返回列表 發帖
唔巧再講中文
呢兩日考完都勁頭痛 過一日好似過左一個禮拜咁

btw
聽了流螢以及本榜第14周所有 ...
jose 發表於 2015-3-31 21:58
我無頭痛 可能因為我比「難行也決不可洩 hhhhh 」感動左
世界上人人為摘星星 爭先高攀在上

http://www.metroradio.com.hk/Campaign/2015/997/KidAwards/
快d重溫今年既兒歌 e.g. 勁好聽既Dream Big同知己、勁勵志既我是你存在的證明同注定一個人

purple 4 首  

大家會去 MOS support purple 嗎 ???
chanchan0909 發表於 2015-4-1 14:27
你會去? 無名氏同少年遊有份 希望你唔好比熊貓同llv既fans嚇親
我一定唔會去噶 跟著o個日考Physics囉
小塵埃 Phil Pakho Sammi 謝偉倫 2首 CAS 3首

近期playlist:
Let's Keep This Tonight
Do What You Want
Gonna Be Alright
Play Tonight
小確幸
我敢愛
憑著愛
一路走來
快樂很慢
時間靜止器
煩擾中起舞
我在機場等船
我們都是這樣長大的

Bonus:
流螢
想入非^2
一分鐘乜乜乜

哪生得高級的命 高得可公開欺凌
今天得資格批判並無視愛者的心聲?

要強是將愛規定 可想過溫 ...
bagfgfcde 發表於 2015-4-2 21:13
呢首真係好高質
密切留意呢首歌係我個榜既走勢

1000 Forms of Fear
The Fifth Season -> 都係冬至最正 lol

Listen To Eason Chan 廢時溫書溫到訓著
真相 滲 一葉知秋呢
bagfgfcde 發表於 2015-4-3 14:49

冬至最正 =/= 其他唔正
除左冬至 藍都幾好聽

聽緊Tales同The Next Moment
==================
陳柏宇原來去左搞兒童節 唔怪得仲未出到歌
苗栗縣三義鄉僑成國小以「童運會」提前迎接兒童節,活動由全校學生投票選自治鄉長,再遴選組長幹部籌備流程和節目。童運會2日熱鬧登場,即使列席的正牌鄉長、校長、老師和來賓,都得聽從「小鄉長」發號施令。...票選出來的自治鄉長6年級陳柏宇,擔任童運會主席,與被遴選出來的組長分工合作,昨上午8點半就定位後宣布大會開始,接著按精心規畫的流程展開各項節目,飛龍在天、獨輪車和熱歌勁舞。...陳柏宇說,童運會從1個多月前開始籌備,被票選為自治鄉長後,要尋覓幹部加入策畫,必須學習團體管理、指揮調度要領,期間又遇月考,又得整合幹部意見,在在都是考驗,但覺得收穫很多。
Source: http://www.chinatimes.com/newspapers/20150403000390-260107

Kelly Clarkson大碟Piece By Piece
話說個cover真係好醜
===================
In The Lonely Hour
Hear I Am

新城勁爆勵志·兒歌榜@2015/04/05
RK LW Songs       Singers
01 02  不要只是有夢    SiS樂 ...
ed8671ed 發表於 2015-4-5 15:04

05>02
sammi繼時間之光戰勝自己又有新四字兒歌作品
高山低谷會唔會拎兩年兒歌獎

琴日聽左Live a Life同Frank
o岩o岩聽完Ten Days In The Madhouse
而家聽緊Guitar Fever
===========
Strings Fever
我生
Beginning -> Pakho舊歌正好多噶

歌詞好噴噶

酒樽對著朗月 朗月不知破曉

小塵埃 - 我愛京達卡

「知覺 知覺 要放空
肩膊 肩膊 要放鬆
感覺 感覺 You're Alive
要坐最 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-10 21:19

連詩雅 - 灰伯爵的忌廉遐想

「奢侈到為正常世界放下最甜的 一些遐想」

身心放鬆技巧 - 換一 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-10 21:19

Robynn & Kendy - 小說伴咖啡

「來沖一杯美味的幸福伸伸懶腰
偷一口快樂的幻想 吃掉甜甜圈了 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-10 21:20
你要幫某機構宣傳??

根據張poster,本年度新城勁爆勵志兒歌頒獎禮得獎名單已經估到七七八八
alfred應該第三度攞男歌手{: ...
ed8671ed 發表於 2015-4-10 23:18
Phil CAS Sammi咁多兒歌都無獎
留名睇兒歌榜上新一天

新城勁爆勵志·兒歌榜@2015/04/12
01 03  飛吧!獨角仙    小塵埃 ...
ed8671ed 發表於 2015-4-12 10:53
嬲 趕唔切兒歌頒獎禮截數前上GEM
我建議佢發律師信比新城電台
===================
我暫時開兩個歌手帖,兩位歌手都有歌上兒歌榜

Look At Me~ Look At Me~ Yeah Yeah~

「lalalalalalalalalalalalala....」~想入非非

蜚蜚
忘川

新城勁爆勵志·兒歌榜@2015/04/19
01 02  你瘦夠了嗎?    鄭欣宜
02 03  高山低谷      鄭秀文
03 05  多遠都要在一起   G.E.M.
04 04  我都是這樣長大的 林欣彤
05 NE  孩子,不再漂泊         徐偉賢

OUT~
XX 01  飛吧!獨角仙    小塵埃

李榮浩 - 二三十

「二三十歲的人 傍晚黃昏 還等對的人
醉的好壞不分 哭的大聲 記錄著青春
二 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-20 10:10
點解今日咁特別

你估下啦
chanchan0909 發表於 2015-4-20 13:46

你今日三十歲生日

purple姐姐連續獻唱知己/永恆的愛

仲有cover Greatest Love Of All

爆mic噶 ...
ed8671ed 發表於 2015-4-20 17:51

話說呢首作畀亡父既「兒歌」都有獎 :(

知己 (live)
Greatest Love of All (美紫cover)

Let's Not Be Alone Tonight
Shut Up And Dance

跟美祖一起聽

飄紅
靈魂相認
Lost Stars
哎呀 李榮浩
故弄玄虚
高山低谷
我的麻煩男友 ...
rubylovessss 發表於 2015-4-22 18:42
榮浩 Phil
Phil作為祖粉好似有一齊聽?

kkbox 有 , 次世代聽到有 d 亂
chanchan0909 發表於 2015-4-23 00:16
我係my903個30秒試聽 感覺好似聽/捱左好耐
邊度有full version...my903試聽完覺得係一億跟點零d fd
ed8671ed 發表於 2015-4-23 00:13
即係會熱播

女皇得chorus想點
Let's Not Be Alone Tonight
Shut Up And Dance
nicholashin 發表於 2015-4-21 09:34

呢3首真係好好聽

iTunes幫我揀嘅:
King@C AllStar / 顏卓靈 - 戰場上的最後探戈
林奕匡 - 奇情夜
...
seeseetv 發表於 2015-4-23 15:45

Phil 呢首都唔錯架

正噶
新一代音樂奇才噶
nicknicknick 發表於 2015-4-24 17:28
希望佢會搵埋鄧智偉打鼓

平原習作淨係不斷cover歌 無新歌
唔差在搵埋霏妹唱live
無敵鐵三角
nicknicknick 發表於 2015-4-24 19:33

感動 可唔可以jam埋豔羨

美浩作比人 D 歌從來都唔會交行貨, 遲 D 再 share 多 D 比大家 tan tan
chanchan0909 發表於 2015-4-25 00:30
又比你搵到位讚李榮浩
JJ都plug浪漫血液 佢幾時3rd plug呀

吳雨霏我敢愛兩台冠讓世界豔羨演唱塈答謝大會
jose 發表於 2015-4-25 21:12
無人喎 真係讓世界豔羨

新城勁爆勵志·兒歌榜@2015/04/26
01 02  高山低谷      鄭秀文 ...
ed8671ed 發表於 2015-4-26 10:53

新一天仲未上榜
吳若希上榜

呢條片頒左好多獎

年度兒歌係知己 !!!!
chanchan0909 發表於 2015-4-26 12:07
好感動
係時候欣賞多次小朋友慢半拍伴著purple姐姐跳舞

經過那些年~~~~~
頂難聽到呢
jose 發表於 2015-4-27 01:21
雖然TVB主題曲一向低質 但近期既主題曲真係挑戰人類聽覺極限
送多首歌畀你

劇中Liza姐仲要飾演歌后 應該會重複表演呢兩首歌1000次

華麗轉身
銀河
閃爍登場
聽完我覺得單行的軌道都未到最差

見到Vani播PixelToy既寫一首詩 呢首超好聽 強烈推薦

華麗轉身 (最後一段chorus, 50%速度)
哲學家
夏之咩
不將就
天色很暗
為何要我愛上你
小確幸

終於可以換下playlist

睇黎之前喜劇之王合作得好開心, 黎緊可能有好多合作機會, 可能 曲 - 美浩 詞 - wyman, 作比 d 香港歌手,  ...
chanchan0909 發表於 2015-4-28 22:53

但Wyman既國語詞唔算特別好
如果美祖同Eason都用榮浩作曲既歌做主打 自己再plug多幾首 有無機拎作曲人
祖屋系列大熱 aphil作品 a浩作品
Wonders 發表於 2015-4-28 22:59
好期待美phil作左咩歌比美祖 但希望唔好變祖屋系列 因為Wyman近排作比joey既詞都幾普通下
唔想浪費Phil同李榮浩既高質曲

其實有d想chob搵夕爺寫詞 13年首深閏ok ahh
Wonders 發表於 2015-4-28 23:09

深色閏年????
林夕一定OK 但Wyman會唔會嬲架

連詩雅 U R THE BEST

為何要我愛上你(連詩雅) / 為何要我愛上你(連詩雅) / 為何要我愛 ...
ed8671ed 發表於 2015-4-28 23:29
空降冠軍啦
經過那些年後 少女變成人瑞

那時候所祈願的 實現了沒有?
nicknicknick 發表於 2015-4-28 23:32
仲諗著下週向大家介紹呢個驚天動地既cover添
使唔使呀  咁快熱播我驚你上兩三個 weeks 就聽厭落榜
chanchan0909 發表於 2015-4-28 23:33
佢好似唔係跟AP排榜

我唔會俾你地聽我聽左《閃爍登場》同《華麗轉身》十千次
薑果然越老越辣,我當然越難越愛啦 ...
harryharry 發表於 2015-4-29 23:05
唔聽銀河

呢首又唔係咁差

仲睇到我扯扯地
賴爽 發表於 2015-4-30 17:59
呢個唔係chob黎架喎

Chob你會睇到扯?
hinz 發表於 2015-4-30 20:58
of course唔會 但我更加接受唔到睇Liza姐睇到扯。。。

華麗轉身
華麗轉身
華麗轉身
華麗轉身
華麗轉身
John 發表於 2015-5-1 02:55
呢首已聽上癮 每日一劑先安樂

Loser(BIGBANG) ×N
為何要我愛上你(連詩雅) ×N
我們都是這樣長大的(Love Connects Version) ×N
《小人物 ...
ed8671ed 發表於 2015-5-1 15:32
個微電影我有邊skip邊睇 劇情好易估
o岩o岩再睇翻challenge個內容 膠到呢 仲要tag左Phil :o)

今日係Liza女皇同家英結婚6週年 要loop華麗轉身、銀河、閃爍登場慶祝
「2015年5月2日正是我倆成親6載,為妻祝願夫君身體健康,工作順利,開開心心,夫妻相依相傍,攜手一直幸福走下去!」

妖一入到黎成陣老人除
成班前世未驅過風麼?

衛蘭其實唱咩歌都好正 ...
nicknicknick 發表於 2015-5-2 21:00
連王子都愛Liza姐 你可以唔愛佢麼?
利申:唔會聽到扯

新城勁爆勵志·兒歌榜@2015/05/03
01 02  多遠都要在一起   G.E.M. ...
ed8671ed 發表於 2015-5-3 10:56
新一天仲未上榜
04>04>03>03 十大第二位standby麼 (第一位留畀purple姐姐 )

可能bam咗掛
雖然兒歌頒獎禮冇分第幾位
但purple霸晒十大頭五是常識吧 ...
ed8671ed 發表於 2015-5-3 11:18
但無名氏有年度勵志歌 而且purple姐姐上年只係派左四首歌 無霸曬頭五 可見佢懂得下台的美麗

好霸氣呀

求加長版