不夠遠 (250)
走勢:05>04>03>04>05>04>05>01>04
第七位:林宥嘉 - 讓世界毀滅 (246)
走勢:02>02>01>02>02>03
第八位:Nowhere Boys - 逃出阿卡拉 (244)
走勢:06>02>03>05>06>05>05>01>04
第九位:曾詠欣 - 灰色的小紅帽 (240)
走勢:14>02>05>02>04>03>01>06>16
第十位:sp'ACE - 找片天空接收我們 (240)
走勢:04>09>05>05>06>07>03>06>01>04
====
林宥嘉 - 寵兒 (238)
林奕匡 - 一雙手 (236)
11. 蔡健雅 - 異類的同類 (227)
走勢:03>04>05>10>10>08>08>06>03>07>12>01>04
12. 五月天 - 如果我們不曾相遇 (226)
走勢:05>07>13>18>08>04>05>11>07>01>02
13. 鄭欣宜 - 女神 (223)
走勢:02>05>07>05>14>01>08>10>02
14. 方皓玟 - 你是你本身的傳奇 (219)
走勢:05>04>06>06>08>08>12>08>06>01>06
林宥嘉 - 一點點 (216)
周國賢 - 消化不良 (211)
15. Supper Moment - 一樣不一樣 (211)
走勢:02>06>04>08>04>10>06>01>19

年度新人
金獎黃瑋中 (97)
上榜歌曲:再見曇花 (63)、城市與狗 (34)
銀獎Siu Yuen (楊智遠) (70)
上榜歌曲:給自己 (44)、我寫了很多字,卻得不到一個人 (26)
銅獎張美儀 (63)
上榜歌曲:沙堆 (36)、化夢 (19)、瘋人不癲 (8)
==
4. HANA (38)
5. Revery (37)

年度唱作歌手
金獎林奕匡 (987)
十大歌曲:停止繁殖 (126)
冠軍歌曲:一雙手 (236)、有人共鳴 (167)、愛情小品 (102)、不相為謀 (96)、Here We Are (95)
上榜歌曲:Do You Know (106)、天淵之別 (59)
銀獎李榮浩 (663)
冠軍歌曲:流行歌曲 (183)、有理想 (161)、不說 (160)、野生動物 (159)
銅獎周國賢 (609)
十大歌曲:Children Song (251)
冠軍歌曲:消化不良 (211)、今生不回家 (105)
上榜歌曲:大人的科學 (42)
====
4. Nowhere Boys (585)
5. Blaster (501)

年度男歌手
金獎林宥嘉 (1218)
十大歌曲:讓世界毀滅 (246)
冠軍歌曲:寵兒 (238)、一點點 (216)、天真有邪 (201)
上榜歌曲:壞與更壞 (152)、我已經敢想你 (59)、全世界誰傾聽你 (50)、熱血無賴 (46)
銀獎林奕匡 (1215)
十大歌曲:停止繁殖 (252)
冠軍歌曲:一雙手 (236)、愛情小品 (204)、有人共鳴 (167)、不相為謀 (96)、Here We Are (95)
上榜歌曲:Do You Know (106)、天淵之別 (59)
銅獎李榮浩 (663)
冠軍歌曲:流行歌曲 (183)、有理想 (161)、不說 (160)、野生動物 (159)
====
4. 周國賢 (663)
5. MastaMic (425)

年度女歌手
金獎方皓玟 (442)
冠軍歌曲:你是你本身的傳奇 (219)、Believe In Live (182)
上榜歌曲:終於好天氣 (27)、還要去過生活 (14)
銀獎盧凱彤 (434)
十大歌曲:還不夠遠 (250)
冠軍歌曲:無核 (111)
上榜歌曲:賣空氣的人 (73)
銅獎鄭欣宜 (405)
冠軍歌曲:女神 (223)、分手是常識吧 (62)
上榜歌曲:無表面傷痕 (89)、懶人包 (31)
====
4. Gin Lee (354)
5. Yukilovey (318)

年度組合
金獎Nowhere Boys (585)
十大歌曲:逃出阿卡拉 (244)
冠軍歌曲:亂世超人 (153)、普通華 (136)
上榜歌曲:麥克折射線 (37)、大步走 (15)
銀獎Blaster (501)
至尊歌曲:瀰漫 (257)
上榜歌曲:星期一太空漫遊 (91)、一往無前 (71)、放開 (52)、Keep Moving Forward (30)
銅獎小塵埃 (434)
十大歌曲:卜卜卜 (254)
冠軍歌曲:嗚 (149)
上榜歌曲:化險為夷 (31)
====
4. Supper Moment (429)
5. Fabel (373)

年度專輯 (首5位)
第一位 (至尊碟):林宥嘉 - 今日營業中 (1169)
十大歌曲:讓世界毀滅 (246)
冠軍歌曲:寵兒 (239)、一點點 (216)、天真有邪 (201)
上榜歌曲:壞與更壞 (152)、我已經敢想你 (59)、熱血無賴 (46)
第二位:周國賢 - 風起 (609)
十大歌曲:Children Song (251)
冠軍歌曲:消化不良 (211)、今生不回家 (105)
上榜歌曲:大人的科學 (42)
第三位:李榮浩 - 有理想 (503)
冠軍歌曲:流行歌曲 (183)、有理想 (161)、不說 (160)
第四位:Blaster - Keep Moving Forward (501)
至尊歌曲:瀰漫 (257)
上榜歌曲:星期一太空漫遊 (91)、一往無前 (71)、放開 (52)、Keep Moving Forward (30)
林奕匡 - 有人共鳴 (499)
第五位 (第一張):小塵埃 - A Little Louder (434)
十大歌曲:卜卜卜 (254)
冠軍歌曲:嗚 (149)
上榜歌曲:化險為夷 (31)
第五位 (第二張):盧凱彤 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 (434)
十大歌曲:還不夠遠 (250)
冠軍歌曲:無核 (111)
上榜歌曲:賣空氣的人 (73)
第五位 (第三張):Nowhere Boys - Welcome to Our Hyperreality (434)
十大歌曲:逃出阿卡拉 (244)
冠軍歌曲:亂世超人 (153)
上榜歌曲:麥克折射線 (37)
====
8. 鄭欣宜 - JOYCE (405)
9. Gin Lee - beGin (354)
10. Yukilovey - 誰的青春不迷惘 (317)

非榜分類
最佳男歌手演繹
沒有你,我甚麼都不是 - 陳柏宇 / 讓世界毀滅 [1] - 林宥嘉 / 寵兒 [1] - 林宥嘉 / 天真有邪 [1] - 林宥嘉 / 四季 - 陳奕迅 /
最佳女歌手演繹
你是你本身的傳奇 [1] - 方皓玟 / 光環 [1] - Gin Lee / 山林道 [1] - 謝安琪 / 紅棉路上 [1] - 梁詠琪 / 還不夠遠 [1] - 盧凱彤 /
最佳合唱演繹
謝謝你 - SiS樂印姊妹 / 八芭啦笨爸 - 謝芊彤/謝芊蕾 / 如髮 - 麥浚龍/盧凱彤 / 終於好天氣 - 方皓玟/RubberBand / 銀髮白 - 林二汶/岑寧兒 /
最佳樂隊演繹
如果我們不曾相遇 [1] - 五月天 / 夢花鏡影 [1] - Fabel / 一樣不一樣 [1] - Supper Moment / 卜卜卜 [1] - 小塵埃 / 瀰漫 [1] - Blaster /
最佳旋律
一雙手 [1] - 林奕匡 / 停止繁殖 [1] - 林奕匡/林家謙 / 女神 [1] - 藍奕邦 / 寵兒 [1] - 丁世光 / 瀰漫 [1] - 俊@Blaster /
最佳歌詞
女神 [1] - 黃偉文 / 天真有邪 [1] - 黃偉文 / 如果我們不曾相遇 [1] - 阿信@五月天 / 大吟釀 - 林若寧 / Children Song [2] - 藍奕邦 /
最佳編曲
瀰漫 [1] - Blaster / 麥克折射線 - Nowhere Boys / 還不夠遠 [1] - 盧凱彤 / 停止繁殖 [1] - Edward Chan / 夢花鏡影 [1] - Jimmy Fung@Fabel /

獎項總結
03 林宥嘉 (+1 演繹獎) / 盧凱彤 (+1 演繹獎) / 小塵埃 (+1 演繹獎) / 林奕匡 (+0.5 幕後) / 李榮浩 / 周國賢 / Nowhere Boys / Blaster /
~~~~~~~~(08)~~~~~~~~
01 黃瑋中 / Siu Yuen / Gin Lee / 曾詠欣 / 鄭欣宜 / 方皓玟 / 張美儀 / sp'ACE /
00 林二汶 (+0.5 演繹獎) / 岑寧兒 (+0.5 演繹獎) / 林家謙 (+0.5 幕後) / 阿信@五月天 (+1 幕後) / Edward Chan (+1 幕後) /

按此查閱所有歌手得分

1.11 至HOT頒獎禮
I .l l u s I o n 幻象

一連六日,一一介紹每個MV值得欣賞既地方
最佳音樂錄像入圍:

...
HOTMAN 發表於 2016-12-24 16:18
主題曲係咪perfect illusion

距離頒獎禮唔夠一個鐘 我哋一齊重溫吓上年嘅得獎名單吖

1. 歌曲類                        
        歌曲                歌手
至尊歌曲        安徒生的錯                 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 18:17
好想貼林奕匡美圖

呢D自便啦

圖中嘅男歌手係男歌手六強喲 敬請留意
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 18:28
我想睇呢位男歌手而家除衫多D

話說第一次做非共第一個頒獎 好興奮 第一頁就係我
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 18:35

十大第八位:
《找片天空接收我們》sp’ACE

上榜週:40-46
走勢:18>06>05>06>01>04>10

《完美這一天》英 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 19:50
今年十大死線好似低得有D誇張

十大第六位:
《感情需要》衛詩

上榜週:43-48
走勢:07>07>06>05>01>02

《Side Angle Side》RHS

上榜週 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 20:07
Side Angle Side無至尊歌 好嬲

正常榜十大暫時第七九十都好正喲
jose 發表於 2016-12-26 20:14
明明第八最好聽

我以為你會揀肥彤添 :((
bully Lillian
616.1314 發表於 2016-12-26 20:18
少女時代好聽D

點解完美 安守本份 Side Angle Side都可以齊齊失落至尊歌

Phil無男金
我賭$10出唔到第三隻碟
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 20:57
咩貨幣
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

上次演唱會話籌備緊當時已經賭左$10港幣
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 21:04
印象中今隻碟清曬佢地live唱過既歌 即係下隻碟八首歌都要係全新 十年內出到都已經好好
Pun榜男金唔係好事
JasOh103 發表於 2016-12-26 21:06
明明係想話Phil拎唔到大榜男金

今年邊個比陳偉霆噴
chanchan0909 發表於 2016-12-26 21:09
香港威廉蕭最愛

嘩個十大難聽到

好緊張啊 , 仲有個半鐘就係喇
616.1314 發表於 2016-12-29 18:58
支持狀元祖粉

容祖兒搶獎mode on

我覺得我而家身處名家藝術展

作為一個女歌手
如果第一次攞呢個「全女班我最喜愛的歌手」呢個大獎嘅時候
無試過喺台下面行上呢條樓梯好似 ...
616.1314 發表於 2016-12-29 23:29
祖祖最女 我家匡匡肯定好開心  

得獎嘅朋友唔好自滿
616.1314 發表於 2016-12-30 00:04
係咪暗串祖兒

總結(歌手)
6.0 容祖兒
4.0 江海迦
3.0 泳兒 / 謝安琪
2.0 鄧小巧
1.0 方皓玟 / 鍾舒漫 / 梁詠琪 / 林欣 ...
616.1314 發表於 2016-12-30 02:21
估唔到HOTMAN對雄獅有興趣
唔係點認喎
終於有得訓了 有得揀我是唔會夜訓

多謝丫 忙亂中見到呢篇/句野係好warm ...
HOTMAN 發表於 2016-12-30 03:18
係咪太HOT訓唔著

歌手
01 容祖兒 [ 我好得閒 70 + 24 + 20 + 24 + 18 + 12 + 20 + 20 = 208 ] + [ 突然想愛你 5 + 10 + 5 +  ...
616.1314 發表於 2016-12-30 11:40
Shiga低分過Sherman
原來Dear John無上過榜

希望匡匡分到獎

希望林奕匡可以高分過被單身的坤

李榮浩

Kelv’s 2016摯愛國語歌曲獎

第3首金曲 - Luvin' U

主唱:韋禮安
作詞:韋禮安
作曲:韋禮安

第4首又 ...
kel_kelvin 發表於 2016-12-30 22:37
Luvin' U連d會員都畀唔落5分 竟然都有獎

Yoga

Phil白果

C. SeeTV Chart Award Presentation Ceremony 2016

C.SeeTV Most Captured 歌曲獎:
第一位: 方皓玟 - Beli ...
seeseetv 發表於 2017-1-1 18:00
Phil好多獎

boy4dudes全女打2016我的最愛

香港

二十大年度廣東 ...
boy4dudes 發表於 2017-1-1 21:35
本來想話光環第三位好正 然後就見到第一百個我至尊......

睇完叱咤嬲嬲地
今晚頒獎有無人撞/有無人睇
harry 發表於 2017-1-2 13:29
有機會會支持
好 到我問啦
1月7日下午有無人睇

我      不在
kevinlai1621 發表於 2017-1-2 22:35
應該 OK
616.1314 發表於 2017-1-2 23:21
要戴定頭盔先 如果有突發事 e.g. 寫唔切tag 應該會順延一星期

我入黎淨係想睇停止繁殖十大高位

十年前我做咗一個好難嘅選擇﹣究竟至尊歌係邊一首呢?
最後我選擇咗《愛得太遲》,因為我相信第二位嘅呢位 ...
harry 發表於 2017-1-3 00:07
愛得太遲同Ivana邊首爭

呢隊樂隊嘅第一首上榜歌,成功得到十大。

2016年,因為呢位合唱嘅男歌手,我第一次認識呢隊樂隊。
但原來 ...
harry 發表於 2017-1-3 00:18
呢首真係遺珠 無人聽過咁滯 但玩得幾好
當然佢哋自身嘅音樂玩得再好啲 但以一個Collaboration合格有餘

thx  

真係靠mastamic 先知sunny有兩隊band lol
harry 發表於 2017-1-3 00:26
其實我以為係好多人知 因為偶然都會見到人話想聽鐵樹蘭多過SM

佢好多upbeat歌都中我! 天下大亂真係好好聽  

17年谷鐵樹蘭金先 ...
harry 發表於 2017-1-3 00:31
天下大亂係我十大第十位 但已經係算Pakho嘅另一個歌路(暗黑) 露齒係勵志upbeat 淨翻係MK情歌

平時我地話一首歌唱到街知巷聞,會話由3歲去到80歲都識唱。

2016年,要搵到一首咁嘅歌,好難。

但搵一首 ...
harry 發表於 2017-1-3 00:34
叻仔

仲以為有至尊歌

忘我不忘本

生活係呢個地方,無可能唔愛呢個地方。

2004年我嘅至尊歌係呢一首

黎到2016,我仍然係好愛 ...
harry 發表於 2017-1-3 01:00
睇黎Phil係追唔切

係我唔想CAS 做三次阿2
harry 發表於 2017-1-3 01:13

明明CAS咁多歌 好易有十大

CAS已經好多獎就真
2010 我最喜愛粵語歌曲第二位《天梯》
2010 我最喜愛粵語歌曲第五位《80後時代曲》
20 ...
harry 發表於 2017-1-3 01:16
Phil難得有首歌中你中到咁 最終都係無至尊歌
其實逾越生死都畀到啦

無。得。追  

我最喜愛粵語歌曲
第一位:謝安琪《篋神》(631)
第二位:麥浚龍(feat.周國賢)《雷 ...
harry 發表於 2017-1-3 01:26
逾越生死又唔係年尾出 雷克都400+分啦
Btw 要訓啦

cHartty Music 粵語榜頒獎典禮陣間23:15繼續下集大結局!
harry 發表於 2017-1-4 22:17
林奕匡無男金既話 一定要氣憤離場

咁你要等到最後一個獎
harry 發表於 2017-1-4 22:25
根據個主題 林奕匡要留步頒男銀男銅 好似係

林奕匡嘅後輩係?
harry 發表於 2017-1-4 22:28
16年第一次出歌既Colin同Ning

小眾情人新曲+精選 / 有人共鳴 / Phil Lam

我最喜愛粵語唱片銅獎

Nowhere Boys《Welcome To Our Hyperreality》

上榜歌曲:亂世超人、紅藥丸 ‧ 藍 ...
harry 發表於 2017-1-4 23:16
仲有兩首歌畀你河蟹左
我最喜愛粵語唱片金獎

KOLOR《Twisted》
上榜歌曲:公路之星、意志的勝利、灰色之塔、角力場、鐵拳之道
冠 ...
harry 發表於 2017-1-4 23:30
呢堆歌入面竟然係揀呢兩首冠 上榜歌曲頭四首都高質D

我最喜愛粵語樂團

三甲其實都已經拎過獎,不如先請佢地上台啦!

KOLOR/Nowhere Boys/Supper Moment ...
harry 發表於 2017-1-4 23:36
希望Nowhere Boys贏到
其實KOLOR派歌唔係唔派得咁奇怪 我應該horse到個組銅

時代要進步,咪鬼跟派台歌  
harry 發表於 2017-1-4 23:41
唔代表要接受一個歌手派得差 一直唔明KOLOR點解有歌都要隔咁耐 又唔係電台一直播首歌上榜

無處男有金
RVHOCPC 發表於 2017-1-4 23:56
但Blaster白果